Цветята в нашия дом - тема 76

• 27 290
  • 733
  •   1
Отговори
# 465
Според мен да, но все пак е желателно да са под навес, под дървета, нещо такова, за да се предпазят от слани.
Благодаря!
Имам "зимна градина" - метална етажерка с покривало на терасата. Би трябвало да свърши работа.

# 466
Според мен да, но все пак е желателно да са под навес, под дървета, нещо такова, за да се предпазят от слани.
Благодаря!
Имам "зимна градина" - метална етажерка с покривало на терасата. Би трябвало да свърши работа.

Между метала и саксиите трябва да сложиш изолатор, защото от метала корените ще изстиват много. Най-добре ред дърво, може и дебел пласт вестници, стиропор и др. Аз си увивам с вестници някои  саксии, които зимуват навън - да предпазя корените от измръзване. Може и в по-голям съд с дървени стърготини. Все пак не са в земята.

Но мушкатата не са такъв проблем през зимата. Писах преди време, майка ми ги иззимяваше, като ги вадеше , връзваше и с корените нагоре. Напролет вкореняваше нови от връхчетата.
Аз съм опитвала с извадени,  и  ги слагам всичките накуп - корените в найлонов плик, като от време на време ги пръскам малко с вода - с пръскалка. Беше много интересно, пускаха малки фини коренчета и нямаха никакъв проблем.

Последна редакция: сб, 07 сеп 2019, 12:40 от Diorela

# 467
Тук температурите много рядко падат под 0 градуса и се надявах да не се налага да ги дундуркам много.
Рафтчетата на етажерката са тип решетка - не са плътни. Ще подложа вестници за всеки случай, а и покривалото се затваря от всякъде. Надявам се да е достатъчно. Надали ще стигна до вадене от саксиите чак.  Blush
Благодаря за съветите!

# 468
Винки как мога да зазимя? Почнали са да порастват малки стръкчета от семенцата и ми се иска да ги опазя да не умрат зимата. Сигурно във входа...

# 469
Здравейте момичета!
Някой може ли да каже какво му е на кактуса? Четох че петна се получават от гъбични  инфекции или пък  от повече влага? Повече от 2 години си го гледам и си беше добре....

Ето го :

Благодаря!

# 470
Почвата каква е?

# 471
Субстрат за кактуси, такава купих. С малки камъчета вътре.

# 472
Камъчетата съдържат влага и корените на кактуса може да загният.Махни ги и сложи по-песъчлива почва.

# 473
Благодаря! Ще го пресадя.
Дано се оправи. Simple Smile

# 474
Пиши какво е станало.Успех!

# 475
Здравейте, моля за малко напътствия. Имам Дърво на живота. Отглеждам го по следния начин: в стая, не е изложено на пряка слънчева светлина, но като цяло е в доста топла среда. Поливам го 1-2 пъти седмично.
Проблем: изсъхнаха и съответно окапаха 80% от листата.
Въпрос: трябва ли да го пресадя (сега е в малка саксия, но може би е недосттаъчна вече- има разклонения). Кога се пресажда- има ли определен период? Каква почва?

Какво мога да направя вече на този етап, за да се опитам да го спася Sad

# 476
Пресадете го, разбира се !
От това, което виждам на снимката, ми се струва, че е още в транспортната си саксийка и в субстрата , с който е закупено горкото растение. В този субстрат няма нищо хранително. Затова цветята се пресаждат след закупуването им.
Моето Дърво на живота го окастрих брутално преди месец, тъй като му бяха изгоряли листата. Вече почна да изкарва нови и се съвзема много бързо Simple Smile
Утре ще кача снимки на "преди" и "след" Simple Smile

# 477
Качете и аз ще кача да видите какво чудо е моето.
Имам 3 въпроса :
1. Драцената в малка саксия ли е?

2. Бенджамина го пресъдих преди малко защото се килваше и падаше, но тази саксия голяма ли е?

3. Тези бели петна по цикаса някаква болест ли са? Беше навън и налазен от  миризливки, които впрочем ми надупчиха листата на каланхоетата и мушкатите. Ще оцелее ли?

Последна редакция: нд, 08 сеп 2019, 13:11 от ЗЛОДЕИДА

# 478
  • Пловдив
Драцената и бенджаминът ми изглеждат ОК в тези саксии.

# 479
  • на острова на мечтите
Петмата по цикаса са от слънцето, вероятно. Добре си изглежда. А и другите две също.
Моите цикас са пуснали бебета в основата си. Искам да ги махна. Нямам идея как, или по-скоро,дали ще е възможно. Те са доста бодливи и ме е страх да не си нараня очите. Наскоро се оперирах. Ще го мисля като почнат дъждовете. Вероятно ще изчакам градинарят.

Общи условия

Активация на акаунт