Шести клас 2018/2019 - тема 5

• 25 254
  • 758
  •   1
Отговори
# 405
Има ли някой, който ще кандидатства в София и който ще остави детето си само с училищна подготовка и самоподготовка и по двата предмета?
Аз английския няма да спирам догодина, колкото и времеемко да е. В школата по английски се чувства най-щастлива.

# 406
Всичко, което свършат през лятото, ще им е от полза. Дали по БЕЛ, дали по математика.
Да, лятото трябва да разпускат предимно и да съберат сили. Мисълта ми беше, че за всяко дете е различно. Едно ще учи стихотворения, за да не се докосва в свещената почивка до омразните сборници. Моето по-скоро ще реши една глава от сборник по математика, че и на тестове по граматика БЕЛ ще е готово, ако се окаже, че алтернативата е учене на стихотворение наизуст или четене на нещо, което не му е интересно.
Нагаждаме се според децата, което не значи, че казвам че е лошо да се научат стихотворенията, да се прочетат задълбочено произведенията и т.н.

# 407
  • Велико Търново
Аз не мисля да я карам да учи наизуст стихотворения, по-добре задачи да решава и да чете книги. Стихотворенията ще ги нищят достатъчно в училище и на кръжока.
zvanche, както е казала Judy - един от изпитите в местния Американски колеж е по английски/освен по БЕЛ и математика/ и за това го мисля - дали училищните й познания ще са достатъчни да издържи изпита, който включва слушане с разбиране, четене с разбиране, употреба на езика и писмена задача. Аз реално не мога да й преценя нивото в училище, въпреки 6-ците там.
Judy, напоследък все по-хубави неща чувам за Аркус и все по-лоши за ПМГ и ЕГ. Това, от родители, чиито деца към настоящия момент са 8, 9 и 10 клас - тези, с които съм разговаряла споделят, че дисциплината е затегната, учение и домашни има предостатъчно, за да им уплътнят времето след училище и да не мислят много-много за глупости Wink Дете, което познавам и което се колебаеше между ПМГ и Аркус, и в крайна сметка избра Математическа, вече горещо съжалява за избора си - каза, че почти е невъзможно нещо да чуеш и научиш в час, поголовно бягат от часовете, учителите претупват материала и т.н. Не че в Аркус учителския колектив е върхът, но поне я няма тази лудница, блъсканица и крясъци в час /както се изрази детето/.
Аз съм решила да насоча дъщеря си да се пробва в колежа/през април са изпитите/, пък после ще решим, в зависимост от резултатите й. За тази година има отпуснати 10 бройки безплатно обучение при висок успех, който следва да се поддържа с годишен поне 5,25. Иначе, годишната такса е 1600 евро.

# 408
Благодаря, Бисквитка, и аз чувам позитивни отзиви и мисля, ли мисля...

# 409
Мария, ти и Judy съвсем спокойно можете да минете само с подготовка вкъщи. Не виждам с какво ще допринесе някоя школа, освен с някой практически трик за изпита. Което си се споделя и в темата.
Останалите нищим школи и уроци поради причина, че не можем или не искаме да помагаме с уроците. По-добре си се гответе у дома.

# 410
О, аз не съм против школите. Много хора не могат, нямат време, нямат подготовка, не искат и т. н. - всеки сам си избира. Но без допълнителна подготовка, независимо дали школска или "домашна" - не знам как ще стане... Особено по математика моят без да му обясня вкъщи и да му дам да решава, като му обяснявам грешките, без да преразказва /в училище са го правили не повече от 2-3 пъти тази година, което е нищо/ - ми няма да стане.
Ето, вижте със задачите какво става - някои неща от това, което е било в седми клас, вече се срещат в шести. Наистина е прекалено много обемът вече.
За математиката си се справяме за сега у нас двамката. Но говорих с една учителка - да го упражни за формАта просто, че готви ученици и е по-наясно от мен. Аз мога да обясня задачите, но пък не ми се занимава и с другото. Ще видим.
Ние сме на индивидуална подготовка до момента и защото детето ми е с дислексичен проблем и има нужда от ежедневно индивидуално занимание, за да е в крак с материала. С група при него е невъзможно. Няма никакъв смисъл.

# 411
  • София
За момента ние сме решили, че няма да го пращаме на допълнителни курсове. Купила съм разни материали за самоподготовка, мога да помагам със задачите, с учителката по БЕЛ в училище са се разбрали, че който иска може в часовете за консултация на ученици да й носят преразкази, които са правили вкъщи. Тя ще ги проверява и оценява според скалата на изпита. Закъдето му стигнат силите сам, без курсове, там ще е. Изстрадах си бутането за уж по-добра среда след 4 клас. Засега клони към паралелката с японски в 18то. Отзивите отвсякъде са много добри. Дано това, че сам иска там да го мотивират достатъчно, за да положи необходимите усилия.

# 412
Аз искам математиката да си я готвим двамата вкъщи и то май защото на мен ми е по-кеф да решавам задачи отколкото на него 😂 Той обаче се дърпа и до есента трябва да решим какво ще правим.
Учителката по БЕЛ настоява през лятото да прочете задължително "Немили недраги", "До Чикаго и назад", разказите на Йовков и Елин Пелин, не само тези, които ще изучават, а и други, за да добие по-добра представа за авторите . Доколкото го познавам, специално техните разкази ще му допаднат. Миналото лято много хареса "Косачи". За стихотворенията грам не се притеснявам, има слонска памет и дори да трябва да ги учи наизуст 2-3 прочитания му стигат.

# 413
Ох, досадна съм, но може ли актуалния списък литература за 7 клас Simple Smile

# 414
  • Бургас
Хепи, виж на първа страница. Там е списъка с произведения от 6 и 7 клас, които ще влизат в НВО.

# 415
При нас за математиката не стои изобщо въпросът. В СМГ е достатъчно добра подготовката, а ако нещо не разбере ще се намеся. Но бел ми е голяма въпросителна. Много се радвам на резултата от класното по бел, защото я приземи. Беше толкова самоуверена на тема бел, че много ме дразнеше. Отиде на класно без ниииищо, ама нищо да прочете, защото всичко си знаела. Писа си проекта за сайта и не погледна нито нещо за изпита по ае, нито за бел. По ае се върна със страхотен резултат, но по бел видя, че има пропуски, дано се стресне. Всичките грешки са по БЕ. (Класното е било тип модул 1 на нво.) Проблем ми е, че по бел нито мога да проверя нещо, нито знам какво се учи, кръгла нула съм. Че е решено да не ходи и на бел, решено е. Вярно, че борбата ни не е за смг/нег, а за фег, но колкото и там да е по-нисък бала, не е съвсем да е изкаран с лека ръка. Ще си карам още година в размисли дали не сгреших.

# 416
  • София
Да, и при нас ги изпитват на стихотворенията. И аз съм планирала отдих до края на юли, и от 1ви август да започнем малко по малко.
Задължителна литература, стихотворенията наизуст + малко задачи по математика. И то основно алгебра, защото на нас там ни куцат нещата. От много бързане, бърка бакалските сметки и му отива задачата на кино Sad
Иначе, втория срок се отпусна много. Надявам се, че това няма да продължи догодина. И се радвам поне, че догодина втория срок ще са първа смяна, а не втора. Толкова я мразя тази втора смяна, че ...

# 417
Е, колко да е по-нисък бала за ФЕГ...не е колкото за СМГ, но не е никак нисък...

# 418
Мария, не може ли догодина да я запишеш на школа, ако решиш?
Отсега ли се планира всичко?
Може ли да споделиш дали тези последни седмици сте взели голяма част от материала за първи срок в седми клас?

Честно, аз мислех, че има паралелно образование, но това с вземането на материала предварително лятото по школи, направо ме втрещи. Не знаех, че е практика.

# 419
Практика е. Паралелното образование у нас е от десетилетия по-развито от задължителното училищно такова дори /като резултати/.
Те затова лично аз имам изключително негативно отношение към образователната система на държавата ни. Такъв дублаж и преднина дори в извънзадължителната форма по белия свят не знам да има. А за да го има - има и причини за това.

Общи условия

Активация на акаунт