Фентъзи и фантастика - 17

• 15 360
  • 726
  •   1
Отговори
# 570
Всъщност, още не знаем какви ще са последствията за различните развлекателни индустрии в дългосрочен план - ако следите американските сайтове, знаете една нова поговорка: Get Woke, Go Broke Smile

В момента най-големите издатели на комикси в САЩ, са пред фалит.

Филмът за Хан Соло изгуби много пари, говори се че целият мърчъндайз на новите МВ не се продава и някои производители на играчки са се набутали много сериозно.

Така че много хора се дразнят от този тренд, просто ефектите не са се проявили в пълна степен, но скоро ще стане.

А, интересно - в Гугъл пише, че горната фраза е измислена от автора на научна фантастика Джон Ринго - не съм го чувала, дали е издаван на български? https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Get%20Woke%2C%20Go%20Broke

# 571
Всъщност, още не знаем какви ще са последствията за различните развлекателни индустрии в дългосрочен план - ако следите американските сайтове, знаете една нова поговорка: Get Woke, Go Broke Smile

В момента най-големите издатели на комикси в САЩ, са пред фалит.

Филмът за Хан Соло изгуби много пари, говори се че целият мърчъндайз на новите МВ не се продава и някои производители на играчки са се набутали много сериозно.

Така че много хора се дразнят от този тренд, просто ефектите не са се проявили в пълна степен, но скоро ще стане.

А, интересно - в Гугъл пише, че горната фраза е измислена от автора на научна фантастика Джон Ринго - не съм го чувала, дали е издаван на български? https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Get%20Woke%2C%20Go%20Broke
Във финансов план е ясно - ако НЕ спазиш заложените политкоректни модели, ще те скъсат от съдебни искове за нарушени.. хм.. права и обидено достойнство, ако изобщо филмът стигне до публика (Вечерните рокли, лилавата коса на Холдо и пантофките на Снаук са абсолютно несъотносими към сагата, но се траят) . Ако ги спазиш, след 2-3 филма франчайзът рухва и се залага на следващото. Примерно Матрицата 4.
В обществен е по-страшно - върви се към отнемане свободата на словото и дискриминация на инакомислещите по пол, възраст, раса и народност.

п.п. Още само 10 стараници до новата тема.

Последна редакция: ср, 21 авг 2019, 14:48 от Аниш

# 572
Според мен, точно забраните правят уж непопулярната позиция интересна и модерна. Напоследък виждам все повече хора, които изразяват мнение срещу политкоректността в американските филми (имам предвид американци).  Примерно в Ю тюб са адски много. Но ги има и в други сайтове. Трудно е да се определи със сигурност кои са повече (макар че според мен, тези, които са против политкоректността са повече и това ще проличи много ярко, скоро).

В крайна сметка, хората, които са малцинство, са малцинство и скоро ще трябва да разберат, че много малцинства не правят едно мнозинство (не знам дали съм достатъчно ясна).
При книгите - ярък пример е Сали Грийн и Полулош - жената се опита да бъде колкото се може по-политкоректна и въпреки че е добра писателка, потъна в забвение.

# 573
Според мен, точно забраните правят уж непопулярната позиция интересна и модерна. Напоследък виждам все повече хора, които изразяват мнение срещу политкоректността в американските филми (имам предвид американци).  Примерно в Ю тюб са адски много. Но ги има и в други сайтове. Трудно е да се определи със сигурност кои са повече (макар че според мен, тези, които са против политкоректността са повече и това ще проличи много ярко, скоро).

В крайна сметка, хората, които са малцинство, са малцинство и скоро ще трябва да разберат, че много малцинства не правят едно мнозинство (не знам дали съм достатъчно ясна).
При книгите - ярък пример е Сали Грийн и Полулош - жената се опита да бъде колкото се може по-политкоректна и въпреки че е добра писателка, потъна в забвение.
За мен е ясно, но адвокатите са на друго мнение. Такава пазарна ниша не е за изпускане.

# 574
  • Майничка
...Точно политкоректност е - бяла жена не трябва да се омъжва за мавър/негър, щото ще го отнесе невинна.

Ама мавър не е негър, а арабин (да кажем, щото може да е и просто мюсюлманин).

# 575
...Точно политкоректност е - бяла жена не трябва да се омъжва за мавър/негър, щото ще го отнесе невинна.

Ама мавър не е негър, а арабин (да кажем, щото може да е и просто мюсюлманин).
Ми аз наклонената черта я използвам в смисъл едното или другото.

# 576
Аз пък за по сексистка и налагаща политически възгледи фентъзи поредица от Мечът на истината не се сещам. Simple Smile

# 577
  • България
Друг въпрос за обсъждане - какво мислите за политкоректността в книгите?
Нищо не мисля.
Стигна ли до такъв момент, зарязвам книгата.
Омръзнаха ми вече тия цветове, коректности и други глупости.
Белите да си пишат за бели, лилавите за лилави. Толкова ли е сложно.
Най-грозно е когато дадена книга се екранизира. Авторът е описал героите, неприятно ми е да гледам съвсем други образи.
В "Западен свят" не мислех за такива неща, но и не съм чела книга - ако въобще има, а там имаше всякакви раси и хора с различна сексуалност. Но не дразни.
Обаче да тъкмят черна Цири, стъкмиха черен Орфей, Гуиневир и т.н. е Гадно.
Кога чичо Том ще бъде изигран от бял актьор?

# 578

Пределно ясна си и съм напълно съгласна с теб.
Кога чичо Том ще бъде изигран от бял актьор?
И аз това се чудя, но и знам отговора, никога.

# 579
МоарейнД, ЗС няма книга, само някакъв много стар филм, който не прилича особено на сериала (освен по това, че има тематичен парк и разбунтували се роботи).

Не съм чела Мечът на истината, сега се замислих за сериала - доколкото си спомням не беше сексистки - имаше главна героиня на име Калан (или нещо подобно), която през цялото време командореше другия главен герой. И не можеха да правят кекс поради някаква специална причина... Но този сериал беше прекратен и така и не разбрах какво става после. А и предполагам, че не е следвал стриктно книгата...

# 580
  • София
Хепи, обективно погледнатп си права, но в Мечът на истината политкоректността е убеждение на автора и някак не ме дразни. Даже тематично не бих се сетила за нея, ако не я беше споменала. Дразни ме коректността към определена идея или тенденция, когато стои закърпена към основния текст. Напоследък в почти всяка книга срещам гейове и лесбийки - ми омръзна ми, безкрайно ме дразнят и не мога да ги дишам. Що не се подразних в "Сърцето на скиталеца....? Щото на героинята й отиваше, и историята, и мъжкаранството, образа й беше такъв.
Петя, сериалът и книгата Мечът на истината нямат почти нищо общо.
Приключвам третия Двор, той ми харесва  повече от предишните две. По-балансирано върви, има доволно действие и интрига.

# 581
  • София
Аз пък за по сексистка и налагаща политически възгледи фентъзи поредица от Мечът на истината не се сещам. Simple Smile
Помня как от нищото Тери Гудкайнд действително скалъпи една тъпа книга (или бяха две?), видимо плюеща комунистическия режим, в която всичко се въртеше почти изцяло около някакви скучни и плоски второстепенни персонажи и почти никак около главните герои. На мен лично ми се стори супер безсмислена и несвързана. То като цяло поредицата умря след първите 5 книги (а те бяха велики).

Но защо да е сексистка поредица - кое навява такива мисли? Калан е невероятно силен и ярък персонаж, от друга страна имаме морещиците. Да, малко е странно главният герой - Търсачът на истината, уж могъщ магьосник с легендарен меч и т.н., да е пазен предимно от жени... Но чак пък някакъв сексизъм?

Иначе сериалът, Legend of the Seeker, беше епичен фейл. Срам ме беше да го гледам.

# 582
Вярно е Simple Smile Там са си убеждения на автора, макар и очевидно натрапени, а не деликатно вплетени.
Ами например любимката ми Маас приши няколко гей двойки тук там от нищото. Определено ме подразни. Simple Smile
А смешно ли ви е като в книги като Колелото и Песента лепнат по някое екзотично царство с разголени чернокожи Simple Smile Понякога става банално Simple Smile

# 583
  • София
Маас, Къде, кой?

# 584
Към края на Троновете бутна някакви във войската, братовчед на Роан беше май, не помня, и още някакви съвсем случайни. Ей тъй от нищото

Общи условия

Активация на акаунт