На море в Турция - тема 60

• 64 356
  • 771
  •   1
Отговори
# 60
  • Русе
Да не цитирам дълги чаршафи. Имаше питане за Дидим и пазаруване. Не знам къде ще почивате в Дидим, но да предупредя, че там няма мол, а само един търговски център със стоки тип "маркови", които се предлагат и във всичките магазинчета по крайбрежната. Не знам дали във всичките тези магазинчета може да се плаща с карта. На повечето места цените бяха обявени в турски лири и в британски паунди, заради многото англичани в градчето. Моят съвет е за пазаруване от там да се плаща в лири. Иначе в Мигрос, Шок, Бим или Карфур ако се пазарува, там плащането зависи от условията на обслужващата ви банка. Проверете си тарифите. Всяка банка ги има качени на сайта си.

# 61
Хоп и аз при броящите за Суено Белек (аз за Голфа). Даже с patuva6ta ще се засечем последната вечер. 😉  pati, ще чакаме прясно инфо от теб. С какво ще пътувате, и към двете ви ми е питането?

Иначе някой се чудеше откъде да мине, тръгвайки от Варна - по последно инфо, Ришкият проход е в много лошо състояние

# 62
  • русе
Позволявам си да пусна този линк за тези които ще летят със самолет за първи път [urlhttps://www.esky.bg/turisticheski-patevoditel/poleti/bagazh/zabraneni-za-prevoz-v-samoleta-veshti/url]
Ако е неуместно ще го изтрия

# 63
  • Русе
....
Иначе някой се чудеше откъде да мине, тръгвайки от Варна - по последно инфо, Ришкият проход е в много лошо състояние
Пътувахме през Ришки проход през август 2017 г. Пътят беше идеален. Толкова зле ли да е станал за година и половина?

# 64
Да, нека се включат и други да кажат, но доколкото знам след тази зима бил много зле.

# 65
Дайте предложение за някакъв примерен маршрут?
Къде да преспим, за да си разделим пътя?

След  много четене си направихме следния план за маршрут и преспиване:
https://www.google.com/maps/dir/%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0/% … 9!2d37.376094!3e0

Мислим да тръгнем на 08.06.2019г. от Варна да пристигнем в Чанаккале да преспим там и на другия ден да продължим за Дидим. Thinking
Ние пътувахме до Бодрум, от Турция маршрутът ни беше същият.На отиване нощувахме в Айвалък, с по- дълъг преход, защото искахме да имаме малко време и за Ефес, а на връщане нощувахме в Чанаккале. И на двете места хотелчетата ни бяха на брега, прекрасно беше. Много ни хареса в Чанаккале, че чак си обещахме да се върнем да си го доразгледаме.

# 66
  • Велико Търново
А конкретно да препоръчате хотелчета или места за преспиване в Айвалък и Чанаккале? Благодаря 🙂

# 67
А конкретно да препоръчате хотелчета или места за преспиване в Айвалък и Чанаккале? Благодаря 🙂
В Айвалък бяхме в Айвалък Палас, старичък, но за една нощувка става, в близост открихме много сладурски обаче – Sizmahan Hotel
В Чанаккале  – в хотел Лимани, прекрасен Two Hearts , но на етаж има по 2 стаички, които са с изглед точно към морето и май се поръчваха специално.

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 06:29 от milanda

# 68
  • русе
Сега колкото по наближава времето за заминаване ми се въртят въпроси, на които нямам отговор та питането ми е как седи въпроса с плажните кърпи, пише срещу депозит -  взимам първия път кърпи плащаме нещо и последният ден връщам кърпите и си получавам депозита? Но как става подмяната, в смисъл някой беше писал че са му начислили някакви пари на сметката за кърпи, които се заплащат преди напускането на хотела?

# 69
Сега колкото по наближава времето за заминаване ми се въртят въпроси, на които нямам отговор та питането ми е как седи въпроса с плажните кърпи, пише срещу депозит -  взимам първия път кърпи плащаме нещо и последният ден връщам кърпите и си получавам депозита? Но как става подмяната, в смисъл някой беше писал че са му начислили някакви пари на сметката за кърпи, които се заплащат преди напускането на хотела?

При настаняването в хотела на рецепцията ви дават по 1 карта за кърпи. Обикновено някъде около басейна/плажа има място за подмяна на кърпи - давате картата срещу кърпа. Може да си я сменяте с чиста колкото пъти искате. Накрая при напускане на хотела връщате картите. Ако загубите картите тогава има глоба, тя трябва да е упомената. Това е най-често срещната практика в хотелите.

# 70
Един може би глуповат въпрос -  надуваеми играчки (пояси, топки, възглавнички) от тук ли носите или ги купувате на място? Има ли ги надути като по нашите курорти?
А продават ли добра слънцезащитна козметика - например Биодерма, Ла рош и подобни?

# 71
Надуваеми неща си носим от тук, но ние имаме само пояс и плувки, не са обемни, когато са издишнати.
Иначе и там има на всяка крачка. Козметика също, но масова - Нивеа, Гарниер и подобни.
За по-висок клас ще трябва да търсите в аптеките.

# 72
  • Варна
Хубав е, пясъчен, няма да ви трябват акваобувки.

Аз си ги ползвам винаги защото и най - прекрасния и хубав пясък ,  особено ако е малко по черен в горещите месеци ужасно гори краката.
99% от хората отиват там да се къпят по плажове и басейни и хората са дали възможност дори по 5 пъти на ден да ги сменяш , някъде са толкова щедри към кърпите , че по едно време в стаята ни имаше повече от 10 кърпи Simple Smile А при толкова много деца не само надуваеми неща се стремят да ни продадат,  но и всичко каквото се сетиш.При 80 мил. население и 50 мил. туристи каквото и да питате има ли го - да има го Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 10:57 от peterky2002

# 73
Да, нека се включат и други да кажат, но доколкото знам след тази зима бил много зле.
Ние го минахме два пъти сега по празниците. Наистина са се отворили доста дупки и не е като предните години след ремонта, но и чак много зле не бих го определила. Къде, къде по-лоши пътища имаме. За мен е един от сравнително лесните проходи. Няма толкова завой, пътя е прилично широк.

# 74
  • София
Хубав е, пясъчен, няма да ви трябват акваобувки.

Аз си ги ползвам винаги защото и най - прекрасния и хубав пясък ,  особено ако е малко по черен в горещите месеци ужасно гори краката.
99% от хората отиват там да се къпят по плажове и басейни и хората са дали възможност дори по 5 пъти на ден да ги сменяш , някъде са толкова щедри към кърпите , че по едно време в стаята ни имаше повече от 10 кърпи Simple Smile
Но пък ходенето бос по пясък е супер полезно - и за стойката, и за ексфолиране на петичките.

Надуваеми неща си носим, но и си купихме много хубав дюшек миналата година. Във всеки хотел има магазин и за слънцезащитни, сувенири и т.н., но не знам какво марки са, винаги съм подготвена оттук. И да няма в хотела точно високия клас, все ще има по аптеките ако държите да са турски.

Общи условия

Активация на акаунт