Фентъзи и фантастика - 17

• 15 503
  • 726
  •   1
Отговори
# 225
$След като победеният от Зевс Кронос върнал на бял свят великата богиня Хера и нейните братя и сестри, които той бил погълнал, майка й Рея я отнесла на края на земята при беловласия Океан; там Хера била отгледана от Тетида. Х
Хера дълго живяла далеч от Олимп в тишина и мир. Великият Зевс Гръмовержец я видял, влюбил се в нея и я отвлякъл от Тетида. "

Древногръцки легенди и митове - Николай Кун
https://chitanka.info/text/2428/5#textstart

т.е. не  Тетида е била отгледана от Хера,  обратното.

Доста абсурдна ситуация, любовница на Зевс, е била мащеха на съпругата му.
Но пък е характерна за древногръцките божества. При всички случаи обаче в Илиада често се споменава, че Зевс има специално отношение към Тетида.
.....Зевс помнеше още Тетида----

Близо приседна, прегърна му с лява ръка коленете,

с дясна — брадата му леко докосна богиня Тетида.

Молейки Зевса Кронида всесилен, така му продума:

„Татко наш Зевс! Ако някога с реч и дела те зарадвах

сред боговете небесни, сега изпълни ми молбата

...............................
 Хайде върни се обратно, та Хера дано те не зърне!

Грижа ще имам за всичко и твойта молба ще изпълня.
  - типичто поведение на алфа мъжкар, който не иска да откаже на старо гадже и в същото време не желае свади със съпругата.
....................
"Зевсе Крониде всесилен! Какви ми ти думи издума?

Ни съм те питала някога, ни съм разпитвала нещо.

Винаги ти преспокойно обмисляш, каквото желаеш.

555
Днес се ужасно боя да не те е предумала вече

сребърнонога Тетида, потомка на морския старец

Рано приседна до теб и с ръка коленете ти хвана.

Плаша се аз да не би със глава да си кимнал на нея:.

с почит Ахил да дариш и ахейци безброй да погубиш"

Илиада - глава - 1

А на раждането на Ахил всички богове се заклели да бдят над него (Аполон нарушил клетвата. Това е и богът, който откровено ме е дразнил винаги - постоянно нарушава клетви и убива хора, в същото време решава кой да бъде очистен от престъпления и кой - не)

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 14:08 от Лорд Сняг

# 226
Мисля, че са различни богини - просто съвпадение на имената. В англоезичната уикипедия дори имената са изписани различно (дали има разлика в произношението?):
Майката на Ахил: https://en.wikipedia.org/wiki/Thetis

Тетис, която отгледала Хера: https://en.wikipedia.org/wiki/Tethys_(mythology) - тази скоба трябва да е синя, форумът я променя.

Ако започнеш да четеш Легендата, кажи дали ти харесва. За мен беше доста незряла книжка. Иначе се води точно антиутопия/ърбън фентъзи.

# 227
Eдва ли е просто съвпадение на имената
"След като победеният от Зевс Кронос върнал на бял свят великата богиня Хера и нейните братя и сестри, които той бил погълнал, майка й Рея я отнесла на края на земята при беловласия Океан; там Хера била отгледана от Тетида. "

"Нека Гръмовержецът не встъпва в брак с морската богиня Тетида, тъй като богините на съдбата, пророкуващите мойри, са изтеглили такъв жребий на Тетида: който и да е мъжът й, от него тя ще роди син, който ще бъде по-могъщ от баща си. Нека боговете дадат Тетида за жена на героя Пелей и синът на Тетида и Пелей ще бъде най-големият измежду смъртните герои на Гърция. "

Когато бог Хефест съобщил на Пелей волята на боговете, Пелей отишъл в пещерата, в която често почивала Тетида, след като изплува от морските дълбочини

Ето, личи си, че Тетида е дъщеря на  титана Океан и следователное същата Тетида, която е отгледала Хера.
Във възклицанието си към Зевс пък тя се обявява за богиня, което не пречи да е океанида.

Впрочем Аякс е братовчед на Ахил - Теламон и Пелей са братя.

Ще потърся Легендата и скоро ще ти кажа мнение по въпроса.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 14:35 от Лорд Сняг

# 228
Да, в линковете, които сложих пише, че са отделни образи. Тетис, която е отгледала Хера, е прабаба на Тетис, майката на Ахил.
Аз съм кръстена на дядо си, така че не намирам нищо особено в това, че името се повтаря.

Цитат от линка: Thetis was the daughter of Nereus and Doris,[2] and a granddaughter of Tethys with whom she sometimes shares characteristics.

Тетис (майката на Ахил) била дъщеря на Нерей и Дорис, и правнучка на Тетис, с която имат някои общи черти.

П.п. Старецът Нерей, известен с това, че променя формата си, е дядо на Ахил, не Океан.

# 229
Eдва ли е просто съвпадение на имената
"След като победеният от Зевс Кронос върнал на бял свят великата богиня Хера и нейните братя и сестри, които той бил погълнал, майка й Рея я отнесла на края на земята при беловласия Океан; там Хера била отгледана от Тетида. "

"Нека Гръмовержецът не встъпва в брак с морската богиня Тетида,] тъй като богините на съдбата, пророкуващите мойри, са изтеглили такъв жребий на Тетида: който и да е мъжът й, от него тя ще роди син, който ще бъде по-могъщ от баща си. Нека боговете дадат Тетида за жена на героя Пелей и синът на Тетида и Пелей ще бъде най-големият измежду смъртните герои на Гърция. "

Когато бог Хефест съобщил на Пелей волята на боговете, Пелей отишъл в пещерата, в която често почивала Тетида, след като изплува от морските дълбочини

Ето, личи си, че Тетида е дъщеря на  титана Океан и следователное същата Тетида, която е отгледала Хера.
Във възклицанието си към Зевс пък тя се обявява за богиня, което не пречи да е океанида.

Впрочем Аякс е братовчед на Ахил - Теламон и Пелей са братя.

Ще потърся Легендата и скоро ще ти кажа мнение по въпроса.
Няма как да я дават на някого за жена, щото вече е женена за брат си - Океан, което е нещо нормално при титаните и титанидите, а.к.а второто поколение свръхестествени сили след Уран и Гея. Боговете са третото.
Следователно става дума за внучката и.
Нагледно: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B0
Забележи, че имената са изписани на гръцки различно.

# 230
Аха, значи две богини, от един и същ джинс, с едно и също име. Както биха казали римляните - Тетида Старша (дъщерята  на бог Океан) и Тетида Младша (дъщерята на Нерей, майката на Ахил).

Добре, за две богини става дума, явно обаче са от близки роднини, при това - с едно име, което е объркващо. При боговете няма презиме или фамилно име, а само първо име. Редски са случаи да имаме Артемида Таврическа -  местна персонификация на богиня или Аполон, да бъде наричан Феб.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 14:48 от Лорд Сняг

# 231
  • Майничка
Две Тетиди са, да. Старшата е морска богиня, дъщеря на Уран и Гея, а е сестра и жена на Океан, т.е., леля на Зевс и Хера.
Тетида-младша е дъщеря на Нерей, който е едновременно син и мъж на Гея, което прави Т.-старша нейна ... леля-бабка?

# 232
Две Тетиди са, да. Старшата е морска богиня, дъщеря на Уран и Гея, а е сестра и жена на Океан, т.е., леля на Зевс и Хера.
Тетида-младша е дъщеря на Нерей, който е едновременно син и мъж на Гея, което прави Т.-старша нейна ... леля-бабка?
офф:
Изразът "древногръцка трагедия" в пълния си блясък и значение. Smiling Imp

# 233
ето един въпрос който ме мъчи.

Когато била на 16 години Тезей отвлякъл своята братовчедка, Елена, дъщерята на Зевс в Атина. докато той бил приковен в царствот на Хадес (някъде около 10 г), дошли братята й Кастор и Полукс и си я прибралиу ведно с майката на Тезей, която пленили
Херакъл Малко след това освободил Тезей и провел Първата Троянска война, като откупил Подарк, и него започанли да го наричат Приям. Приям станал баща на Парис.

въпрос - Ако Парис е бил приблизително на 16 г, когато е решил спора с ябълката, на колко е била Елена, уж най-красивата жена на света? И толкова ли не е имало други по-хубави жени за Парис, че цяла Троянска война направил заради нея? А особено съм объркан, като си помисля, че всички царе са се избили за ръката на Елена, по времето когато тя едва ли е била по-млада от 35-40  години, не е разполагала с пластичини оберации или ботокс и че 10 години се е водила война за нея, а те родила няколко сина в Троя - едни на Парис, други на Деифоб -  и едва ли след края на войната е изглеждала толкоз прекрасно.
Всъщност след края на войната Менелай иска да убие Елена, но уж Афродита го разубеждава. Не виждам как е имала нахалството да се меси, след като тъкмо заради нейнната намеса Парис отвлича Елена, а по-късно когато ахейците пристигат, пак заради нея не я връщат на Менелай.
Пустата му Афродита е втория персонаж след Аполон, който яко ме дразни.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 15:16 от Лорд Сняг

# 234
ето един въпрос който ме мъчи.

Когато била на 16 години Тезей отвлякъл своята братовчедка, Елена, дъщерята на Зевс в Атина. докато той бил приковен в царствот на Хадес (някъде около 10 г), дошли братята й Кастор и Полукс и си я прибралиу ведно с майката на Тезей, която пленили
Херакъл Малко след това освободил Тезей и провел Първата Троянска война, като откупил Подарк, и него започанли да го наричат Приям. Приям станал баща на Парис.

въпрос - Ако Парис е бил приблизително на 16 г, когато е решил спора с ябълката, на колко е била Елена, уж най-красивата жена на света? И толкова ли не е имало други по-хубави жени за Парис, че цяла Троянска война направил заради нея? А особено съм объркан, като си помисля, че всички царе са се избили за ръката на Елена, по времето когато тя едва ли е била по-млада от 35-40  години, не е разполагала с пластичини оберации или ботокс и че 10 години се е водила война за нея, а те родила няколко сина в Троя - едни на Парис, други на Деифоб -  и едва ли след края на войната е изглеждала толкоз прекрасно.
Всъщност след края на войната Менелай иска да убие Елена, но уж Афродита го разубеждава. Не виждам как е имала нахалството да се меси, след като тъкмо заради нейнната намеса Парис отвлича Елена, а по-късно когато ахейците пристигат, пак заради нея не я връщат на Менелай.
Пустата му Афродита е втория персонаж след Аполон, който яко ме дразни.
Задай си въпроса - колко други каки с необходимото родословие са седяли буквално върху планина от злато?

# 235
  • Майничка
Елена е била съвсем малка, когато е открадната от Тезей, затова той я оставил на отглеждане у майка си, докато стигне възраст за брак. Така че май не е гонил толкова хубавицата, колкото дъщерята на Зевс. Пък Парис явно си е падал по финансово подплатени каки. Laughing (П.П. Аниш, явно сме стигнали до еднакъв извод Laughing)

Не мога да се сетя за една книга от британски (май) автор, в която се разказваше за кръстоносните походи - всички рицари мечтаели за една приказна красавица, пък тя се оказала бабата на един от кръстоносците, просто новините стигали бавно и митовете не отчитали изминатото време. Mr. Green

(П.П.2 - Не били компютри, а били компоти... Joy Амбицирах се да поровя и стигнах до "Хамлет или краят на дългата нощ" на Алфред Дьоблин - германец и до описанието му бляна на Жофроа Ридел по Графинята на Триполи).

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 17:13 от gargamela

# 236
Бардът не очакваше да завари такава гледка тук, но пък дамата беше прекалила малко с… младежкия стил на облеклото си, а буквите по покривчицата, обкръжени със ситни цветчета, се подреждаха в надпис „Нож в гърба за теб, свиньо“.

уй ни е бардът — представи го Коен. — Певецо, туй е Вена Гарванокосата.

— Какво?! — стресна се менестрелът. — Не може да е тя! Дори аз съм чувал за Вена Гарванокосата тя е висока млада жена с… о-о, да…

Вена въздъхна.

Старите истории още се помнят, а? — Приглади сивеещата си коса. — А и аз отдавна съм госпожа Макгари, момчета.

Тери  Пратчет ,последният Герой

Ами Памдар, Кралицата-вещица? — удовлетворяваше любопитството си Злият Хари. — Ей, тя беше…

Пенсионира се — прекъсна го Коен.

— Никога не би го сторила!

Омъжи се — не отстъпи Коен. — За Хамиш Бесния. "

Последният герой

Старите легенди, направо не остаряват

Че е била хубава Елена - хубава е била, но като нея е имало поне десет такива жени. Да речем Тезей, ако не е гонел непременно да е дъщеря на Зевс, спокойно можеше да си хареса някоя я като Касандра, я като Калипсо, които определено не са били по-грозни. Сигурен съм, че и Ариадна не е падала по-долу от Елена нито на външен вид, нито по това че е царкиня, но не е имала за баща Зевс, че да се състезава с нея.

А древните гърци като Тезей и Менелай направо ме удивляват какви глупаци са били. Първо изнамират най-хубавата жена за времето си - Елена - а после я заразват сам самичка вкъщи. В единия случай я прибират братята й, в следващия следва изневяра с Парис и приставане.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 16:05 от Лорд Сняг

# 237
  • София
Джон, чел ли си трилогията Евърнес, на Йън Макдоналд, стиймпънк е, аз много я харесах.
Започвам книгите на Маас.

# 238
Ами, в глупавия сериал за Троя, който гледах миналата година, Менелай мислеше да жени Парис за дъщеря им с Елена, Хърмаяни (има я в митологията, не е измислена за сериала). А вместо това, Парис избяга с майката - тъй че явно се знае, че има съществена възрастова разлика.

# 239
  • Майничка
Хермиона е била на 9, когато Парис избягва с майка й. Обаче не помня да са я сватосвали с Парис, била е обещана на братовчед си Орест, после на сина на Ахил (когото той направил, докато се правел на девойка при Ликомед).

Общи условия

Активация на акаунт