КГБ = Клуб на Готините Баби - 196.

• 52 238
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Къде сте приятелки?
Май сте се юрнали да облагородявате чукарите по вили и селски къщи.
Янке, разходи ли се до моренцето?
Аз маах из София, сърших доста от планираните задаачки.

# 421
Привет, момичета!
От началото на седмицата при нас е голямата внучка и внучката от Сф. Майка идва до обяд вкъщи да ги гледа, докато съм на работа. После вземаме малката  от яслата и ги водя на детска площадка да си играят.Разликата им е, както едно време на децата ми. Много си играят и искат да са заедно.
От утре съм в отпуска.
Вчера и днес ги водих  на басейн в Мин. бани . Сега са уморени и гледат легнали детски и чакат да стане тъмно и да спят, ама може да стане и по-рано.

# 422
Боряна, шокиращо не е подаръкът ти за 3 лева. Шокираща е констатацията ти, че учителите са бавно схващащи. Нямам думи!

# 423
  • Кубрат/ Пишурка
Малееее, цял ден сте по разходки!
На мен пък ми се разминаха разходките : вашият дъжд дойде при нас! От вчера вали и е гадно! Изобщо не стигнах до моренцето 😭 Ще чакам да се оправи времето! Уж утре го дават вече топло да бъде, но ще видим!
Грети, нещо съм изпуснала - връщам се да чета.
А на вас лека вечер!

# 424
О ,КАГ ,навсякъде има  черни овце,не се отъждествявай със съсловието, всеки е за себе си.Почти 5 години ме ядосваха и няма да забравя.После все едно са други хора.Да дойде шефът ти да те защитава не е малко, и на него омръзнаха с писма и доноси. Но има едно условие-професионално училище, те   взели един изпит педагогика и готови учители, а някои  и този изпит нямат.Няма общо с нашите  някогашни, пък и  спомените ми са стари.Отдавна  беше.Сега може и по зле да  е.И при нас не е имало чак толкова  фрапатнти  изисквания за подаръци ,ло лев-два сме събирали  да покажем   признателност или уважение.Сега е  страшно, а нямам причина да не вървам на Мамси.Пък ти ,че си обидена за всички си е твой проблем. Представа нямаш какво отприщване на демокрацията беше...чак кавички не ща.Всеки бе решил да има глас и да изисква да е на неговата.Пък аз не бях още   научила  какво ме чака.ащото после попаднах но още по...Не   е мястото тук на дискусия   какво стана нататък.

# 425
  • София
  Боряна,учителската правоспособност на преподавателите по спец.предмети,не се получава с един изпит, а се учи 4 семестъра.Освен това първо трябва да са дипломирани по специалността.Скоро разговарях с приятелка от детството ми,стана дума за учители,съученици.Аз ги напуснах след 7-ми клас и ми беше интересно да разпитам,защото тя остана и завърши там гимназията.Оказа се,че учителката,която ми даде основа по математика и аз много уважавам,е смятана за посредствена и с неуважение я наричали с малкото и име.Искам да кажа,че зависи кой гледа и как преценява.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 23:55 от Яжка

# 426
Писах и  загубих всичко. Но защо се обяснявам ,така виждам ,така е за мен.Имахме  производство , учебно и  като изкарвали ,кантролните   бройки ,отделно гледани си запазили и разделили ,както и  други  неща ,останали.Не знаех ,щото се скрили че няма да позволя. Педагози. Един изпит към професията ,един предмет ,педагогика , аз си мисля ,че учител се става с повече неща, подготовка  и така трябва да  е. Някои и този изпит нямаха. С годините все ме поздравявахя по общи познати та за някои знам какво стана  и къде стигнаха.Може грешно да казвам не схвмщат ,схващат добре интереса си.Правилата не схващат.Няма как да си променя мнение. както и за други, дето бяха пример в професията и  дадоха на много деца път  и мерак да учат.

# 427
  • София
   Ще ме накараш да си потърся дипломата.Не е само обща педагогика-има и инж.педагогика,риторика,не помня още какво беше.Накрая и дипломна работа писах-за  бълг.книжовни школи.

Последна редакция: пн, 10 юни 2019, 00:43 от Яжка

# 428
  • София
От моите спомени, които обхващат периода 1958 - 1969 не помня да сме събирали пари за подаръци. Към учителското съсловие още у дома съм възпитавана на уважение и признателност. Така съм учила и децата си. До ден днешен уважавам хората, които са се захванали с тази нелека професия. Помня как за първия учебен ден и за 24.май носех букети от бабината градина. После като родител пак нямам спомен в малките класове да сме събирали пари за подаръци, но букетите вече бяха от магазин и в целофан. Виж, по време на демокрацията започнаха тези истории. Сега не съм се сетила да питам сина каква е ситуацията. В Австрия дори цветя не носят. Е това пък на нищо не прилича!За подаръци и дума не става. Не мислите ли, че не от учителите, а от родителите тръгва тази инициатива? И тогава кой е виновен?
Не може всички да се слагат под общ знаменател. Във всяка професия има хора, попаднали там, където не им е мястото. Нима не сте видели смОтани счетоводители, зъболекари, лекари, инженери и вся остальная сволоч.
ГРЕТИ, споко spoko! Това, че те търсят родителите толкова години след като си се пенсионирала и дават децата си да ги учиш, говори за твоя професионализъм.
Такъв е светът - шарен. Както казва ЯЖКА: зависи кой как гледа и как преценява!

# 429
  Ще ме накараш да си потърся дипломата.Не е само обща педагогика-има и инж.педагогика,риторика,не помня още какво беше.Накрая и дипломна работа писах-за  бълг.книжовни школи.
Още по - зле става ,щом толкова са учили.Една я замеряха с обувките и учениците в час.Кво да правя като такава е истината. Грети да не застава на амбразурата за всички.Точно началото на демокрацията беше и  тази  с обувките бе с психичен проблем ,уволниха я някак и съдът  я върна, като защитена по болест.Тя нави да докара  некачествени суровини и ни въвлече в загуба после.Ама се налага ,професионалист.Бях там , не са ми разказвали .Един окраде библиотеката , скъпи професионални книги ,събирани с пари , взе да чете и се готви да преподава.Не пиша да споря с вас.Но  и Грети чете  избирателно , подарък не е за три лева , писалката е за три  и кърпичка, национална  шевица ,ръчна , имаше такива магазини и сега има но не толкова ръчно  изработено .Против съм ,всеки  си взема заплатата,  не работи бадева ,  родителите като искат да се подмазват да е с лични пари , не да събират .
Повтарям ,да съм мошеник ме научиха много по късно, още бях с илюзии за справедливости  правилност.

# 430
  • София
Добро утро, красТавици!
Добрият тон повелява, когато в компанията има хора, които могат да бъдат засегнати, да не се дълбаят възникнали проблеми толкова дълбоко. Не е коректно да се слагат всички под общ знаменател, още по-малко да се използват обидни квалификации и етикети.
Аз уважавам учителките в нашата тема, защото знам как ДИДИА седи и след работното си време за да сдава "забравени"деца, знам как ТАНУ и МАЯ ходят на работа с болките и болестите си, Знам как ХАРМОНИЧНО (светла й памет), напусна работа за да не е в тежест на колегите си, когато болестта й започна да се проявява. Знам, че и на ЯНКА не й е било лесно, знам, че КРЕМЧЕТО и ГРЕТИ не веднаж са награждавани с грамоти за безупречна работа.
Спирам с моите размисли и страсти, за да не наруша добрия тон. Mr. Green
Желая ви спорен ден! Коя каквото хване да стане.
Аз отивам да ни нанесат първите оценки в книжките. По съвместителство съм групов отговорник, та затова.
Хайде, среща до после!

# 431
  • Кубрат/ Пишурка
Добро утро на всички!
Нова седмица нов късмет! За мен се очертава да е хубава, нали ще си  ходя...
Захванали сте една тема..... И ние в гимназията имахме такива преподаватели, дошли от производството, но бяха много добри - познаваха материята си до съвършенство! Още помня устройството на четиритактов двигател 😉 Когато въведохме горен курс в помощното дойдоха две колежки агрономи ( имахме специалност полевъдство и градинарство) и бяха много старателни, а децата ги харесваха! До ден днешен сме приятелки, макар че отдавна не са в системата. И доколкото знам наистина бяха карали година обучение за придобиване на педагогическа правоспособност.
Малееее, това го пиша вече час! Дори Фло ме изпревари! Съгласна съм с теб, Фло! Викам да я приключим вече тази тема. Съгласна съм и с Боряна, че всяко стадо си има мърша, но това са единици!
Лек ден на всички!

# 432
  • София
Добро утро и хубава седмица! Слънчо да ни се усмихва все така гальовно.
Напоследък съм на телефона и вчера писах, писах, но... не стигна до темата. Simple Smile
Сега пиша специално заради  Грети. Моля те, мило момиче, не приемай толкова лично този разговор.  Вярно, говори се за учителското съсловие към което ти принадлежиш,  но не става дума за хора като теб с авторитет, отговорност и професионализъм. Поне аз съм останала с такива впечатления за теб и работата ти, на база писано и споделяне тук в темата.
Аз също смятам,  че има Учители и учители. Да не забраваме, че професията учител е призвание и не всеки, дори и добър в определена професия е добър педагог.
А за квалификациите на учителя нещо не схващам. Поне в софийските училища преподавателите трябва да се явят на конкурс, да покажат и докажат дипломата си за висше образование и специалност. За среден и горен курс - задължително. За начален курс - предучилищна и начална педагогика, която също се учи в Университета. Може да има по-възрастни с образование полувисше, от по-старата школа.

Но, тук, Грети, думата е за друго - за безумието на родители, които смятат, че трябва да купуват огромни подаръци в края на годината, а после говорят как тези същите учители на нищо не са научили децата им.
Твърдя и държа на мнението си, че подаръци никога не съм давала, освен задължителния, според мен, букет или саксия цвете.  Защото смятам, че другото е подмазвачество с цел. На края на 4 клас, сиреч, когато се завършва етап от обучението, класът на внука ми подари общо албум със снимки от съвместния живот на децата и учителката. Плюс голяма саксия с цвете. Толкоз.
И не е редно да те натискат и да искат пари и то огромни суми за подаръци!

Грети, никак не си длъжна да даваш каквото и да е обяснение. Но, не се обиждай от казаните думи тук, ти не влизаш в тези категории,  за които се споменава.
И моята почит към учителя, този, който обича децата и знае как да предаде знанията си на тях.

Стана дълго, на прима виста го писах,  не ми връзвайте кусур и на грешките. Нямам време за преглед.

До скоро и със здраве!

# 433
  • София
    Мислех да не пиша повече по темата,но Янчето и Маринка ме окуражиха с разсъжденията си.Съгласна съм и с двете.Има нещо,което ме боли-у нас учителската професия е подценявана и унижавана.Как е възможно това,което казва Боряна-да хвърлят обувки по тях! Останах с впечатлението,че това е доказателство за тяхната некадърност и вина.А,какви са тези,дето са ги замеряли?Те ли са прави?! Щом приоритет на правителството е образованието,нека да защитят авторитета на професията-по всякакъв начин/и финансово,и със заповеди.../Едно време намаляваха поведение,сега няма ли практика? Като сравнявам с учителките на Вики в Германия и се ядосвам.Там,щом си назначен за учител и никой няма право да се съмнява в способностите ти.Забранени са всякакви подаръци,дори и цветя.Макар,че за България може да не си чул. hahaha
  Не ме бива в обясненията.Не можах да ви кажа това,което мислех.Дано сте се досетили и сте ме разбрали.

# 434
  • София
Не ми е безразлична темата за учителите и подаръците. Бях точно такъв учител в техникум по автотранспорт с висше инженерно образование и следдипломна квалификация по инженерна педагогика с издържани над 20 изпита в СУ. Работила съм преди това като конструктор в завод.  Учител може да стане и да преподаде урок всеки с познания в дадена област,ако иска да взима някакви пари. Важното е Да умееш да запалиш искрата на любознанието в очите на децата,да си Човек ,да си обичаш работата.
 Подаръци не, благодаря госпожо ми е достатъчно.
Един калпазанин беше пред изключване,богат с успели родители. Идва майката да ме моли да го оставя с плик с подаръци и пари. Заведох я при директора и му оставих плика,той пожела да викне полиция,но я съжалихме...
 След това никой не ми е подарявал нищо. Някои колеги получаваха... На абитуриентския бал получих часовник.
Това е.

Скрит текст:
Виках лекар за майка с подвижен ехограф. Има сраствания на червата, предлага операция. Много е слаба ,ама много... намали яденето , не ми дава да мигна нощем. В болница няма как да я придружа ,защото и аз не мога да я вдигам.Чудя се как да я заведа до хирург. Няма да издържи операцията ,но и така полудяваме. С кръвно съм 160 на 60.Сега ще звъня на личния да видя какво ще ме посъветва.

Общи условия

Активация на акаунт