Фентъзи и фантастика - 17

• 15 389
  • 726
  •   1
Отговори
# 525
  • България
Не харесвам книги, в които главните герои са деца и по тази причина пропускам Хари Потър.
Обичам героят да е самостоятелен, пораснал и да броди по света.
Никога не съм харесвала училището, особено такова с пълен пансион. Не че съм била в пансион - за щастие.

# 526

Скрит текст:
И аз не харесвах училище (въпреки че бях отличничка) Bowtie Баща ми е бил в пансион и все съжаляваше, че аз не съм в училище като неговото - сигурно щеше да стане страшно фиаско, ако се бяха опитали да ме пратят...

Хари Потър е добре написана поредица. Има формула, но не е представена по досаден начин. Иначе и аз не харесвам персонажи деца или тийнове.

За челите поредицата - много популярен спор: Какво мислите за Снейп - злодей или герой? Smiling Imp Imp

За мен е герой, после ще обясня защо (в момента имам малко работа).

# 527
  • София
За митовете в художествената литература - нямам против. Стига да не претендират за някаква достоверност на тълкуванията, оригиналност, големи трудове по проучванията и т.н.
 Гръцките митове никога не са ми харесвали. Виждат ми се хаотични, без дълбочина, дори и без особено въображение списани...
Виж, келтската митология обаче..... ❤️🥰 Всичко ирландско много ми резонира.

# 528
  • Чужбина

Гръцките митове никога не са ми харесвали. Виждат ми се хаотични, без дълбочина, дори и без особено въображение списани...
Виж, келтската митология обаче..... ❤️🥰 Всичко ирландско много ми резонира.
И ирландските, и гръцките са готини.

Просто не си намерила подходяща литература за гръцките.

# 529
  • Майничка
...За челите поредицата - много популярен спор: Какво мислите за Снейп - злодей или герой? Smiling Imp Imp
...

За мен Снейп е горделив и способен, но доста нещастен и тотално прецакан от живота човек, който просто в много ситуации няма полезен ход. Злодей не е със сигурност, но и герой не бих го нарекла.

# 530
Индийската митология е много разнообразна и интересна, обаче Холивуд не смее да се занимава с нея, а както изглежда - и повечето автори. Самите индийци имат много филми и сериали, свързани с нея, но са повече или по-малко по източниците. За тях това е действаща религия и едва ли ще им харесат идиотските политкоректни интерпретации, които са модерни на запад.
При мангите има повече търпимост и обикновено няма възражение срещу свободната интерпретация на религиозните митове, но там нещата са ... странни:
Скрит текст:

Сега за Снейп - за мен той е герой през цялото време и не е злодей към нито един момент в книгите.
Скрит текст:
Като е бил смъртожаден, но от момента, в който става двоен агент, това приключва. Щом шпионира Волдеморт и хората му и рискува живота си за каузата на доброто, заслужава повече признание и по-малко критика. Той дори спасява Хари в първата книга, въпреки това Хари го подозира.

Снейп често е обвиняван в расизъм, защото обижда Хърмаяни. За мен това е абсолютно безпочвено - неговият баща е мъгъл, а това, че обижда Хърмаяни, е лично, а не расизъм. Разбира се, не оправдава грубото поведение, но това не го прави злодей.
Това, че Невил се страхува от него и го нарича най-големият си страх, си е негов проблем. Невил би трябвало да има по-добра преценка.

# 531
  • Майничка
Да, самият Снейп е полу-мъгъл, а Лили, която е обичал, си е изцяло нечистокръвна. Нямам никакъв спомен Снейп да е обиждал Х. на база произход, пък съм чела книгите поне по 20-на пъти. А че го дразни многознайничеството и компанията й - има и такива даскали.
Предвид детските и училищните му години, логично е Снейп да е станал смъртожаден от една страна от амбиция, от друга - за да се конфронтира с "готините" (Джеймс и компания), които са го тормозили. Също както сума синове на дребни търговци първоначално се присъединяват към СС, за да натрият носа на богатите си комшии и на елитаристите от Вермахта.

После отива при Дъмбълдор единствено за да защити Лили и то след като разбира, че Волдеморт не е склонен да я пощади, дори като личен жест към сподвижника си. Не е като да е някакъв идеологически мотивиран разузнавач, по-скоро е нещо като агент, минал на чужда страна, поради изцяло лични причини. Впоследствие е предан по-скоро на Дъмбълдор и на училището си, отколкото на някаква кауза.

Че гаднее като учител не го прави злодей, но трагичната му ( и безсмислена) смърт не го прави герой, поне за мен.

# 532
Това е едно от най-честите обвинения срещу него ако отвориш която и да е платформа, в която се коментира ХП - че е расист. Просто западняците обичат да обиждат на расист.

По-скоро имах предвид, че е герой, защото спаси Хари на няколко пъти - в първата и четвъртата книга със сигурност(за другите ще трябва да направя справка), освен това помагаше на Дъмбълдор като двоен агент. Съгласна съм, че смъртта му беше прибързана и безсмислена.

Като пиша за Снейп и се сетих за това колко нечестно се отнесе сюжета с брата на Сириус - Регулус. Той е умрял без семейството му да разбере, че се е опълчил на Волдемор... Самият Сириус ми беше любим персонаж и му съчувствах за страданията в Азкабан, но не мисля, че беше кой знае колко полезен на каузата.

# 533
Бюджолд я деля на две - Бараяр и боза. Като последната от Бараяр се преструваме масово, че никога не се е случвала.

Снейп е един от малкото герои на Роулинг, които имат добре изградена история, затова е и най-противоречив. За почти никой нямаме толкова детайлна предистория, мотивация, емоционален съспенс дори.
Бтв Хари Потър е класически билд от типа отвътре-навън. Т.е. почваме с малкото селце/градче/кръчма/таван и вървим навън. И вървейки навън, започва и "създаването" на допълнителен свят - улички, магазинчета и други "герои".  Проблемът е, че белите конци, дупките в логиката и двумерността е прекалено видима.

# 534
Кое ти изглежда съшито с бели конци в ХП?
За мен взаимоотношенията между света на магьосниците и този на мъгълите са неясни и неправдоподобни (когато човек се опита да си ги обясни). Особено като добавя и видяното във филмите за Нют Скамандър...

Скрит текст:
Между другото, американските фенове както винаги чупят тъпомера с твърдението, че мъгъл е расистка дума - мъгъл е думата, с която английските магьосници наричат немагьосниците. "Расистката" дума е мътнород.

Все пак, ХП е може би най-добрата тийн поредица - не само от по-новото време, а въобще.

Знам, че Тери Пратчет не одобрява авторката, споделям мнението му, но не мога да отрека истината. Впрочем, книгите за света на Диска не са нито тийн, нито детски. Има няколко, които са детски - тези за Тифани и Изумителният Морис, и това е изрично подчертано от автора. Останалото се води фентъзи сатира.

# 535
  • Бургас
Ами като дете израстнало без баща и майка която не винаги си е в къщи, съм мечтала за истинско семейство, за топли празници около масата, за ... много неща. Чувствам го душевно близо героя Хари Потър.
Снейп ми е любим герой, човек отдал целия си живот в името на любовта

# 536
Явно съм много плитка, но харесвам Хари Потър и не харесвам Пратчет. Харесвам и последната на Бюджолд, все едно личен подарък ми направи.

# 537
Аз пък харесвам "бозата" на Бюджолд и Хари Потър. Grinning  Преди време четох първата от Бараяр, но с мъка.

Благодаря на тези, които ми отговориха за Вещерът. Скоро ще ги започна.

# 538
Пратчет, както казах, е сатира. Много хора не харесват този жанр. Майка ми, която харесва и Вещерът, и ГоТ, и ХП, не харесва Тери Пратчет, защото казва, че не обича сатира (изобщо никаква) и на нея въобще не й е забавно да чете подобни неща.

# 539
Пресища ме след няколко страници. Сбор от пословици. Прекалено е. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт