Фентъзи и фантастика - 17

• 15 342
  • 726
  •   1
Отговори
# 615
За да може армиите да се бият с мечове, след като високотехнологичните им оръжия откажат Simple Smile Ще е идеално, ако щитът предпазва и от куршуми и бомби.
Според мен, при война личният подход е за предпочитане. Ако не е така - защо е забранено химическото оръжие? Бомби може, а газ - не, голям морал, няма що...

# 616
За да може армиите да се бият с мечове, след като високотехнологичните им оръжия откажат Simple Smile Ще е идеално, ако щитът предпазва и от куршуми и бомби.
Според мен, при война личният подход е за предпочитане. Ако не е така - защо е забранено химическото оръжие? Бомби може, а газ - не, голям морал, няма що...
Принципно не съм привърженик на мечовете. Тояга, камшик - ок, но не и мечове/кинжали/абе разни работи с остър метален връх.
Личен подход - няма лошо. Дай ми Скайнет и гледай личен подход. Wink

# 617
Може и с прашки и копия, пак е по-добре, отколкото с танкове Wink

В темата за сериалите писах, че съм за развитието на ИИ (което ще стане, независимо дали го искаме - няма да ни питат). Ако ползването на хуманоидни роботи стане достъпно, най-вероятно ще имам шофьор, готвач, чистач и т.н. Поемам рисковете ))

# 618
Може и с прашки и копия, пак е по-добре, отколкото с танкове Wink

В темата за сериалите писах, че съм за развитието на ИИ (което ще стане, независимо дали го искаме - няма да ни питат). Ако ползването на хуманоидни роботи стане достъпно, най-вероятно ще имам шофьор, готвач, чистач и т.н. Поемам рисковете ))
Просто любопитство - как си представяш ИИ?

# 619
ИИ не трябва ли да има по сериозни занимания от прислужване?
За това,което казваш, една хубава функционална къща например е по добре. Бях споменала дубльора на Хари Потър, забравих му името в момента. Остава парализиран, разработват му къща с всякакви удобства, но тя е предизвикателство, например иска всичко да се управлява лесно и с едно приложение и т.н. Доста полезно, а неочаквано неразработено. Човек очаква, че и с настоящето ниво на технологиите е постижимо и направено, но не.

# 620
  • Чужбина
Момичета, проблемът е, че ИИ точно за такива пипкави работи не става. Може да стане журналист, лекар, адвокат, програмист и т.н., но няма да може да чисти и да мие прозорци.

# 621
ИИ е изкуствен интелект - предполагам, че всяко смарт устройство притежава някаква форма. Щом е нещо повече от проста машина с няколко копчета, значи има някаква форма на ИИ.
 Четох в една статия, че дори Сири притежава ИИ.

# 622
Най-накрая прочетох и трите книги от трилогията "Аз, вещицата". Отне ми един месец, никога не съм чела книги толкова бавно. Мислех да спра още на първата, но пусто любопитство. Не препоръчвам - имам чувството, че писателката е искала да побере всичко в тази история... И накрая се е получил един хубав тюрлюгювеч. 😕😕😕 Вещици, вампири, демони, пътуване във времето, духове... Да не споменавам и родствените връзки!

Последна редакция: сб, 24 авг 2019, 16:23 от ~Chelsea~

# 623
  • Варна
Нищо кой знае какво в технологично отношение не може да се случи на този етап. Бензин, пластмаса и пари - не това е обществото, което ще скочи напред.
Понеже сме започнали темата, да се изкажа визионерски 😄 Според мен ще има един световен катаклизъм - дали ще е война, или друг начин за преразпределение на силите, който ще поизчисти социалните плаки и ще промени приоритетите, и след това ще дойде откритието (ако не се престараят с кризата) 😄 Следващото технологично напред. Едва ли ще е онзи Хикс бозон, по-скоро нещо енергийно, което ще повлече научни открития.
Почти приключвам третия Двор. На всички, които са я харесали, препоръчвам трилогията за Воронин - Вестители, Пазители и Благословени. Подобна е, но според мен по-изчистена и по-донамична. 😍
Предполагам за книгите на Цветелина Владимирова става въпрос. Аз съм ги чела и ги харесвам и се надявам да ми  харесат и дворовете като ги почна. Между другото авторката пише нова книга която е за нов свят и мисля, че ще се казва Червенохалата.

Миналия месец четох Изтръгнати от корен и Сребърна приказка. Харесаха ми, но сякаш повече харесах Сребърна приказка. Не очаквах да ми допаднат толкова книжките, но се радвам, че ми харесаха.

# 624
Сетих се един друг въпрос за обсъждане - има ли нещо често срещано във фантастичните сюжети, което мразите? Нещо като клише или тропа?

Аз мразя изключително много едно нещо, което го има както в книгите, така и в сериалите и филмите. А именно: мразя, когато главните герои дълго време се стремят да спасят някого или се жертват заради този човек, а накрая се окаже, че той не отвръща на чувствата им, или пък е спасен и след 50-тина страници умира. Просто нямам думи да опиша колко негативни емоции изпитвам във връзка с такива сюжетни обрати! А едно от нещата, които ме дразнят май-много, е това, че авторите, които включват тази тропа в произведенията си, си мислят, че са оригинални. Защото нали в приказките, когато героят спаси приятелката си, тя обикновено се жени за него, а не умира след половин час и не се оказва, че всъщност иска да се ожени за някой друг.........
 Във втората ситуация си мисля, че въпросният персонаж е адски неблагодарен и всъщност би ми харесало някой да го "офф-не", обаче точно такива неблагодарници обикновено преживяват финала. Не харесвам и обратната ситуация - главният герой се жертва, за да спаси приятел, съпруг и т.н. и накрая решава, че не иска да са заедно.

Пример от книга - Игрите на глада:
Скрит текст:
Даже две подобни ситуации - първо с Пийта, който беше изключително неблагодарен, след като го спасиха (знам, че вината не беше негова) и после с Прим - през цялата поредица Катнис се жертва, за да може тя да порасне и да живее спокойно и за какво?!

Не съм препрочитала Игрите на глада и не мисля да го правя, точно заради това.

Друга модерна тропа, която ненавиждам, е за приключенките-принцеси. Геймън имаше такъв разказ, в който принцесата (май Снежанка) решава, че не ще да се жени, а ще хваща гората, за да види свят. И е ок това, че е избягала от сватбата, без да предупреди никого.
В книжката "Ръководство на героя за спасяване на кралството" има нещо такова с Пепеляшка - видиш ли, тя не иска конфортен живот, а искала да пътешества и приключенства. Това, че отива на бала е не защото си е мечтала да се почувства красива и да види прекрасната обстановка, а просто от бунтовни подбуди...

Не знам защо западняците си мислят, че това е ново нещо - противната Фантагиро я има от десетилетия... Не ми изглежда особено феминистко, по-скоро безотговорно и повърхностно. Да, има я Зина, но тя е женска версия на Конан, а Конан не е най-добрият ролеви модел.

# 625
  • Чужбина
Мене по принцип, навсякъде, независимо дали книга, филм или сериал, и независимо от жанра, ме дразнят феминистките нотки, които даже не са нотки, ами са оглушителен тътен.

За кого са предназначени? За всеки случай не са подходящи за Централна и Източна Европа, където това всичкото е сняг от вчера ...

# 626
По принцип феминизмът се бори против подтисничеството над жените. За равни права, за гласуване, правото да се женят за когото поискат, да учат и работят каквото поискат и такива неща...
Не ми е ясно за какво се бори съвременният американски феминизъм - жените да са по-горни?!

Наскоро пуснаха един бонус клип на капитан Марвел, в който някакъв досадник я заговаря, тя му чупи ръката, краде дрехите и мотора му и се оттегля "героично". Това ако е нещо позитивно и достойно за герой!!?

# 627
  • Чужбина
И разбира се ... навирането в очите на гей двойки. Направо вечееее ... аман!
В сериала Американски Богове, сцената с ония двамата не е измислена, ами си е от на Геймън книгата. Не успях да вдЕна, каква роля изиграва тая сцена в фентъзи историята му.

Но, както съм писала и друг път, от сериала получих пост-травматичен стрес. Геймън просто ... май не ме кефи.

# 628
Геймън... Чела съм само 3 негови книги... Може да пише, има талант, но неговият душевен свят и начин на мислене е много далеч от мен...
Не ми харесва това, че се изкарва най-големият приятел на Пратчет и само подчертава как непрекъснато са говорили по телефона, как уж изпълнил предсмъртното му желание с адаптацията на Добри поличби... Някак си се изкарва прекалено значим и близък до него. Не го вярвам напълно и ми изглежда нагло.
Колкото до Поличбите - добре де, не беше толкова лоша адаптация, но сцените, в които си личи ярко чувството за хумор на Пратчет и неговият начин на мислене, са променени или изрязани... Това, което е останало в сериала, си е само Геймън. Надявам се да не се подвира повече и да не режисира други творби на ТП.

# 629
  • Чужбина
Това, което е останало в сериала, си е само Геймън. Надявам се да не се подвира повече и да не режисира други творби на ТП.
Действително, сериалът имаше дъх на Геймън, почти изцяло. Напомняше ми ужасно много за Американски Богове.

Да, има талант Геймън, има нещо специфично и нещо много цинично, но една идея по-малко цинизъм би било по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт