На море в Турция - тема 60

• 65 135
  • 771
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Хотела е Анабела Диамант &спа 5*, от хотела като база съм доволна, чист и подържан със зеленина, не голяма територия, това което исках и търсех. Плажа е добре местата стигат, има малко камъни съвсем в началото на брега, но после си става пясъчно дъното. Както казах в предишния си пост храната не е достатъчно разнообразна и според мен е ориентирана като вкус към почиващите които са предимно руснаци, поляци ..има и българи повече от колкото очаквах, което е добре 😀. Почистването е всеки ден, сменят се кърпите, целия персонал се старае и са лябезни.
Лошия привкус на почивката ми е най вече от отношение на рецепцията, допуснаха грешка при настаняването и до последно твъдяха, че вината не е на хотела, опитваха се да минат с номера че нямало разлика в цената на стаите в които съм настанена и за която съм платила, което категорично не е така. Друг минус е липсата на безплатен интернет в лобито, което пък е грешка на Емералд тъй като в офертата е посочено като безплатен. Наложи се да си заплататим интернет за два от телефоните на децата- интернета се плаща на устройството а не на стая. Обявения като безплатен хамам-турска баня, за нас също се оказа че трябва да се плаща 😁. На рецепцията твъят безплатен, като отидеш ти искат пари.
Тук трябва да кажа, че партньора на Емералд, ни оказаха пълно съдействие и направиха каквото можаха /според тях/за решаване на проблема със стайте.
Имаме още няколко дни дано да ги изкараме добре и без повече проблеми 😀
За интернета, решението е да платите за единия телефон да закачите и да го конфигурирате като рутер за да закачите за него останалите устройства. За 2 мин. работа.
Иначе, честита почивка. Каквато и да е, почивката си е почивка. Всяка почивка е по-добра от това да си на работа.
Точно заради неуредиците които се получават когато се наредят много хора по веригата, отдавна сме спрели да ползваме ТА за близки дестинации.

# 421
  • sofia
В крайна сметка къде е най- добре да се пазарува в Кушадасъ? Преди 2 години бяхме там, помня, че ходихме в някакви големи магазини до Батихан, но не помня имена, а и нищо не ме впечатли.

# 422
  • Варна
Емералд, "моите любимци". А дали не е възможно, вие Мапи, да сте платили за тази стая, която ви я дават на рецепция? Може този, който е резервирал стаята да е объркал нещата. И да, всички усилия са насочени към другите туристи, просто ние сме много малък процент. А турската баня не се заплаща, но пожелаете ли да си направите масажа и търкането, ще трябва да си платите, иначе безплатно може да си лежите на топлата плоча и да се плискате с водичка, за интернета съм изненадана.

# 423
  • Варна
Погледнах в Букинг там си пише, че интернета е 1 евро на ден. Явно от Емералд са ви подвели.

# 424
Здравейте,

с помощта на форума и споделящите в него съм организирал няколко самостоятелни пътешествия за мен и моето момиче. Дойде време и аз да споделя малко преживявания, тъй като ми направи впечатление, че информацията за Мармарис тук е в по-малко количество.

Постът ще е дълъг – нямам дарба с малко думи да кажа много информация Simple Smile

В края на април и началото на май тръгнахме със собствен транспорт до Мармарис – Grand Yazici Club Turban.

Цената
Резервирането на хотела беше типично по български Simple Smile един познавал друг, който познавал втори, който познавал трети, който бил управител на хотела Simple Smile Крайната цена за двама, четири нощувки, ол инклузив (включително и алкохол) беше 295 евро (изпратиха ми и ел. фактура по мейла след няколко дни). Без туроператор и сайтове. Последваща проверка в travelrepublic (мисля, че беше ирландската версия) за същите дати ми показа 295 евро, а на сайта на хотела – малко по-скъпо. Нямаше никакви проблеми с настаняването – плащането направихме когато пристигнахме в хотела, каквато беше и уговорката.
Заключение: Определено следващият път бих го направил по същия начин – през познат на познатия Simple Smile

Пътят
От Варна до Мармарис са грубо 1100 км. Предварителното проучване от хора, които са ходили и патили показа, че Google Maps прави малка грешка. Моят маршрут в Турция (Варна – Мармарис) през Малко Търново: Киркларери (Лозенград) – Бабаески – Хавса – Узункьопрю – Кесан – Гелиболу – Килитбаир – Чанаккале – Езине – Айвачик – Айвалък – Бергама – Менемен – Измир – Айдън – Ятаган – Мугла – Мармарис.
По карта Google Maps препоръчва от Бабаески към Узункьопрю, но това не е път Е87 и не е четирилетнов.
Най-проблемният участък естествено е в България. От влизане в Турция с малки изключения (може би около 30 км. - малко преди ферибота в Килитбаир и малко след Чанаккале посока Езине) пътят е четирилетнов, с две ленти във всяка посока и е отличен. Тъй като не е магистрала има светофари и намаления за ляв завой. Преминах Дарданелите през Килитбаир – има организация за вход (40 турски лири), изчакване и качване. На излизане обаче ред няма и всеки напуска ферибота все едно ще потъва. Малко преди Менемен (преди Измир) движението става доста по-тежко, с доста камиони, но не е нещо невиждано. На Измир се качвате на платена магистрала, която мисля, че струва 5 турски лири. Имам тяхната винетка и не съм купувал. Важно! На измирската магистрала гледате табелите за Айдън – това е вашия път. Дори и да нямате навигация трудно ще се объркате – има големи табели за отбивките и те не са на самата отбивка, а доста по-рано Simple Smile
Стандартно ограничението е 90 км/час, а при наближаване на светофар и отбивка за ляв завой (нещо като кръгово) става 50. Това е безумно, тъй като пътят може да се сравни с нашата магистрала „Тракия“. Моят план беше да карам след някой местен джигит – проработи и на места карахме с доста над ограничението. Важно! Ако видите в далечината кола, паркирана на пътя с фаровете към движението на 99% е камера. Минах през два такива поста – стара тъмносива Дачия с няколко камери вътре. Местните знаят къде са и не съм имал проблеми. Има и стационарни камери, но никой не намаляше на тях. Не разбрах дали са само преброителни или за скорост. Четири или пет пъти ни спираха полицаи. Самото спиране е по следния начин: на около 500 м. преди КПП-то едната летна е отбита с конуси и движението се осъществява само в една. Един полицай застава на платното и почва да спира групово – примерно 3 или 4 автомобила. Полицаят не е сам, а са няколко + жандармерия, с автомати. В момента, в който видят регистрацията на автомобила ни посочват пътя и не са ни проверявали нито за документи, нито за багаж. Това се случи през всичките 4 или 5 пъти, които ни спираха.
Пътят Варна – Мармарис може да се вземе на един дъх, без междинно спиране за нощувка – в зависимост кога ще се тръгне. На отиване, тъй като не беше познат пътя спряхме в Айвалък за нощувка (70 лв.). На връщане решихме да спим където се уморим, но се напънахме да се приберем. Без нощувка пътят е около 18 часа със задръствания, спирания за хапване и пазаруване, ферибот, граница.
По пътя има бензиностанции (препоръчвам Шел по съвет на местен) и малки молчета, където може да спреш, починеш и хапнеш нещо на бързо. За мен е най-удачно да се почива в Чанаккале, тъй като е по-голям град, с по-голям избор на заведения за хранене. Айвалък пък има доста хотели на различни цени.
Важно: Покрай Измир, където дори и на магистрала движението е доста интензивно, имаше катастрофа и брутално задръстване. Вижте разписанието на ферибота, тъй като на Килитбаир не е денонощен (може и да бъркам). И най-важното: запасете се с много търпение на границата. Нашето чакане беше от 23:00 до 01:30 и то от турска страна – на влизане в България. Не си създавайте излишно напрежение като видите автобусите, които не чакат и паркират най-отпред. Един човек от съседна кола беше изнервен, застана през автобуса и не искаше да го пусне. Което не стана. Като влязохме в КПП-то турския граничар посочи неговата кола и му направи знак да се върне в края на опашката.
Заключение: почти изцяло четирилетнов път, с две летни в посока. Учудващо спокойно пътуване (шофирал съм и в Истанбул), без никакви проблеми. Отново бих планирал пътуване с кола, но вероятно с една нощувка.

Хотелът
Спечели ме с факта, че е с голяма паркова (гориста) среда и има собствен плаж. Паркираме автомобила в паркинга на хотела (има и подземен) и се настаняваме. Има две големи хотелски тела и малки двуетажни тела (изглеждат като къщи) със стаи. Много, много дървета и зеленина. Един басейн за релакс (не допускат деца), един басейн между двете хотелски тела и един голям басейн с детска част, където се концентрират повечето почиващи. Амфитеатър за нощни представления, детски кът, тенис. Има частен плаж с пясък и платформа.

Бяхме в двойна стая, с морска панорама. Чиста, добре оборудвана стая. Всеки ден се чистеше. Не ми хареса, че е малко шумно, тъй като стаята беше на основната алея и от вратата и прозорците проникваше шум – някой пиян се прибира, някой се настанява или напуска с куфари и т.н. Но ако си избереш по-вътрешна къща има вероятност да ходиш малко повече Simple Smile

Огромен основен ресторант, четири тематични ресторанта, бар, сладкарница. В много малък диапазон от време няма отворено „нещо“ за изхранване. В тематичните ресторанти изискват предварително запазване – оказва се, че може да го посетиш само ако престоят ти е повече от 6 нощувки, но направиха изключение. За моите виждания храната е в изобилие – от сирена и кашкавали, безброй салати, маслини, месо (основно кайма), готвени ястия, спагети, риба, яйца, огромен брой сладки (баклави, рула, торти), много хлебни изделия и още нещо, което забравям. С тематични вечери – едната вечер имаше суши, другата – турска вечер с дюнери, малки мекици и т.н.
За вкусното е много индивидуално – моето мнение, че няма как да готвиш в огромни порции (примерно за 500 гости на хотела) и да е най-вкусното нещо на света. Не го разбирайте, че не е ОК – по десетобалната скала бих дал 9.
В едно открито кафене до ресторанта предлагат страхотно еспресо и други производни. Барът до басейна е с алкохол на корем, но от там имам впечатления само за бирата, която е ОК. На сладкарницата сервират местни сладки и няколко вида сладолед.

Времето не беше много подходящо за плажуване на море и повечето време прекарвахме на шезлонг до басейна. Всеки басейн е със спасител (на големия май са двама или трима спасителите).

Обществена пешеходна алея разделяше хотела и плажа, но на входовете имаше охрана и не допускаха външни лица.
Заключение: озеленен, поддържан, на брега на морето хотел. Огромен избор от храна. Обезопасен. Единствената забележка (по-скоро мрънкане) е в по-шумната стая, но пък беше с изглед към морето. Сега като прочетох какво съм написал забравих да спомена, че интернета в стаята беше много слаб. Което си има и плюсове Simple Smile

Градът
Градът е доста приятен. Хотелът е в единия му край – противоположен на центъра, но с маршрутка може лесно да стигнеш до центъра (3 турски лири в посока). Придвижването с кола в града също е лесно. Широка пешеходна алея за разходки покрай плажа. Приятен център с пазар и яхтено пристанище. Има няколко магазина Миргос и магазини за дрехи. Не ми хареса, че не намерих типично турско заведение – повечето, като всеки курортен град са ориентирани към туристите, а те явно са основно от Великобритания.
Направих проверка и в airbnb и видях, че се предлагат доста самостоятелни апартаменти на добри цени. Мисля, че това също е добър избор за хора, които не обичат масовия ол инклузив туризъм.

Поздравления ако сте стигнали до тук. Вероятно изпускам много неща, но ако имате въпроси с радост ще ви отговоря.

Последна редакция: нд, 26 май 2019, 15:10 от paxah

# 425
  • русе
Да за интернет Емералд са ни подвели и не само нас а и другите българи които бяха също .Стаята която съм платила си я пишеше във валчера и знаех как трябва да изглежда - две самостоятелни стаи с връзка /врата/ помежду им, всяка със собствена баня и тоалетна.Получихме друга стая - фамилна, само с една баня, на последния етаж към шумната страна /скоростен път/ на хотела. Грешката си е изцяло на хотела в случая.

# 426
  • Берлин
Paxah, адмирации за изчерпателното инфо. Искрено се надявам на подобни постове в темата

# 427
  • софия
Да за интернет Емералд са ни подвели и не само нас а и другите българи които бяха също .Стаята която съм платила си я пишеше във валчера и знаех как трябва да изглежда - две самостоятелни стаи с връзка /врата/ помежду им, всяка със собствена баня и тоалетна.Получихме друга стая - фамилна, само с една баня, на последния етаж към шумната страна /скоростен път/ на хотела. Грешката си е изцяло на хотела в случая.
Уффф, за първи и последен път ползвам българска ТА. И аз имам резервация през тях за същите условия. Иска ми се да не се настройвам предварително, но вече съм напрегната.
Между другото, аз все още очаквам "великия" управител да ми отговори как са калкулирали цената от 6 евро за такса сигурност.

Последна редакция: нд, 26 май 2019, 12:28 от zvаnchе

# 428
  • русе

Стаята която платихме беше най-скъпата предоставяща настаняване за 4 възрастни.

# 429
Paxah ,благодаря за ичерпателната информация! Наистина ще е хубаво да има повече такива!
Радвам се, че сте изкарали добре и сте доволни!

# 430
  • Пловдив
Влизам в темата с молба за съдействие. Изчетох тази тема, но другите 59 не мога Simple Smile. На почивка в Турция сме ходили преди 15 години, в Мармарис. Тази година сме решили да ходим пак, ситуацията разбира се, е много различна. Подрастващ 12-годишен младеж, и аз, с повече претенции Simple Smile)).
Това на което държим:
- Хотел на брега/на първа линия, или както там се води
- Хубав и широк пясъчен плаж и пясъчно дъно на морето
- Водни атракциони/аквапарк в самият хотел. Да не са съвсем детски, да могат да се ползват от 12 годишен
- като период началото на юли или началото на септември
Май това са ни задължителните изисквания. Бюджет 2 възрастни + 1 дете, 7 нощувки , самолет - 4000-4500лв.
Възможно ли е да се измисли нещо прилично, някакви предложения? Ще съм благодарна на всякакви насоки.
Не ми се занимава с организация на почивката, ще ползваме ТА, още не знам точно коя. Трябва да има представителство в Пловдив.

# 431
Влизам в темата с молба за съдействие. Изчетох тази тема, но другите 59 не мога Simple Smile. На почивка в Турция сме ходили преди 15 години, в Мармарис. Тази година сме решили да ходим пак, ситуацията разбира се, е много различна. Подрастващ 12-годишен младеж, и аз, с повече претенции Simple Smile)).
Това на което държим:
- Хотел на брега/на първа линия, или както там се води
- Хубав и широк пясъчен плаж и пясъчно дъно на морето
- Водни атракциони/аквапарк в самият хотел. Да не са съвсем детски, да могат да се ползват от 12 годишен
- като период началото на юли или началото на септември
Май това са ни задължителните изисквания. Бюджет 2 възрастни + 1 дете, 7 нощувки , самолет - 4000-4500лв.
Възможно ли е да се измисли нещо прилично, някакви предложения? Ще съм благодарна на всякакви насоки.
Не ми се занимава с организация на почивката, ще ползваме ТА, още не знам точно коя. Трябва да има представителство в Пловдив.

Здравейте! Това е линк на Ориент 99 с вашите параметри:
https://m.orient99.com/early_booking/early_side/view?oid=2864542 … p;r_1_child4_age=
Препоръчвам Royal Alhambra и Royal Taj Mahal.
Аз не че съм на процент от тези хотели 😀,но ги препоръчвам, защото са много добра верига с добро обслужване, страхотна храна,безплатен аква и луна парк и уникален пясъчен плаж. Надхвърля бюджета ви с около 100лв,но абсолютно си заслужават.

# 432
  • Пловдив
Благодаря Ви, ще ги погледна още сега Simple Smile

# 433
  • Пловдив
В Пловдив единствените които имат офиси за самолетни програми са Емералд и Астрал Холидей.Тез Тур и Аква Тур нямат.Всички офисчета на тур.фирми работят с тях.Съвета ми е да разгледате първо офертите в сайтовете на големите фирми .Да си харесате няколко хотела .За тези пари по добре в Анталия има повече забавления за деца  и нивото на хотелите е по-високо.Гледайте Лара,Белек и Сиде.Когато се спрете на някой питайте .Винаги ще има кой да ви помогне.
Ако решите с автобус тогава Турс клуб/в Гранда е офиса/ ,Ориент99/на центъра срещу фонтана/ и Емералд/срещу Сладоледената къща/

# 434
  • Варна
Пробвайте с Астрал, за мен от всички изброени са най-коректни и да, имате избор с този бюджет, но ви съветвам да е септември.

Общи условия

Активация на акаунт