С какво ви дразнят свекървите – 109

• 23 773
  • 742
  •   1
Отговори
# 285
Имам приятел веган,и то от най-бруталните,понякога е на инедия със седмици..
Непрекъснато прави тежки физ.упражнение и по разни йогистки програми..
Ми освен,че има егати мускулите,тоя човек е най-здравото същество дето познавам..
Но при положение,че живеем в свят където масово се яде месо,да отглеждаш дете веган, за мен е неприемливо.
Самото дете се лишава от възможността да направи избор.
Това не е същото като дилемата със Зрънчото..

# 286
Не знам Злодеида, аз засега само си задавам въпроси. Ти бързаш с отговорите. А мисленето нито вреди, нито боли.

BTW, гаджето ти май има навика да "пее". Сега на теб ти пее какво е говорил с мама. Не е малка вероятността на нея да ѝ пее ти какво си казала. Кофти.

# 287
Изключено. Той крие от нея много неща и не и споделя, защото казва "ще мърмори". За сметка на това на мен ми надува главата. Имам чуството, че иска да ми каже 100 неща наведнъж и се правя, че искам да слушам за да не крие един ден и от мен.

# 288
Зло, на мен ми се вижда съвсем нрмален интереса на майка му към теб и развитието на връзката ви. Вече как ще попита, зависи от други работи, налични или липсващи... И по-скоро е искала да разбере какви са неговите намерения.... За теб,/ от прочетеното дотук, си вадя извода, че е решила, че искаш да го "вържеш"/ вече има категорично мнение за намеренията ти.

# 289
Ако съм веган ще ми е трудно да готвя месо за другите в семейството, да си хапват сами,да не чакат на мен е редно, пък ако смогна да викат ура.Няма лошо да се хранят от веганските ястия ,стига наистина да е приготвено вкусно ,не да рупат  каквото им падне ,под предлог ,че са веган.Наистина и аз се изумих колко хубави постни и подобни ястия  има.Пък нататък като не притискам , да си избират какво да ядат.Мисля ,че е  по-трудно да приготвяш веган меню.Ядене напълно ,не нарязана трева.Съгласна съм с МА КО че няма да си дам детето при вредител, но няма и да афиширам ,да натяквам що го правя , при нея ,може да не усеща ,но някак клони да афишира наказание, да  изскочи отгоре,което мен дразни.И бързо се схваща кое  е приемлиов, кои са качествените храни, то пък в тази информираност остава да се правиш на луд.Лесен метод, не винаги ,но повечето пъти качественото е скъпо.С още две три неща за проверка няма да сгрешиш.Със сирене например.
Аз пък си мечтая да готвим с внучката, още малко и  ще може, първо без нож ,  но съм и купила истинска тенджера.Заедно можем всичко в кухнята ще е девиз , дъртите да стоят настрани и си зяпат телефоните през това време, ние двете и с внука сигурно, младежта ще си правим каквото искаме ,скоро ще  е.И ще им готви детето един ден на всичките.

# 290
  • при късмета
Злодеида, защо реши, че троля? Още в началото поясних, че аз самата нямам ясен отговор на този въпрос, макар че по принцип съм на мнението, че родителите са тези, които трябва да вземат решения за децата си. Но както вече казах, нещата не винаги са черно-бели и прости. Използвах казуса с майка-веган за да илюстрирам идеята си. Ти защо се изнерви? Разсъждаването в нюанси ли те затруднява?

Креми, темата беше пусната от майка на 5 месечно бебе. Не че има някакво значение. Идеята беше да дам пример за някаква практика, застрашаваща живота на детето.
Понеже до тук стегнах, затова този пост цитирам, но прочетох и въпроса ти. Казах вече, че по такъв казус смятам, че бащата може да вземе някакви мерки, ако има нещо против.  Дори аз да съм бабата, ако сина ми е станал веган и е съгласен с жена си, нямам много полезни ходове. И в предишното такова разискване казах, че единственото което мога да предприема е разговор с педиатъра на детето. Освен, че е единствения компетентен да даде мнение дали това застрашава живота на детето, то ако това е налице ще знае и конкретните мерки, които трябва да се вземат. Пак казвам, че не бабата е човека който трябва да взима мерки, за друго не се сещам какво може да направи. ЗЛОДЕИДА е напълно права, родителите и само те решават.

Да дам още малко инфо. Свека номер 3 си говорила със сина си по отношение на мен. Питала го какви намерения съм имала аз към него???За 5ти път го питала на колко съм години!
Питала го е, вероятно защото на самата нея са станали ясни намеренията на сина ѝ към теб и вероятно са по-сериозни отколкото ѝ се иска. Нали ще си изгуби безплатната прислуга.

# 291
  • София
Въпросът за веганството при бебета ме провокира и аз да се включа.

Преди години имах позната - тя и мъжът й вегани. Роди им се бебе, момиченце. Мина време, аз пътувах, не ги бях виждала около 3 години. Междувременно ми се роди и племенник. Един ден случайно срещнах моите познати - вегани с момиченцето. Беше много слабичко, много мъничко. На килограми (на външен вид) изглеждаше колкото 6-месечният ми племенник. Разбрах, че на дъщеричката си не дават никаква животинска храна. Стана ми много мъчно за детето.

Самата аз съм вегетарианка (не веган), ям млечни храни и яйца. Така съм от дете; не възприемам месото и рибата като храна и то не поради някакви съображения (любов към животните) или стремеж към здравословен живот. Та в онзи момент ми се искаше да нахраня това дете, не с месо, но поне със сирене, с яйца, с мляко.

Не знам как се е развил животът им, не съм ги виждала отдавна. Надявам се детето да е станала голяма и здрава госпожица вече.

Дали веганството (или вегетарианството, макар да са доста различни) е по-добрият хранителен режим... не мога да съм категорична. Двама доктори, единият от които гастроентеролог, когато им казах, че не ям месо, реагираха много положително. Дали съм по-здрава от останалите - може би. До скоро не се разболявах, в буквалния смисъл на думата (май се бъгнах преди 3 години след прием на антибиотици). Обаче ям яйца и млечни храни и организмът ми вероятно си набавя необходимото и от тях.

В този ред на мисли не съм сигурна дали едно бебе може да си набави необходимото само от растителна храна, още повече че на 6 - 12 месеца не може да яде всичко. И макар майките и бащите да имат правото да решават с какво и как да хранят детето, те имат и задължението да пазят здравето и живота му. Та доста е противоречива дадената за пример ситуация. Ако съм на мястото на бабата (или друг вид близък родственик), и ако майката и таткото не вдяват от дума, най-вероятно ще споделя терзанията си с педиатъра (познатите, за които разказвам по-горе, не ми бяха толкова близки и коментар от моя страна тогава би бил  неуместен).

# 292
  • при късмета
Педиатър знае най-добре на каква възраст от какво има нужда едно бебе за нормално развитие. За това и е единствената опция за действие. А и да не си педиатър трябва да си наясно, че режима на захранване не е случаен. Ама хора всякакви
Предишния път като обсъждахме въпроса, в новините ми излезе, че в някоя западна страна, забравих я, имаше осъдена майка веганка, че не давала на бебето нужната за нормалното му развитие храна. И то беше на месеци, нямаше година и вече явно е имало признаци, че детето изостава

# 293
  • France
70 нови поста и всъщност нищо ново. Нормално е когато става дума за бебета да се дават листи с менюта. И майка ми и свеки си ги искат. И двете са медицински лица, а свека се е занимавала с недоносени бебета. Нормално е защото се забравя. Самата аз не си спомням какво точно съм му готвила преди година. А не става дума за малко дете, което ще си поиска и ти ще му сипеш. Нали усещате разлилата? И тези списъци не си ги измислям аз, а педиатъра. Аз се имам за много куул, и даже малко джаста праста, но ако някой дава на 2,5 годишното ми дете кола, пуши в негово присъствие и го слага часове пред телевизора, просто няма да се разберем. Правилата естествено се променят с възраста. Освен тези за тютюнопушенето в затворено пространство, разбира се.
Аз съм израстнала без баби, които починаха много рано и това е моята голяма болка. И правя всичко възможно минимонстър да си вижда бабите колкото може по-често. Даже издигнахме с мм кандидат свекървата в ранг "баба" Simple Smile. Децата имат нужда от любов. И когато нещата са нормални, а те в повечето случай са, какво по-хубаво за всички е един уикенд при баба.

# 294
Филомена ,харесах, наистина е просто,но може би защото на мен не се наложи да отглеждам децата, не се изискваше да приготвям за бебета, с разлика крем супи,  и то след съгласуване, не е имало гафове ,не разбирам  натиска и  говорене отвисоко.
С времето сега не мога и да ги накарам таратор примерно да хапнат, не обичат и това е .Единствен начин е  да ги стисна  и наливам в гърлото което не искат,  не е опция за нормален човек и  от какъв зор да го прави.Щом започнат да имат мнение, а то е рано и се изразява с плюене или гълтане дори, нещата са ясни.Супа за бебе поне е лесно да приготвиш-1 моркоф ,1 картоф, две фидета и  домат може.Три лъжици мазнина,щипка сол , яйце според дават ли.Кисело мляко и  брашно.Това май  е всичко.По грамове отива.Месо-когато се дава.Това съм правила в началото при гостуване.Много бързо почнаха без пасиране.И сега не обичат крем супи.Винаги бих се съобразила ,мед сега почват по малко да дават.Но под натиск   ще им е трудно да ми навият.

# 295
  • France
За това и не трябва да се говори за натиск, а за взаимно разбиране. И да се знае, че шефът е всъщност педиатъра. Simple Smile

# 296
  • София
Защо си мисля, че пак отиваме в крайности?
Не си говорехме за гледане на бебе, а на малко дете, но вече говорещо и искащо си това и онова.
На което свекървата не може да откаже......
Разбира се, че ако е пеленаче, ще е с рецепти или директно с готови стерилизирани храни, ако снахата толкова е убедена, че свеки не може да направи една каша или крем- супа.

# 297
  • при късмета
С храненето на детето трябва да се съобразяваш до 3-4 годишна възраст. Малки деца са и вече далеч не пеленачета. Далеч още и от у-ще където самО преценява какво да купи за ядене.
Няма причина да яде нещо вкъщи, а на баба си да се инати дори да си отвори устата, както се изрази, за същото нещо.  Няма оправдание свекървата да дава нещо, което родителите не са съгласни

# 298
Така е ,вече на 4 те решават, но и от еуфория не ядат нищо май.Тичане и  игра, като се приберат ядат ,че и майка им.Баща им си има апетит от бебе ,не го мисля.

# 299
На моята свекърва й беше трудно да направи супа за детето, като ходим на гости. Правеше супа, но като за стари хора- с черен пипер и люта чушка. No comment. Минало заминало. Отгледала съм ги и без нея. Носила съм храна и толкоз. За детето поне, че ако занеса нещо друго,то беше скривано и се вадеше нейната храна само Simple Smile ако ще да е стара, мазна и люта и неприятна за нас
Абе няма значение,аз съм само снаха,все още, крива и туй то
Отивам за киноа

Общи условия

Активация на акаунт