Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява ранният скрининг и какви методи се използват за извършването му?
Какво представлява феталната морфология и как се извършва?
Как се извършва биохимичен скрининг при бременност и какви са цените?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява ранният скрининг и какви методи се използват за извършването му?
Ранният скрининг е неинвазивна процедура, провеждана между 11-та и 14-та седмица от бременността, която има за цел да идентифицира ранните признаци на различни вродени заболявания при плода. Процедурата включва два основни компонента: ултразвуково изследване и кръвни изследвания. Ранният скрининг, известен още като ранна феталнa морфология, е ултразвуково изследване, което оценява развитието на бебето и изключва възможни аномалии. Това изследване се извършва между 11-13 седмица от бременността и включва измерване на нухалната гъвкавост, оценка на кръвния поток през пъпната връв и оценка на риска от синдром на Даун и други синдроми.
-
Какво представлява феталната морфология и как се извършва?
Феталната морфология е специализиран ултразвуков преглед, който се провежда между 18-та и 22-ра седмица от бременността. Той има за цел да оцени развитието на бебето и да идентифицира всякакви аномалии. По време на прегледа се изследва подробно анатомията на бебето, включително черепа, лицето, сърцето, крайниците, корема и гениталиите. Прегледът се извършва с помощта на ултразвукова машина, поставена върху корема на бременната жена. Продължителността му е приблизително 30 минути и помага за оценка на здравето и развитието на бебето по време на бременност.
-
Как се извършва биохимичен скрининг при бременност и какви са цените?
Биохимичният скрининг (БХС) е кръвен тест, който се взема от вената на бременна жена. Той измерва нивата на определени хормони и протеини в кръвта, за да оцени риска от генетични нарушения при бебето, като синдром на Даун. Цената варира, обикновено е около 90 лв. за ултразвуков преглед и приблизително 44 лв. за кръвни изследвания. Допълнителни разходи може да възникнат при необходимост от допълнителни тестове или анализи.
-
Как се извършва ранният скрининг и какви са цените?
-
Какво представлява лимфният дренаж и как се извършва?
Принципно само карам на супички, зеленаци и салати. Но последните дни много ми се яде тестено и си ям, а аз бързо качвам... Ще пробвам с повече плодове, че ако продължавам така, съвсем ще заприличам на слоница като вляза в 9тия месец.
. Втората беше с , ох не се сещам за термина - май предна плацента или нещо такова, та нея почти не я усещах. А ритници и темподобни почти изобщо нямаше. Но тя беше мн спокойно бебе и с нея дето се казва не разбрахме,че имаме бебе в къщи. Нямахме нито една не спяща или ревлива нощ. Абе бебе мечта. Сега ще видим какво ни чака. За сега малката кака все повтаря ,че имали братче( не сме им казали още де) но тя твърди че има братче и кака и също. Та да видим дали ще познае.
Вече е доста топло и се налага да ходя по тениска на работа,виждам странни погледи върху корема си от клиенти за но засега никой не мене питал нищо.По принцип още от преди като си имам коремче един дядо ме пита къде е детето ,че ме бил виждал с корем миналото лято хахах