Едно от най-важните условия, за да функционираме правилно и да сме в хармония със себе си, е добрият нощен сън. Той е два пъти по-важен за нашите деца, особено за новородените, които са все още стресирани от навлизането в света на големите и имат нужда от голямо количество почивка през нощта, за да растат здрави и силни.
Преходът от период на активност към период на покой е ключов за детето. За да заспи спокойно и щастливо вашето бебе, то има нужда от определени ритуали преди сън.
 
Какво е всъщност ритуалът преди сън? Той е поредица от повтарящи се действия, които извършвате всяка нощ, преди бебето да заспи. С времето то свиква със стъпките, които изпълнявате заедно, и е важно да не променяте тяхната последователност, защото така го обърквате.
За да създадете един ритуал, той трябва да има своето фиксирано време, в което се изпълнява. Така бебето се ориентира, че е време за определено действие и се чувства защитено. Обратното – ако непрекъснато сменяте графика на новороденото, то става изнервено и несигурно.

Ритуалите на всяка майка могат да бъдат различни, но при всички случаи те целят новороденото да се почувства обичано и обгрижвано.Ритуалът е вашата терапия преди лягане и действа безкрайно благоприятно върху по-бързото и по-дълбоко заспиване.
Накъсаният детски сън и натрупаната умора от недоспиване при майката могат да се превърнат в голям проблем във времето.
Всяка майка мечтае детето ѝ да спи спокойно и да не се буди прекалено много през нощта. Причините за нощното събуждане могат да бъдат безкрайни, но една от най-честите  е, че детето се бои от самотата и търси контакт с вас. Ето как добрият нощен ритуал може не само да укрепи връзката дете-родител, но и да накара бебето да се почувства уверено в любовта ви, още преди да заспи. Това гарантира спокоен сън и за вас, и за вашето мъниче.
Изпълнявайте ритуалите преди лягане бавно и търпеливо. Бързането е характерно за делничния ритъм, но вечерта е време за спокойствие.

Класическият ритуал за новородени преди лягане съдържа няколко основни стъпки.

Първата стъпка е почистването. Измиване на бебешката кожа с нежен гел, който не пресушава кожата, а косата – с продукт, който няма да предизвика раздразнение на скалпа. Почистващите продукти трябва да са ефективни, но и изключително деликатни, защото бебетата имат най-чувствителна кожа. Следете температурата на водата и имайте предвид, че не трябва да е прекалено топла, за да не пресуши кожата на детето ви, но не трябва и да е студена.
След баня следва смяната на памперса. Можете да придружите смяната с усмивки и игра, но изберете такава игра, която не изисква голяма физическа активност, за да не се превъзбуди бебето и да има проблем със заспиването след това.

Втората стъпка е масажът. Направете го успокояващ и отпускващ. Не пренебрегвайте нито една част от тялото на бебето и го разтрийте внимателно. Хидратацията може да се съчетае с масажа или ако нямате време за такъв, то поне разнесете овлажняващ крем навсякъде, за да може през нощта бебешката кожа да е добре подхранена и да не е суха на сутринта. Обърнете внимание на състава на продуктите. Те трябва да са хипоалергенни и клинично тествани, както и да са максимално съвместими с деликатната бебешка кожа.

Третата стъпка започва с обличане на пижамка и четене на приказка. Или пък пеене на песен. Важно е гласът ви да бъде благ и спокоен, защото това е последното нещо, което бебето чува преди да заспи. Изборът дали да го оставите в креватчето или да се гушката по време на тази стъпка е ваш. Важното е да се чувствате щастливи, че сте заедно и да укрепвате връзката си с детето.
Важно е също така да съобразявате ритуала с индивидуалните нужди и интереси на вашето бебе. Например, ако масажът му е любимата стъпка, а не е най-големият почитател на къпането, то логично масажът може да продължи по-дълго време от престоя в банята.
Не забравяйте и че интересите и желанията на бебето се променят в хода на израстването му и е хубаво да адаптирате ритуалите според това.

Превърнете ритуала преди лягане в любимо време за вас и за вашето бебе!
Време, в което прекарвате пълноценни моменти заедно, наслаждавайки се на тихите часове преди заспиване!
Така вие и вашето дете ще се радвате на спокоен сън и сладки сънища!

Последна редакция: чт, 16 май 2019, 13:32 от Pедактop