Шести клас 2018/2019 - тема 5

• 25 032
  • 758
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Изтеглянето на материала напред от школите помага после в училище, т.е. справят се по-добре, защото вече си знаят урока.
Школата за 7клас статира в началото на септември. В края на месеца, когато започнаха новия материал в училище, взетите часовете школата се равняваха на цял месец в училище.

# 376
Аз мисля да го оставя да почива около месец - както правим всяко лято. После ще почне да си чете произведенията за 7 клас и да пише домашното по математика, което вероятно ще е солидно. Това по 1-2 часа дневно сумарно, за да може да си почине. Чака ги тежка година и без друго.
За съжаление ще се наложи да прекъсне английския език, за да наместим времево курса по български в Междучасие. А така добре си вървеше с английския. Завърши B1 и знанията му вече са по-добри от тези на баща му, братята ми и 2/3 от колегите ми (които са учили английски).
Но не виждам как ще успее, ако не го спрем. И сега едва смогваше.
Това все едно аз съм го писала Simple Smile Включително знанията (B1) спрямо възрастни работещи хора около мен, някои учили в хуманитарни гимназии... , че и филологии /да се чуди човек накъде върви виШуто образУвание/.
Оставям само спорта - той ще е вечер - за разтоварване и здрав сън Simple Smile

# 377
  • у дома
Моят шестокласник приключи учебната година-днес заминаха за 5 дни на зелено училище-бележниците ще им дават на 20ти юни.Не че през май  е учил много много-освен официалните неучебни дни-още един ден не учиха,защото ходиха на екскурзия до техноленд -София,а и  5 деца от класа ходиха по проект с деца от Румъния на 4 дневен семинар за Митове и легенди-било е много интересно според думите му-та хич не е преучил...Моето успя да се пребори за 6 по география за годината,за 2 срок ще има 5-по др си се знаеше,че ще е 6 ,защото повечето оценки си му бяха отлични. Обаче и той е от супер енергоспестяващите деца-сакън да не направи нещо повече и постоянно се разправяме за това...
Опит с баткото,който е 10ти клас-понеже имам възможност и необходимите знания-лятото преди 7 клас с по 1 час дневно занимание бяхме минали спокойно  цялата алгебра и част от геометрията-през годината си правеше ПИ  и ги обсъждахме,но не е имало напрежение.по литература беше научил по обемните стихотворения лятото след много мрънкане-математиката я приемаше доброволно-обаче през учебната година ми беше много благодарен,че го накарах да го направи...С дребен честно си признавам,че нямам сили, нито и желание да го правя...Той е от четящите и през годината деца-на преразказите -ако му хареса текста може да го направи супер-класира се за 2 кръг на олимпиадата по бел ,но ако е с много описания спира да се задълбочава и не му се получава„„„

# 378
  • София
Аз още се чудя за баланса на уроците идната година.БЕЛ ще ходи както досега веднъж седмично по два часа в блок.Ходи индивидуално и мисля че е достатъчно.Математиката е наблизо в квартала-2-3 пъти седмично.Английския мисля да го оставим,пък ако види зор-ще спираме.Частна учителка веднъж седмично на блок.Говорихме относно времето на провеждане на всичко това и решихме единодушно че ще струпваме през седмицата,а уикендите ще са свободни откъм уроци.Нека да е ясно дори и само психологически че тези два дни в края на седмицата са разтоварващи

# 379
  • София
Лично за мен школите и частните уроци имат за цел да надграждат материала в училище, а не да го изпреварват. Знам за София за една школа, тръгнала точно с този изпреварващ подход, и разбира се, се е провалила, тъй че може да си имате едно на ум с ученето през лятото. Ние ще почиваме активно, като имаме литература за 7 клас, домашно по английски и по малко задачи с баба си. На есен с песен започват курсовете. Излишен стрес през лятото няма да му причинявам, достатъчно ще бъде следващата година.

# 380
  • у дома
В интерес на истината ми преди 3 години детето ми изкара отлични оценки-въобще не се е стресирал с този 1 час учене на ден  през ваканцията по математика-даже си мисля че му беше в пъти по-добре,защото всичко си му беше улегнало в главата и въобще изобщо нямаше никакъв стрес през годината...Обаче дребен е друга бира и аз се изтощавам само от разправиите да започне да учи ,та май ако не прояви желание мисля да си го спестя с него. Ще има 10 часа в училище математика следващата година ,та мисля все да я научи,а и тя му е по-силния предмет.

# 381
  • София
Лично за мен школите и частните уроци имат за цел да надграждат материала в училище, а не да го изпреварват. Знам за София за една школа, тръгнала точно с този изпреварващ подход, и разбира се, се е провалила, тъй че може да си имате едно на ум с ученето през лятото.
Да, и аз знам за подобен провал, но взет предварително материал с частен учител през лятото преди 7-ми клас.
Не съм привърженик на ученето през ваканцията, следва натоварена учебна година. Говоря от опит с баткото, който прегря към края на април-май в неговия 7-ми клас, а като се замисля, че изпитте вече са насрочени след средата на юни  #Crazy
Но през лятото ще си чете задължителната литература и ще учи стихотворенията, това помогна на баткото ни доста.

Иначе и моята е от притеснителните, на изпит FCE устен за момент блокирала от присетеснение. Аз също й обяснявам, че това е само тренировка, не е важен резултатът, но пак...

# 382
Лично за мен школите и частните уроци имат за цел да надграждат материала в училище, а не да го изпреварват. Знам за София за една школа, тръгнала точно с този изпреварващ подход, и разбира се, се е провалила, тъй че може да си имате едно на ум с ученето през лятото. Ние ще почиваме активно, като имаме литература за 7 клас, домашно по английски и по малко задачи с баба си. На есен с песен започват курсовете. Излишен стрес през лятото няма да му причинявам, достатъчно ще бъде следващата година.

В какво се изразява провалът на тази школа?
И изобщо, какви са минусите на вземането на материала предварително, освен евентуално прегряване и преумора на децата?
Не, че това е малко, но съм се замислила за това и виждам, че май е масова практика изпреварването, за да се гарантира успех на матурите.Thinking

# 383
  • София
Мисля, че е затворила школата, потърсете детайли в нета, някъде бях срещала тази информация. А иначе за минусите - гаранция няма никаква при никакви обстоятелства, разбира се, както обичам да се изразявам аз - целта винаги е да намалим риска до минимум, но при моето дете настава една каша в главата и никак не е добре, защото нашата учителка по математика върви умишлено малко по - бавно по материала с цел по - добро усвояване.

# 384
Благодаря, да, има го и този момент, особено за деца, на които математиката не им се удава и не я обичат, като моето.

# 385
  • София
От родители с деца в СМГ знам, че там вече  работят по сборниците за 7 клас. Тук има такива майки, могат да кажат дали е така. И тъй като това е училище, даващо най- добрата подготовка по математика в София- when in Rome do as the Romans do Joy   Ние обаче трябва да затвърдим материала от 6. и някои пропуски от 5. За да вървим напред, не трябва да останат неразбрани неща. Поне аз така разбирам математиката.

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 09:05 от bazel

# 386
Аз също смятам, да почива лятото, ще чета литературата, която им дадат...За англ език ходи в школа, но още съм в чуденка дали да го продължи???
Има едни карто по БЕЛ за 7 ми клас с откъси от произведения- каква им е целта, освен предполагам да познаеш кое е произведението- ще има ли такива въпроси на НВО-то?

# 387
В интерес на истината ми преди 3 години детето ми изкара отлични оценки-въобще не се е стресирал с този 1 час учене на ден  през ваканцията по математика-даже си мисля че му беше в пъти по-добре,защото всичко си му беше улегнало в главата и въобще изобщо нямаше никакъв стрес през годината...Обаче дребен е друга бира и аз се изтощавам само от разправиите да започне да учи ,та май ако не прояви желание мисля да си го спестя с него. Ще има 10 часа в училище математика следващата година ,та мисля все да я научи,а и тя му е по-силния предмет.

Нищо стресиращо няма от учене по час дневно. Всеки нормален човек ще го понесе, че ако е и дете на 12-13 години само ще оцени ползата от това.

Цитат
И изобщо, какви са минусите на вземането на материала предварително, освен евентуално прегряване и преумора на децата?
Макар че, както вече писах, лично аз не съм го практикувала за НВО с голямото дете, с колкото и учители да съм разговаряла по този въпрос, вкл. и от училище, всички са на мнение, че е полезно лятото преди седми клас да се помогне по този начин с математиката специално, защото материалът е много обемен и няма време да улегне. Не е само математиката, понеже, през учебната година и няма време реално за това.
Разбира се който както иска, така ще процедира, аз споделям мнения на поне трима части учители по математика и двама училищни, с които лично аз съм говорила. Иначе има и други.
А прегряване и преумора от занимания по час дневно нормално дете няма да получи със сигурност на тази възраст.

От родители с деца в СМГ знам, че там вече  работят по сборниците за 7 клас. Тук има такива майки, могат да кажат дали е така. И тъй като това е училище, даващо най- добрата подготовка по математика в София- when in Rome do as the Romans do Joy   Ние обаче трябва да затвърдим материала от 6. и някои пропуски от 5. За да вървим напред, не трябва да останат неразбрани неща. Поне аз така разбирам математиката.
Хората са професионалисти и се замнимават цял живот с такава подготовка.
И аз ще почна с преговора от шести клас и определено смятам да го занимая поне със седмокласната алгебра.

# 388
Виждам, че има поща групата....как се получава достъпа до нея...?
Тези карти за който писах ги имам в pdf формат и мога да ги споделя

# 389
  • Велико Търново
При нас вече приключи годишното оформяне, днес си връщат учебниците. За лятната ваканция имат по 100 задачи по математика домашно, и задължителната литература по БЕЛ. Мисля да отпусна на щерката "нищо-не-правене" до края на юни и от юли да подхваща лека -полека математика + четене. За следващата учебна година най-вероятно ще посещава в училище кръжоците по БЕЛ и математика. Досега не е ходила на никакви курсове по английски, и се чудя дали е удачно първият срок да я запиша някъде, с оглед пробните изпити в Американския колеж, или да не я претоварвам излишно и да разчита на училищните знания...

Общи условия

Активация на акаунт