Фентъзи и фантастика - 17

• 15 436
  • 726
  •   1
Отговори
# 375
Именно Петя - зависи къде се намираш и колко бързо съобразяваш.
Но ето пак - най-влиятелните хора, ще бъдат по-информирани. Първо - те имат един куп слуги - съжалявам че използвам този израз, но всъщност това са псевдо-учени - които непрестанно ги информират какво става. Малка е вероятността за съвсем неочакно събитие.
Второ - ако има да речем удар на астероид телефоните на американския и руския президент веднага ще се включат а охраната веднага ще побърза да ги скрие в скривалищата, използвайки самолети. А ние? може да научим новината след 24 часа, а тогава ще е късно. При голямо бедствие критични са първите десетина минути, в най-добрият случай-половин  час. После няма смисъл, ако нямаш укритие, или не си далеч от бедствието, нещата са дотук.
Нали си гледала 2012 - не казват на хората, колко е страшно положението, чак до послединия момент, за да няма паника

Последните оцелели ми допадна. Отдаван не съм чел нещо толкова апокалиптично и толкова реалистично

масови безредици. Спиране на тока. липса на питейна вода, минимално количество храна, тежки болести, недостиг  на петрол и нафга, огромно количество сняг....и все пак хората оцеляват.

# 376
За мен е най-вероятно да оцелеят точно крайно бедни хора - като тези, които живеят покрай Амазонка в малки селища или в по-дивите части на Австралия. Те знаят как да оцеляват при екстремни условия - идва им отвътре.

Аз пък винаги съм наблягала на хуманитарните предмети и едва ли ще мога да построя каквото и да било. Само прости механизми, като например стан (но примитивен тип).... Не вярвам хората, които работят по цял ден на бюро, или тези, които се занимават с обикновен физически труд, или дори шофьорите, които всеки ден работят с машини, да могат да сглобят от подръчни части работещ сложен механизъм.

# 377
Определено ще оцелеят мъже, с военна подготовка или такива по горите. Ако си гледал Денят след утре, ами там де факто оцеляха хора, които умееха да оцеляват в такива условия. Президента май умря Simple Smile или отиде да хлопа на границата с Мексико. Леле, ама е велик тоя филм, всеки път се попикавам от смях с точно този момент, как горките американци молят за подслон в Мексико и щедро всичко им опрощават Joy Заради Джейк честичко си го гледаме филма Wink
За мен при глобална катастрофа е най-вероятен край като при Момиченцето с всички дарби Wink Ще се помъчим, помъчим, пък
Скрит текст:
шепа генно приспособили се деца ще останат да се оправят

# 378

Последните оцелели ми допадна. Отдаван не съм чел нещо толкова апокалиптично и толкова реалистично масови безредици. Спиране на тока. липса на питейна вода, минимално количество храна, тежки болести, недостиг  на петрол и нафга, огромно количество сняг....и все пак хората оцеляват.
А, това където след сблъсък с астероид Луната се измества от орбитата си.... постановката на събитието е голям смях.

# 379
Няма ли да има класация за фантастика?

# 380
Моите уважения, но диваците - нека ги наречем с истинското им име - не са бедни хора. За тяхното ниво на развитие няма класи, така че трудно можем да говорим за бедност.
Да, за такива хора бих се съгласил, че имат шанс да оцелят, защото те използват занаяти, а не хуманитарни професии. Въпреки това не е без значение, че тези хора ще имат много по-малки ресурси от супер богатите. Ако един пигмей има едно копие, един бандит като Ел Чапо ще има охрана от 30 души с автомати. Познай как ще се разпределя храната? А  познай какво ще се случи ако пигмеят се опита да краде храна и го заловят?

В случай на голяма криза първото което ще се отиде са всички хуманитарни професии - с изключение на медицинските науки - а ще останат предимно "практическите" неща  - билогията/ анатомията, физиката,/астрономията, математиката
ще се търсят лекари, механици, инженери и специалисит по компютри, както и  химици
Историята, географията, литературата, изкуствата бързо ще станат безполезни науки.

# 381
Няма ли да има класация за фантастика?
Трябва да изпишем темата и в следващата да се пусне анкета за фантастика, или някой (Джони) да обработи данните от тази в статистически приемлив вид, да изведе досегашните номинации за фантастика 2018 и да направи анкетата, а после да се примоли на модератор да пусне нова анкета в тази тема.

Ако един пигмей има едно копие, един бандит като Ел Чапо ще има охрана от 30 души с автомати. Познай как ще се разпределя храната? А  познай какво ще се случи ако пигмеят се опита да краде храна и го заловят?
Пигмеят ще си намери нова територия, а Ел Чапо ще остане с празни ръчички и с още 30 гладни гърла за хранене.

# 382
Ааа, ти явно си представяш някаква криза, а не апокалипсис
Ми тогава ок, защото при един истински(зомби или друг) апокалипсис, тоя няма с какво да плати или държи 30 мъже с автомати Simple Smile Тогава наистина ценностите ще са други
Ми при криза много зависи. Ето, Прислужницата е чудесен пример. Разменна монета- деца Simple Smile Бившите богати и политици- на Стената Simple Smile

# 383
Хепи, от криза до криза - разлики
Ето например Чернобил е една криза, но Политбюро остава да функционира
Ако обаче има ядрена война несъмнено нещата ще добият друг вид
За някои кризи - глобално затопляне, потапяне на Венеция -се готвим от десетилетия. Други като удар на Астероид могат да дойдат за ден-два.  Като цяло -има система за ранно предупреждения, но кризите са различни.
Един бандит винаги ще има начин да плаща на хората си, дори да няма пари в кеш-. Най-малкото - като им позволява да плячкосват  по-слабите селища, както са правели пиратите и кондотиерите.
ОТ друга страна те могат да останат с него не от лоялност, а от мисълта, че докато си част от организация (мафия) по-силен отколкото като индивид и така да се отдадат на грабителство, нападайки слаби селища, отвличайки млади невести и мародерствайки за продукти, оръжия и бензин
Кърджалийте за добър пример - там не е имало националност, а само грабителство.
Един Индже воевода с 50-60 човека е теророзирал Жервана, Елена и Сливнениския балкан, и то точно по времето когато институциите на  ОСманската империя започват да се разпадат
В Прислужницата са много нереални някои неща, но в крайна сметка и там се създава класово общество.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 15:11 от Лорд Сняг

# 384
  • Чужбина
Добре де, приятели, ... , ако Негово благородие Слънцето ни прати една много мощна слънчева буря, нЕма ли да спре захранването за дълго време?

И ако няма ток една седмица, всички ще се избием като диваци - особено в големите градове. Първо ще се нахвърлим в/у богатите, ако можем да се доберем до тях.

Щото човеците се превръщат в диви зверове при такива условия.

# 385
докато сме на тема апокалиптични сюжети, бърз въпрос
представете си че днес избухне  нова ядрена война и трябва спешно да бягате на голямо разстояние. Какво бихте взели със себе си в колата? (имайте предвид, че обема който можете да вземете е ограничен, както и  паричните ви ресурси, а дори - и времето ви. не може да помъкнете ракетна установка или ядрен реактор)
Да, явно това беше оригиналния въпрос, но аз го считам по-скоро за вид апокалипсис, много по-близък до да кажем Денят след утре или Момиченцето с всички дарби, или Сблъсък, отколкото до Чернобил. И Метро. Просто при това положение хората ще са много ограничени откъм ресурси, местообитание, голяма роля ще играе късмета и находчивостта.

# 386
именно - късмета, находчивостта и информираността.
Нека предположим че си американски президент, и знаеш че Русия готви ядрена атака. Сигурно ще знаеш по минути даже с колко време разполагаш. А сега нека предполжим, че ти Хепи, си ти самата - в кой момент ще научиш за атаката? Вероятно- като паднат ракетите. А тогава ще е доста късно, нали? за 7-8 секунди не можеш да се отдалечиш на 400-500 километра, ако ще крила да имаш.

иначе в една последвала криза е ясно какво ще стане. Когато нещата маааалко се пооправят, Първо ще се появат мародери. После - банди. Там където има някакъв ред, той ще е военният ред или полицейското присъствие и полицейският час. Малките места ще закрият аптеки, болниици, безиностанции, банки, хипермаркети, защото те се захранват централно. Ще останат два-три функциониращи града. Ако плъзне голяма епидемия ще имат шанс хората в покрайнините на тези градове, - например в Драгалевци, Симеоново и пр,

# 387
А да предположим, че съм ББ Simple Smile Ни ще знам за атака, па и да знам, ще трябва да се изтъпанча по тв и да викам как нищо няма Joy
А сега да предположим, че съм баба ми, дето си живее в Балкана, на въздух. Чува тя шум...ми само трябва да се премести няколко метра до мазето, дето има рафтове и рафтове зимнина, каци вино, абе изобщо...рай...май само водичка няма да има, милата, ама ще й е веселко, с толкова вино Simple Smile А и с мотичката може да борави и не си поплюва Wink А е дошъл някой, а го е копнала

# 388
Хайде да изпишем още 24 страници, за да стане време за новата анкета Simple Smile
За мен тези хора, които все още живеят в по-примитивни общности, са си бедни хора. Щяха да са диваци, ако бяха откъснати от съвременния свят, но те не са - знаят, че има технологии, просто не могат да си ги позволят и никой не ги учи как да ги използват. И от време на време разни богаташи ги тормозят, замърсяват водоизточниците им, изсичат горите и избиват животните около селищата им... И когато ги принудят да излязат от естествения си хабитат, за да търсят работа (понеже вече няма какво да ловуват), същите богаташи им дават най-гадната и нископлатена работа, която може да съществува. Все някога кармата ще се прояви с пълна сила! Wink

Кажете, коя иновация от фантастичните романи, искате да се появи в реалността? Киборги, космически пътувания и колонии, роботи с ИИ, машина на времето, виртуална реалност, чип в мозъка, безсмъртие, постигнато по научен път... ? Нещо друго?

И кое от тези, според вас, ще се появи в реалността най-скоро?
Аз предполагам, че през следващите години най-много ще напредне виртуалната реалност. Също непрекъснатото ъпгрейдване на интернета - сигурно сте чували спекулациите за 5Джи-то... Говори се, че то е предпоставка за чиповете в мозъка.

# 389
Аз малко съм повлияна от сериалите, които гледах напоследък. Снощи пак гледахме началото на Years and years с една гостенка Simple Smile И там има някои от тези неща Joy
Сякаш ми се ще роботите и космическите пътувания да напреднат, може би комбинация от двете най-добре Simple Smile
Машина на времето не смятам за редно да съществува Simple Smile никога Simple Smile
Вероятно има много напредък в генното инженерство и медицината, което не се оповестява, защо не и вид безсмъртие, чрез клониране, ИИ, кой знае какво друго. Тези неща са прекалено противоречиви, за да бъдат разкрити, но може да станат достояние чрез някоя нова война или по друг начин. На ниво Хепи Joy , а не американски президент, ще ни пробутват виртуална реалност  и такива неща.
С малкия играхме Detroit Become human, роботи срещу хора Simple Smile Дори не бяха особено умни и осъзнати като за ИИ, но ми хареса. Роботите са ми слабост Kissing Heart Имам чувството, че нищо не се прави по въпроса, което е подозрително Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт