Шести клас 2018/2019 - тема 5

• 25 250
  • 758
  •   1
Отговори
# 420
  • София
В математическите на 125то още в началото на втория срок започнаха с материал от 7 клас. Моето дете по това време вече го бях преместила, но това препускане по материала без достатъчно време за усвояване на него му изигра лоша шега още в първия срок на 5 клас и при все, че математиката му беше силен предмет се оказа с бели петна от неусвоени неща, които са базови и виждам, че все още бърка и има нужда от допълнителни упражнения.

# 421
Паралелно образование, добре казано. Мейнстрийм образованието е само една фасада, отдолу родители натискаме децата по курсове, частни учители, тонове материал да вкараме в главите. Worried
Green_dawn, напуснали сте мат. паралелка в 125-то? Защо, какво се случи, това е най-доброто за среден курс след СМГ? Всъщност, ти си написала.
И ние се борихме за там, но не ни приеха. Не знам за добро или за зло...Thinking В квартално и неелитно училище сме.
При нас БЕЛ не е проблем въобще. Не го подценявам, но виждам, че детето се справя и пише добре. Само грознописът е проблем и трябва да го борим.
Математиката ще ни е голямата мъка, не я обича и това е. Учи по задължение и с натиск.

Материалът по БЕЛ и той ли се взема предварително по школи и уроци? Нямам опит и затова питам.

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 11:35 от Анонимен

# 422
Честно, аз мислех, че има паралелно образование, но това с вземането на материала предварително лятото по школи, направо ме втрещи. Не знаех, че е практика.
Не е така! Лятото школите не работят. Сигурно има изключения, но масово е така.
Вземането на материала предварително лятото е с родителите или частни учители, доколкото разбирам.

# 423
Тези карти имах предвид :

# 424
  • София
Мал шанс, бих казала аз, но аз лично си научих урока, че понякога кварталното училище може да носи повече знания от нароченото за елитно, което си подбира децата с изпит. Двете учителки по география са например абсолютни антиподи - в 125то с топ не можех да го накарам да учи по география, в кварталното сам си търси материали. По БЕЛ пише доста повече домашни и по творчески.

# 425
Мария, не може ли догодина да я запишеш на школа, ако решиш?
Отсега ли се планира всичко?
Може ли да споделиш дали тези последни седмици сте взели голяма част от материала за първи срок в седми клас?

Честно, аз мислех, че има паралелно образование, но това с вземането на материала предварително лятото по школи, направо ме втрещи. Не знаех, че е практика.
Доколкото съм чувала записването май поприключи. Но предполагам, че може и септември в "нехитови" школи. Лятото няма какво да ме накара да променя решението си. Осъзнаването ми дали греша или не ще дойде след пробните, когато вече ще е късно.
9 часа седмично математика сравнено с 4 часа ЗП в обикновените училища е сериозна разлика. Не мога да кажа дали е "голяма част от материала за първи срок в седми клас", но да, започнаха да решават задачи с многочлени. Нямам идея дали не е в раздел ИУЧ/ФУЧ, защото не мога да преценя кои часове имат ЗП, кои ИУЧ и кои ФУЧ, както и каква е учебната програма за иуч и фуч. Не съм се интересувала и от учебника по математика в 7 клас, та не зная какво и колко е предвидено за изучаване в първи срок догодина. Моята дъщеря не е математик (нищо, че учи в смг), не мисля, че има нещо незатвърдено от 6-ти клас, не мисля, че препускат, тя рядко допуска грешки на контролни (втория срок само на класното се случи, а първия - само на първото контролно), но на състезателна математика дори и не желае да прочете условията, какво остава да се пробва да ги решава. Само домашните са им по-времеемки, но друг начин за усвояване на материала - няма.

# 426
  • София
В кварталното училище моят син има 4 задължителни часа математика и 2 ИУЧ. Фактът е, че с по-малко часове математика, по-малко домашни, по-малко напрежение, има по-висок резултат на Кенгуруто. Не винаги количеството води до качество. В неговия клас сега няма други желаещи да ходят по състезания и мисля, че и това чисто психологически го успокои, че се състезава само със себе си. Изобщо за тези две "измъчени" години доста научих за детето си и какво го мотивира и какво, напротив, го демотивира. Една случка може да се окаже с абсолютно демотивиращо влияние и върху предмети и хора, които на пръв поглед нямат нищо общо един с друг.

# 427
  • София
selena,Благодаря! Gift Heart

# 428
  • софия
zvanche, както е казала Judy - един от изпитите в местния Американски колеж е по английски/освен по БЕЛ и математика/ и за това го мисля - дали училищните й познания ще са достатъчни да издържи изпита, който включва слушане с разбиране, четене с разбиране, употреба на езика и писмена задача. Аз реално не мога да й преценя нивото в училище, въпреки 6-ците там.
Не знаех  Embarassed В този случай не бих разчитала на училищния английски. Поне трябва да направи няколко ПИ във формата, специфично е и в училище не се прави съвсем сериозно.

# 429
  • София
Мария, не може ли догодина да я запишеш на школа, ако решиш?
Отсега ли се планира всичко?
Може ли да споделиш дали тези последни седмици сте взели голяма част от материала за първи срок в седми клас?

Доколкото съм чувала записването май поприключи. Но предполагам, че може и септември в "нехитови" школи. Лятото няма какво да ме накара да променя решението си. Осъзнаването ми дали греша или не ще дойде след пробните, когато вече ще е късно.
9 часа седмично математика сравнено с 4 часа ЗП в обикновените училища е сериозна разлика.

Мария, зависи какви са ви целите. Ако се целите към НЕГ или Испанска, сигурно няма да стигне само училищна подготовка. За ФЕГ и останалите може и да стигне. Отчитам факта, че Мат е на достатъчно ниво и брой часове, т.е. по мат подготовката ще е достатъчна, но за БЕЛ не съм сигурна. Но пък си споделяла, ако не се лъжа, че дъщеря ти е от четящите и БЕЛ й е силен.
Също важно е и преподаването по БЕЛ в училище, какъв е преподавателя, изискаващ или не и т.н.

Но си права, че ясно ще стане след първите пробни, които са през ноември, ако не се лъжа. Тогава остава възможността и за наемане на частен учител, ако не се намери място в добра школа.

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 12:51 от BFF_

# 430
Има едни безумици на МОН по повод НВО - на изпита черновите да са прикрепени с телбод зад беловите. В момента в седмокласната тема тече дискусия да се пише до медиите и до МОН да отпадне изискването за прикрепените листа чернова, защото това ще доведе до много грешки при преписването и загуба на време при прелистването. Написа се писмо, което може да се препрати до медии, МОН и прочие. Желаещите да подкрепят искането - моля, погледнете в седмокласната тема. Нас ни касае също.

# 431
Ей, то си е изкуство от нищо проблем да направиш.
Някой отчете дейност в МОН.
Това, което разбирам е, че най-вероятно вече са подготвени изпитните материали и за тазгодишните деца май си сложиха още едно допълнително препятствие. Доста креативно решение - успяват с един размах ненужно да затормозят и изпитвани, и обработващи изпитните материали.
И за нас ще измислят нещо сигурно. Сигурно се брейнстормват там и гениалните идеи получават бонуси.

# 432
  • София
И при нас най-накрая всичко приключи. Вчера имаха последни тестове и изпитвания.
Имам сериозни намерения да подхванем лежерно математиката у дома през лятото. Но само като преговор и затвърждаване, без нов материал.
Въобще това ще ни е препъникамъкът явно. Ми каквото стане в крайна сметка.
Иначе девойката е с шестици, като за две от тях (по история и география) се бори до последно. И то защото в нашето училище има практика при 6 първи срок и среден успех например 5.48 за втория срок, и изобщо 5.67 успех за цялата година по статистика от Школо, да оставят 5 за годината.
Не знам това дали е само при нас.
Но ми е озадачаващо. Simple Smile

# 433
И то защото в нашето училище има практика при 6 първи срок и среден успех например 5.48 за втория срок, и изобщо 5.67 успех за цялата година по статистика от Школо, да оставят 5 за годината.
Не знам това дали е само при нас.
Но ми е озадачаващо. Simple Smile
И аз тези дни се дразня на подобни неща. Изобщо не съм по бележкарството, но не мога да се начудя как при примерен среден успех по предмет за срока от порядъка на 5.23 -5.46  ще оставиш на ученика 5-ца с чиста съвест, без да го пробваш за повече или да му дадеш малко за отскок...

Поне едно време по мое време даваха по мъничко в полза на ученика.

# 434
Моят по английски първия срок има 6, а втория - 5. Учителката му е оставила 6 за годината. Единствената оценка, която все още не е нанесена, е по математика ИУЧ. Там не знам дали ще е с 5 или 6, на ЗП по математика има 6. По музика има 5 за годината. Там пък и идея си нямам какво учат и за какво ги изпитват. Учебник по музика вкъщи не се е появявал, нито миналата, нито тази година.

Общи условия

Активация на акаунт