Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 42 559
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
Ако работите с компетентен юрист, няма ли да ви излезе по-евтино покупката, отколкото с брокер?
Аз съм плащала комисионна на брокер, който е нает от наемодателя. Даже тук ми обяснявахте, че не било грешно, защото съм ползвала услугите му. То и аз по едно време го твърдях, преди въпросната брокерка да се оттегли от обслужване на оказалия се проблемен договор, който подписах.

# 601
Юрист, според мен винаги трябва да имаш под ръка, но понякога не можеш да избегнеш брокера и ще платиш и на двамата. Или да се откажеш от жилището, което ти харесва и да търсиш някое подобно от частно лице.

# 602
  • на правилното място, в точното време
Брокерът е посредник при сделката, свързва двете заинтересовани страни. Адвокатът обслужва и урежда юридическата страна на сделката. Не могат да са взаимозаменяеми. Агенциите имат юристи, но ползване на личен адвокат гарантира,че твоите права и интереси ще бъдат защитени и спазени. Това от личен опит.

# 603
Минавам да похваля "Топлофикация". Знам, трудно е за вярване.

Януари подадох молба с приемо-предавателен протокол да ми бъде разделена изравнителната сметка за отоплителния сезон до и след определена дата/показания на уредите. Днес излезнаха фактурите. Всичко е точно.

# 604
Ама чакайте сега, какво значение има какъв е % в други страни, въпросът е дали е задължително да ползваш брокер - не, не е !
6% комисионна разделена м/у брокери на двете страни е 3%. От тази гледна точка, ако една от страните върши работата на брокера 3-те% са си за нея/спестява ги/ . От къде на къде малкото усилие на брокера се оценява на хиляди лева, а същият труд положен от продавач, купувач, наемател, наемодател, без значение, да е безплатен.
Я по-сериозно моля!
Освен това ексклузивният договор, просто гарантира на фирмата полагащите и се 3%/ за да не ги лапне друга/, не и гарантира 6%. Няма нормален продавач или наемодател, който да е съгласен някой тарикат да го лишава от потенциални, било купувачи, било наематели, щото наглият и самозабравил се брокер, иска да взема двойна комисионна и разгонва всеки, който отказва да я заплати /с пълно основание/. В нормална държава, ако съм гарантирала комисионна на брокер, а той за благодарност отказва огледи на потенциални клиенти, ще си получи заслужената присъда. А тук се държат сякаш са станали собственици на имота и работейки само с директни купувачи или наематели, всъщност те лишават от 90% клиенти.
И стига с това "брокерът ми осигури всички необходими документи". От първият до последният документ се осигуряват от продавач/ наемодател и като заплащане и като загубено време по опашки. Брокерчето проверява и се натиска да направи справка за тежести, щото се прави за минута през интернет услугата на АВ.
И какво ме интересува, колко сделки има брокерът, та да го жаля, че за 6м. горкият продал само един ап. и взел "само" 20к. Да не би да е работил само за мен през тези месеци, работил е по още 100 чужди сделки. А че е осъществил само една си е негов проблем, защо трябва да платя  и за неосъществените. Пълен абсурд!    
При това пренасищане на пазара от мераклии за много и лесни пари, без никаква отговорност, така ще е. Утре може и една сделка да нямат.

Последна редакция: сб, 20 юли 2019, 09:57 от Asya Asieva 636606

# 605
Да, проблемът е,

# 606
  • на правилното място, в точното време
Asya, какво предлагаш? Съгласни сме с теб. В ненормална държава живеем, в която всеки гледа да прецака другия и закона позволява това. Ама ти какво предлагаш да се промени, по скоро как да се промени?

# 607
Проблемът с некоректните практики на брокери и фирми е стар. За съжаление нищо не се прави за регулация, правила, отговорности, неустойки и от тяхна страна. Договорите /копипейст/, които масово се пробутват, вменяват - за тях само права, без неустойки, за другата страна само задължения и и неустойки в огромни размери. Тези хора гонят единствено и само личният си интерес и не им пука грам за продавач, купувач, наемодател или наемател. Във всяка сфера на икономиката, който поръчва и плаща той определя музиката, само в България самонатреслите се некадърни и неграмотни брокери искат много срещу нищо. Кой от вас печели за час 400 - 800лв. при отдаване под наем, и 12000- 20000 + при покупко - продажба на имот, за няма и ден работа по сделката. Те взаимно се мразят и си правят номера, но са обединени, когато става въпрос за общите им интереси. И ние трябва да им дадем солидарен отпор, и да търсим правата си.
Виждала съм договор за наем с условие, че ако в необозримото бъдеще /може и след 20 г./ продадеш имотът си на наемател доведен от фирмата, пак дължиш комисионна, дори и неустойка. Някъде назад в темата имаше такъв случай на покупка , със сигурност не единичен, и представете си идва отдавна забравената и от двете страни фирма с претенции да им платите, може и заплахи за съд да получите. Не се доверявайте, четете, мислете, и не се плашете от съд.
Та така, за да ги поотучим, от, меко казано, некоректните им практики, отпорът трябва да е по -масов. Друго не мога да предложа. 
П.П. Естествено ако някой има нужда от брокер, да си го наеме и да плати, не съм против това. Например, което ми се е случвало, ако имам високо платена работа или бизнес, с голяма натовареност - ще наема брокер, няма да си рискувам доходите. Или ако хората са в друг град или в чужбина, пак така.

Последна редакция: нд, 21 юли 2019, 08:57 от Asya Asieva 636606

# 608
Аз мисля, че който е наивен в други сфери, ще е наивен и при наемане или купуване.
В нашите договори с брокери, не пише неща, които защитават само тях. Всяко нещо може да се предоговори, стига да си в час и да знаеш какво искаш.

Лек за посредствеността, универсален, няма.

Човек си преследва собствените интереси. Например, наемателката ми едната, си мисли, че ни е прецакала с 50 лв. Хихи..аз с 50 лв няма да обеднея, но следващия път като има претенции, няма да стане(гоня си интереса в дългосрочен план, а сега жертвам 50 лв.)

# 609
Така е. Човек трудно може да предвиди всичко и се учи в движение. Първата ми продажба и покупки бяха преди цели 25г. Ни интернет ни нищо. Не съм се пазарила в нито една от трите сделки, нямах нито време нито информация. Сега информация бол. И никакъв опит да нямаш, ще попрочетеш, ще се замислиш, предварително ще си съставиш собствено мнение по дискутираните въпроси, ще се запознаеш с капани, за които и през ум не би ти минало. Пак е нещо, все пак.
"Като се обърне колата, пътища много".

# 610
Ама чакайте сега, какво значение има какъв е % в други страни, въпросът е дали е задължително да ползваш брокер - не, не е !

От къде на къде малкото усилие на брокера се оценява на хиляди лева, а същият труд положен от продавач, купувач, наемател, наемодател, без значение, да е безплатен.
Я по-сериозно моля!

Освен това ексклузивният договор, просто гарантира на фирмата полагащите и се 3%/ за да не ги лапне друга/, не и гарантира 6%. Няма нормален продавач или наемодател, който да е съгласен някой тарикат да го лишава от потенциални, било купувачи, било наематели, щото наглият и самозабравил се брокер, иска да взема двойна комисионна и разгонва всеки, който отказва да я заплати /с пълно основание/.

И какво ме интересува, колко сделки има брокерът, та да го жаля, че за 6м. горкият продал само един ап. и взел "само" 20к. Да не би да е работил само за мен през тези месеци, работил е по още 100 чужди сделки. А че е осъществил само една си е негов проблем, защо трябва да платя  и за неосъществените. Пълен абсурд!    
При това пренасищане на пазара от мераклии за много и лесни пари, без никаква отговорност, така ще е. Утре може и една сделка да нямат.
Има значение какъв е % в другите страни, защото той трябва да е приблизително еднакъв, (затова е %). Имотите във всички държави струват големи суми и брокерите във всички държави получават големи комисионни, а на обикновеният човечец му е кофти на душата да плати.
Ексклузивни договори има по света, но не са толкова много, бих казала, малко са.
Брокерът не е длъжен да движи единствено вашата сделка, заради това, че ще вземе комисионна от вас. Вие не плащате за неосъществените му сделки, а вие плащате заради това, че чрез него сте намерили продавач/купувач. Дори не толкова за проверката за тежести, това е едно дребно негово задължение. Плащате за информацията, която има този брокер. За това, че той си е регистрирал фирма, направил сайт( в БГ не всички имат сайт) и за разлика от вас го търсят много повече клиенти.
Всеки има избор, дали  с брокер или без брокер, във всяка държава.  Аз живея в чужбина, при нас собствениците масово възлагат на агенции, кой от нямане на време, или по причина, не им е пробллем да платят комисионна, или от страх, че няма да се справят и в областта  на имотите, че не са специалисти там.  Няма такава практика, да си наемеш брокер, който да работи изцяло за теб. Дори да се обадиш, че търсиш нещо, няма да те поемат като топъл хляб, ами ще се опитат да ти продадат нещо от техните си имоти, взимайки двойната комисионна. И ти ще тръгнеш да си търсиш сама собственик - да, ама дълго ще имаш да го търсиш, а покрай теб ще минават от хубави по-хубави оферти. И като се обезвериш, пак в крайна сметка ще позвъниш на някой брокер...
Просто тази професия е нужна.
Да не говорим за случаите, когато брокерът, заради неговия си личен финансов интерес от сделка, постига сделка, като убеди колебаещи се страни по сделката да я сключат. Колко хора могат сами да си свалят цената??  Колко хора могат да  водят преговори?
Забравяте и една друга страна, брокерът, чрез своя опит на пазара може да ви посъветва за цена. Иначе ще си обикаляте, докато узреете и израстнете.

# 611
Пепина, даваш примери от чужбина, които у нас не са точно така. Нормално е човек да не иска да плаща за липсваща услуга. Брокерът тук нерядко се явява една пречка.

# 612
Пепина,
Точно така си е.Арко, примерно, свалиха от продавача 35000 евра. Как да не му платиш комисионната?
Смарт Брокерс ни съдействаха за сваляне на 15000 евра.
И едни други, на Славейков над Макдоналдс, на последния етаж, те наистина направиха и невъзможното, като склониха продавачките да приемат нашата оферта. Която беше от 105, на 80.
В резюме, аз съм доволна от брокерите, които си разбират от работата.

Те, докато преследват техния си интерес, склоняват страните да вземат решение. Щото има и нерешителни.

# 613
Gal,
А ти в кои случаи и за какви услуги би платила на брокер?

# 614
Писала съм назад какво очаквам от брокер. За 'свързване на двете страни', както се нарича тук обикновеното четене на обяви, няколкостотин лв не се полагат.

Общи условия

Активация на акаунт