Фентъзи и фантастика - 17

• 15 484
  • 726
  •   1
Отговори
# 240
Не, не съм. Заплювам си я и нея, щом е стийм пънк

Зевс и неговото обкръжение

братя и сестри

двамата му братя - Посейдон и Хадес. Тримата заедно управляват света, всеки във своята третина, но Зевс и Посейдон са активните "равни по почит и сила", докато Хадес е пасивен
Деметра - не е много активна, освен когато става дума за Елевскинските мистерии
Афродита - на практика е негова леля. Появил се от мъртвотото тяло на Уран, излиза че тя е сестра на Кронос, т.е. леля на Зевс, обаче ни я представят като негова дъщеря.  Втори случай - след Посейдон - да "принизяват" божество, за да го сведат до атрибутите на Зевс или по-надолу.

съпруги и любовници
Хера - негова сестра и съпруга, първа по почит сред жените му. Въпреки това няма сила да надбори Зевс, но вечно крои заговори срещу него.
Лето - най-първа измежду държанките на Зевс. Нейни деца са Артемида и Аполон.
титанидата Мая, майката на Хермес
Семела - - нисша богиня (в други версии смъртна с божествен произход)-  дъщеря на Афродита и Арес - майка на Дионис - Зевс и се показал в пълния си блясък
нереидата Тетида, майката на Ахил, за която Зевс едва не се оженил
Алкмена, майката на Херакъл, която произхожда от рода Персей
Леда, от която Зевс има две деца - Хубавата Елена и Полидевк

деца

Атина Палада - появила се от главата на Зевс, тя е най-мъдрата от богините. Единствената богиня, която няма майка, тъй като е много "мъжка" богиня
Хефест и Арес - синове на Хера, официалната съпруга на Зевс. Богът на войната и Богът на Ковачите имат своите съответствия и в други религии (Один и Тор)
Феб Аполон и Артемида - копелетата на Зевс от  Лето
Хермес- копеле на Зевс от Мая
Дионис - копеле на Зевс от Семела
Херакъл - копеле наЗевс от от Алкмена, след смъртта му - обожествен
Полидевки и Елена -копелета на Зевс от Леда. На Полидевк и му е предложен избор дали да изтлее смъртен с Кастор или да се възкачи на Олимп. Елена пък  директно се възкачва там със съпруга си Менелай.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 17:38 от Лорд Сняг

# 241
Не, не съм. Заплювам си я и нея, щом е стийм пънк

Зевс и неговото обкръжение

двамата му братя - Посейдон и Хадес. Тримата заедно управляват света, всеки във своята третина, но Зевс и Посейдон са активните "равни по почит и сила", докато Хадес е пасивен
Хера - негова сестра и съпруга, първа по почит сред съпругите му
Афродита - на практика е негова леля. Появил се от мъртвотото тяло на Уран, излиза че тя е сестра на Кронос, т.е. леля на Зевс, обаче ни я представят като негова дъщеря.  Втори случай - след Посейдон - да "принизяват" божество, за да го сведат до атрибутите на Зевс или по-надолу.
Лето - най-първа измежду държанките на Зевс. Нейни деца са Артемида и Аполон.
титанидата Мая, майката на Хермес
Семела - - нисша богиня (в други версии смъртна с божествен произход)-  дъщеря на Афродита и Марс - майка на Дионис - Зевс и се показал в пълния си блясък
нереидата Тетида, майката на Ахил, за която Зевс едва не се оженил
Алкмена, майката на Херакъл, която произхожда от рода Персей
Леда, от която Зевс има две деца - Хубавата Елена и Полидевк

Арес. Марс е латинската версия. Пропуснал си другите му две сестри (освен Хера) - Хестия и Деметра. Интересното за Деметра е, че освен сестра на Хадес, е и негова свекърва.

# 242
Така е, сега погледнах. Явно в сериала са си поизмислили. Но във всеки случай, Елена трябва да е с поне 10 години по-възрастна от Парис - най-малко толкова. Всъщност историята на момичето е по-заплетена - https://en.wikipedia.org/wiki/Hermione_(mythology) - женила се е и за Орест, и за Пир.
В Песен за Ахил се споменава, че Пир я отвлякъл и насилил, при което Орест го убил. Вероятно е друг класически вариант на мита - авторката е изучавала класиките, не вярвам да си е измислила.

# 243
Така е, сега погледнах. Явно в сериала са си поизмислили. Но във всеки случай, Елена трябва да е с поне 10 години по-възрастна от Парис - най-малко толкова

Даже на повече - Елена е на 16 когато я отвлича Тезей, после той прекарва 10 година в Подземният свят, а междувременно Херъкъл води Първата Троянска  Война с Троя, и освобождава Подарк срещу откуп, кръщава го Приам.
Приам  по това време е около 20 годишен, и е съвсем малко по-голям от Елена, а ако добавим и липсващите години на Тезей в Отвъдното до времето на Първата Троянска война вероятно Приам и Елена са на една възраст. Обаче Приям има на доста късни години деца, той е бил близо на 60 години** когато Избухва Втората Троянска Война, (излиза че е Приам е бил на 44 г като се е родил Парис-АЛександър) което значи, че е невъзможно Елена да е била на по-малко от 56. По това време Парис е на 16 г. Дори и да предположим, че  амброзията и нектара на Елена за били заместители на  ботокос и силикон, както и на енергийни стимуланти* и е изглеждала на тази възраст като Никол Кидман, пак не мога да повярвам, че Парис не е могъл да се забие с млада мацка на неговите години.
Очевидон това че Елена е била дъщеря на Зевс, при това лично обещана му от Афродита, е било от решаващо значение

Аниш, забележката ти за Марс е справедлива. Направих редакция.

*който ги е изпиел е забравял всякакви грижи и моментално се е чувствал много млад и освежен.

** В Илиадата се казва, че видял три поколения герои, а едно поколение е 20 г.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 18:00 от Лорд Сняг

# 244
Сигурен ли си, че е била на 16 - спомням си, че Тезей я отвлича и решава да изчака, докато порасне, вместо да консумира "брака"... А  16 с е нормална възраст за женене, за тогава. Значи трябва да е била примерно на 9-10...

Сега търся възраст на участниците в Троянската война, обаче не намирам.
А, прави ли ви впечатление, че всъщност Олимпийските богове са активни само през един относително кратък период от време? Не повече от 150 години?
Мисля, че се месят активно в делата на около 4 поколения (това може лесно да се провери). От преди този период досега им с човешкия свят е доста по-различен (примерно когато Зевс се опитва да издави хората с потоп) и като че ли нямат толкова връзки и деца с хората...След Троянската война постепенно изгубват интерес и настъпва по-модерната Древност.

# 245
  • Майничка
Даже 14-15г. е била стандартната възраст за женене. Някъде бях чела, че Елена е била на 10, когато е отвлечена от Тезей, но не се сещам къде.

# 246
Спомняма, си че гледах филм по Nat Geo Wild HD или може би по Хистори и там споменаха че е била на 16. Нямам представа откъде са взели информацията.

По принцип, Когато Тезей я е отвлякъл Елена вече е била млада девойка,
в древногръцките легенди откривам такова описание на Елена "Тя била още съвсем младо момиче, но славата за нейната красота се носела из цяла ГърцияДвамата приятели пристигнали тайно в Лакония и там отвлекли Елена в момент, когато тя весело танцувала със своите дружки по време на едно празненство в чест на Артемида. " - танците в чест на Артемида се изпълняват от млади девойки.

ОТ участниците в Троянската война най-възрастен е Нестор - около 60 г. е и той. Твърди се че е видял три поколения герои.
Калкас също е доста възрастен. Той е може би единственият по-възрастен от Нестор.
Одисей като почва войната тъкмо се е оженил, значи е бил 20-25 годишен, т.е. като е свършил е бил на 30-35; По сегашни мерки би следвало да добавяме още около 5-10 г към възрастта на тогавашните хора, защото тогава са живеели много кратко, т.е. един "младеж"  като Одисей, вероятно е наближавал днешни 40 г.
За Агамемнон и Менелай съм останал с впечатление, че са били зрели мъже още като е почнала войната. Все пак те дълги години са били в изгнание, а за Менелай се казва, че е "силен и могъщ войн войн", а за Агамемнон - "че е цар над царете". Предполагам че са набилижавали 50-така, когато е започнала дестата година на обсадата
Диомед е връстник с Одисей, те са си дружки, така че последната година на обсадата сигурно и той е наближили 40 г.
А Аякс Теламонид е Братовчед на Ахил. ОСтавам с впечатлението,
че Патрокъл и Неоптолем (който се включил на доста късен етап от войната) за сред най- младите членове.
Ахил ако са го скрили сред момите, значи е бил на 15, след десет години е бил на 25. Патрокъл е бил с 1-2 години по-млад от него. А Неоптолем се включва последната година и съвсем млад, може и 20 да е нямал.

..........
Сред Троянците най-възрастен е Подарк (Приам) той вече е преживял Първата Троянска война, когато Херакъл превзема града, и оттогава са минали две поколения, живее трето поколение и е към края на дните си - 60 г.
Най-млади сред децата му май са Касандра и  Парис-Александър, а най-възрастен е Хектор, но за него има съмнения дали не е син на Аполон. Повечето активни троянци са на възрастта на Хектор, например Полидамант, т.е към 3-4-5 години по-големи от Парис . Парис е бледен юноша, който пасе овцете, когато го извикват да решава спора, имам чувството че е или на 15 или на 16.

............
Петя, през III Век преди новата Ера, действието на боговете рязко се ограничава - за тях се говори, но всъщност ги няма. Чети Тивански цикъл и най-вече АНтигона. В Седемте срещу Тива, чат-пат се появява Атина Палада, в Антигона въобще нямаш богове. За сметка на това Илияда, създадена около 12 в пр. Хр гъмжи от богове.

Нестор

Хайде послушайте днеска — от мене сте вие по-млади.

Скрит текст:
260
Аз съм живял със герои, от двама ви много по-смели.

Никога те не презираха мойте полезни съвети.

Вече такива мъже не съм виждал и няма да видя,

както Дрианта, водач на войските, или Пиритоя,

също Кенея, Ексадия и Полифема божествен,

265
още Тезея Егеев, подобен на бог олимпийски.
.....
никой от днешните хора не би се сравнявал с такива

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 22:19 от Лорд Сняг

# 247
  • Майничка
Неоптолем (Пир) е син на Ахил от времето, когато се е представял за мома (Ахил не е знаел за него), така че трябва да е бил доста под 20.
Интересното е, че атиняните се женели млади, особено момичетата, за разлика от спартанците, които са го правили доста по-късно и възрастта на партньорите е била доста по-близка.

# 248
Да, Неоптолем е син на Ахил. Ако Приемем че Ахил  е бил на 15 когато се е представял за мома и после още 1 година е скитал с кораба до Троя, след което 10 г е воювал, пак не ми се връзва - Неоптолем е бил на 11 г, когато е умрял Ахил, а той се появява в десетата година и взима лъка на Ахил. Излиза, че Ахил е преспал и с някоя друга невеста, още преди да се скире сред момите,*  и то поне- 3 години преди това за може Неоптолем да е поне на 15

Елена щом е танцувала на тържествата на АРтемида, не може да е била под 13-14 г, това е нещо като нашите празници Лазаровден , където се отделя внимание на най-младото момиче, а празника е на все още неомъжениете девойки.

Патрокъл е по-млад от Ахил, на няколко места е наречен "миловиден", значи още не се е оформил като мъж.
Одисей щом първо се е надявал за се ожени за Елена, а после току-що се е бил оженил за Пенелопа, значи е бил съвсем млад, най-много 20-22-23 г. като е избухнало войната и съвсем естествено че не му се е ходило войник.
За Менелай и Агамненон е казано, че 10 години са били изгнаници, преди да се оженят, после пък 10 г са воювали.

Спартанците са отделяли дълги години, за да калят тялото и едва като наближат 30-те са мислели за брак.

.................
Тезей определено не е случил на годеница - първо харесва Аридна, обаче Артемида Таврическа му я отвлича, после умира АНтиопа, накрая отвлича ЕЛена, за да му я отнемат отново.

Впрочем ето нещо интересно Тезей, Пейритой, Пелей и Нестор, Пелеевият син водят битка с кентаврите в Тесалия

В Илияда мъдрият Нестор казва "Аз съм живял със герои, от двама ви много по-смели......още Тезея Егеев, подобен на бог олимпийски. .... Бях им тогава другар, от далечния Пилос пристигнал,

270
чак от презморска страна — те сами ме поканиха лично.

Бих се за тях доброволно и гръд срещу гръд се сражавах.

Никой от днешните хора не би се преборил с такива. "

Възможно ли е старецът Нестор да е брат на Ахил? съвсем ще ми се разбъркат понятията

*носят се слухове, че Ахил е "тормозил" нимфите, докато е бил ученик на Хирон.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 22:42 от Лорд Сняг

# 249
В Песен за Ахил, Пир е на 12, но това не му пречи да е изнасилвач и убиец...
Чела съм Антигона в ученическите години, заедно с Електра и Прикованият Прометей. Не мисля да повтарям.
За намесите на боговете имах предвид, че интересът им към гърците е бил нетраен - имат толкова любовници и деца, но това е за период по-кратък от два века. Все едно са си заминали след това Wink В индийската митология, между боговете и хората има контакти, които продължават хилядолетия.

П.п. Нестор е син на Нелей (не Пелей), според Уикито. Според някои източници, е внук на Посейдон, но не е твърдо установено. Освен това пише, че е дядо на Омир, което вече е забавно. Това явно е доизмислено впоследствие - родителите на Омир са дъщеря на Нестор и синът на Одисей. Simple Smile
https://en.wikipedia.org/wiki/Nestor_(mythology)
In late accounts, Nestor had a daughter Epicaste who became the mother of Homer by Telemachus.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 07:03 от Petia Kageyama

# 250
  • Майничка
...Патрокъл е по-млад от Ахил, на няколко места е наречен "миловиден", значи още не се е оформил като мъж....

Не, Патрокъл твърдо е по-голям от Ахил (Илиада 11, 785-789)

А пък Менойтий, потомък на Актор, така ти наръча:
«Чедо! Ахил е по-горен от тебе по род и по знатност,
ти си по-стар на години от него, но той е по-храбър.
С умни слова го напътвай и давай му често съвети,
пример бъди му във всичко и той ще те следва в доброто.»

# 251
Това ми напомня нещо интересно което  научих в часовете по Тракология при доц. Д.Ботева

Цар Агамемнон е историческа личност живял около 12 век пр. Хр-
В същото време в девета глава Диомед и Одисей убивай съюзника на троянците - тракийският цар Рез/ос, който също е историческа личност и е живял ....9  в. пр. новата ера

Според доц Ботева, тъй като творчеството на Омир е песенно и се променя, има "пришити" моменти към него.

Така например в Илиада всички са на колесници - нещо нехарактерно за века в който е живял Омир. колесниците са били модерни век-два преди неговото раждане, и явно той е "поукрасил" историята

.....
В АНтигона за първи път няма да срещнем появата на нито един Бог - говори се за тях, но те не присъстват. В "Седемте срещу Тива" появата на Боговете е ограничена. Като цяло в късните произведения 4-3 век пре Хр има рязко спадане на влиянието на боговете, което вероятно е отразявало и обществения живот.

Смъкнах си първия разказ на Легенда от Мари Лу сега започвам да чета.

Така - прочетох първият разказ  на Мери Лу - Легенда

Сюжета много напомня "Брилянтните", а стила "Тъмна Дарба" и "Дивиргенти"- Както и в подобни книги в центъра на действието е война между Центъра и и бунтовниците  в един постапокалиптичен свят, и на този фон се изгражда любов между момче и момиче от два противоположни свята - на системата и на бунтовниците. Обртатите, при които добрите, всъщност са лоши и разпространяват заразата, докато   уж я "лекуват", са доста характерни за "Брилянтните" на Маркъс Сейки и подобен тип книги.  Използван е похват характерен и за  много дистопии - мисля че го имаше и  в Живият Хаос -  и някои подобни дистопии - имаме ту гледната точка на момичето, ту на момчето и те се редуват в отделни глави.
Като цяло книгата ми хареса. Да, малко е адулт, но това не е беда, като за дистопия - бива.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 16:32 от Лорд Сняг

# 252
Аз гледах научнопопулярно филмче за Омир (гледах го в Ю тюб, но не го запазих), в което обясняваха, че съществуването му е мистерия и че определено не е автор на целите поеми. Някои части са пришити в много по-късен период. Например целият епизод с избиването на кандидатите в Одисеята, бил прикачен в по-ново време (никога не съм виждала нищо лошо в това, не разбирам защо някои хора имат определени възражения).
Освен това, Омир описвал много по-детайлно района на Троя в Илиада, отколкото гръцките острови в Одисея, което кара изследователите да предположат, че той е живял в онази по-далечна част от света и даже може да не е бил грък. Друго, което било много странно за учените, е това, че той описва много подробно доспехите и оръжията на войните и по тези описания можело да се съди, че става дума за много древен период - тоест, това, което се описва в двете поеми, е било дълбока древност още за древните хора. 

# 253
прочетох и вторият разказ от цикъла Легенда. Действието се усложнява. Прекалено много напомня на вторият том от Тъмна Дарба, и от третият том на Игрите на Глада.  А именно - в един момент всички - Центъра и Бунтовниците еднакво искат да експлоатират главните герои и да наложат властта си чрез тях. Противоположно действие, но еднаква мотивация и еднакви методи. И тук отново момичето и момчето -  в нашия  случай Дей и Джун - се оказват повторно въвлечени от един конфликт от двете страни на барикадата. Но докато в първа книга на Легенда, този конфликт ги събра, то във втора книга е на път да ги раздели...
Няма да лъжа, че във втора книга има една повече тийнеджърски трепети, отколкото ми допадат, но като цяло борбата на Дей и Джун да оцелеят и политическите фракции ми допадат.

22.45 - изчетох и третия разказ на Легендата - Героят . Тук като цяло нивото за мен доста рязко падна. В смисъл че някак си, след дивия екшън в първите две книги, тук нещата се сведоха твърде много до лични драми в латиноамерикански стил. Като цяло  имах чувството че всички крият че Брук е бременна 10 серии, а после 10 серии анализират наистина ли е бременна и от кого е произлязла новината . В нашия случай половин книга всички криеха от Джун,
Скрит текст:
че Дей умира от заразата
и тя естествено узна в "подходящия" момент. Да, наистина пак срещаме старите герои Дей и Джун, и дори някои по-второстепенни персонажи от първите две книги като Тес, капитан Томас  и командир Джеймисън. Дори има неочакван (поне за мен), отворен и интересен финал,  който е определен бонус и повдига оценката ми за третата 'част. Честно казано съжалявам че не са резнали последните десет реда,  в които има опит нещата да бъдат върнати в руслото на холивудските клишета, а иначе всичко би завършило неочаквано.
Скрит текст:
Дей оживява след операцията, но губи краткосрочната си памет и забравя главната героиня - уви, накрая има Епилог какво е станало след 10 години и буквално в последните 3 реда той я вижда и пак си я спомня.
И все пак на "Героят" му липсва нещо. Не, не е само динамика, въпреки че и това липсва. Просто от "Героят" липсва романтиката, характерна най-вече за "Легендата" и донякъде за втората книга. Докато в "Легендата" героите бяха движени от идеалите си, в "Героят" става ясно, че Дей е отдал много повече на страната от Джун - всъщност той и е дал всичко и то по нейна вина  - а тя не спира да го експлоатира, уж в името на държавата. Вероятно тази част на техните отношения ми попречи да харесам книгата
В някои отношения книгата ми напомни  втората част на Мъглороден и драмите на Вин и Елънд

усреднена оценка
Легендата - книга първа - оценка 5/6
Феноменът - книга втора - оценка 4/6
Героят - книга трета оценка  3– /6

средна оценка за поредицата - 4 и препоръка да не се чете третата книга

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 23:10 от Лорд Сняг

# 254
  • София
Аз прочетох отпускарски първия Двор за два дни. Не е много моят автор - едни разсъждения... едно чудо, слаба динамика, но има нещо в книгата. Има някаква прелестна реалистичност в образите, която ме привърза към тях. Като добавим към това приказността, елфите, романтиката и лятното настроение - вече съм отворила втората книга 😊

Общи условия

Активация на акаунт