Фентъзи и фантастика - 17

• 15 388
  • 726
  •   1
Отговори
# 540
Хари Потър не е тотал щета. Има си своите достойнства и от 4-та книга натам става и доста прилична(личи си влизането на професионални редактори). Но ако си минал през Толкин, ЛеГуин, Азимов, Дъглас Адамс и прочие преди това, губи сила.
Дупките и конците - има списъци даже глава по глава и книга по книга. Но лично за мене 2 неща ме забавляваха:
Англия  - 1 смесено училище. Германия - 1 мъжко, Франция - 1 женско. Де ходят германките и къде французите? И защо българчето е у немското училище - нямаше ли българско, на гурбет ли са техните?
И другото - като направиш жабата на чаша, тя остава ли жива и съответно трябва да я храниш, или вече е мъртва. Четеш и се чудиш.....

Пратчет е специфичен, при това много. Харесвам изключително ранните му книги, но последните 2-3 още не мога да се насиля. Особено The Shepherd's Crown. Почнах, стигнах 2-ра глава и бях до там. Някой ден може би.

Коя първа от Бараяр - защото има линията която е за Корделия и втора за Майлс. Плюс няколко да ги наречем спин-оф-а. Историята на Корделия е по-скоро любовен роман, докато при Майлс си отива на чисто приключенски (почти до края)

# 541
  • София
Хари Потър е добре написана поредица. Има формула, но не е представена по досаден начин. Иначе и аз не харесвам персонажи деца или тийнове.

За челите поредицата - много популярен спор: Какво мислите за Снейп - злодей или герой? Smiling Imp Imp

За мен е герой, после ще обясня защо (в момента имам малко работа).
Аз винаги ще обичам Хари Потър, като любима поредица от най-любимите ми тийнеджърски години. Една приятелка наскоро ми подари от чужбина едно прекрасно тематично издание на първата книга - прилагам снимка в скрития текст Relaxed

Скрит текст:

Снейп ми е любим персонаж, най-интересният сред професорите в Хогуортс, нищо че не съм особена фенка на дом Слидерин. Винаги съм го виждала като герой, и то от типа герои, които е най-трудно да бъдеш - онези, които постоянно играят роля, остават си до края мразени, които си извършват геройствата скрито, дори умират мъчително и нелепо в името на каузата. Не знам как не го виждате като трагичен персонаже, за мен си е самото определение за такъв. Винаги ми се е щяло Лили да беше избрала него пред бащата на Хари.
Колкото за стила на Роулинг, нека не забравяме, че тя си пише за по-детска аудитория. То си клони доста повече към ърбън фентъзи, отколкото към епично фентъзи, от там и ми е малко абсурдно да се вкарват сравнения с Толкин и другите класици. Не че няма деца, които да са чели Властелина на 13 (и аз бях от тях), но съгласете се, че е далеч по-трудоемко. И обратното важи - малко възрастни могат да четат за Хари това и да им е толкова интересно - което навярно е и причината ръкопосът ѝ да бъде отхвърлен толкова много пъти преди да го издадат. Но за мен лично жената разказва увлекателно и има приятни, достоверни герои. Нямам търпение дъщеря ми да стане достатъчно голяма, за да мога да ѝ чета Smile

# 542
За живите същества, превърнати в предмети - предполагам, че са като вкаменени и временно "отсъстват" Grinning

Училищата са повече. Просто тези са традиционните, които от Средновековието участват в Тримагическия турнир.
Мисля, че в началото се споменаваше нещо за домашно обучение, а и сигурно има училища, които не са пансиони, просто не са толкова престижни. Във филмите Фантастични зверове, се споменава американско престижно училище.
За Дурмщранг не съм сигурна, че е немско - останах с впечатление, че е някъде в Сибир. Просто името му е вдъхновено от Щурм унд дранг. Та, затова източноевропейците (вкл.българи) учат там - защото сме от Източния блок и сме си близки с руснаците Wink

# 543
Коя първа от Бараяр - защото има линията която е за Корделия и втора за Майлс. Плюс няколко да ги наречем спин-оф-а. Историята на Корделия е по-скоро любовен роман, докато при Майлс си отива на чисто приключенски (почти до края)
Майлс се ражда в края на "Бараяр". Първата изцяло за него е "Наемниците на Дендарии". Като спин-оф определят "Дилемата на съноплетачката", "Без гравитация" и донякъде "Етан от Атон", "Сделката на капитан Ворпатрил" и "Джентълмен Джоул и Червената кралица". От моя гледна точка са част от цикъла. А без предисторията за Корделия и Арал (не я смятам много за любовна) по нататък трудно се хващат политическите интриги. Особено частите за  Сетаганда, Комар, Серджияр, донякъде Земята, Джаксън хол и Хиген хаб.

п.п. Бях останала с впечатлението, че си чела цялата поредица за Бараяр.

Последна редакция: вт, 20 авг 2019, 20:20 от Аниш

# 544
Окей, не съм толкова навътре с Бараяр, но ми предложиха първата за Майлс (да се уточня, щом има и друга линия), защото съм изчела всичко друго на Бюджолд. Предпочитам да гледам такава фантастика отколкото да я чета. Рядко се случва.
Иначе съм чела Толкин и Роулинг като тийн. Чаках да излезнат и молех нашите да ми ги купят. Явно съм от странните хора, защото са ми любими автори и двамата. Не чувствам ХП да ми е бил постен или Толкин да ми е бил труден за четене. Направо ги изядох с кориците въпреки различията им.

Innerlane, абсолютно съм съгласна с мнението ти за Снейп. Обожавам такива персонажи.

Повече клоня към фентъзи, но предпочитам да има и съспенс, любовна история.. от всичко по малко. Напоследък обаче качествените истории ми се струват, че са малко. Преди седмица четох една трилогия - първата книга беше обещаваща, втората - интригуваща, а третата - пълен vomit. Да се чуди човек авторката на какви вещества е била.. Как някои могат да си пишат все по-добре, а други......

# 545

Повече клоня към фентъзи, но предпочитам да има и съспенс, любовна история.. от всичко по малко. Напоследък обаче качествените истории ми се струват, че са малко. Преди седмица четох една трилогия - първата книга беше обещаваща, втората - интригуваща, а третата - пълен vomit. Да се чуди човек авторката на какви вещества е била.. Как някои могат да си пишат все по-добре, а други......
Четеш ли на руски?

# 546
Всичките без последната (Джентълмен Джоул) .
За честта на Вор и Бараяр са си любовна история за мен, нетипична, но със сигурност любовна.
Скрит текст:
(Главните герои се женят накрая)
Бтв не е нужно да си ги чел(първите две) за да хванеш повечето неща, но определено помага.
Деля ги защото в тези две Корделия е главно действащо лице, докато в "линията" за Майлс - там е от негова гледна точка да го наречем.

Роулинг/Хари Потър ги уважавам, затова че накараха няколко поколения хлапета да четат.
От друга страна Хобит на Толкин е детска книжка, Задругата (книга първа) също има ритъм на приказка.

Скрит текст:
Намерих го: In an interview with Accio Quote J. K. Rowling stated that Durmstrang was in Scandinavia, in the far north of either Sweden or Norway.[1]  Т.е. жената малко в последствие уточнява/дописва/създава предистория, ама поне да си беше избрала държава....

# 547
За жалост не.... Само на български и английски.

# 548
Коя е тази трилогия?

На мен не ми беше постен ХП, имам критики, но както казах - за мен е най-добрата тийн поредица. Ако някой се сеща за по-добра, да каже коя?

Като споменахте "постен" - смятате ли, че може да има добър фентъзи или фантастичен сюжет без конфликт и елемент на насилие?
Ако съдя от собствения си опит с книгите от жанра - май не. Ако няма реална заплаха, историята не е достатъчно интересна.

# 549
Всичките без последната (Джентълмен Джоул) .
За честта на Вор и Бараяр са си любовна история за мен, нетипична, но със сигурност любовна.
Скрит текст:
(Главните герои се женят накрая)
Бтв не е нужно да си ги чел(първите две) за да хванеш повечето неща, но определено помага.
Деля ги защото в тези две Корделия е главно действащо лице, докато в "линията" за Майлс - там е от негова гледна точка да го наречем.
Сори, нямаше цитат към мнението на mims3 и реших, че ти питаш, а кой да ти гледа предишната страница.
Джентълменът и аз го отлагах до последно, но сега не съжалявам, че го прочетох.
---
Като споменахте "постен" - смятате ли, че може да има добър фентъзи или фантастичен сюжет без конфликт и елемент на насилие?
Е то тогава за какво ще се разправя?

# 550
Аниш, именно Simple Smile 
Може да е от типа фантастики с научнопопулярен елемент, като Рама на Артър Кларк. За един прочит става - въздействащо е и мистерията създава съспенс, но такъв тип сериозни фантастики са си скучновати, освен ако сюжетът не се крепи от някоя провокативна морална дилема или загадка.

Друг вариант е злодеят да е слаб, като в поредицата на Кас, Изборът. От началото се знае, че няма шанс за победа и не е истинска заплаха...

Сега се сетих какви бяха коментарите на защитниците на новия Стар Трек във връзка със Сноук - не трябвало да му се обръща внимание, защото така само се възхвалява злото... Боже, боже, какви хора... И затова сега връщат Палпатин))

# 551
Аниш, именно Simple Smile  
Може да е от типа фантастики с научнопопулярен елемент, като Рама на Артър Кларк. За един прочит става - въздействащо е и мистерията създава съспенс, но такъв тип сериозни фантастики са си скучновати, освен ако сюжетът не се крепи от някоя провокативна морална дилема или загадка.
То тогава ще са философски.

Цитат
Друг вариант е злодеят да е слаб, като в поредицата на Кас, Изборът. От началото се знае, че няма шанс за победа и не е истинска заплаха...
Слаб злодей - слаба книга.

Цитат
Сега се сетих какви бяха коментарите на защитниците на новия Стар Трек във връзка със Сноук - не трябвало да му се обръща внимание, защото така само се възхвалява злото... Боже, боже, какви хора... И затова сега връщат Палпатин))
Имаш предвид SW. А аз Сноук си го харесвах. Особено с пантофките.*
Новият ST за мен не е ST. Ентърпрайз с Арчър е последното свястно нещо от сагата. Новите кинофилми стават донякъде, защото развиват паралелна вселена и какво-щеше-да-стане-ако. Не е като с огледалната, която съществуваше едновременно с основната, но става.
---
* Да бяха ползвали книгите на Т. Зан за адмирал Траун, като ще продължават след "Завръщането на джедаите", а не сладникавото политкоректно творение с Рей и Кайло. Кайло също става (за плашило).

# 552
  • В полите на Пирин планина
Аз харесвам и "бозите" на Бюджолд. И Хари Потър харесвам, макар че не знам дали съм изчела цялата поредица ... по-скоро - не.

# 553
Среща с Рама беше тооолкова скучна!
Бюджолд ми е любимка. Всичко е добре балансирано. Прекрасна

# 554
Коя е тази трилогия?

На мен не ми беше постен ХП, имам критики, но както казах - за мен е най-добрата тийн поредица. Ако някой се сеща за по-добра, да каже коя?

Ако съдя от собствения си опит с книгите от жанра - май не. Ако няма реална заплаха, историята не е достатъчно интересна.

Petia Kageyama, по-добре да не казвам, че чак ме е срам, че съм чела такава идиотщина..

Абсурд е да няма, поне така си мисля. Най-хубавите фентъзита, които съм чела, все са били срещу зъл, могъщ и манипулативен злодей. Тръпката е по-голяма когато опасността изглежда по-реална. Все едно ти си в книгата и се бориш срещу злото. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт