Фентъзи и фантастика - 17

• 15 432
  • 726
  •   1
Отговори
# 390
АМи да Хепи, ако си ББ - излизаш по телевизията викаш, спокойно, това са само слухове - и беж - в скривалището. Баба ти трябва да се премести само няколко метра, но ракетата се движи с около 1500 км в час. Ако баба ти чуе шума след 4-5 секунди ще чуе удара в земята. Някак не си представям, че за това време баба ти ще  направи спринт до мазето. Дори за Юсеин Болт не съм сигурен дали би се справил.

Горе имаше въпрос. По принцип чакам да се свърши темата.
Но ако искате мога да ви  покажа номинациите,  за да видим дали не изпускам нещо и  да поискам от модератор да смени анкета?

# 391
Забравих да спомена едно изобретение в предишния си пост. Всъщност, е нещо, което чакам с нетърпение да стане реалност, но и не съвсем - телепортацията.

Гледах едно научнопопулярно предаване за експерименти в тази област, които се провеждат в момента (май в Австралия?). Методът, който описваха, ми се стори гаден - човекът се сканира от машината или по-точно - съхранява се информация за неговите клетки и въобще за всичко (не мога да го обясня добре). След това машината го унищожава и го изгражда след секунди наново на другото място. За сега експериментират с фотони - предполагам, че ще мине доста време, докато постигнат успех с нещо по-голямо и сложно.
За мен това е ужасно! Същият метод за "телепортиране" е описан в Илион и Олимп - в книгите наричат тези машини факсове. Разбира се, за хората няма разлика, те си имат огромни компютри в орбита, които съхраняват информацията за всеки един от тях поотделно и когато се пренасят по факса личността, която се появява на другото място, е тази, която е тръгнала. И въпреки това, аз никога не бих използвала подобен уред.
Обичам телепортацията - заради тази способност Нощна сянка от Х мен и Хиро от Герои моментално ми станаха любимци навремето. Но, искам телепортация, при която човек се пренася в цялост и мигновено от едно място до друго. Не знам дали е възможно, но това с разграждането и унищожаването категорично не ми харесва! Simple Smile

Ако роботите станат реалност - такива, като на Азимов и в сериалите, сигурно ще си имам няколко с различно предназначение (с надеждата да не ме убият, като се разбунтуват) .Innocent

# 392
  • България

Кажете, коя иновация от фантастичните романи, искате да се появи в реалността? Киборги, космически пътувания и колонии, роботи с ИИ, машина на времето, виртуална реалност, чип в мозъка, безсмъртие, постигнато по научен път... ? Нещо друго?

И кое от тези, според вас, ще се появи в реалността най-скоро?
Искам машина на времето по сантиментални причини.
А най-скоро ще са роботите.
Надявам се да не са като тези от "Западен свят" - жестоко, неморално.
След като са чувстващи, мислещи създания със спомени, за мен са си хора, макар и създадени по изкуствен път.

# 393
Засега открих този списък за номинациите на фантастиката, но не знам дали е актуален?
Нека някой каже ако не се вижда, по-късно ще сверявам пак

1Ан Леки -Империя Радч(Правдата на Торен / Милостта на Калр) DreamEvil
2.   Анди Уеър Марсианецът" - ston
3.   Беки Чеймбърс   Дългият път към една малка, ядосана планета DreamEvil
4.   Дан Симънс Кухият човек Балкай Бартокомляс
5.   Емили Сейнт Джон Мандел Станция eдинайсет - Балкай Бартокомляс
6.   Илан Мастаи Всички наши грешни дни" HAPPY
7.   Йън Пиърс Аркадия", HAPPY
8.   Карл Сейгън Контакт floren
9.   Клифърд Саймък Посетителите (Джон Сняг)
10.   Клифърд Саймък Котешко око –Джон Сняг)
11.   Claire North Touch  (Angel_Dust)
12.   Martha wells All systems red"- Murderbot diaries  HAPPY
13.   Нанси Крес Братовчедите от вчера DreamEvil
14.   Джош Малерман – Кутия за птици – 2 пъти  (Джон Сняг  и Windekid)
15.  Патрик Нес трилогията трилогията "Живият хаос", ston
16.   Роджър Зелазни- " Господарят Демон Моарейн
17.   Роджър Зелазни-  "Мост от пепел Моарейн
18.   Роджър Зелазни- "Една нощ през самотния октомври" – Моарейн
19.   Сюзън Колинс- Игрите на глада –трилогията (Tiffany А)
20.   Ърнест Клайн – Играч първи, приготви се"  - 2 пъти  (stone и  kally may)
21.   Харуки Мураками Страна на чудесата за непукисти и краят на света" – Балкай Бартокомляс

Надявам се, Ангел Дъст да чете, тя също има представа кой е в  списъка

П.С. Категорично не искам машина на времето. Първо - вярвам в Ефекта на пеперудата и второ - прочети Котешко око. Ако се изобрети  пътуване във времето Църквата веднага ще поиска монопол върху първите сто години от христа, а ЦРУ и ФСБ - върху последните векове. Киборзите са най-близо, но и за това съм против.

АКо нещо бих въвел от научната фантастика то това е се премахне изцяло бензина от колите и всички да се двежа само със слънчева енергия (В Холандия масово го правят) и да открия телепортацията. За други открития не сме дорасли.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 15:50 от Лорд Сняг

# 394
Той е от миналата година?

Аз май съм го гледала това с телепортацията Simple Smile Ми то де факто как да стане иначе, ако свързваш нещата с частиците, дето се държат различно когато ги наблюдават и когато не? Като цяло с квантовата физика и с Теорията на всичко Simple Smile  То как да се телепортираш, ако частиците ти не станат вълна? Или нещо подобно? Но май сме далечко то това  все още. Ако постигнем това, ехей...космически пътувания, нови елементи и звезди, горива, всичко ще е в ръцете ни...ще можем да направим Всичко Simple Smile

Чела ли си Какъв прекрасен ден на Азимов ? https://chitanka.info/text/1162-kakyv-prekrasen-den Simple Smile

# 395
Списъкът от номинациите е за 2018 г.,  двата списъка - фентъзи и фантастика са правени едновременно в началото на тази година. Пуснахме анкетата за фентъзи през април, защото темите се изразходват много бавно

този списък за фантастика е бил към дата 22 януари 2019

сега обаче виждам че съм изпуснал номинациите на Лиляна

Земно ядро - Скот Сиглър
2. Пощальонът - Дейвид Брин

и Мориган
Разказът на прислужницата" - Маргарет Атууд

така нещата стават по-реални, защото имам спомен че 13 души са дали номинации във фантастиката, а досега бяха 11. Ако още някой забележи че му няма номинацията - да свирка

# 396
Не съм я чела. Ще я имам предвид за в бъдеще Simple Smile

Може телепортация с червеева дупка Wink Шегувам се, това са само спекулации на фантастите, въобще не се знае дали има такова нещо.
Но пък от друга страна, ако е вярна теорията, че светът е виртуален, може някак си човек да се проектира на мястото, където иска да пристигне, със силата на мисълта си...

# 397
Ако успеем да се телепортираме със силата на мисълта си и овладеем виртуалния свят, то доста неща се обезсмислят и променят Simple Smile Телепортацията сигурно ще ни е най-малкия проблем. Тая виртуална вселена е много интересна. Някак си, всички страдаме от масова хипноза, та виждаме едно и също ли, или как...Simple Smile направо отиваме в някакви други теми Simple Smile
 Какъв прекрасен ден е просто малко разказче, но много приятно Simple Smile Азимов има много приятни разкази не за роботи Simple Smile

# 398
Много съм мислил по въпроса за това възможно ли е да се телепортират  хора на Марс?
За сега се телепортират фотони, но не и живи организми.
По-реална възможност изглежда да се създаде свръсветлинна скорост за космически кораб. На теория такава скорост съществува - Х-бозона има свръхсветлинна скорост. На практика обаче за да се придаде такава скорост на една совалка тежаща тонове, трябва да имаме енергията на ядрена експлозията, космонавтите да преживеят тази експлозия ), както и невероятното ускорение, после някак си да вакуумираме тази експлозия,(при практичеки безкрайна вселена - Уау! - това не е да разлюлееш вода в чаша и да знаеш че водата ще се върне в изходно положение след  секунда),
 за да може тя да свие енергията за няколко секунди; да оттласен кораба до Марс и през цялото това време космонавтите да останат живи. сами разбирате, че е нереално.

С телепортарция е дори по-сложо - това значи да се разпаднеш на съставните си части и после пак да се изградиш.
Ако не друго - все още не знаем как функционира мозъка на човека, така че няма как да го изградим по същия начин, дори и можехме да направим физическото възстановяне.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 16:12 от Лорд Сняг

# 399
Реално е с ИИ, или при разгадаване на проблемите, за които писахме с Petia Kageyama- но това са доста сложни и интересни проблеми, където се преплитат физика и даже теология, а трябва и бая въображение. Simple Smile Фантастиката пасти да яде пред някои съвсем научни теории
Иначе май съм съгласна с Ювал Харари ( така и не дочетох книгата му, а трябва), че май бая сме изпреварили еволюцията си и не заслужаваме тези открития. Просто не сме готови и за тия, дето сме направили, камо ли за нови:)

# 400
да, не заслужаваме откритията си.  Нашето развитие е скокообразно, на етапи.
Първият етап за мен е огънят
Вторият - барута (не казвам че е положителен етап), променил е развитието на човечеството
третият парната машина и пишещата машна
четвъртият - създаването самолетите, откриването на Менделеевата таблица, Дарвиновата таблица, скока в медицината
петият скок е електричеството
шестият и последният ско е ядрената енергия
в момента сме се насочили към седмият скок - усвояването на слънчевата енергия.
След всеки скок - нови войни и болести.

Например като  открили  лекарства за сифилиса, се появил рака.

# 401
Хайде да изпишем още 24 страници, за да стане време за новата анкета Simple Smile
Сhallenge accepted / Вызов принят. Simple Smile

Цитат
Кажете, коя иновация от фантастичните романи, искате да се появи в реалността? Киборги, космически пътувания и колонии, роботи с ИИ, машина на времето, виртуална реалност, чип в мозъка, безсмъртие, постигнато по научен път... ? Нещо друго?
Репликатоооор. (стартрекаджийски)

Цитат
И кое от тези, според вас, ще се появи в реалността най-скоро?
Аз предполагам, че през следващите години най-много ще напредне виртуалната реалност. Също непрекъснатото ъпгрейдване на интернета - сигурно сте чували спекулациите за 5Джи-то... Говори се, че то е предпоставка за чиповете в мозъка.
Чип в мозъка най-вероятно.

# 402
Ей, любимата ми Бюджолд ме подсети какво искам. Маточен репликатор Simple Smile Що така не успяват да го създадат...

# 403
  • България
Не се плашете от напредъка. Може скоро цивилизациите да тръгнат рязко назад. Много рязко. Wink
Тогава ще има една голяма война на християнския и арабския свят, и после всичко ще си дойде на мястото.
Победителят не е сигурен.

# 404
Май предпочитам ядрена война...

Общи условия

Активация на акаунт