С какво ви дразнят свекървите – 109

• 23 561
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
  • София
E, направи го! Изяде 2 ягоди ( за първи път вкусва). Изяде  и четвърт ябълка. Ябълка и преди е опитвал. Каза, че довечера ще изяде 3 ягоди. Обадихме се  на майка му и тя много се зарадва. Каза, че ще търси хубави сладки ягодки за довечера. Рано е да се радваме, но все пак е пробив.

Happi, не яде салати, гарнитури от зеленчуци и не пие истински плодови сокове. Обича да пие студен чай и  айрян от домашно кисело мляко.
Студеният чай е ужасно зарибяващ, като нищо вътре слагат нещо пристрастяващо. Истинският чай е минимално количество.
Давайте повечко айрян, щом не е против домашното мляко, че някои деца се мръщят и на него. Може и разреден с газирана вода, поне на мен ми харесва.

# 706
Киселото мляко му е любима храна и всеки ден е в менюто.  Специално за него и сестра му от години купувам от производител.Хубавото е, че тренира два спорта и не е дебел. Но липсата на витамини, както   фибри и минерали,  е тревожно нещо  в начина му на хранене

# 707
  • София
Панирани хапки или пържоли? Вярно, че е пържено, но повечето деца ги харесват. Може и свински да са, но домашни, а не полуфабрикати.
Когато ядем навън, взимам това за сина ми, за да съм сигурна, че ще го изяде. Вкъщи е друго

# 708
Майка му прави панирани пилешки филенца. Аз избягвам панировки, но пилешка пържола на скара му  правя.  Хапва по малко.  При нас  проблемът е в плодовете и зеленчуците. Другото не е чак толкова тревожно.

# 709
Тя сподели специално за плодове и зеленчуци. А да не би да му дразнят стомаха или зъбите? Не обича сочно? Опитвал ли е всякакви- от тиква през авокадо до цитрус? Зелении? Картофи, чушки, нищо ли не хапва? Сготвени зеленчуци?

# 710
Яде задушени картофи и зрял боб. Чушки, домати, марули, грах, тиква не е опитвал нито в салати, нито сготвени. Също не е опитвал портокал, мандарина, диня, грозде, череша, кайсия, слива, праскова, дюля  и всяко нещо, което има на пазара. И в двора имаме почти всички от изброените плодни дръвчета. На селото на другите баба и дядо също има и носят. Сестра му яде, той не.  Един път е опитвал авокадо и повече не пожела.
Няма никакви проблеми със зъби или стомах. Предполагаме, че всичко е упорство. Просто повече му се яде тестяно и сладко.

Последна редакция: вт, 14 май 2019, 18:53 от K.A.G.

# 711
  • при късмета
КАГ, не си мисли, че детето ми е всеядно. Изобщо не е и колкото повече расте, толкова повече неща отказва и все драпа към любимите му само. Преди ядеше много плодове, зеленчуци почти отбягваше, сега е обратното. През ум не ми е минало да го увещавам да си яде плодовете. Не иска и нито го увещавам, нито насилвам. Само така се сеща понякога, на него като му се прияде. Като не е на училище, дори и зеленчуците може да пропусне, а това е цяло лято.
Това което ме втрещи е не, че говорите и убеждавате, а че продължаваш да настояваш, при положение, че е повърнал като е хапнал домат. Спомените ми в тази насока са си спомен точно за насилие. Беше ужасно непрекъснато да те карат и да ти тикат в устата нещо което не обичаш. Дори само споменаването го считах за тикане в устата.  Представа си нямаш колко ужасно. Ти се гнусиш, а тормоза не спира и не спира. Не карайте детето де се чувства така.
Майка му хубаво се е зарадвала, има защо, но все пак оставам с убеждението, че тя е спряла с опитите да прояде плодове и зеленчуци и тази "борба" е само твоя. Като не иска, не иска и толкоз. Ако яде поне по малко зърнени то и фибри и минерали в тях има достатъчно. Все от нещо си ги набавя щом няма здравословен проблем.
А, тъкмо си писала за зърнените, а и картофи яде

# 712
Темата стана 'как се справяте със злоядите деца', ама на.. Хепи, моята дъщеря не яде никакви зеленчуци- нито пресни, нито готвени. Крем супи не правя, никой, дори всеящния ми син не ги яде. Няма къде да и 'скрия' зеленчук, дори в пица или някаква храна веднага ги усеща и ги плюе в най добрия случай. Плодове само банан или ябълка (червена, сладникава) и то когато е на кеф. В Събота бяхме на гости и успях да я убедя да опита ягода със захар. Изяде я, каза че е вкусно, но тя нямало да яде повече. Не и дразнят стомаха и няма проблеми със зъби, но яде само познати неща и от 3г насам нищо не е добавила или махнала от менюто си. Месо яде, но и на мен проблема ми са плодовете и зеленчуците

# 713
Лелеее
Обаче да, може и инат да е, уви. Моите биха пасяли директно от градината... много обичат повечето зеленчуци и плодове...
Няма да досаждам повече с въпроси Hug има достатъчно теми
Съгласна съм, че не трябва да става насила, повръщане и отвращение са недопустими. Ограничаване на тестото обаче да. Както обичат да пасат, така не биха отказали по 5 филии с кашкавал. Ми не е нужно

# 714
Грешиш Ма ко. Проблем е на всички и всички се опитваме да го убедим, че е във възраст, когато това е необходимо. Ти винаги си подозрителна като чуеш, че някоя баба  се меси. Меся се, защото всеки ден на обяд  е при мен, а през ваканциите по 3 пъти на ден. Всичко, което аз правя, за да го мотивирам, се опитват да правят и родителите му.

Понеже споменах за домат. Миналото лято имахме превъзходни домати от домашната градина. Решихме заедно с него, че всеки ден ще изяжда по едно малко парченце. Отрязах едно съвсем мъничко, колкото нокътче, без семки и без кожа. Глътна го с  някакво друго ядене. На другия ден пак, но с големина колкото 5 стотинки. Глътна го пак по същия начин и тогава повърна. Прекратих опитите с доматите.

Последна редакция: вт, 14 май 2019, 18:58 от K.A.G.

# 715
  • при късмета
Тогава пробвайте да спрете да настоявате, ако мислиш, че е от инат. Като види, че важността за вас не е толкова голяма, сестра му ги яде и няма принуда, току виж сам започнал. Това при положение, че е от инат. Ако не е, отвращението му ще стане много по-голямо и съвсем няма да ги погледне
Може и да съм малко пристрастна по въпроса, но и най-малката вероятност детето да се чувства, както аз като малка, ме кара да коментирам въпроса, не друго.

# 716
Ами ние го оставихме  години наред. Вече кара 11. Докога да чакаме?

# 717
  • при късмета
Ами тогава може би трябва да се примирите, че не е от инат, както предполагаш, а наистина не обича. Да, не обича плодове и зеленчуци, но всеки човек има нещо, което не обича и няма да яде, та ако ще да е на пустинен остров и това да е последната храна, която ще му спаси живота. Аз съм така с шкембето например и пак никога не съм го опитвала

# 718
  • София
Ами ние го оставихме  години наред. Вече кара 11. Докога да чакаме?

Нямате избор- не реши ли по някое време, случайно, че му се е прияло, нищо не става.
Явно, той си набавя нужното от останалата храна.
Между другото, имаше една теория за полезните храни на база кръвна група.
Интересно четиво е.

# 719
K.A.G., а в сладкиши, сладоледи плодове не можете ли да пробутате? Идва лято, правете домашни плодови сладоледи – плод, мляко, сметана... Хем вкусно, хем домашно, хем с витамини.
Ако обича прясно мляко, пасирайте с плодове на шейкове.

Общи условия

Активация на акаунт