Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 43 097
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
Да си актуализирам питането: Даващи под наем на гарсониери в Надежда 1, 2 или 3 има ли? Как вървят наемите?

# 391
Виж в темата за кварталите, една потребителка беше отговорила положително за Надеждите, останах с впечатление, че е (била) наемател. Можеш да я питаш на лично.

# 392
Аз съм магистър и ми предстои защита това лято. Трябва да освободя общежитието и да си намеря квартира до август. Как мога по най-лесния и бърз начин да намеря жилище. Искам да съм сама и да не е голямо. Не мога да отделя много пари, нещо около 300 лева, но май е невъзможно за София, вие как мислите?
Има ли начин без посредници и винаги ли според вас се сключва договор за година?
Ще съм ви благодарна, ако съдействате.

# 393
Въпрос на договаряне е. Ако сте наемодател, нали няма да искате договор за 2 месеца и след това да търсите отново наемател. Нито за 7 години ще ви се иска да сключите договор, дълъг срок е. Затова се е наложило  на пазара - 1 година. След това се подновява с анекс.

# 394
В студ.град имаше възможност за плащане на хотелски начала. Питайте ги.

# 395
  • В планината / На морето
Аз съм магистър и ми предстои защита това лято. Трябва да освободя общежитието и да си намеря квартира до август. Как мога по най-лесния и бърз начин да намеря жилище. Искам да съм сама и да не е голямо. Не мога да отделя много пари, нещо около 300 лева, но май е невъзможно за София, вие как мислите?
Има ли начин без посредници и винаги ли според вас се сключва договор за година?
Ще съм ви благодарна, ако съдействате.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2b15596538762569 … k=4mgyd5&f1=1

# 396
След още множество разгледани обяви и огледи, интересно ми е да разбера мнението на наемодателите тук по някои въпроси:
1. Доколко сте информирани за района, в който се намират жилищата, които отдавате? Направи ми много лошо впечатление, че собствниците не могат да ми кажат нищо нито като цяло дали е спокоен квартала (имам предвид не само престъпления, но и изобщо шум, трафик и т.н.), нито за съседите, а все пак има значение, дали ще живееш в един вход заедно предимно с пенсионери, със студенти или със семейства.
2. Доколко се интересувате от самите наематели? Не казвам да се бъркате в личния им живот или да ги следите, но очаквах някой да ме попита какво работя, дали съм от София и т.н. - неща, които според мен могат да дадат ориентир дали човекът ще си плаща наема и дали има сериозно намерение да наеме жилището за дълъг период от време.
3. Как решавате дали да обзаведенето едно жилище и как подбирате мебелировката? Ако бях наемодател, аз бих предпочела да дам жилището за по-нисък наем, но необзаведено, защото инвестицията в мебели и уреди може да ми донесе ползи, но също наемателите могат да ги счупят или съсипят по друг начин, а и обзавеждането в определен стил може да отблъсне доста наематели. И нямам предвид само меката мебел в тигров десен, която видях, но и забелязах, че в повечето случаи стаите са препълнени с мебели, които самите са много нефункционални, например артистично изглеждаща етажерка, която заема много място, но на нея самата не могат да се поставят много неща. Понякога жилища, които според мен имат всички мебели, които са необходими за нормален живот, са категоризирани като полуобзаведени.

Между другото, когато писах за соц мебели, имах предвид такива обяви:
https://www.olx.bg/ad/levski-g-ednostaen-apartament-chastichno-o … T.html#4cc4cb3a76
И не мога да не добавя, чеИмоти Василев се конкурират с Титан пропъртис за първо място като най-досадни, груби, безполезни и неуслужливи служители от всички агенции.

# 397
Явно 400 лв е обидно нисък за собственика наем, щом очаква наемател да даде 10 лв за смяна на счупената тоалетна седалка 🙄

# 398
Това за битовата престъпност, шума и трафика е много относително. Хора, които са свикнали в квартал, където се режат гуми за място, постепенно започват да го смятат за нормално и като нищо ще ви кажат "екстра е, даже е по-добре от съседните квартали".
С още по-голяма сила това важи и за трафика и шума.
За тези неща по-добре събирайте информация от приятели и познати, не разчитайте на преценката и етиката на наемодателя, който е заинтересована страна.

# 399
След още множество разгледани обяви и огледи, интересно ми е да разбера мнението на наемодателите тук по някои въпроси:
1. Доколко сте информирани за района, в който се намират жилищата, които отдавате? Направи ми много лошо впечатление, че собствниците не могат да ми кажат нищо нито като цяло дали е спокоен квартала (имам предвид не само престъпления, но и изобщо шум, трафик и т.н.), нито за съседите, а все пак има значение, дали ще живееш в един вход заедно предимно с пенсионери, със студенти или със семейства.
2. Доколко се интересувате от самите наематели? Не казвам да се бъркате в личния им живот или да ги следите, но очаквах някой да ме попита какво работя, дали съм от София и т.н. - неща, които според мен могат да дадат ориентир дали човекът ще си плаща наема и дали има сериозно намерение да наеме жилището за дълъг период от време.
3. Как решавате дали да обзаведенето едно жилище и как подбирате мебелировката? Ако бях наемодател, аз бих предпочела да дам жилището за по-нисък наем, но необзаведено, защото инвестицията в мебели и уреди може да ми донесе ползи, но също наемателите могат да ги счупят или съсипят по друг начин, а и обзавеждането в определен стил може да отблъсне доста наематели. И нямам предвид само меката мебел в тигров десен, която видях, но и забелязах, че в повечето случаи стаите са препълнени с мебели, които самите са много нефункционални, например артистично изглеждаща етажерка, която заема много място, но на нея самата не могат да се поставят много неща. Понякога жилища, които според мен имат всички мебели, които са необходими за нормален живот, са категоризирани като полуобзаведени.

Между другото, когато писах за соц мебели, имах предвид такива обяви:
https://www.olx.bg/ad/levski-g-ednostaen-apartament-chastichno-o … T.html#4cc4cb3a76
И не мога да не добавя, чеИмоти Василев се конкурират с Титан пропъртис за първо място като най-досадни, груби, безполезни и неуслужливи служители от всички агенции.

Нали осъзнаваш, че две-три смени на квартири и "твоите" мебели и уреди ще ти излязат златни? 50 лв е само превоза и то без товарене/разтоварване. Плюс, че ще се потрошат от лашкане в буса на хамалите по софийските улици

# 400

За тези неща по-добре събирайте информация от приятели и познати, не разчитайте на преценката и етиката на наемодателя, който е заинтересована страна.

Разбира се, че събирам информация от няколко източника, но ме удиви, че изобщо нямаха какво да кажат. А и това как отговарят на тези въпроси, как с еизразяват, ще ми даде представа що за хора са, което е важно, за д амога да предвидя дали няма да имаме проблеми в бъдеще.

# 401
Може просто да нямат информация нито за съседи, нито за района. Купили са с инвестицонна цел и дават под наем. Но аз винаги питам наемателите с какво се занимават - и аз искам да зная с какви хора ще си имам работа точно с цел да нямам проблеми в бъдеще.

# 402
Нали осъзнаваш, че две-три смени на квартири и "твоите" мебели и уреди ще ти излязат златни? 50 лв е само превоза и то без товарене/разтоварване. Плюс, че ще се потрошат от лашкане в буса на хамалите по софийските улици
Моите мебели са подбрани така, че да са лесни за местене, а и въпросното местене ще се прави от хора, на които имам доверие. Но така или иначе смятам да остана с години на мястото, което избера, така че няма да има "лашкане" през няколко месеца.

# 403
  • В планината / На морето
на запад и през океана искат договор за  работа иначе не ти дават жилището

# 404
За единия ми имот и съседите  мога да разказвам много - познавам квартала, работя до блока.
Другия имот е купен обзаведен за даване под наем - за квартала мога да кажа малко, съседите не ги познавам.
Питам кандидатите с какво се занимават. Но наличието на доходи не винаги е обвързано с редовно плащане на наем и сметки... А и може да ме послъгват, знам ли.

Общи условия

Активация на акаунт