Как да се отърва от земеделска земя

• 2 820
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
Може да се откаже от наследство разбира се, но отказът касае всичко, което е наследила. Не може да приеме едно, а да се откаже от друго. Или приемаш всичко, цялото наследство, или се отказваш от цялото наследство.
Отказ от собственост е друго, но в случая не го препоръчвам. Защо да ощетява децата си? Ето, даже може да си получи обезщетението.

Да, така е, AIDA_N .
Пропуснах да уточня, че при мен бяха само тези земи, така че цялото наследство в случая се свеждаше до тези земи, а те не бяха от значение за мен.

# 16
  • Пловдив
Прочети пак мнението на Аида - с отказ от наследство се отказваш от ВСИЧКО, което би наследила от този наследодател (родител, баба, дядо), не от тая и оная нива само. Най-лесната работа е да отидеш до Пазарджик, обаче трябва да знаеш какво правиш.
И аз не разбрах какъв ти е зорът да получаваш по някое писмо от време на време. Кой те кара да плащаш и какво?

Към Ън беше това, не към Валери.

За отказ от наследство плащаш 20 лева + 5 за удостоверение, хич без плащане няма да стане, щом няма интерес някой да ти купи или придобие с дарение дела.

П.П. Да доуточня - 20 лева е таксата по вписването на самия отказ в съда. Нотариална заверка не е задължителна, ако отидеш на крака лично с личната карта, иначе заверката е към 5-6 лева допълнително. Пет лева е рейсът до Пазарджик в едната посока. Wink Ходи се обаче в съда по последния постоянен адрес на наследодателя преди смъртта му, той може да е притежавал имоти в различни райони. Може последният му адрес да не е в Пазарджик, а примерно в Пловдив, тогава си отиваш в районния съд в Пловдив, нищо, че нивите са в Пазарджик. Но трябва да си 120 процента сигурна, че искаш да се откажеш от цялото му наследство, това го разбра. Не е начин за отърваване от конкретни ниви, ако не е като в случая на Валери, да не е притежавал друго.
Сега, ако си решила просто да се оплакваш как ти се били подигравали, като ти пращат писма с предложение да ти дадат два или шест лева, това е друго нещо.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 00:26 от Магдена

# 17
Не може, пише лично да получа или нотариално да упълномощя някого. За 6- лв. Те се подиграват, а аз не мога да отвърна. Затова искам да приключа въпроса

# 18
Не може, пише лично да получа или нотариално да упълномощя някого. За 6- лв. Те се подиграват, а аз не мога да отвърна. Затова искам да приключа въпроса

Много странно толкова малко пари. Макар че и около Пловдив ми е малко недомислено вятърен парк. Обикновено ги правят в Североизточна България. Около Пловдив няма кой знае какъв вятър, земите са с висок бонитет, има много ограничения като миграционни пътища на птиците и пр.

Освен да упълномощиш сина си, ако се наложи за някакви по-крупни занимания с други земеделски земи, и тогава да се възползваш от пълномощното и да си вземеш дължимото и със задна дата.

# 19
В България няма ли такова чудо като частна собственост? Значи утре някой ще реши и на моята земя да сложи перки.

# 20
  • Пловдив
Няма, естествено, то какво има в тая България, нищо няма.
Не са баш в нейния имот по всяка вероятност, а в съседен.

# 21
Не си длъжна да си получиш двата лева. Те може да искат да ти ги дадат, а ти можеш нищо да не предприемеш.
Не разбирам защо трябва да отърваваш сина си от тази собственост. На този етап може да няма полза от нея, но знае ли човек какво ще бъде след 20-30 години. Това си е някакъв актив, колкото и мизерен да изглежда в този момент.
На мен така едни ми писаха препоръчано писмо, аз даже не отидох да си го получа. И сега се оказва, че за 10 години са се събрали над 1000 лева по сметка в общината. Не се забогатява от това, но не се и обеднява, като си стои тази собственост.

# 22

Много странно толкова малко пари. Макар че и около Пловдив ми е малко недомислено вятърен парк. Обикновено ги правят в Североизточна България. Около Пловдив няма кой знае какъв вятър, земите са с висок бонитет, има много ограничения като миграционни пътища на птиците и пр.

Освен да упълномощиш сина си, ако се наложи за някакви по-крупни занимания с други земеделски земи, и тогава да се възползваш от пълномощното и да си вземеш дължимото и със задна дата.

Земята се намира в Пазарджишко, оттам е баща ми и това ми е наследство от неговия род. Селото е в полите на Средна гора, не знам колко вятър точно има, но в самото село няма земеделска кооперация, земята не се обработва в големи групи ниви, защото е безводно там, само отделни парцели се работят. Не е случайно, че в Пазарджишкия край има много такива ветрогенератори. Общината е замесена изглежда в тези паркове, защото писмата са от тях. Още преди десетилетия със сестра ми казахме на баща ни, че не искаме тази земя, да се отърве от нея. Сестра му и нейните наследници също не я искаха, те отдавна не живеят в България. Баща ми не успя да я продаде дори на символична цена и така ние се озовахме наследници на дядовите ниви след смъртта на баща ни. Отделно прадядо ми е имал свои ниви, които са му взети, а после когато ги върнаха, нямаше кой да ги дели, защото не само прадядо ми и неговите 4 деца, но и от внуците му никой не живее отдавна в селото. Знам, че вече няма никой жив от внуците му, а аз съм от малкото останали живи правнуци, живеещи в България. Така че е невъзможно нещо да направя за неговото наследство. Сега сина ми казва същото, което аз на баща ми - да ги махна тия земи, не иска да се занимава с това. Той никога не е ходил в селото и не знае изобщо къде се намира.  Няма да търси нищо оттам, но ще му висят и на него и това ме ядосва допълнително.

ПП Пише, че са засегнати и двата имота - от дядо и от прадядо. Предполагам, че генераторите са на голяма площ и нашите ниви също влизат в тази площ.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 14:52 от Ън

# 23
Не разбирам, който е построил тези генератори не можа ли да купи земята, а така си му е безплатно. Как така някой ще ти строи в имота?

# 24
Предполагам, че не ги е купил, защото трябва да издири 100 наследника, от които да ги купи. А и не се знае докога ще стоят тия ветрогенератори. Може да решат да ги преместят или махнат след време.

# 25
Измислили са го, не са длъжни да купуват земята или да я наемат.

# 26
В Пазарджишко има соларни паркове, нито съм видяла, нито чула в района да има ветрогенератори. Нивите са посяти с...фотоволтаици.

# 27
Кой е поставил тези генератори на твоя имот?
На кого са?
Ти получаваш писма от общината и те информират за нередност.
Трябва да се свържеш със собственика на генераторите. Ти нямаш договор с тях за ползване на земята ти. Те трябва или да ти плащат рента или да си махнат генераторите, или да закупят земята от теб. Не е необходимо да ходиш никъде. Даваш им пълномощно и те сами си вадят документите.

След 10 г ползване може да искат да придобият земята ти. Тогава ще я загубиш

Също има фирми, които изкупуват земя. Потърси с Гугъл. Идват при теб и им даваш пълномощно и плащат. Повече не се разправяш. Изкупуват и части.
Ако само вие със сестра ти сте съсобственици, то с едно пълномощно и от нея ще ги продадеш. Новият собственик после ще се оправя с генераторите. Може да иска да си сложи свои.

# 28
Ами....може и това да е, фотоволтаици. Не пише какво са сложили, но всъщност мен дори не ме интересува какво има там. Искам да нямам нищо общо повече. И това питам.

# 29
  • Пловдив
Как не пише? А какво пише?

Цитат
След 10 г ползване може да искат да придобият земята ти. Тогава ще я загубиш.
Съмнява ме тая работа - никак не се връзва с плащане дори и на шест лева като обезщетение. Владението - което е основанието за придобиване след 10 години - изключва подобни неща, изключва признаване и зачитане на собствеността на истинския собственик.

Предполагам, че генераторът е в съседен имот и някаква линия, кабел(?) преминава през нейния или перката стърчи над нейния, нещо такова.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 20:40 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт