Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 261
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
  • Перник
Здравейте! Преди няколко дни раменете ми изгоряха и получих много сърбящ ситен гъст обрив, вероятно слънчева алергия, за първи път ми се случва подобно нещо. По ръцете надолу също имам тук-там ситни сърбящи пъпчици. Взех си за мазане фенистил като евентуално безвреден при кърмачки. Дали е безопасно, когато личицето и главичката на бебчо са в контакт с моите ръце, когато съм намазана или ако слупайно ме оближе (за което, разбира се, внимавам)?

# 556
  • София
За температурата- понеже не исках да пия нищо, сваляла съм 39 само с лепенки куул пач на челото. И маска до очите, синът ми нищо не прихвана, слава Богу.
За фенистил -  и на бебета го изписват, на капки, не знам за мазила, мисля, че е безвреден.

# 557
Отдавна не съм се включвала с молба за съвет. От няколко дни изпитвам болка при кърмене в едната гърда. Болката е остра и затихва след няколко секунди, но се появява и след кърмене. Май проблемът е в зърното - то ме боли и е чувствително и след кърмене. Не е запушване (не напипвам бучка). Не е блистер, не е вазоспазъм (няма побеляване). Не е и раничка. Не мога да си го обясня. Някакви идеи? Възможно ли е да е от промяна на захапката, поради растящи зъбки? Макар че не виждам нищо различно в това, което правя аз или бебето (9+++).
Аз имах веднъж такава болка, но беше при засукване предимно, оказа се запушване, но отвътре, без буца на повърхността. Та пих лецитин, давах гърдата приоритетно и отмина. Пробвай така. За захапката и зъбките нямам наблюдение обаче, има само 2 зъба и даже не ме е хапала повече от веднъж-два пъти, та нямам непосредствен опит дали би било причина.

За фенистила - няма проблем, той се ползва и за бебета при обриви 😉

# 558
  • Варна
Здравейте, момичета, следя ви от няколко месеца и искам да ви поздравя за търпението, с което отговаряте на всички. В 39 г.с съм и има вероятност да се наложи секцио. Въпросите ми са 2:
1. Доколкото знам след секцио се стои в интензивното отделение. Кърмата слиза по-късно. Между операцията и слизането на кърмата е хубаво да се стимулира с помпа, нали така?
2. Търсих в първия пост информация, но не успях да намеря такава...храни/напитки, които помагат за увеличаване на лактацията. Лактогенните чайове, безалкохолната бира и овесените ядки добре, но кои други помагат?
Имам книгата на Хедра, за която знам от тази тема. Ще прочета за кърменето след секцио, но ми се иска да видя как е станало при вас на практика. Благодаря на всички предварително за вниманието Flowers Hibiscus

# 559
В интензивното няма смисъл да се мъчиш. При мен кърмата слезе чак след изписването. В болницата се мъчех да слагам бебето на гърда възможно най-често, ни то отказваше да засуче и стимулирах с помпата. Така изцеждах и малко коластра и ѝ давах, но при теб ако бебето засуква просто го слагай често на гърда да стимулира.

# 560
Има вероятност веднага да слезе, на снаха ми още с излизането от упойката имаше коластра/ кърма

# 561
  • Варна
_limonche_ , бебето не свикна ли със шишето за толкова време? Как го върна на гърда?
aya_2012, значи все пак има надежда и е доста индивидуално.

# 562
Аз бях 2 пъти секцио. В реанимацията хич не ти е до помпи, цедене и подобни.

След първото - веднага след превеждането в стаята почнах с помпата, слагах бебето малко преди да ни дадат АМ. После си изпиваше шишето. Вкъщи карахме първите седмици на АМ, аз цедях непрекъснато, но все по-малко изкарвах и трудно минахме само на кърма.

Втория път дори не извадих помпата. Бебето ми вися непрекъснато на гърда. АМ додавах, но без да настоявам и през половината време го отказваше - явно с по-стриктното слагане на гърда все пак си хапваше по нещо. След болницата сме си само на кърма.

# 563
_limonche_ , бебето не свикна ли със шишето за толкова време? Как го върна на гърда?
aya_2012, значи все пак има надежда и е доста индивидуално.
Свикна, а и беше голяма поспаланка и неможех да я събудя за да суче, докато шишето с кърма и го бутах в просъница. Първият месец, че и малко повече, беше само на изцедена кърма. После  започна да става по-силна и  с много усилия я върнах на гърда.  Започнах да ѝ давам три пъти на ден шише и през останалото време гърда, след два дни два пъти шише   и така докато го махнем окончателно. Шишето го давах тогава, когато не можех да я събудя да суче.

# 564
  • Варна
Това ми е едно от най-големите притеснения също, че не знам дали ще мога да го върна на гърда и да започнем изцяло да се кърмим...Благодаря, момичета!

# 565
Това, че щом си секцио слиза късно кърмата е мит. Както Ая е споменала е индивидуално.
При мен също слезе след изписването, на петия ден. Както го е описала Лимончето. Аз успях за седмица да приуча бебето на гърда. Започнах с помпата като се прибрах - деня, в който ми слезе кърмата. Цял ден помпах и накрая към 8 вечерта изкарах няколко капчици надежда.
Щерка ми ревеше от зърната ми, оформях ги с помпата, за да засуче. Шишето за добавката смених на Медела Калма (според мен това доста помогна, научи се да суче и поставена в ситуация да яде от шише или гърда, предпочете гърдата), добавката намалих постепенно.
Та дори и при най-лошия сценарий, бебето може да се приучи и добавката/цеденото да се премахнат и да се мине само на кърмене.

Не се притеснявяй от сега. Като родиш и видиш какво е положението, ще действаш спрямо ситуацията, хубаво е, че се информираш, но мисли позитивно - може бебчо веднага да засуче.

Аз не съм лежала в интезивно - от операционната маса ме занесоха обратно в стаята и след 6-7 часа и бебето беше при мен за постоянно. Но това зависи от болницата.
Щом имаш книгата на Хедра и следиш темата, аз бих препоръчала само да си имаш една шише калма и една помпа на разположение за всеки случай (в повечето болници даже дават пампи, ако поискаш, аз си купих моята втора ръка и макар да съм я ползвала много рядко след онази седмица от изписването, без нея нямаше да успея).

За храните - лактогонните храни не правят чудеса. Много жени разчитат на чайове,добавки и храни. Но единственото, което действа за увеличаване на кърмата, е стимулацията й, трябва да се "маха" кърма, за да се произвежда повече - дали с кърмене или с цедене.
Мога да добавя все пак към списъка - червено цвекло, лук, жито, бирена мая като добавка, някои жени си взимат и сминдух на таблетки, но с него трябва умерено. Като цяло много течности, високо протеиново хапване, спокойствие, бебето и мама лежат и кърмене. Готвене, чистене, пране - таткото или друг помагач.
Хубаво е да си имате и лецитин в домашната аптечка.

# 566
  • Варна
LittleCactus, благодаря много. Точно от мненията в темата си купих помпа на медела и шише калма...толкова оптимистично подхождам, че помпата ми е ръчна Smile Просто искам като дойде момента да съм адекватна и да подходя правилно, за да може да си спестя други притеснения примерно, но ще видим да. Flowers Hibiscus

# 567
И аз съм секцио и кърмата ми слезе още на следващия ден. Дадоха ми малката малко след като ме раздвижиха. В началото добре засука, но после я оставих да я гледат докато са ми на свиждане и тя се разплакала  и тикнали бибата и после не искаше изобщо гърда и само спеше. И аз с помпата, кото съм я настроила на най-големия вакуум и си разраних зърната, че после един месец голяма болка с кърменето. Едната вечер я взеха да й вземат кръв и като ми я върнаха един рев и като засука си беше супер. Преди да ни изпишат я взеха за лампа, че имаше жълтеница и пак плакала тоя път й дали АМ, а преди това бях я накърмила. Карах се с тях, че пак ще откаже  да суче, но като се прибрахме всимко си тръгна добре. Само зора беше със събуждането.
Винаги съм вярвала  на принципа, когато имаш желание намираш начин, когато нямаш търсиш причини.

Последна редакция: нд, 02 юни 2019, 15:32 от ♡~☆~z~☆~♡

# 568
Доста отдавна ви следя. Реших да споделя моят случай относно кърменето защото при всеки е различно. Това по повод на бъдещата майка. Наложи се да полежа дълго време в интензивен сектор и когато имаха секцио и чувах бебе ми тръгваше коластра. Моето бебе го извадиха доста преждевременно, първият ден на 31 седмица. Един месец в кувиьоз съм давала кърма за хранене със сонда, после и давах шише защото нямаше сила да суче. Всички ми казваха, че при толкова малко бебе няма шанс да суче от гърда. Ето сега е на 3 месеца и е изцяло на гърда. Много е малка, малко яде и е трудно. Но когато майката иска и си постави цел всичко се постига. Успех на всички.

# 569
  • Варна
Благодаря, момичета, окуражихте ме определено!

Общи условия

Активация на акаунт