Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

• 49 393
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте!!Имам спешен въпрос, имам сметка в банка ДСК , студентска.Ще мога ли да я използвам в Холандия?

# 151
Ако имаш карта, да, ще можеш директно да правиш разплащания с нея в Холандия. Каква ти е картата?

# 152
Здравейте!!Имам спешен въпрос, имам сметка в банка ДСК , студентска.Ще мога ли да я използвам в Холандия?

ISIC картата е със сравнително добри условия за българска карта, независимо, че е издадена от ДСК, които традиционно са скъпи.

На сайта на Банката можете да си погледнете таксите за всяка операция.
Теглене на банкомат в чужбина е 2 евро + 1.5% от теглената сума, ако не бъркам. Ако теглите от банкомат на ОТП е най-изгодно (таксата е фиксирана 50 или 60цента, без процент върху сумата), но в Холадия, освен в Амстердам (по спомен) другаде ОТП няма. Пак проверете.
Така че, да ще можете, стига да не попаднете на търговец, който иска холандска карта и не работи с други, но напоследък, поне на мен, не ми се е случвало да не работи с българска карта.
Макар че, никога не знаеш....
Понякога е важно и каква е, Мастеркард, Маестро или Виза дебитна. ИСИК бяха маестро, сега не зная каква е, на нея пише.

За плащане през сайтове и при търговци няма такса.

НО, където Ви искат директен дебит - план на мобилен телефон, плащане на общежитие на месечна база, поръчка на услуги, снимане на ксерокс или пране в общежитието, дори - обикновено програмата иска холандска, пак зависи конкретно, но има риск да не тръгне. Преди месец на гарата в Ротердам на единия автомат за ОВ чип карти не тръгна българската карта, на другия нямаше проблем.... Просто си е до софтуер на конкретното устройство, какъвто проблем с холандска карта гарантирано няма.

Така че, за първо време става, после винаги можете да извадите холандска, ако решите, че не върши работа.
И не на последно място - получаването на пари по тази карта Ви струва пари. Не много, но струва.

Отделно, ДСК ви конвертира всяко разплащане в евро през техния си курс, понеже сметката е левова. Тоест при централен курс 1.95583 получавате евро минимум на 1.9580, нерядко на 1.9610 и отгоре - не зная точно за ИСИК как е, а удобно, това не се споменава в Тарифата.

Студентски права (намаления ) там ИСИК няма да Ви даде, те си имат собствена политика за студенти, с техни документи.

И непоискан съвет - тръгнете с две карти, минимум, от две различни банки. Иначе рискувате да останете без пари, не е хич приятно....

Последна редакция: нд, 26 май 2019, 09:53 от StefanB

# 153

Скрит текст:
Здравейте,
синът ми е в Холандия вече трета година. Всяко лято ( през август) го караме с колата до там. Изключително приятно преживяване. Но за да не изморително, не правим нощни преходи. Нормално е да се отиде с 2 нощувки до там - обикновено едната е в Австрия, другата в Германия. И въпреки това първият и последният преход са по около 1000- 1200 км. Което е за предпочитане с двама шофьори, за да е комфортно на всеки.

Мога да бъда полезна с пробвани маршрути през красиви места.

Аз се абонирам, моля.
Предполагам че не ползвате най-преките, а по-живописните пътища.

Маршрути различни всяка година:

1.През Дунав мост Видин, Румъния, Унгария, нощувка в Мелк (Австрия), през Залцбург, нощувка в Бамберг (Германия), Утрехт (Холандия), нощувка в Мюнстертал (Шварцвалд, Германия), през Швейцария, нощувка в Бергамо (Италия), нощувка до Триест (Италия), България

2.През Сърбия, нощувка до Удине (Италия), през Венеция и Верона, нощувка в Брунате (на езерото Комо, Италия), през Швейцария, нощувка до Фрайбург (Германия), Утрехт, нощувка в Ньордлинген (Германия), през Халтщат (Австрия), нощувка наа езерото Блед (Словения), България

3. През Дунав мост 2 Видин, през Румъния, Унгария, нощувка в Грац (Австрия), нощувка в Динкелсбюл (Германия), Утрехт, нощувка в Херенберг (Германия), през замъка Хоенцолерн, нощувка в Инсбрук (Австрия), нощувка на езерото Гарда (Италия), нощувка до Триест (Италия), България

4. През Дунав мост 2, Румъния, Унгария, нощувка в Кремс (Австрия), нощувка в Ротенбург об дер Таубер (Германия), Утрехт, нощувка до Фрайбург, нощувка в Бергамо, нощувка до Триест, България

# 154
  • София
Здравейте!
В момента сме пред дилема как да пътуваме до Айндховен със сина в средата на август за първоначалното устройване в квартирата. С аероплан или с колата. Изчетох всичко писано досега, но никъде не видях нещо което лично мен ме тревожи - потока от гастарбайтери от Турция за западна Европа. Познат шофьор на тир ми каза че към средата на август вече са започнали да се връщат и е ужас по границите. Моля за разяснение, щото времето си тече и цените на самолетните билети тихо и кротко си нарастват. Благодаря предварително!

# 155
Аз се обаждах до юнифай за същото. Не искат сметката да е в холандска банка, а в българска. Просто в евро и на името на студента. Моя има в лв, не знам дали има смисъл да откриваме еврова тук за 2 месеца само..
Не разбрах смисъла на “гарантиране” на мястото в университета, но ...
Здравейте, Simple Smile Ние също попълнихме въпросната форма, но посочихме БГ сметка... не сме открива ли нова, защото ми се струва напълно безсмислено.

# 156
Здравейте!
В момента сме пред дилема как да пътуваме до Айндховен със сина в средата на август за първоначалното устройване в квартирата. С аероплан или с колата. Изчетох всичко писано досега, но никъде не видях нещо което лично мен ме тревожи - потока от гастарбайтери от Турция за западна Европа. Познат шофьор на тир ми каза че към средата на август вече са започнали да се връщат и е ужас по границите. Моля за разяснение, щото времето си тече и цените на самолетните билети тихо и кротко си нарастват. Благодаря предварително!

Ами при положение, че цените за тези дати на Уиз отиват към 350-400 лв само в едната посока, а и ще се връщате после, излиза, че за билети ще Ви трябват грубо около 600 евро.
Което е съпоставимо с разходите за пътуване 4000 км за колата с магистралните такси и две нощувки в посока.
На място, обаче , ще имате разходи за транспорт, които при 3-4 евро за билетче не са много малки. Отделно влака.
Може да вземете кола на място, но това са поне едно 100 евро за 3 дни, без таксите за паркиране....

Ако имате време, идете с колата, по-изгодно е като разходи. Натоварено е по границите в този период, спор няма, но чак пък непоносимо не е, да си отвисите по няколко часа на сръбско-българската и българо- унгарската граница евентуално. Ще гледате в нета къде е натоварено за а го избегнете....

Самолета е удобно, но първо сте ограничени с багажа и второ, не сте така мобилни. Но пък е 3 часа в посока, кажи-речи за отиване и връщане убивате общо 1 ден в път, докато по суша е минимум 4 .... Но пък ако си направите екскурзия на отиване нещата са други....  
Въпрос на гледна точка е  и на приоритети.

# 157
Здравейте!

Избягайте от задръстванията по границите, като минете през Видин, Румъния, Унгария. Пътят е идеален.
На границата със Сърбия една година стояхме 4 часа и още толкова на границата с Хърватия (минахме през Италия). Изморително и досадно.
Аз мисля, че пътуване без прекъсване до Холандия е убийствен. Дори с 1 нощувка е доста натоварващо. От опит зная, че най-разумно е с 2 нощувки в посока. Дори тогава, първият преход е поне 10 часа (до Австрия). Вече 4 години го правим и имам доста точна, статистика.
Но нощувките натоварват бюджета, разбира се.
 600 евро с таксите е разходът при малка кола.
И все пак за първо настаняване препоръчвам пътуване с кола. Освен ако квартирата не е обзаведена.

# 158
  • София, Младост 2
Здравейте!

Много е рано за билети, в момента са скъпи - по моите наблюдения от миналата година най-евтини са около 6 седмици преди полета. Аз ги купих някъде към 10. юли за 24. август (нещо от сорта), пътувахме с Уиз. Билетите ми излязоха по-малко от 80 евро (едната посока, а за връщане беше нещо от сорта на 30 лева, страшно евтино) и вероятно можеше и още надолу, ако бях изчакала още няколко дни, но не ми се рискуваше вече.

Последна редакция: пн, 27 май 2019, 19:12 от hedra

# 159
  • София
Благодаря за съветите, явно ще го мислим още малко пътуването. Фаворит към момента ни е самолетния вариант с Ryan /доста по-изгоден от Wizz/, за два двупосочни и един еднопосочен в средата на август цената е около 470 евра.

# 160
Моля за съвет компетентните по въпроса.  След ползване за спешна медицинска помощ,  синът ми получи писмо с фактура за плащане.  На гърба й има форма за попълване в случай че имаш ЕЗОК.  Не става ясно обаче  какво имат предвид -  да попълниш формата,  и със сканираната ЕЗОК да им я изпратиш,  като с това се оправдава разхода,  или да платиш инвойса и сам да си търсиш възстановяването н а сумата от  нашата ЗК.

# 161
GD, с уговорката, че не съм имал такъв казус в Холандия, но по аналогия:
след като сте ползвали СПЕШНА помощ, би следвало да попълните данните, да сканирате картата и те да си търсят парите от нашата ЗК ( предполагам вече поизчистиха оня дълг от 100 милиона...)
Аналогично процедирахме в Гърция миналата година при спешна помощ в държавна болница, сканираха здравните карти. И това беше. Вероятхо после са ги предявили за плащане в българската ЗК. Те затова са измислени тия карти.
 Ако, обаче, предвид казаното в скобите, не мине по нормалния начин, ще си платите, пък после от нашата здравна каса... малко от умрял писмо....

# 162
Благодаря,  Стефан,  определено това са са вариантите.  Синът ми пробва по първия,  на гърба на инвойса има указания как да действаш ако имаш ЕЗОК.  Трябва да се попълнят  няколко полета с лична информация и да се сканира картата,  като всичко това се изпрати на посочен мейл. Някаква представа какво се попълва в полето:

По първото пише като  пояснение : allen Nederlandse Zorgverzekeraar.

# 163
Това значи- "всички холандски здравни застрахователи"....
Нещо ми се струва, че карето е за холандски здравни карти, не за български, ако пояснението важи за него...
Но аз бих пробвал, нищо не губя.
На първия ред е дата на раждане, после при кого е застраховката, после номер на здравната карта, другото не се вижда...
Ако не им харесва ще Ви върнат сърдит отговор, може да пробвате....

Май най-добре това именно поле да не се попълва, ако касае единственоо и само  холандските застрахователи, а очевидно е за тях....

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 16:05 от StefanB

# 164
Пуска,  благодаря  за помощта,  ще пиша как се развивт нещата.

Общи условия

Активация на акаунт