Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, България
 • Мнения: 27
Здравейте! Извинявам се, ако въпросът се повтаря, но браузърът ме изхвърля и не мога да търся много назад...

Нашият казус е следният:Моят мъж страда от лактозна непоносимост. Синът ни скоро ще навърши два месеца, от четвърти ден след раждането сме само на кърма, до тук добре, но с течение на времето забелязах, че все още ака след всяко кърмене и всяка сменена пелена е нацапана, а изпражненията му воднисти и излизат под налягане. Бях спокойна, защото бяха жълти, а не зелени, както ги описват при лактозна непоносимост. Обаче в шеста седмица се появиха и изключително силни колики, които започват винаги след хранене и са най-силни сутрин. Междувременно акитата на бебо придобиха остра кисела миризма.
Споделих всичко това на педиатърката, а тя ме посъветва първо да проверим да не е алергия към белтъка на кравето мляко и ме накара са изключа всички крави продукти от менюто си. Изключих също яйца, фъстъци, ягоди и всичко, за което се сещам, че може да причини алергия. Ядях само ориз, картофи и препечен хляб в продължение на 2 седмици, но състоянието на малкия си остана същото. Тогава ни изписаха Био Амика капки с лактаза - никакъв ефект от тях. После минахме на безлактозно АМ за 3 дни - резултатите бяха мигновени, бебо вече почти нямаше колики, започна да ака по 3-4 пъти на денонощие, а не като преди по 8 - 10, изпражненията му станаха по-гъсти, но това си го обяснявам и с преминаването към АМ, защото знам, че на кърмените бебета е нормално да са по-редички. Общо взето той си отдъхна от дискомфорта, но пък аз изпаднах в ужасна депресия, че не мога да продължа да кърмя, ако е това.
Сега тепърва ще правим изследвания и имаме час за гастроентерелог.

Въпросът ми е: Често ли се случва лактозната непоносимост да се предава по наследство?

За протокола: мъжът ми я има от малък и все още страда от нея, въпреки че е на 35.

# 1
 • Мнения: 4 443
Таня, нямам непосредствен опит, но от това, което съм чела има различни типове лактозна непоносимост. Прочетете например това, ако не знаете английски и с гугъл преводач ще успеете да разберете основното https://breastfeeding.support/lactose-intolerance-in-babies/
Трябва да се изследва детето и да се види за какъв тип се касае. Освен това 2 седмици диета без млечни ми се струва малко,за да се изключи напълно и този вариант. Аз бих опитала поне месец и с огромно внимание към продуктите, защотото почти във всичко има сухо мляко например, трябва да се четат етикетите и да се внимава много.
Истинската лактозна непоносимост се изразява в повръщане, диария, ненаддаване, щяха още в болницата да я забележат, защота реално застрашава живота на детето и то не може да се храни. При вас не звучи да е така.

Дори да има второстепенна форма на лактозна непоносимост, което вие описвате като симптоми, това не означава непременно да се спре кърменето, напротив, но е хубаво да се подобри начинът, по който суче бебето. В статията е много добре обяснено. Например - кърмете само от едната гърда на хранене и прилагайте компресия.

По принцип педиатър не може еднолично да ви даде диагнозата и да ви каже ето ти специално АМ, спираш да кърмиш. Не е гастроентеролог, редно е специалист да прегледа и тества детето (даже бих отишла и на алерголог, ако гастрото не направи тестове). Най-лесно е да се изпише АМ, но в интерес на майката и детето е да се даде точната диагноза и лечение, съвместимо с кърменето.
 Да се открие причината за лактозната непоносимост, често пъти нещо дразни червата и да се лекува, често пъти виновншкът е нещо м диетата на майкатаhttps://www.bellybelly.com.au/baby/lactose-intolerance-breastfeeding-baby/

Аз на ваше място ще продължа да кърмя, щом детето не губи тегло,поне докато се изясни ситуацията. Но бих изключила всичко млечно, бобови, телешко.

Въпрос - мъжът ви от какъв тип лактозна непоносимост страда - роден е с дефицит на ензима лактаза или просто млечните храни го дразнят? Щото разликата е голяма и е хубаво да се уточни.

# 2
 • София, България
 • Мнения: 27
Здравейте и благодаря за изчерпателният отговор!
Мъжът ми е роден с лактозна непоносимост, да.
Имаме направление за гастроентерелог, но часът ни е чак за 14-ти май.
Относно кърменето: Кърмя само от една гърда на хранене, тъй като имам достатъчно кърма, даже понякога остава. Когато не е изсукал всичко от гърдата, на следващото хранене пак го слагам на същата гърда, за да поеме повече задно мляко.
Компресия прилагам винаги, тъй като имам големи гърди и ако не придържам гърдата при кърмене, бебето я изпуска заради тежестта.

В крайна сметка не послушах педиатърката и продължих да кърмя, докато се постави точна диагноза. Чувствам се ужасно потисната, когато не кърмя, първо защото така ми е 100 пъти по-лесно да го храня и второ защото помпата не може да ми изпразни толкова добре гърдите, както бебето, и винаги остава напрежение, което съчетано с умората е много неприятно.
Затова на своя глава реших да продължа да кърмя, дано да не правя грешка!
Единствено давам Био Амика лактазни капки с лъжичка преди всяко кърмене, но не забелязвам ефект, както и преди. :/

Благодаря ви още веднъж! Simple Smile

 

# 3
 • Мнения: 4 443
О, за нищо, аз споделих само какво съм чела. Ами според мен добре се доверяте на инстинктите си, добре си действате и с кърменето, стискам палци след изследванията да се намери удачно лечение, което не изключва кърменето.
Пишете после какво е станало, сигурна съм, че ще е полезна и на други мами темата и опита ви ☺

# 4
 • Мнения: 368
Вашият педиатър какво казва по въпроса?

# 5
 • София
 • Мнения: 1 724
Дъщеря ми имаше алергия към белтъка на кравето мляко като бебе. Изпражненията й в един момент (при нас беше реакция от конкретна ваксина) започнаха да стават по-слузести, след това зеленикави. Силни колики.
Бях на безмлечна и безглутенова диета, но резултатите при нас се проявиха и състоянието видимо се прояви към края на първия месец.
Започнах да си въвеждам храни чак след 2-3 месеца (което не беше добра идея, защото после и двете се оказахме с дефицит на вит.Б12), но сменях кравите продукти с козе или биволско мляко и така се храня и до днес. Прясно мляко не съм пила вече 4 години.
На мен ми се отрази чудесно този режим и според гастроентероложката аз също съм имала лактозна непоносимост. Диетата ми подейства положително на формата, настроението, енергията, отслабнах допълнително, спрях да имам газове и подуване.

# 6
 • Мнения: 368
Дъщеря ми имаше алергия към белтъка на кравето мляко като бебе. Изпражненията й в един момент (при нас беше реакция от конкретна ваксина) започнаха да стават по-слузести, след това зеленикави. Силни колики.
Бях на безмлечна и безглутенова диета, но резултатите при нас се проявиха и състоянието видимо се прояви към края на първия месец.
Започнах да си въвеждам храни чак след 2-3 месеца (което не беше добра идея, защото после и двете се оказахме с дефицит на вит.Б12), но сменях кравите продукти с козе или биволско мляко и така се храня и до днес. Прясно мляко не съм пила вече 4 години.
На мен ми се отрази чудесно този режим и според гастроентероложката аз също съм имала лактозна непоносимост. Диетата ми подейства положително на формата, настроението, енергията, отслабнах допълнително, спрях да имам газове и подуване.

Привет! С какви изследвания установихте дефицит на витамин B?  Чувала съм, че тези изследвания са много важни, но никога не съм си ги правила.

# 7
 • Пловдив/София
 • Мнения: 1 733
Избрах си тази тема, да не отварям нова...
Не знам вече какво да правя. Моля кажете дали имам повод за притеснение.
Накратко: бебе само на кърма, на почти 2м, нямаме алергии в семейството, второ дете ми е- първо кърмено 11м, без проблеми, освен зверски колики и рев 2-3месеца.
От третата й седмица изпражненията станаха зелени, с малко или много слуз. В най добрия случай жълто-зелени, само 2-3 пъти оттогава са били жълто кашави.
Педиатърът кза да спра млечните, опитах, никаква промяна за 2 седмици. Възможно е да съм консумирала много малко колочества като от вафла например, не знам дали е повлияло.
Поисках направление за гастроентеролог, отидохме при известен добър такъв. Обясних, дори показах памперс със зелено ако. Тя още преди да я прегледс каза, че е ок да са всвкакви изпражненията, нямало индикации за алергия.
Днес повърна на фонтан и видях червена точка в памперса и стм супер притеснена
Не знам какво стана с поста, два пъти гопиша...
Та- всички казват, че щом наддава добре, да не го мисля, но за мен не е ок за над месец това дете да няма повече от 2 пъти жълти кашести изпражнени, всичко друго- зелено и слуз...
Хайде повръщането може да е остарък от вирус, но тези седмици наред...
Кажете при какъв специалист да ходим, София, може частен?
Не знам дали да мисля за лактозна непоносимост, АБКМ или друго...

Последна редакция: сб, 14 сеп 2019, 16:12 от Пипи2013

# 8
 • Мнения: 4 443
Не ви е довършен поста. Но безмлечната диета трябва да е строга, без вафли,без една хапка, без телешко, соя и без всичко, което има в етикета лакто нещо си. Без овче/козе/биволски продукти.
Между 2 и 4 седмици трябва да минат за да има резултат.

Общи условия

Активация на акаунт