Как да се отърва от земеделска земя

• 2 701
  • 62
  •   1
Отговори
Здравейте!
Не знам дали тук трябва да сложа темата, или в жилища и имоти, но видях подобни питания тук.
Накратко: имам наследствени земеделски земи от дядо и прадядо, които не са разделени, а наследниците са много и неоткриваеми, още приживе баща ми искаше да ги продаде на каквато и да е цена, за да се отърве от тях, но нямаше интерес отникъде. В същото време на тези земи са сложени вятърни генератори или нещо подобно. Искам и аз на свой ред да се отърва от тези земи, но не искам да плащам, за да не присъствам като един от собствениците. Какво мога да направя, за да нямам вече нищо общо с тези наследствени земи, без да се занимавам с адвокати и да плащам за нещо, което не искам да притежавам?

# 1
Аз имам едни такива и нищо не правя. Просто съм ги забравила и толкова. Има много такива земи и се водят "бели петна", което е нещо като да отиват в държавата.
https://www.mzh.government.bg/bg/press-center/novini/rezhimt-na- … i-garantira-prav/
https://www.agriada.com/chesto-zadavani-vaprosi/kakvo-tryabva-da … m-za-belite-petna

# 2
Непрекъснато получавам писма, че били засегнали интересите ми с тия вятърни глупости, да съм получавала обезщетение от 2,50 лв, 6лв...ей такива. Земите се намират на 50 км от Пловдив, не искам да ходя там. Искам да ме оставят на мира и затова искам да ги премахна. Не искам и сина ми да се дразни след години с тия неща, но не знам мога ли да се откажа и как да го направя?

# 3
  • Далечният изток
Бели петна е друго. Нейните в случая не са.

Какво значи "но не искам да плащам"? Какво плащаш в момента?
Вариант е да питаш тези с генераторите дали не искат да изкупят твоята част.
Аз скоро също търсих купувач за моя сравнително малка част от съсобствени ниви, засега неуспешно.

# 4
Виждам обяви за купуване на идеални части. Ще ти трябват скици от поземлената и удостоверение за наследници, продават се по общия ред, но по-евтино. Вземат ги. Ако ми попадне обява ,ще ти пратя телефони. Пише ,че от цялата страна се купуват.
 Даже се наложи да продам парцел земя преди години ,направиха пълномощно на техен служител, с точни данни парцел квартал на земята в това пълномощно и че се отнася само за това, платиха и нямахме грижа , веднага се налагаше, цената също по-ниска.

# 5
Ами не искам да плащам ,за да ги дарявам на някого, да се отказвам от това наследство или бог знае какво, за да не се водя собственик. Генераторите не знам на кого са, трябва да ходя там, а не искам. С артрит съм, как не съм хукнала на 50 км и едва ли ще намеря някого там. Искам някак да ме отпишат от собствениците, но не знам как да стане.....
ПП Не искам да продавам, няма и кой да купи земя с ветрени генератори. Не искам да плащам, ясно го написах, парите ми трябват за лечение, не за да се отърва от нещо, което никога не съм искала. Питах дали не може с някакъв отказ да го направя, но къде, как ....не знам.

# 6
  • Далечният изток
Ама какво плащаш?! Нищо не би трябвало да плащаш.
Оставяй ги така.

# 7
Няма как да са построили ветрогенератори без да сте информиран. Трябва да имате договор или парцела да е продаден. Рентата от един ветрогенератор е около 3000 евро на година.
Договорите са за по 20-25 години.

Вие няма какво да плащате за земята, нито е необходимо да я дарявате.
Ако някой ви търси като съсобственик на земята за продажба, можете да искате всички разходи да са ви платени.

Аз лично не схванах идеята да се отървавате от нещо, което не ви носи негативи.

# 8
Как така има вятърни генератори?
Нещо не разбирам. Значи утре в моя имот може някой да си цвъкне каквото поиска и аз нищо не мога да направя. Ужас.
 Това с отказ от имот го пробвахме с един пущинак, на който се плаща данък сгради, смет(то къща няма от 50 години, ограда няма, джунгла). Мотаха ни на 100 места, нищо не стана. Пълна пародия, много е трудно да се откажеш от имот.

# 9
Може без съгласие на собствениците, да, по Закона за енергетиката, вид сервитут е, но са длъжни да изплатят обезщетение на собствениците на имотите. Това обезщетение ще се изплати по банкова сметка. Виж кой ф инвеститорът, в регистъра лесно може да се провери, че си собственик. Може би те за и писма, които получаваш, са точно за обезщетението.

# 10
Никой не ни е питал или информирал за тия вятърничави истории. Просто един ден получих препоръчано писмо, с което ме уведомяваха, че ми засегнали интереса с тия работи и ме обезщетяват с .... Няколко лева. Теглих една майна и не реагирах. Сега пак получавам препоръчани писма за тия генератори. Искам да си вкарам имотите в ред, като се освободя от всичко, което не ми трябва. Други ще продам, обаче това.... Уж мое, но не мога нищо да го правя. Затова искам просто да не фигурирам като собственик. Явно обаче е като с ТЕЦ, развод няма.

# 11
Ами не искам да плащам ,за да ги дарявам на някого, да се отказвам от това наследство или бог знае какво, за да не се водя собственик. Генераторите не знам на кого са, трябва да ходя там, а не искам. С артрит съм, как не съм хукнала на 50 км и едва ли ще намеря някого там. Искам някак да ме отпишат от собствениците, но не знам как да стане.....
ПП Не искам да продавам, няма и кой да купи земя с ветрени генератори. Не искам да плащам, ясно го написах, парите ми трябват за лечение, не за да се отърва от нещо, което никога не съм искала. Питах дали не може с някакъв отказ да го направя, но къде, как ....не знам.

Ън ,
мисля, че не може просто така човек да каже "не искам, да не ме занимават".. Напълно разбирам позицията ти обаче.
Аз направих това, което споменаваш преди доста години, 2006 г мисля. Обясниха ми, че трябва да се откажа от наследство, само това е начина. И тогава отиват на другия съсобсвеник, ако е един, както беше в моя случай.
При нотариус в София направих отказ от наследство за еди кои си земеделски земи, посочени точните им данни и т.н. Понеже земите бяха в Пловдивско, после трябваше само да се занесе съответния документ в районния съд да се впише - съда, към който се числи селището, където се намират земите. Копие от отказа пратих  на другия съсобственик на земите с препоръчано писмо и обратна разписка.

Разходите бяха минимални тогава (или поне не ми се сториха големи) за нотариалната услуга. Това е всичко.
Консултирай се обаче с нотариус, понеже са минали доста години от тогава.

# 12
  • Далечният изток
Може да се откаже от наследство разбира се, но отказът касае всичко, което е наследила. Не може да приеме едно, а да се откаже от друго. Или приемаш всичко, цялото наследство, или се отказваш от цялото наследство.
Отказ от собственост е друго, но в случая не го препоръчвам. Защо да ощетява децата си? Ето, даже може да си получи обезщетението.

# 13
Значи трябва да ходя в Пазарджишкия съд, или да търся към кой съд трябва, което не ме устройва. Като гледам, няма как да стане лесно и без да плащам такси за нещо от което няма да имам никога полза, нито пък го искам. Ще ми виси на врата тая земя до края...това разбирам, което м беше и питането.

Пп обезщетението е подигравка- 4,50 лв и 2,50 лв, които да получа лично или да упълномощавам нотариално друг.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 23:06 от Ън

# 14
Какво пише в писмото? Трябва да са ти дали някакви координати, за да се свържеш с тях. Тези земи ще ги използват за това, докато има вятърен парк там, независимо кой е собственикът им. Затова са непродаваеми. Дай банкова сметка и не се занимавай. Не трябва да ходиш лично до там. Нито имат данък земеделските земи, нито имаш някакви други разходи по тях.

Общи условия

Активация на акаунт