Aдресна регистрация - равносилно на доживотно право на ползване на имота

• 1 797
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
И аз това щях да питам. Как сами се регистрирахте?

# 16
Каква дезинформация, каква пропаганда... Майко мила.

# 17
  • София/Севлиево
Ами имаме пълномощно от него,т.к. той живее в чужбина и за тези 11 години точно 1 път е идвал.Същото сме направили и на нашите наематели.

# 18

Ами имаме пълномощно от него,т.к. той живее в чужбина и за тези 11 години точно 1 път е идвал.Същото сме направили и на нашите наематели.
Благодаря за отговора. Но това е много изолиран случай. Повечето собственици си наглеждат имота по често от веднъж на 11години. Добре, че някой измамник не им го е присвоил. Да ти кажа ли как? Регистрираш се на адреса, започваш да плащаш данък, след 10 г завеждаш дело и подавност жилището е твое.
[/quote]

За да плащаш на някой данъка на имота му, трябва по някакъв начин, примерно с фалшиво завещание, фалшив смъртен акт, да докажеш пред общината, че си наследил жилището. Т.е. преди да започнеш да му плащаш данъка,трябва да го прехвърлиш на теб. Или има и други вариянти?

# 19

Благодаря за отговора. Но това е много изолиран случай. Повечето собственици си наглеждат имота по често от веднъж на 11години. Добре, че някой измамник не им го е присвоил. Да ти кажа ли как? Регистрираш се на адреса, започваш да плащаш данък, след 10 г завеждаш дело и подавност жилището е твое.

За да плащаш на някой данъка на имота му, трябва по някакъв начин, примерно с фалшиво завещание, фалшив смъртен акт, да докажеш пред общината, че си наследил жилището. Т.е. преди да започнеш да му плащаш данъка,трябва да го прехвърлиш на теб. Или има и други вариянти?
[/quote]
Имаш пълномощно. Много бели можеш да направиш с точния нотариус.

# 20
Данъка се плаща и без пълномощно, става само с ЕГН.

# 21
Плащането на данък след n на брой години и завеждане на дело ще доведе до прехвърляне на собственост?
По кой закон?
Защото съм си харесала една вила на морето - да знам колко години да плащам данъците?

# 22
Данъка се плаща и без пълномощно, става само с ЕГН.

Точо така, по ЕГН и то е на собствениците, а не на наемателите. Така че ще им плащаш, но не от твое име.

# 23
Вие пълномощно виждали ли сте?

# 24
Регистрираш се на адреса, започваш да плащаш данък, след 10 г завеждаш дело и подавност жилището е твое.
А не, това пак са митове и легенди. За да докажеш "добросъвестно ползване" в съда, което да те направи собственик по давност се искат доста повече доказателства от платени данъци. Затова не е добре хора, които не са юристи да дават консултации по такива въпроси. Подвеждат, макар и неволно.

# 25
  • София
Съгласно българското право адресната регистрация не дава право на вещно право на ползване върху имота. Ерго, регистрираният адресно в даден имот не притежава правата, които притежава купувачът, дареният, заменителят или онзи, комуто е учредено вещно право на ползване, респ. е запазил до живот за себе си.

Не е дотам и верно, че бъдещите собственици ще искат и проверяват кой е регистриран адресно да живее там. Че вие самите, като собственик сте регистрирано адресно там, и ако днес го купя от вас, а вие се отпишете догодина (или не се) аз нищо не мога да направя, но вие Нямате права върху имота.

Проблемът с адресната регистрация е, че имаше някакво ограничение - нещо от сорта не повече от еди-колко си лица в един имот (10,20 ли бяха, 50 ли, не помня).

P.s - "доборсъвестно владение" на практика по БГ право е много трудно доказуемо, отделно - няма никакви, ама никакви допирни точки с регистрацията по адрес.
Недобросъвестното владение (10 г. непрекъснато да си владял имота и още ен на брой предпоставки) е друго нещо, но също практически несвързано с адресната регистрация.

# 26
Според законите в БГ наемателите никога не могат да станат собственици, колкото и години да са живяли. Това за 10-те години важи, ако не си знаел, че апартамента е на някого. Например не си знаел, че има и други наследници, а само един от тях ти го е продал.

Но в България законите, както всички знаем, не се спазват. Доказани убийци ги пускат под гаранция, за да избягат зад граница. Графолози пишат в експертизата на фалшиви завещания, че почерка е силно различен от оригиналния, но това е от възрастта на наследодателя.

# 27
И сега тука заради едни закони ми отиде виличката??? Smile

# 28
Ама как само един от наследниците ще ти продаде имот? Нали трябва да предостави документ за придобиване на собствеността? Толкова невежество и свободни съчинения на едно място не бях виждала.

# 29
Ама как само един от наследниците ще ти продаде имот? Нали трябва да предостави документ за придобиване на собствеността? Толкова невежество и свободни съчинения на едно място не бях виждала.

Във всеки един момент (след 10-20 години) някой с (фалшиво) завещание може да се яви като наследник. Освен това, удостоверение за наследници се издава без да се изисква да си попълнил в молбата всички наследници. Служителката проверява в регистъра на ЕГН. А има българи, чиито деца са се родили в чужбина и не фигурират в регистъра.

Общи условия

Активация на акаунт