Aдресна регистрация - равносилно на доживотно право на ползване на имота

• 1 784
  • 52
  •   1
Отговори
Веднъж една наемателка - чужденка ме помоли да й направя адресна регистрация. Когато отидохме в общината, служителката ме предупреди, че един път регистриран, после не можеш да го отпишеш, ако той не е съгласен.

И ако един ден решиш да продадеш апартамента, купувачът ще иска всички, които до този момент са били регистрирани, да се отпишат. В България все още, доколкото знам, няма такъв закон, но в Русия, Украйна, Беларус и други страни, ако направиш на някого адресна регистрация, това e равносилно че си му учредил доживотно право на ползване на имота. И това важи и след продажба на имота!

# 1
  • София
Веднъж една наемателка - чужденка ме помоли да й направя адресна регистрация. Когато отидохме в общината, служителката ме предупреди, че един път регистриран, после не можеш да го отпишеш, ако той не е съгласен.

И ако един ден решиш да продадеш апартамента, купувачът ще иска всички, които до този момент са били регистрирани, да се отпишат. В България все още, доколкото знам, няма такъв закон, но в Русия, Украйна, Беларус и други страни, ако направиш на някого адресна регистрация, това e равносилно че си му учредил доживотно право на ползване на имота. И това важи и след продажба на имота!
Ако това не се отнася за България, темата за какво е?

# 2
Тоест според написаното, в България не е като в Русия и т.н. Следователно за какво се притесняваш? Има разни моменти, които биха могли да са притеснителни за нови собственици или следващи наематели- да търсят предишните със съдия изпълнител, пристигат им писмата при вас и т.н. Като живеехме на квартира дойде съдия изпълнител да търси някоя от предишните наемателки. След като разбра, че не живее там повече не са ни притеснявали.
Та всъщност не разбирам, за какво е темата?

# 3

Първото болднато е абсолютно вярно. Но второто категорично не е вярно за България. Някой или не познава закона, или го тълкува по изключително неграмотен начин.

# 4

Никого не регистрирам и точка!
Варианта е ако толкова държиш да регистрираш наемател е :взимаш гаранция (1-2наема) която се връща след отписване. Не е сигурно, че ще с съвестни, но няма много избор. Закона никакъв го няма в случая.

# 5
И какво като е регистриран някой си?
Как той се превръща в ползвател до живот?
Пълни глупости пишете.
Никакви права не дава една регистрация, относно имота.
Хората я искат за други цели.

# 6
След като според вас няма проблеми, защо тогава собственика да няма право да отрегистрира бивши наематели? По време на комунизма всички бяха длъжни в срок да се регистрират и собственика можеше да ги отрегистрира. Така е в момета в цяла Западна Европа. Наемателите, не хазаите, са длъжни да се регистрират и след това да се отрегистрират.

Това че в момента в България няма закон за защита на бездомните, не означава че няма да им хрумне в бъдеще да го въведат. Иначе какъв е смисълът да нямаш право да отрегистрираш някой, който вече доказано не живее при теб или дори е напуснал България?

# 7
Защо не може- защото закон няма. А това, че някъде е еди как си, не значи че и тук ще се случи (визирам безумието, което сте писали за Русия, Украйна и т.н). Въпроса " защо " не е зададен на правилното място.

# 8
Не е проблем да има някой регистриран на адреса. При нужда различни институции обаче ще го търсят там. И като не го намерят и нищо не се случва, тръгват си. А относно собственика да отпише някой няма как да стане защото отписания ще се окаже без никакъв адрес което в БГ е недопустимо. По принцип лицето което си сменя адреса трябва да се регистрира на новия и тогава стария автоматично отпада. Поради липса на контрол обаче това не се спазва.

# 9
След като според вас няма проблеми, защо тогава собственика да няма право да отрегистрира бивши наематели? По време на комунизма всички бяха длъжни в срок да се регистрират и собственика можеше да ги отрегистрира. Така е в момета в цяла Западна Европа. Наемателите, не хазаите, са длъжни да се регистрират и след това да се отрегистрират.

Това че в момента в България няма закон за защита на бездомните, не означава че няма да им хрумне в бъдеще да го въведат. Иначе какъв е смисълът да нямаш право да отрегистрираш някой, който вече доказано не живее при теб или дори е напуснал България?
Законът не тълкува бъдещи презумпции. Не търси под вола теле. Видно е, че не си юрист.

# 10
Няма право, защото и наемателят няма право сам да се регистрира. Трябва да са двамата и в двата случая.
Стига си измисляла драми.

# 11
Десетки хиляди хора живеят в София под наем, може и стотици хиляди да са. И всички те гласуват, следователно имат адресна регистрация. Но не съм чувал някой хазяин да има проблеми с това - да не може да си продаде имота или някой регистриран да има право да му се натресе в дома. Та явно нещата не са както казваш и затова се възмущават хората. Хвърляш една бомба, дето не е бомба, а партенка, и какво очакваш?
Да не говорим, че има два вида регистрации според българския закон - постоянен адрес и настоящ адрес, които не са едно и също.

# 12
Ами представи си, че имаме наематели и те не са станали собственици, само защото са регистрирани.

# 13
  • София/Севлиево
Хм,ние сме наематели на хазаинът ни от 11 години и нещо,от 10 сме с постоянна адресна регистрация,но той не ни е регистрирал,нито ни е казвал да не го правим,а няма начин да живея някъде толкова дълго и да се водя на адрес в друг град.Същото се отнася и за нашите наематели в нашето жилище във въпросният друг град.Това прави ли ни всички нарушители?!

# 14
Хм,ние сме наематели на хазаинът ни от 11 години и нещо,от 10 сме с постоянна адресна регистрация,но той не ни е регистрирал,нито ни е казвал да не го правим,а няма начин да живея някъде толкова дълго и да се водя на адрес в друг град.Същото се отнася и за нашите наематели в нашето жилище във въпросният друг град.Това прави ли ни всички нарушители?!
А кой и как ви регистрира без Нот акт? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт