Как да се отърва от земеделска земя

• 2 702
  • 62
  •   1
Отговори
# 45
Ами тя и с нотариуси не ще да се занимава... Иска ей така с едно щрак нивите да изчезнат.
Тогава аз ще се "жертвам", ще отида при нотариус и ще си изкарам констативен нотариален акт, че са мои. Стопанисвал съм ги през последните 10 г, косил съм тревата, имам и свидетели. Satisfied

# 46
Ън, ще споделя аз какво направих, пък ти ще прецениш доколко ти е полезно. Намерих фирма за изкупуване на земеделска земя, видях залепен лист на улицата, проверих я в Гугъл и отидох в офиса им с нотариалните актове. Обясних, че искам им да продам моите части и че земите са неделими, така обясняваше дядо ми. Оказа се, че са си съвсем делими. Обявиха ми цена за изкупуване, поеха нотариалните разходи и така се съгласиха да делим и другите 3 -ма наследника. Те си получиха нивите, аз парите. Беше ми писнало другите наследници да ме разиграват, местене от една кооперация в друга, за някакви мижави ренти.Имаше доплащане към тях от мен за компенсация, пак  се чу, че малко съм им платила, ама взеха парите и си реших проблема. Децата са ми в чужбина и бях съвсем наясно, че след мен тези ниви ще бъдат присвоени или от другите наследници, или от кооперацията.
Фирмите, които се занимават си знаят пътеките, всичко свършиха сами, само се явих при нотариуса.

# 47
  • Пловдив
Неделими значи, че не могат да се разделят "физически" на по-малки имоти - от една нива да станат две. Не знам дядо ти какво е имал предвид, но неделимостта не е пречка за прехвърляне на дял, има си хас.

# 48
А и под "неделими" може да се има предвид,че за продажбата на част от земята е необходимо съгласието на всички наследници.

# 49
  • Пловдив
Може теоретично, обаче в България няма такова нещо.

# 50
Има. Чичо ми искаше да продаде своя дял от земята,но братята му (и баща ми) бяха против. Стигна се до скандал между тях,защото той не можеше да продаде своя дял без тяхното съгласие. Накрая кандисаха.

# 51
  • Далечният изток
Не е вярно.

# 52
Неделими значи, че не могат да се разделят "физически" на по-малки имоти - от една нива да станат две. Не знам дядо ти какво е имал предвид, но неделимостта не е пречка за прехвърляне на дял, има си хас.
Не е така. Нивите бяха в отделни нотариални актове, с граници, самостоятелни, големи.Различни по големина. Не се делят на никави малки нивички. Безмислено намалява стойността. За да изравним  някоя от нас трябваше да наплати разликите. Аз се наех, на същата цена, на която фирмата изкупи моите ниви, аз платих разликите в декарите. Нивите бяха в кооперация, комасирани в огромни парцели, никой не се наема да се занимава с делене на парчета, няма как да стане, когато е плодородна земя. Зависими сме от арендатора, той диктува условията. Отделно, че всички кооперации си работеха заедно, заедно обработваха, с общи машини,даваха еднакви ренти, само по документи бяха отделно. Личи си, че не ви е ясно.

# 53
  • Далечният изток
Joy
Арендатор да диктува условията на собственика?!
Личи си и на теб колко ти е ясно... Нищо!

# 54
  • Пловдив
Кое не било така, дето не ни е ясно? Какво значи неделим ли? Grinning
То на мен почти нищо не ми стана ясно от целия дълъг и объркан пост без логическа връзка с моя, ама карай.

Неделим, или неподеляем имот означава имот, от който не могат да се образуват два имота. Просто като фасул. От другото си личи на кого какво му е ясно.

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 17:49 от Магдена

# 55
  • Далечният изток
Ето нещо съвсем ново от вчера по повод фотоволтаиците

https://www.dunavmost.com/novini/zabraniha-postavyaneto-na-fotov … u-zemedelski-zemi

# 56
  • Пловдив
Мен живо ме заинтересува въпросът фотоволтаици ли са (наистина има много такива на север от Пазарджик, например край селата Сбор и Априлци, на моята съученичка от съседен клас Гинка, обаче тя не знам дали плаща), или все пак са "перки" - ветрогенератори.
В Южна България също има такива, но за Пазарджишко не знам.

А заглавието малко не съвпада с текста, ама журналистите така обичат. Wink

# 57
За да се построи фец върху земеделска земя над 5 категория, трябва да и се смени статута на земята, с което се изважда от поземления фонд. Вероятно са перки в нива.

# 58
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Няма перки в Пазарджишко.
Има електропроводи изграждащи се за свързване на ФЕЦ-овете. Те пораждат сервитути.
Сумата за обезщетение на Ън е малка, защото вероятно от сервитут са засегнати много малко квадратни метри от нивите ѝ, а и тя не е единствен собственик, останалите съсобственици също получават обезщетение.
Ън, не си длъжна насила да ги получиш тези 2 лв. Внесени са от носителя на сервитутното право по сметка в общината, затова получаваш писма от тях.

Без усилия и без никакви разходи от твоя страна няма как да се освободиш от земите си, освен ако някой друг не вземе да се снабди с констативен нотариален акт по давностно владение.

# 59
Аз не разбрах защо след като има получено писмо..не се звънне един телефон поне в общината и да се пита какво се случва с тези имоти?
Поне е по телефон, не се налага ходене на място....
Може да се звънне и в общинска служба по земеделие също и там да се пита...
Тоест да се развъртят поне два телефона за яснота, ако не за друго....
Може да си провериш и имота в АГКК да се види какво ще излезе - ако има аренда - ще излезе договора, кой е арендатора и срока на договора - така проверявах за едни наши земеделски земи.

Общи условия

Активация на акаунт