Любители на Котки - Тема 133

• 22 962
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Какви ушички има! Като на рисче!  Heart Eyes

Само 2-3 часа не се яде. Докато се усвои лекарството. И преди даване на хапче трябва да е празно стомахчето, за да е по-ефективно действието.

# 586
  • София
Таня, преведох малко на 6ти. Ще пусна още в понеделник. Чудесно, че се оправя котан.

Искам да споделя нещо, което вече четвърти ден мира не ми дава.
Във вторник късно вечрта брат ми намерил паднало в шахта коте. Въртяхме се, чудихме се, нямахме нищо подходящо за вадене. Дълбочината беше около 2м. Беше и тъмно.
Споделих в една група. Оттам по-знаещи и можещи дадоха чудесни съвети и предложения за практическа помощ. Десетки добри хора се отзоваха по различен начин. Рано сутринта в сряда се оказа, че котето не е там. Минимална е вероятността друг да го е извадил през нощта заради безумното положение на шахтата - на остров между две платна на много оживен булевард,
Минаха 2 дни в опит да го примамим, защото под видимия бетонен цилиндър, настрани, има дупка и то влизаше там. Тъкмо бях загубила надежда, защото не знехме къде се е навряло и накъде води дупката (междувременно няколко пъти няколко човека звъняха на 112).
В четвъртък вечерта обаче един ентусиаст с интереси към подземията дойде със стълба и снима мястото. Оказа се тунел 5м хоризонтално, който води до проход успоредно на платното.Гледа по кадастър и предположи, че е колектор за топлопровод на по-ниско ниво. Обясни, че там може да се влезе и да се потърси. Остана надеждата и след неуспешните му опити със 112 и  спешния телефон на Столична Община, Екоравновесие и Пожарна, вчера преди обяд започнах да търся нецентрализирани телефони.
Нашата Община се отзова светкавично. От спешния им телефон не се объркаха и препратиха към Отдел „Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология”. Оттам ме насочиха към конкретен човек, знаещ какво има под пътя. Оказа се колектор на ЧЕЗ. След няма и 10 мин. човекът от Общината звънна, че екип отива на място.
Пак се появи надеждата, че ако е живо котето, ще влязат и ще го извадят.
На място са отишли 6 човека от ЧЕЗ и 2ма от Общината. За съжаление след много дискусии по телефона отказаха да влязат в колектора. Било тъмно?! Имало необезопосени кабели с високо напрежение?! Колекторът бил дълъг 1 км и трябвало да спират тока. Нямало да могат да го хванат. Казах, че има желаещи да влязат от спасителната ни групичка, хора с котешки капани и т.н. Не можело.
След всичките обяснения, че те имат вина за случилото се, понеже тая шахта в Google maps от 2012г. си седи отворена, се отказах Sad
Не можах да поема отговорност човек да пострада, ако е истина това, което казват и си дадох сметка, че дори да влязат, за да им се махна от главата, щяха да излязат и да кажат, че не са намерили. Бяха минали и два дни, макар че хранихме котето, докато се виждаше. Реално шанс имаше.
Остана съмнението, че нещата не са, както ми казват. Човек от близката кооперация сподели, че преди години две патрулки дебнели апаши до същата тая дупка. Келешите спокойно си излезли оттам с торби - явно нещо откраднато, и явно живи. Вероятно след този случай са понасипали шахтата и е останала педята дупка, в която се навря котето.
За наша сметка остана и огорчението, че бяхме на косъм от успех, след като все пак някакви институции се раздвижиха, а се оказа напразно. Остана въображението какво се е случило с животното по вина на хората и по моя вина - че не знаех какво и как, че не бях достатъчно бърза и ефективна. Ясно, че на са едно и две бедстващите животни. Ясно, че можеше кола да го сгази или друго. Но като си го видял, престава да е едно от многото, особено ако има какво да направиш.
За момент си помислих, че ако все пак извадят котето след толкова усилия, нама пак да го пусна на пътя и ще имаме второ коте вкъщи. Не стана така.

Специално благодаря на потребителката 00404 от групата! Преди време беше писала за жена-ловец на котки, която ако знае къде са, чудеса прави, но ги изважда. Истина е! Запознах се с тая жена Simple Smile Ако котето беше там, щеше да го улови.

Извинете за дългия текст! Криво ми е още...
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 11:31 от Simantro

# 587
Таня,  и аз ще преведа пак в понеделник.  Много  странно,  но не видях сумата която преведох по банков път.  Не може да не са я получили.  Кажи им да проверят пак.  Посочила съм и номер и име.     
Симантро, котенцето е възможно да е намерило друг изход  и да е излязло.  Иначе щеше да е гладно и от глад и страх да мярка близо до изхода. Те са много умнички и не се предават току така.  Ослушай се пак и днеска,  по късно,  като почва да се смрачава.

# 588
  • София
И моята сума не е точна. Вероятно имат такса и при получаване.
Надявам се да има друг изход някъде из тоя 1км, да, но едва ли. След тунела нивото пада и вероятно избщо няма възможност за връщане. Два дни оставяхме прясна храна, но си стоеше. Все пак дано!

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 11:44 от Simantro

# 589
Най-добрия вариант да подпомогнете лечението на Рижко - свържете се с Таня на лични да ви даде банковата си сметка и преведете пари директно на нея. Аз така направих.
Ако някой е превел през Пейпал, естествено ще види по-малка получена сума. Таксата им е около 4℅.

# 590
  • Варна
И защо, ако превеждаме на клиниката каква е разликата? С пейпал мога от къщи, по банка - трябва да ходя до банката. Размотаване, което не знам кога ще имам време да направя. И пак има банкови такси, няма безплатен превод.

# 591
Съветът ми беше за тези, които имат активно онлайн банкиране, при което таксата е само 80 ст.
Ако се ходи до банка, особено при по-малка сума загубата на пари може да се окаже повече от таксата на Пейпал.

# 592
  • Варна
Аха, ясно Peace

# 593
  • София
Аз преведох от он-лайн банкиране, затова се учудих. Мисля, че само аз плащам такса, а пратената сума трябва да е точна за получателя.

# 594
  • София
Всъщност само 145 лв са дошли по банков път и най-вероятно е сборна сума. Има 100 лв. платени на място, а онези, които завършват на 9 са по Пейпал. Самите те казаха, че преводите пристигат след 2 дни. Тези явно са изпратените от първия ден. Днес е събота и няма дошли по банка. Само 35 по Пейпал. Надявам се, че в понеделник ще се появят още пари. Добавили са ни още 3 дни по 75 лв за стационар. Дори са се опитали да минат с цялата сума, но мъжът ми ги е накарал да направят договорената отстъпка от 20 %.

242 лв. са остатъка от вчерашната сметка.

Но колкото и много пари да платихме, няма по-хубаво нещо от резултата:  Heart Eyes

Рижко вече е без катетър и се е изпишкал сам цели 2 пъти от сутринта. Креатининът му е 187 при горна граница 180, което е почти в норма. А беше 700 при приемането! Казаха, че диагнозата е била остра бъбречна недостатъчност, но тя се лекува и може бъбреците да се оправят напълно. Все още на ехографа не са съвсем добре, но кръвните изследвания показват, че се влияе добре от лечението. Имаме разпечатани изследвания, но са при дъщеря ми. Изпрати ми ги, но са много бледи и не се четат. Довечера ще ги донесе и ще ги снимаме отново, за да ги покажа.

Дъщеря ми склони приятеля си да подслони Рижко докато се възстанови. Надява се Рижко да се държи прилично и да му влезе под кожата. Wink

Simantro, видях снимките на тази маца из Фейсбук. Дано е станало чудо и да е намерила начин да излезе!

# 595
Много се радвам за Рижко.  Ще се оправи  миличкия

# 596
И дано приятелят на дъщеря ти се влюби в него😍

# 597
  • София
Радвам се за Рижко! Борбени момче и късметлийче да попадне на Таня67.
В крайна сметка от човешка намеса ли е пострадало котето?

# 598
Бързо възстановяване на Рижко ви пожелаваме с Бегинс! Добре, че си е намерил дом при близък на Таня човек.
Този приятел в къща или апартамент живее? Близо ли е до местообитанията на Рижко?

Там - там е прекрасна чаровница! Името й е много сладко. Как го избрахте?

При нас нещата са наред доколкото е възможно.

Ще пиша малко за нас, хората и малко размисли. Всеки коментар ще ми е от полза.

Знаете, ходихме при Кънев и Пейчева от ветеринарна клиника Орион, при Каладоктор за второ мнение и накрая стигнахме до Велев.

Първия удобно забрави след първото възпаление на слъзния канал да сложи фуния. И двата пъти той ни ряза бузата и се справи добре. Ходих няколко пъти за хапчета при Пейчева като единия път го засякох и него. Той излезе да говори по телефона за доставката на някакво скъпо лекарство за куче както подразбра от разговора им. Явно парите са му важни и печалбата. След второто рязане, инжекциите с антибиотиците един път не е поискал да види Бегинс. От него пари няма да изкара.

Пейчева се опитва да помогне, но не знае как. Случи се привечер да ходя за Ипакетин и тя се отпусна да говори. Нейната любима котка е починала на 14 години, а е била глезена и гледана. Раждала всяка година, хранена с Роял Канин (един път давах пари за скъпа храна, втори път да оправям последствията от нея. До професори, до врачки стигнах, дадох всичко от себе си и не я спасих - цитирам думите й).
Иска да ни помогне, но не знае как. Може би след Бегинс ще й кажа продължението ...

Каладоктор се опита да ни пробута паучове на Роял Канин по 3 лв единия и скъп аналог на Ипатекина. Поне ни установи с изследвания микроспорията.

От две седмици ходим или звъним по телефона на тия от Орион защото Ипакитина ни свършва. Даваха ни го безплатно, останал от други котки. Още чакаме да ни го поръчат ...
Пейчева иска кръвна картина, урина и кръвно налягане - около 60 лв.

Във вторник ходихме при Велев без Бегинс. Стопанката на последния му е звъннала според уговорката им и той е казал да мине да й даде още хапчета. Той преди около две седмици на първия ни преглед му би една инжекция антибиотик и противовъзпалително и ни даде три за вкъщи да се бият през ден. Назначи ни глюкоза за подсилване на апетита. Каза Легафитон 200 за черния дроб и Ипакетин да останат. Да спрем с витамин Ц и Невробекс.
От тази терапия Бегинс живна, спря да се крие под завивките, започна да търси контакт с хората - да не остава сам в стаята си. Тръгна да се качва по балкона, кухненски шкафове, мивката в банята - подмлади се.

Във вторник ходихме при него, разказахме му какво се случва. Първите му думи бяха, че ни помни и иска да го види.
Велев каза, че Бегинс се чувства млад в ума си и не съзнава промените в тялото си. Отдели и време да ни пита имаме ли въпроси и ни отговори. Някак се погрижи за двукраките защото ако ние не сме здрави и котката няма да е.

Даде ни една инжекция с антибиотик за три дни. Днес беше последната.
Аз го питах за микроспорията. Петното се разраства и тръгва към гърдите и горната част на врата. Даде ни ампула и инжекция Биокан, да я сложим два дни след последната инжекция с антибиотик - във вторник. Дано ни порасне козинка!

За тройната инжекция антибиотик, капсулата Биокан за микроспорията + инжекция за нея и малка кутия витамин К платихме 20 лв. Последното е два пъти дневно с клечка за уши да си мажем зъбите - чупят се, разкървяват се.

Казахме му и за Ипакитина. Той каза, че има ветеринарна клиника в Люлин откъдето и обикновени хора поръчват на ниски цени. Като ми каза името - Гергьовче, се сетих къде е. Там Кънев ме прати да си купя фуния.
Всъщност не е една ветеринарната клиника, а са две. Продават много неща и във двете са обясняващи. Даже във втората имат и кабинет.

За мен като неразбираща са някакви кутийки. Четох надписите - нещо за мазане на виметата  на кравите, нещо против канибализъм и картинки на кокошки и прасета.

В Гергьовци оставихме 40 лв за 60 гр Ипакетин, два блистера Легафитон 200, глюкоза. За мен е малко.
Пак там се оказа, че пауч Ренал е 1,90 лв, а не 3,00 лв като при Каладоктор.

В другата ветеринарна аптека ни подариха малцова паста на Диафарм. Бегинс не проявява интерес към нея. Давам му я на пръст, души я и върти глава. Мажа я на муцунката, облизва я с неохота.
Ако някоя софиянка иска, ще й я подаря. На нас не ни е нужна.

Ироничното в случая е, че разстоянието от Кънев до двете аптеки е малко. Бърз пешеходец би го взел за 10 - 15 мин, нормален за 20, а трудноподвижен за
половин час.

В мен остава едно горчиво чувство за неизантересованост от страна на Кънев. При него ходехме основно за хапчета.

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 00:43 от Зуки Су

# 599
  • София
Радвам се за Рижко! Борбени момче и късметлийче да попадне на Таня67.
В крайна сметка от човешка намеса ли е пострадало котето?
Травма е, а не антифриз, както казаха при приемането. Може би са кучешки зъби, но може и кола да го е влачила при тръгване от паркинга, защото имало и като охлузено. Все пак не е имало насилие от страна на човек. На мен ми се вижда по-вероятно историята с кучетата, защото съвсем наскоро се появи глутница от 6 кучета. Разбрах и за напълно разкъсана от тях котка на съседна улица. Sad

Този приятел в къща или апартамент живее? Близо ли е до местообитанията на Рижко?
Не е близо. Апартамент е. Засега е склонил само докато се възстанови. Лошото е, че Мами (майка му) е видимо унила и скучаеща. Те винаги са били заедно. Дори в началото живееха в двор на съседна улица. Когато Рижко си хареса дъщеря ми и се пресели в нашето мазе беше сам и след 2-3 дни доведе и майка си. Сега я мисля и нея, че е сама.

Зуки, близо до спирка Орион има два склада с ветеринарни лекарства. Дали там не е налично лекарството? Лошото е, че Люлин ми е прекалено далеч и никога не съм обръщала внимание нито на адресите, нито на имената на фирмите. А няколко пъти са споменавани в темата. Доколкото помня Епона последно беше споделила за доста ниски цени за Бродлайн. Навремето от такъв склад купувах скъпите лекарства на Мъро.

Сега прочетох какво си дописала. Знаеш ги! Wink

Общи условия

Активация на акаунт