Фентъзи и фантастика - 17

• 15 458
  • 726
  •   1
Отговори
# 270
Само не се смей, но чела ли си "Наследството" /често и казват само Ерагон/ четирите книги?
Не съм ги чела. Спира ме възрастта на автора, все пак е бил на 15- 16 години като ги е писал и нещо им нямам доверие
както казах - Повелители на руни на Дейвид Фарлан.  В някаква степен бихме могли да сравним четирилогията Дейвид Фарлан с трилогията Тад Уилямс като стил, макар да няма чак толкоз митология.
.
Ще го погледна Джон.
Меган, чела ли си "Ририя" на Майкъл Дж.Съливан? Мисля, че ще ти пасне.
Свалила съм я на четеца и аз си мисля, че ще се разберем с нея, но ми се искаше нещо от порядъка на 3-4 книги.

# 271
малко извън темата
интересна е "българската следа"  във фентъзито и фантастиката
Започвам със Наследството. Кристофър Паолини се е вдъхновял - по негово признание  - от Рилския манастир. Сигурно затова в поредицата има вещица на име Ангела. Освен това има и главен герой на име    (О)Муртаг. Има и котколак, който е нещо като върколак, само че не е вълк, а котка.
в Хари Потър има български отбори по куидич, и техен капитан е небезизвестният Виктор Крум, а играчи са също Ботев и Левски
в Хищническо злато на Филип Рийвс се споменава град Зан-Сандаски от област Благоевград на югоизток
Питър Тейлър в някои от допълненията за Конан описва Хисар -Зул, който се състои от имената Хисаря и  съществително "зъл"
А небезизвестната вампирка Елена,  изиграна от актрисата Нина Добрев в "Дневниците на вампира" има български корени
В Интервю с Вампир Луи и Клодия след атентата върху Лестат отиват да търсят други вампири на Балканите, където намират хилави създания.

Извън фентъзито - Лий Чайлд описа Слави Трифонов като свой герой в книга.
а във филма "Приложна магия" Горан Вишнич играе български вампир.

П.С. "Откровенията на Ририя" са 6 книги, но стилът е много лек и се четат бързо. Първата книга е самостоятелна история, но следващите книги са свързани.
П.П.С Когато е написал първата книга от "Наследството" Паолини е бил на 20 г, а когато е написал последната - на 27!

Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 23:40 от Лорд Сняг

# 272
  • Майничка
Под вола теле търсиш май.  Peace
"Хисар" е крепост в арабските и тюркските езици, а "зул" е надежден, сигурен.
Името Муртаг е с келтски произход.
А Лий Чайлд специално обеща при гостуването си на Сл.Тр. да кръсти на негово име герой от следващия си роман.

# 273
дали е с келтски произход Муртаг може да се спори. проф. Петър Добрев считаше преживее че Муртагон е от ирански произход и намира връзка с бог Омур. проф. Рашо Рашев също подкрепя тази теза.
 Хисар какво значи е едно, а  но самият Питър Тейлър е казал, че е го е използвал в този смисъл, в който цитирах. Мога даже да ти намеря произведението с цитата, но няма да е днес, защото не разполагам подръка с книгите си.
Няма нищо лошо, че Лий Чайлд е обещал на Слави Т. да го вкара като герой.Но никой не го е задължавал нито за дава обещания, нито да ги спазва. Мисълта ми беше,  че е любопитно  в кои книги чуждестранни  автори художествени  са писали по какъвто и да е повод за България, а каква е движещата им мотивация не ме касае.
Защото във всяко втора книга американците спасяват света, а в колко се появяват българи?
И както виждате - най-често сме вампири, мафиоти или третостепенни герои (и то ако авторът е много благоразположен)

# 274
дали е с келтски произход Муртаг може да се спори. Петър Добрев счита че Муртагон е от ирански произход и намира връзка с бог Омур
 Хисар какво значи е едно, а  но самият Питър Тейлър е казал, че е го е използвал в този смисъл.
Няма нищо лошо, че Лий Чайлд е обещал на Слави Т. да го вкара като герой.Но никой не го е задължавал нито за дава обещания, нито да ги спазва. Мисълта ми беше,  че е любопитно  в кои книги чуждестранни  автори художествени  са писали по какъвто и да е повод за България, а каква е движещата им мотивация не ме касае.
Защото във всяко втора книга американците спасяват света, а в колко се появяват българи?
И както виждате - най-често сме вампири, мафиоти или третостепенни герои (и то ако авторът е много благоразположен)
Виж сферите на влияние и ще си отговориш на въпроса.

# 275
Аз въпроси не съм си задавал, на мен нещата са ми ясни. Направих за обща култура на останалите една интересна справка колко пъти се повяват българите във художествената литература - и къде.
Който се интересува - да чете.

П.С. ако имаш предвид въпроса "В колко книги се появяват българи" - това е реторичен въпрос. Очевидно. След като съм изброил всичките книги с българи по-горе.

# 276
  • България
Само не се смей, но чела ли си "Наследството" /често и казват само Ерагон/ четирите книги?
Не съм ги чела. Спира ме възрастта на автора, все пак е бил на 15- 16 години като ги е писал и нещо им нямам доверие.
Меган, не са толкова лоши книгите.
Успях да си ги изчета докрай.
Но българска следа не открих.

# 277
Според самият Паолини той се е вдъхновявал от Фолклора на българите  и от Рилския манастир

най-очевидният герой вдъхновен от българската истоиря е О/Муртаг
вецицата Ангела, също може  да му е хрумнала като е гледал някой стенопис на Рилският манастир. А самото споменаване на думата вещица говори, че се е наслушал за врачки и баячки
идеята за котколака,  собственост на Ангела, сигурно го е осенила, като е слушал митовете ни за върколаци

Българската следа едва ли ще е директна, но вероятно Паолини е вплел мотивите си в Наследството.

лично на мен Наследството ми допада,  но трябва да се вземе предвид, че е много "Толкинско" всичко с твърде ясни добри и лоши герои и шаблони зададени от Токлин - добли елфи, макар леко високомерни, джуджета, които пият, ругаят и се бият и пр. Тук не бихте могли като  при Пратчет или Стен Никълъс да срещнете добри Орки, или зли елфи като при Фийст.

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 00:01 от Лорд Сняг

# 278
Според самият Паолини той се е вдъхновявал от Фолклора на българите  и от Рилския манастир

най-очевидният герой вдъхновен от българската истоиря е О/Муртаг
вецицата Ангела, също може  да му е хрумнала като е гледал някой стенопис на Рилският манастир. А самото споменаване на думата вещица говори, че се е наслушал за врачки и баячки
идеята за котколака,  собственост на Ангела, сигурно го е осенила, като е слушал митовете ни за върколаци

Българската следа едва ли ще е директна, но вероятно Паолини е вплел мотивите си в Наследството.

лично на мен Наследството ми допада,  но трябва да се вземе предвид, че е много "Толкинско" всичко с твърде ясни добри и лоши герои и шаблони зададени от Токлин - добли елфи, макар леко високомерни, джуджета, които пият, ругаят и се бият и пр. Тук не бихте могли като  при Пратчет или Стен Никълъс да срещнете добри Орки, или зли елфи като при Фийст.
Чакай сега. "Българската следа" е стандартно изказване към чуждоезична аудитория. Авторът не е посещавал България преди или по време на написването на книгите. Замени България със Словакия + някой техен манастир/забележителност в Татрите и получаваш същото.
Это ти го:

Цитат
Скъпи български читатели,

Намирам богатата история на България за много вълнуваща. Някои от прекрасните ви народни приказки, както и снимките на Рилския манастир, ме вдъхновяваха при писането на отделни пасажи от моя роман. Надявам се скоро да посетя България и да прекарам седмица-две в разглеждане на нейните забележителности.

Когато започнах да пиша „Ерагон“, никога не съм си представял, че трилогията „Наследството“ един ден ще бъде преведена на български език. За мен е чест да знам, че има хора в България, които са харесали моя роман. На моите фенове ще кажа: Не преставайте да четете, никога не се отказвайте от мечтите си и…

Нека мечовете ви да са винаги остри!

Кристофър Паолини

п.п.
Цитат
П.С. ако имаш предвид въпроса "В колко книги се появяват българи" - това е реторичен въпрос. Очевидно. След като съм изброил всичките книги с българи по-горе.
На прима виста - пропуснал си "Тринайстия войн" на Майкъл Крайтън.

# 279
  • Майничка
Прототип на "вещицата" (билкарка и гадателка) Ангела е сестрата на Паолини Анджела, това самият той го е казвал в няколко интервюта.
За котколаците се споменава още през средните векове, включително и в Malleus Maleficarum, "Чукът за вещици", като на вещиците се приписва способността да се превръщат в черни котки (вещерите обикновено се превръщат във вълци). Митът е по-разпространен в Румъния, Унгария, Полша и Германия, отколкото в България.В латиноамериканската и малайската митология също присъства.

П.П. Ако си говорим за "българска следа", давай направо да започнем с "Дунавски лоцман" на Жул Верн, нищо че героят му е със звучното бг име Сергей Ладко (първите преводачи го сменят на Стефан Владков). Или пък с Карл Май - "През дебрите на Балкана", там поне героинята е Анка.
О, да не забравя "Мара, хубавата българка" (известна и като "Софийските потайности"), пак от началото на 20 век...

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 00:41 от gargamela

# 280
Аз прочетох отпускарски първия Двор за два дни. Не е много моят автор - едни разсъждения... едно чудо, слаба динамика, но има нещо в книгата. Има някаква прелестна реалистичност в образите, която ме привърза към тях. Като добавим към това приказността, елфите, романтиката и лятното настроение - вече съм отворила втората книга 😊
Втората е най-интересна.

# 281
Аз започнах "Демон" на Даниел Суарес. Отдавна я бях набелязала за четене и сега ми попадна електронно. Файлът не е добре форматиран обаче, което леко затруднява четенето. Започва обещаващо, ревютата, които четох предполагат, че ще е много мой тип.

# 282
Ерагон я четох още преди години, когато излезе. Даже я купих... Не е ужасна, но не ми хареса много - по-скоро бих я нарекла посредствена. Но филмът по нея е ужасен Simple Smile

# 283
И на мен не ми хареса Ерагон

# 284
  • Майничка
Никакъв шанс да не ми хареса, след като беше първата съзнателно поискана за четене книга на голямата щерка! Не че я дочете тогава, но се стараеше.
Ся, че е клише до клишето, мила моя майно льо, то е ясно. Ама пък ако погледнеш от друга гледна точка - архетип до архетипа, кво да не му харесваш!
Аз и филма харесах, сал един Джеръми Айрънс ми стигаше, пък и с Джон Малкович и Робърт Карлайл в добавка - пей сърце!

Общи условия

Активация на акаунт