Фентъзи и фантастика - 17

• 15 513
  • 726
  •   1
Отговори
# 210
  • Вестерос
Maйка ги имаше всичките, но докато стигна до тях ги откраднаха от къщата на прабаба ми, където си ги държеше. Сега имам купени двете Дюн и една Летище, не съм ги чела още.

# 211
Имах почти всички книжки, но ги продадох. Сега ги има в Читанка и преди година - две, четох някои.
"Лунна дъга" е от две части, с картите "Знаме на мира" ходихме да гледаме и руски, много добре направен филм, но токът спря и колкото и да протестирахме не го прожектираха отново (филма) Sad.
Сега ме подсети да го потърся по руските торенти.
И "Дюн" продължиха.
А от любимите ми са: "Замъкът на лорд Валънтайн", "Съдба" от Шиничи Хоши, "Ах, тази Алиса", "Сезонът на мъглите", "Лунна дъга" и една от най-любимите "Какво сънуват псиборгите".
Още любими имам, но толкова стига в един пост Simple Smile.
Втората част повече ми харесваше. И напълно преобърна действието от първата.

# 212
  • България
Скрит текст:
На Лунна дъга със сигурност съм чела и двете части, защото си спомням, че беше завършена. Дюн свърши някъде в нищото... А също и Пътеводител на галактическия стопаджия - помня, че имаше мишка на корицата... Струва ми се, че не беше пълно издание...
Не знаех, че има филм по Дъгата. Едва ли ще е лесно да се намери - и да го има, сигурно ще е без сийд... Преди време търсих руската версия на Соларис (не тази с Джордж Клуни) - не можеше да се свали.
Тези стари филми са много трудни за сваляне, понякога дори сериал от преди 10-тина години няма никакъв сийд и просто си стои в списъка...
Не само, че не го намерих, но и вече се изтегли.
А най-хубавото е, че в коментарите към торента има и спъсък на руски фантастични филми Smiley
Скрит текст:
  Ако преди години някой ми беше казал, че ще се радвам на Някакви руски филми, щях да умра от смях.
Но, никога не казвай никога.
Сделал список советской фантастики с примерными годами выхода и т.д. (примерные потому что в разных источниках разнятся)

1. 1924 - Аэлита
2. 1936 - Космический рейс
3. 1959 - Небо зовет (1963 году перемонтирован Ф.Ф.Коппола и Р. Корман -> "Битва за Солнцем")
4. 1962 - Планета бурь (перемонтирован в «Планета доисторических женщин")
5. 1963 - Мечте навстречу
6. 1965 - Гиперболо́ид инжене́ра Га́рина
7. 1967 - Его звали Роберт
8. 1967 - Таинственная стена
9. 1967 - Туманность Андромеды
10. 1968 - Солярис
11. 1972 –Солярис (Тарковский)
12. 1973 - Земля Санникова
13. 1973 - Крах инжене́ра Га́рина
14. 1973 - Молчание доктора Ивенса
15. 1973 – Москва-Кассиопея
16. 1974 – Отроки во Вселенной
17. 1979 – Акванавты
18. 1979 - Дознание пилота Пиркса
19. 1979 – Сталкер (Тарковский)
20. 1980 - Звездный инспектор
21. 1980 - Петля Ориона
22. 1981 - Через тернии к звёздам (2001 – перемонтирован)
23. 1983 - Лунная радуга
24. 1984 - Человек-невидимка
25. 1986 – Крик дельфина
26. 1989 – Подземелье ведьм
27. 1990 – Трудно быть Богом

# 213
Любим фантаст от "Старата Вълна"  - Майк Резник  (Перфектен убиец, Оракула, Хроники на Човешкия вид)
любим фантаст от "Новата вълан" - Сандърсън (Мъглороден, Възмездителитe, Ритматистът, Към Небето)

Азимов никога не съм го харесвал особено с изключение на "200 годишен човек" и двете книги "Прелюдията за Фондацията" и "Битката за Фондацията". Всичко останало от него ми тъпее, доста тежък език, бавно действие, огромни монолози, а в "Роботите и империята" Илайджа Бейли не разполага със солидни доказателства, а с умозрения, но враговете му едва ли не сами му падат в ръцете.

За Зелазни  и Дан Симънс имам притоворечиво мнение. И двамата имат много добри книги, но много лоши книги.
Противоречиво мнение имам и за Бюджелод, понякога пише много интересно, друг път - много скучни книги

Миналото лято ми допадна Клифърд Саймък (Всичко живо е трева, Децата на нашите деца, Котешко лице) определено има интересни идеи, въпреки че е писал отдавна. ИМа цяла колекция  от негови книги в Читанка

Първото ми запознанство с фантастиките бе в сп. "Дъга", където се запознах с ЕЛО-сите, те пък бяха копи-версия на Стар Уърс.  Последваха гледане на кино на Терминатор,   Терминатор  2, Пришълецът 2, Пришълецът 3 и Прилълецът 4, както и Междузвездин войни - първо 4-6 епизоди, после 1-3

Днес прочетох Смъртоносни Машини. Интересна стийм пънк история, но никога не бих я сложил в челната петица, камо ли в тройката. Иначе в десятката -  по-скоро да.

До края на годината със сигурност ще намеря време за прочета книга трета от Живият хаос, тази трилогия определено привлече вниманието ми.

колеги, ако знаете някакви утопии, антиутопии, дистопии - препоръчвайте ми ги смело!

Последна редакция: ср, 07 авг 2019, 23:21 от Лорд Сняг

# 214
  • Майничка
Петя - относно Патрокъл
Скрит текст:
Скрит текст:
съвременните тълкуватели дават две възможни обяснения на близостта на Ахил и Патрокъл - че са били братовчеди и че са били гейове-любовници, още повече че Ахил не е тъжил толкова за Бризеида, колкото за наранената гордост. Тук авторката явно е застъпила второто гледище.
Че патрокъл е изпратен като момче в царството Пелей съм го срещал и на други места, но никой не дава извори. Аз пък бях срещнал че Пратрокъл бил повереник на  Пелей (,разбирай заложник) и той го отгледал, но отново - никакви цитирания. Не е от Илиада, може да е нещо от Есхил или от Софокъл, ако разбира се не е изфабрикувано?

И още нещо интересно - Ахил е част от цикъла на Елевсинските мистерии. Подобна легенда има и за Деметра. когато хадес отвлича Пресефона тя осиновява един момък, без да се разкривава, че е Деметра и започва да го прекарва над огъня, като го държи за петите, но майка му се събужда и надава писък. Деметра се разкрива  оставя момъка и той не получава безсмъртие защото тя го държи за петите над вечния огъня и те не са обгорени.

За детството на Патрокъл се споменава при псевдо-Аполодор и в препратките към сборника Киприя.От там се счита, че той е от династията на Локридите, при които знатната кръв идва от майката. Баща му е Менетий, син на Актор и нимфата Егина. Преди това тя имала дете от Зевс - Еак, чийто син е Пелей, бащата на Ахил. Т.е., Патрокъл е нещо като чичо-дядко на Ахил. Laughing
И Менетий и Пелей са аргонавти, такъв е и бащата на детето, което Патрокъл убива при игра. Според едни автори бащата на Патрокъл го изпраща в изгнание, според други - бяга заедно с него при Пелей.
За майката също няма единодушие, споменават се няколко имена.

# 215
Бащата на Патрокъл беше представен като изключително неприятна личност в книгата на Маделин Милър. Той не просто не харесва сина си, а го презира.
Скрит текст:
В един момент Патрокъл осъзнава, че баща му го мисли за малоумен и не може да го понася не защото случайно е убил свой връстник, а защото не се е сетил да излъже нещо - примерно да каже, че е било злополука (което е вярно - поне в тази книга), или самозащита, или че е бил някой друг (няма свидетели).

Джон, ако искаш каквато и да е антиутопия, прочети трилогията Героят на Мари Лу. На мен не ми хареса - тийн любовна история; напомня ми на сериалите на СиДабълю, обаче на теб може да ти е интересна. А и книжките са малки - ще ги изчетеш бързо Simple Smile Не знам дали ги има онлайн, моите са хартиени.

П.п. Всъщност, името на трилогията е Легендата и ги има онлайн. Не знам защо съм запомнила името на третата книга като име на трилогията - сигурно защото звучи героично))

# 216
ще потърся Петя, мерси. Не знам дали дали ще ми хареса, но все пак ще  я пробвам, като цяло имам интерес към антиутопии и както и към стийм пънк -фантастики.
Вчера за един ден прочетох  трите книги Смъртоносни машини на Филип Рийв, разбирам че и четвърта има, но не е преведена. А то май и филм имало, трябва да го изгледам.

За тази година съм си запланувал до края на лятото да купя и прочета Живият Хаос 3, а през Октомври  очаквам да излезе и Малъри на Малерман.

П.С. Как е възможно по бащина линия да идваш от нимфа, и да нямаш знатна кръв по този джинс, като нимфите са полубожества?

# 217
  • Майничка
...П.С. Как е възможно по бащина линия да идваш от нимфа, и да нямаш знатна кръв по този джинс, като нимфите са полубожества?

Зависи с какво сравняваш.Боговете бият полубоговете по точки. Затова в "Илиада" Менетий казва на Патрокъл, че Ахил е по-знатен от него - по бащина линия Ахил произлиза от Еак, син на Зевс, докато дядото на Менетий е смъртен.Навремето си мислех, че причината е в майката на Ахил, която е нимфа, но майчината кръв не играе роля в по-голямата част на Гърция.

Това обаче не се отнася до Опунт, кралството в Локрида, управлявано от Менетий. Там се счита, че кралската фамилия произлиза от Протогенея (единствената дъщеря на Девкалион и Пира, от които произлизат хората) и Зевс, чиято възпитаничка и любимка (във всеки един смисъл Wink) е била тя. Менетий пак е някакъв родственик, но не е пряк наследник, става цар поради липса на такъв, иначе вероятно би стоял по-високо от Пелей.

# 218
Сравненията на Ахил и Патрокъл са неуместни. Ахил е най-големият герой в древногръцият епос, след Херакъл.
Още в началото имаме предсказание от Промейте, че който и да вземе Тетида, синът му ще е по-велик от него и се очаква това да е Зевс, защото Тетида му е фаворитка (парадокс - тя е отгледала Хера, съпругата му)

Ахил е един от  героите най-много закриляни от боговете.
Но това не значи, че Патрокъл не е знатен. Нимфите са полубожества, спрямо всички хора, дори спрямо царете  и хероите стоят много по-високо, а да не говорим за нимфи-магьосници като Калипсо.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 11:38 от Лорд Сняг

# 219
Новата книга на  Маккамън излиза след седмица, но ток ме удари като и видях цената. В момента може да се вземе намалена с 17%, но  доставката почти изяжда намалението.
https://iztok-zapad.eu/lebedova-pesen#2368

# 220
Преди няколко дни четох за Гигантомахията (войната с гигантите), защото на няколко места из книгите, които четох напоследък, срещнах твърдение, че Хермес и Атина са участвали в тази война...Не знам защо си бях внушила, че става дума за войната срещу Кронос (Титаномахията) и си мислех, че в книгите има грешка, понеже тези богове не са били родени тогава. Оказа се, че става дума за съвсем друг конфликт при който властта на Зевс е била застрашена.

Сетих се за това, защото коментирате Херкулес/Херакъл - той е участвал активно в Гигантомахията (нещо не ми се връзва кога точно е станало това - преди или след апотеоза му - трябва пак да погледна). Според едно пророчество, боговете можели да победят гигантите само с помощта на хората; те използвали неговата помощ. При това положение, няма как да не е най-любим от всички герои - на практика е помогнал лично за укрепването на властта на Зевс.

# 221
Е, че колко да е - 29 лева? нищо не е. Аз последният път дадох 35 лева  за Книга на Сандърсън (Към небето) а обощ на Панаира на книгата мисля че дадох някъде м-у 140 и 150 лева. за 7-8 книги

Историята на Светът за огън и лед я купих за 27 лева и то бе с голямо намаление на Панаир на книгата и т.н. иначе като се появи бе 40 лева.

Цена от 30 лева отдавна не може да ме впечатли, фентъзитата под 22-25 вече не падат.

...............

Петя, Тифон е победен с помощтта на Херкулес. Само смъртен е можел да го убие. Затова той държал лъка със стрелите, пък Атина насочвала ръката му. След като уцелил няколко пъти Тифон той паднал. И тук имаме мита за Давид и Голият - Бог помага на Давид да победи Голият-
Интересното е, че този мит май по-стар, защото без помощтта на Херакъл  боговете били безпомощни да надивят Тифон и той ги млател къде ги свари, затова татко Зевс извикал любимия си син на памощ. Даже Хера временно забравила омразата си към него.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 11:47 от Лорд Сняг

# 222
Е, че колко да е - 29 лева? нищо не е. Аз последният път дадох 35 лева  за Книга на Сандърсън (Към небето) а обощ на Панаира на книгата мисля че дадох някъде м-у 140 и 150 лева. за 7-8 книги
Е, ако можеш да я вземеш без да плащаш доставка е добре, но за мен не е опция. Ще чакам някоя по- добра промоция.

# 223
Това с доставката е хитър номер. обикновено доставката е 3 лева, т.е. точно колкото да изяде намалението.
(така дори да има намаление доставката на практика прави цената колкото първоначалната корична цена)

Изключвам миналата година, когато поръчах "ние удавниците" с експресна доставка и тя бе 4 лева или 4 ,50 така че надскочи коричната цена - но не съжалявам, рядко съм чел толкова добра книга.

Но поне знаех, че на другия ден ще я има книгата, а иначе понякога ме бавят по две седмици.
напоследък си харесах издателство Арт лайн. Влагат много труд в това което правят,  излизат със страхотни корици и графиuи.а отделно че половината ми книги са на любимия ми Сандърсън. (Душата на Императора, Към Небето, ОТсенки от себе си, Оковите на Скръбта)
Както казах, купих си от тях и Бели Пясъци - страхотен комикс/графичен роман издържан прекрасно в стила на Дюн, на който единствената му слабост е, че свръшва в нищото с надпис "следва продължение. Очаквайте част II"

# 224
  • Майничка
Сравненията на Ахил и Патрокъл са неуместни.
Скрит текст:
Ахил е най-големият герой в древногръцият епос, след Херакъл.
Още в началото имаме предсказание от Промейте, че който и да вземе Тетида, синът му ще е по-велик от него и се очаква това да е Зевс, защото Тетида му е фаворитка (парадокс - тя е отгледала Хера, съпругата му)

Ахил е един от  героите най-много закриляни от боговете.
Но това не значи, че Патрокъл не е знатен. Нимфите са полубожества, спрямо всички хора, дори спрямо царете  и хероите стоят много по-високо, а да не говорим за нимфи-магьосници като Калипсо.

Аз сравнявам двамата от гледна точка на произход, не на подвизи и се основавам на съвета на Менетий към Патрокъл при заминаването за Троя.
Скрит текст:
Приема се, че Ахил заминава на Троянската война на 15г., не чак толкова голям, щом майка му е успяла за кратко да го скрие като момиче сред дъщерите на цар Ликомед.

Преди войната, славата му се гради основно на предсказанието на Темида, че ще стане по-велик от баща си. Това е и причината Зевс да не вземе Тетида, макар че й бил хвърлил око, както и Посейдон. Прометей (или Никта, според други източници) разкрива пророчеството на Зевс и боговете вкупом се претрепват от бързане да я омъжат за смъртен, въпреки съпротивата й. С този брак тя губи статута си и вечната си младост ("Илиада").
Впрочем, тя е възпитаничка на Хера, не нейна възпитателка.

Общи условия

Активация на акаунт