Фентъзи и фантастика - 17

• 15 431
  • 726
  •   1
Отговори
# 285
Е, аз също благославям книгите, прочетени от малкия Joy и омразните ми вампири, които запалиха щерката да чете Simple Smile
Това е най хубавото на книгите Simple Smile Има много,ни за всеки...момент, човек, възраст, интереси...

# 286
А моята мома така и не разви любов към четенето. Не че не чете, чете от време на време прилични книжки (последно видях, че е зареждала Пътеводителя и на Лъвкрафт творенията), понякога пише нейни творения в уотпад, но като цяло не е фен. Язък ми за купуваните години наред книги.

# 287
  • България
Не отписвайте децата като читатели.
Моята дъщеря се разчете след двадесетата си година.
И не само чете, но и пише, а и някакви награди има Simple Smile.
Но пише в стил "градско фентъзи", защото си дава сметка, че има още много да учи за историята на средните векове.
  А по темата - още съм на "Последната теорема".

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 17:32 от МоарейнД

# 288
  • София
FBID, вече напредвам с втората 😊
Меган, аз харесах Вега Джейн - не е наивно тийн, свежарска е, светът е интересен и с добра интрига, има си сюжет, динамика, шантави същества... Битките напрактика са двубои - винаги. Третата книга малко ме разочарова (няма да спойлвам защо), чакам да преведат четвъртата.

# 289
Същото ще кажа и аз. Моята сестра дълго време нямаше любов към книгите. След 13-14 години разви страст към трилъри и ужаси. Дори и купих двата тома на "ТО", както  и "Сияние" и с удоволствие ги чета,обмислям да й купя и "Кървави книги I" на К.Б. Сега е на 15 и половина и започват да й харесват и приключенски филми тип
"Индиана Джоунс". вкусовете се променят.

....
Да,българска следа има и в други романи и филми. Изброих тези за които самият аз се сетих, като съвсем не претендирам за изчерпателност, като съм се старал те да попадат в жанровете фентъзи и фантастика - нещо което не може да се каже за Карл Май,  който най-общо може да се характериза като приключенски роман/литература за деца и юноши
--------------
ако още утопии/дистопии някой се сеща ще съм благодарен. Прочел съм почти всички в този жанр, но винаги бих отделил и внимания на някоя нова дистопия. Май единствената  с която не се разбрахме бе книгата на Елена Чудинова - "Джамията Парижката Св. Богородица - 2050г." *- изтраях я до половината и се отказах. Твърде много истории на различни хора, без да има връзка между тях.

*хубав замисъл - слаба реализация

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 13:51 от Лорд Сняг

# 290
Ти чете ли Илион и Олимп на Симънс (още дочитам) - коментирахме войната срещу боговете, но не и постапокалиптичният свят на старостилните човеци (съвсем отделна сюжетна линия) - един от най-интересните, които съм срещала в литературата.

А от класическите дистопии не помня дали сме обсъждали 451 градуса по Фаренхайд в темата? Според мен, в САЩ като нищо може да превърнат реалността от книгата в истина - натам вървят...

# 291
451 градуса по фарнехай още като бях на 8-9 години, гледал филма, а по-късно четох и книгата и е жива класика. И аз съм на мнение, че натам вървим. В последните години цензурата е повсеместна, ако има някой журналист който си позволи да изкаже критика предаването веднага спира. Извън темата
Скрит текст:
- така бяха свалени "В Десетката", така на два пъти пада от екран Милен Цветков, така се разправиха със Светла Петрова, така падна "Открито", както и предаването на Владо Береану...просто неудобните въпроси се замитат под килима.
На Дан Симънс му четох 4 работи, като цяло имам много  смесена представа за този автор

Ужас ме завладя - падам си по експедиции и походи, в които хората масово измират/ наскоро изчетох Глад - също ми хареса

Лешоядите ми дойде посредствена. Не е лоша идеята за хипнозата ми е интересна но такива книги съм чел не една и две например "Доктор Мабузе", трябва ми повече за да се впечатля

Хиперион и Песента на Кали бяха тотално разочарование за мен
Олимп мисля, че не съм го чел, но след  Хиперион трудно ще се доверя на Симънс.

За 451 градуса по Фарнехайт -малко по-сложна ми се вижда реалността от книгата,  доколкото днес ни контролират няколко големи правителства които са във война помежду си, а те са движени най свой ред най-вече от корпорациите- Но кято цяло - нашата действителност доближава много описаното в Роман на Бредбъри - журналистическа цензура и промиване на мозъци.
специално в България бяха унищожени образованието и духовенството, а сега се насждат  т.нар. "либерални" ценности, за може да се унищожи и последният стълб на обществото - семейството и индивида да остане подвластен на правителствените институции.

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 14:18 от Лорд Сняг

# 292
Ти чете ли Илион и Олимп на Симънс (още дочитам) - коментирахме войната срещу боговете, но не и постапокалиптичният свят на старостилните човеци (съвсем отделна сюжетна линия) - един от най-интересните, които съм срещала в литературата.
На мен ми бяха леко скучни. По собствената ми скала не могат да се мерят с "Господарят на светлината" и "Господарят демон" на Р. Залазни.
Цитат
А от класическите дистопии не помня дали сме обсъждали 451 градуса по Фаренхайд в темата? Според мен, в САЩ като нищо може да превърнат реалността от книгата в истина - натам вървят...
То направо към  Idiocracy се върви.

# 293
Зелазни е доста добър, мисля че нееднократно съм го споменавал
Като бях 13-14 годишен един съученик ми даде "Намотки" и така ме спечели за този автор.
По-късно прочетох и "Хрониките...", но мнението  е че Зелазни/Желязни както го пишат руснаците - е трябвало да спре до 5 книга, когато Коруин влиза в Лабиринта. Нататък просто не е същото.

Зелазни има невероятни неща, но и той като Симънс има и слаби моменти. Въпреки това бих го наредил на  в петицата, а дори - и в тройката на най-големите фантасти.
най-надценяван фантаст за мен лично е  А. Азимов . Написал е Двеста годишен човек, Прелюдията за фондацията и Битката за фондацията с които има право да се гордее и всичко друго му е кошмар. Последните две Фондации даже той самият не ги е планувал, но се е поддал под натиска на феновете и това си личи.

От българските Фантасти признавам само Павел Вежинов - това Любен Дилов , това Любмир Николов - чел съм техни неща и съм на мнения, че са хора неспособни да надскочат ограниченията на времето си.  на Любомир Николов силата му са преводите, а не книгите. Любен Дилов се е опитвал да пише във вселената на Азимов, като я "побългари" и определено не ми е интересен

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 14:26 от Лорд Сняг

# 294
Нас няма да ни засегне, споко Simple Smile Според личните ми наблюдения, хората - дори тийновете, просто си пропускат покрай ушите тяхната пропаганда. Показателно е, че турските и индийските сериали са по-гледани от американските... Най-много да подивеем.

Не знам и аз коя дистопия да препоръчам - по-старите сигурно си ги чел, а новите са толкова незабележими, че понякога ги забравям, след като ги прочета)) Не помня дали си споменавал Проходът - нещо за епидемия, която превръща хората в зомбита/вампири. Наскоро имаше сериал, но го прекратиха.

# 295
Май не съм чел Проходът? - кажи ми авторът и ще ти кажа.
....
Петя, извън темата
Скрит текст:
основният проблем, че пропагандата разгражда ценностите на здравото общество. Забележи че образованието ни всяка година става все по-зле, децата все по-често се бият още в училище, по най-дребни поводи, а медиите една през друга бълва идеи за лесни бързи кредити, както и хазартни игри, в които щастието пада "едва ли не от небето". Труда  се обезценява. Образованието също се обезценява в едно общество където нараства минималната заплата, но не и другите заплати и накрая един специалист магистър взима колкото чистачка, след като на чистачката три пъти й вдигат минималната заплата; Това че има министри без висше образование или че закони се преправят през седмица още повече го обезценява. Така се създава илюзията, че не нужен университет, а веднага да се хващаме като крепостни на работа - първо сервитьори после някаква друга работа

къде отива духовността на хората? къде отива морала? на това трябва да ни учи църквата, но не мисля че днешната църква може да ни научи на нещо, защото за разлика от ЕКзархията и тя е в болестно състоние.
Всичко това е съвсем планомерно - убиват се здравите стълбове на обществото - духовност, образование, семейство - за да подчиниш индивида на корпоративните и правителствените интереси.
виж как се обличат днешните златотърсачки и мутри.
Виж че на 3 март националите телевизии излъчват турски филми, виж че след случката с НАП няма протести това говори за упадъка на обществото ни. Това е хроника на една бавна смърт.

сред по-забележителните дистопии които съм прочел - Хроники на Човешкия вид/Майк Резник - анализ на колонизацията на една нова вселена и проблемите които това носи. Може би най-интересната за мен тем
Игрите на Глада, Дивиргенти, Тъмна Дарба  Пожарникарят, Брилянтните, Живият Хаос - като цяло ги нарежда в  в един жанр
постапокалиптична фантастика/дистопия - обикновено  в тези книги вилнее зараза, и правителството хваща заразените за да ги използва за собствените си цели, превръщайки ги в агенти(Брилянтните); или ги изпраща в концлагери (Тъмна дарба, Легенда)  или просто ги убива (Пожарникарят).
Обикновено правителството всъщност разпространява заразата, която  "лекува" и  поради се е сдобила с още повееч власт и неограничени пълномощия (Брилянтните, Тъмна Дарба, Легенда, Живият Хаос)

Разбира се има и дистопии като Мъглороден или Червен Изгрев, където трябва да бъде срината една Империя, опираща се на феодалния ред, което само по себе си е сложно, но след това и да се изгради ново общество.

има класически дистопии и некласически... почти всичко което засяга анализа на едно общество ми е интереса.

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 14:58 от Лорд Сняг

# 296
Скрит текст:
Това е заради слабия контрол на всички нива - модерно е да се твърди, че дисциплината е лошо нещо, обаче не е вярно. Лошото нещо е злоупотребата с власт, която сама по себе си не е свързана с дисциплината - хората, склонни към злоупотреби винаги намират начин, независимо дали има демокрация, диктатура или какъвто и да е строй.
Поне е утеха, че не се случва само при нас, а и в западното общество - все в един момент ще достигне пик и ще тръгнем на обратно. Лошото е, че докато това стане, може да се случат всякакви гадни неща.

Авторът е Джъстин Кронин. В Читанка има само първата от трите, не знам дали не могат да се намерят другаде: https://chitanka.info/person/justin-cronin

# 297
Не, няма как да се случи само при нас, защото ние реално сме колония и отрязваме реакциите на по-големите

Обществото на изток все още е незасегнато просто защото е по-консервативно. И защото Путин и Лукашенко налага диктатура и съответно - здрава ръка чрез силовите институции. Украйна от друга страна е добър пример как за 15 години те стигнаха дъното.

Когато бях малък обществено бе разделение Изток/СИВ/Варшавски договор
Запад/НАТО/ЕС

Днес деленията са доста по-сложни и са например
Скрит текст:
1. АНглосаксонски свят (САЩ и ОК)
2. Германия и Франция (и Брюксел)
3. Вишеградска четворка
4. Италия, Австрия, Полша, които са независими колкото по отношетние на Русия, толкова и по отношение на Централните Евро-Американски сили
5. Колонии от южна и югоизточна Европа (Испания, Португалия, Балкански народи)
6. УКрайна, която скоро време ще се раздели на две, ако не -и на три държави
7. Голямата неизвестна - Русия
8. Арабски свят и  северноафрикански държави - много петрол, но и много бедност. Много войни и много радикализация.
9 Китай - втората най-велика държава в света, израствала на крепостнически труд. На времето ни учеха че Китай и Русия са едно неделимо цяло. Днес е явно, че не е точно така
и пр. и пр.
10 Северна Корея  -уж са автономни, но Китай има доста голямо влияние там....

т.е. съществуват множество интереси в днешният свят. Там където няма достатъчно силни държави-империи като САЩ, Русия, Китай, те се обединяват по групи  и общи интереси - като Вишеградската четворка.  А империите искат да разбият ЕС на по-малки групи, защото това е в интерес и на САЩ и на Русия, както стана с отделянето на Великобритания, с намирането от ЦРУ на тайни записи срещу Груевски, с финансовата кампания  на Тръмп срещу Ердоган и дори с някои удари, които преживя Борисов. В днешния свят на власт идват само "зависими" васали, които можеш да сплашиш, затова хора като Орбан не са удобни.

Ще имам предвид Проходът, ако ми хареса, ще  потърся продължения в Замунда

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 15:18 от Лорд Сняг

# 298
Изтокът няма как да се засегне от Запада, защото имат съвсем различен начин на мислене. И нямам предвид Русия, а Китай, Индия, Япония. Западните влияния там са само на повърхността, никога няма да се променят истински и това, всъщност, е за добро. Ние сме някъде по средата и също никога няма да бъдем засегнати трайно.

П.п.
Скрит текст:
Следя канала Asian boss в Ю тюб - неотдавна гледах интервю с млади индийци (повечето приличаха на студенти, не си представяй хора в традиционни одежди, носещи кошници на главите си). Питаха ги какво мислят за уредените бракове - повечето (май освен един) казаха, че уредените от родителите бракове са за предпочитане пред браковете по любов и самите те нямат нищо против родителите им да им намерят съпруг/съпруга. Дори да са чували за нещастни уредени бракове, знаят, че браковете по любов също могат да бъдат несполучливи и следователно е все едно. И това са светски хора, които много добре знаят правата си и знаят как е на запад. Аз не ги съдя - това е само един пример. Просто изтъквам, че мирогледът в онези страни е много различен, затова и глобализацията е обречена в зародиш.

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 15:35 от Petia Kageyama

# 299
разбира се, че е различен мирогледът на Изток и Запад
Скрит текст:
първо един прост пример
когато за първи път нахлуха имигрантите имаше масови изнасилвания в Германия и Франция, защото разградени от транс-дженърско мислене, те не смееха да се съпротивляват, за да не ги обвинят медиите в расизъм. В същото време голяма група мюсюлмански имигранти отиде в Русия, започна да се закача в бар с местните рускини...и изядоха як пердах от около 20-ина местни руснаци, а като дошли полис-мените изяли още един пердах.
Различно мислене

По случая с индийците - там жените са твърде много, а на браковете се гледа като работна сила. Затова не са редки случаите едни Индиец да се ожени едновременно и за жена си, и за балдъзата си. В други семейства пък където са твърде бедни за да дават откуп за  2-3 отделни булки за всеки брат,  а и не искат да правят деление на земята и на работната сила, съпругата се "поделя" измежду няколко братя. Тези специфични културни особености зависят от много неща, и трябва да подхождаме с разбиране към тях.
В "Мандерлей" има великолепен момент - главната героиня иска да построи къщи за бившите роби, въпреки че бившата собственичка й е дала указания да не го прави.
Изсича гората, идва буря и прави на трески всичко. Винаги трябва да мислим, когато променяме нещо.

всъщност различен мироглед има даже между католици и православни.
Скрит текст:
За католиците рицар-монах е нещо нормално, а за православните - все едно е дървено желязо. Православните са имали закони още по времето на ЮСтиниан, а Католиците са решавали споровете си дълго време като си пъхнеш ръката в огъня и се така се преценява дали Бог е с теб. Още по-големи са  културните различия между отделните религии.
как намираш новият ми аватар? - старият ли бе по-добър или този?

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 18:46 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт