Шести клас 2018/2019 - тема 5

• 25 248
  • 758
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Не ми е важно какви са оценките, а какво седи зад тях, но моята е оформена по всички предмети и има 6-ци, дори и по недолюбваната история  Rolling Eyes Там беше на косъм и се стегна, преговори, прави допълнителни проекти и успя. Като цяло доста е самостоятелна, мотивирана и борбена.
Не знае още къде иска да продължи, аз също не съм 100% сигурна, но пък и по-големият избор зависи от това какво изкара на изпита, както и от подготовката през годината.
По принцип и спортува редовно (но не всеки ден), така че покрива нормативите по ФВ. По музика и рисуване са пощадени...
Днес са правили изходно по МАТ, пълно 6.  newsm10

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 16:57 от BFF_

# 451
При нас няма напрежение по "разтоварващите" предмети. Не ги стресират. Правиха някакви контролни по музика, но не беше нещо страшно.
Нашите утре връщат учебниците. Очакваме шестици по всичко, но девойката много се вълнуваше да не си развали успеха - досега винаги с пълно шест е завършвала.  Laughing

# 452
  • софия
Свърши се официално. Ура! Да починем дружно хубаво преди големия напън.
Вчера върнаха учебниците, днес ще остане вкъщи да се мотае, утре са на екскурзия, в петък си взимат бележниците. Доволна съм от детето.

# 453
Нашите вчера връщаха учебниците, днес не знам какво ще правят, в четвъртък и петък имат екскурзия и няма да се учи.
Госпожата им по история им дала 5 исторически романа да четат и да правят характеристика на литературни герои. Бих приветствала идеята, ако не ни предстоеше 7ми клас и всичко, което съм замислила като занимания по БЕЛ и математика за щерката...

# 454
  • Велико Търново
Free Soul, любопитно ми е, кои са тези романи? Би било идея какво да чете щерката, освен задължителната литература - тя не е и много, според мен, преобладават стихотворенията, няколко разказа...четат се за 1 ден.
Нашите днес са на еднодневна екскурзия, в петък ще има парти и връщане на бележниците.
Мисля да я запиша на едномесечен езиков курс през юли, два-три пъти седмично са занятията, и тренировките допълнително, мисля, че няма да скучае Wink

# 455
Нашите вчера връщаха учебниците, днес не знам какво ще правят, в четвъртък и петък имат екскурзия и няма да се учи.
Госпожата им по история им дала 5 исторически романа да четат и да правят характеристика на литературни герои. Бих приветствала идеята, ако не ни предстоеше 7ми клас и всичко, което съм замислила като занимания по БЕЛ и математика за щерката...

Може ли да ги споделиш?
За мен идеята също е добра. Интересно ми е, какво е счела учителката за подходящо за 12-13 годишно дете. Бих ги препоръчала на сина, поне 1-2 книги от този сорт, тъй като дадените за задължителен прочит произведения не са толкова много и освен това са... абе откровено повечето са кофти за днешните деца. Безнадеждно далечни.

# 456
Това е списъкът по история:
1.Димитър Талев „Хилендарския монах“- роман
2.Неда Андонова „Войната свърши в четвъртък” - роман
3.Милен Русков „Възвишение“-роман
4.Вера Мутафчиева „Случаят Джем“- роман
5.Токораз Исто „Ятаган и меч“ първа част „Еничар“- роман

# 457
Мерси.
Много му хареса филма "Възвишение". И се смяхме заедно на него, и го обсъждахме.
Трябва да ги понагледам останалите.

# 458
  • Велико Търново
И аз благодаря! Да си призная, не съм ги чела, но ще ги разгледам. Събирам и други предложения за лятно четене - повечето класически детско-юношески романи ги е чела - "Без дом", "Стас и Нели", "Парижката Света Богородица", "Винету", "Клетниците"...Определено, "До Чикаго и назад" и "Немили-недраги" няма да й са особено интересни, особено пътепис..Повече интерес прояви към "Бай Ганьо" , но доколко ще я разбере е друг въпрос...

# 459
  • София
Миналата година по мое настояване дъщеря ми прочете "Под игото" в целия му вид. Едвам. Мнооого скучно. После се оказа, че масово съучениците ѝ са чели някаква съкратена версия (или резюме) и са прочели в оригинал само изучаваните глави.
В този смисъл се питам какво да правим с "Немили недраги" и двете Алеково произведения.
Има ли смисъл да се четат целите според вас?

# 460
Моят харесва Бай ви Ганьо. Даже съм му давала миналото лято за преразкази от там. Но пътеписи и още повече "Немили недраги" - определено не са за децата днес. Просто у нас е консервна фабрика литературата.
Цитат
Има ли смисъл да се четат целите според вас?
За мен - не. Само частите, които ще учат, а за хъшовете най-много да видим театрална постановка или нещо съкратено. На мен също това ми беше толкова тегаво, че така и не го прочетох цялото. А чета всеки ден. Много обичам да чета.

# 461
Благодаря, ще взема някои от тях. Със сигурност Талев и Милен Русков.
"Случаят Джем" не знам доколко ще я схване 12-13 годишно дете, но пък щом учител я препоръчва Thinking. Другите не съм ги чела и не мога да изкажа мнение.

# 462
Дъщеря ми едва избута пътеписа, и по-натам Дон Кихот, а е от много четящите. Не знам брат й дали ще прочете нещо от задължителната литература. Миналата година прочете Под игото, беше разочарован от финала, и каза, че всъщност е било доста интересно.
Навремето и аз не харесвах доста книги, пък сега ми харесват. Ама...

# 463
  • Велико Търново
И моята дъщеря прочете "Под игото", но към средата я увлече, а накрая даже каза, че не е толкова лоша, даже била интересна и помни доста подробности. "До Чикаго и назад" и на мен ми е скучна, предполагам, че и нея няма да я увлече. Честно казано, бих я накарала да прочете повече разкази на Йовков или Елин Пелин. Стихотворенията ще ги чете накрая, и без това нищо няма да запомни.

# 464
  • софия
Благодаря, ще взема някои от тях. Със сигурност Талев и Милен Русков.
"Случаят Джем" не знам доколко ще я схване 12-13 годишно дете, но пък щом учител я препоръчва Thinking. Другите не съм ги чела и не мога да изкажа мнение.
Стилът на Русков е прекрасен, но има много думи, които те не разбират. Ние гледахме 2 пъти "Възвишение", детето много го харесва. Дадохме книгата да чете, на 4тата страница каза, че не разбира какво пише  Laughing Но познавам дете, което би я разбрало. Зависи от детето и колко чете. Моето, за съжаление, не е от четящите.

Общи условия

Активация на акаунт