Големите загадки

• 603 985
  • 10 263
  •   1
Отговори
# 8 880
  • Мадрид / София
За Диятлов и момичетата от Панама бяхме писали надълго и на широко преди време. Върнете се назад и попрочетете. То няма какво повече да се добави. За момичетата от Панама просто лековерна туристическа авантюра, която завършва трагично. Самите местни хора не се решават току- така да навлезнат в джунглата, защото знаят какво ги очаква, ама за европейски чеда е като авантюра в парка.

# 8 881
Ако са замесени тайните служби при Дятлов, просто нищо никога няма да стане ясно. Те всички факти ще са нарочно объркани и никога не може да си сигурен дали нещо е така или не.

# 8 882
  • София
Аз съм далеч от мисълта, че с момичетата от Панама се е случило нещо свръхестествено, великата мистерия. Просто не вярвам, че са се загубили в гората и т.н. официални заключения. Мърляшко разследване, изтрити снимки от камерата... Замазали са нечие престъпление, каквато теория има, подкрепена с доста (макар и косвени) аргументи.
Дятлов е много интересен и трагичен случай, но все пак общите факти са следните: група енстусиазирани младежи се втурват на планински преход в много лошо време, въпреки изричните предупреждения на местните. В нощта с особено силна виелица изчезват, през пролетта телата им са намерени на различни места в близост... Ами най-простото обяснение обикновено е вярното обяснение, а аргументите "против" най-простото обяснение са мнооого спорни, да не кажа изфантазирани. Което не прави случая по-малко интересен де.

# 8 883
За Дятлов аз мисля , че тук е разгадана мистерията.
https://youtu.be/AjPVyCTTKx4?si=gLSgoVn2fpl9VqAc

# 8 884
  • Мадрид / София
Flip, не става дума за гора, а за джунглата. Разликата е доста голяма. След като местните хора не се наемат да навлизат много, много там защото има реален риск да се загубят/объркат, както и трафикантите на дрога, чиито пътища минават оттам, за чий две девойки израснали в европейски град търсят там? Ми глупава работа.

# 8 885
Не е съвсем така, всъщност маршрута, по който са се загубили никак не е  затънтен и странното е друго. Това е надлежно обозначена туристическа пътека и в тоя район няма други изчезвъния. Търсени са под дърво и камък почти месец.
.Има там разни други неща - снимките, обажданията, състоянието на намерените кости, откритата  раница... Обсъждахме ги доста. Мен лично много ме озадачават снимките.

# 8 886
  • София
Странни са телефонните логове най-вече. Последните "нормални" снимки на момичетата са от някакво поточе, което се намира на туристическата пътека, достъпно и открито място. Телефоните им са изключени час по-късно, посред бял ден, дето се вика - нормален човек още не би разбрал, че се е загубил, а те вече си изключват и двата апарата (според властите - за да пестят батерия). Дни наред впоследствие телефоните са включвани само в определени точни часови интервали, а от фотоапарата има липсващи кадри между снимките с поточето и нощните снимки, и то изтрити през компютър, не от апарата, т.е. след намирането му. Има нещо нередно в тази история, панамските власти са покрили нещо - най-малко собствената си некомпетентност, ако не и нещо по-сериозно. 

# 8 887
Ако загърбим политическите глупости, аз също не мога да приема, че преди 50г са кацали на луната и т.н., а сега...след толкова години, напредване на технологии, специалисти и какво ли не, не могат дори да излетят като хората.

# 8 888
  • София
Ако загърбим политическите глупости, аз също не мога да приема, че преди 50г са кацали на луната и т.н., а сега...след толкова години, напредване на технологии, специалисти и какво ли не, не могат дори да излетят като хората.

Никога не съм подкрепяла "теорията", че кацането е инсценировка, но това и за мен е озадачаващо. Особено след като говорим за апарати, не за пилотиран кораб с всичките му салтанати. Но пък частните компании нямат ресурса на НАСА, а и НАСА май няма тоя ресурс, който е имала в годините на космическата надпревара. Сега бюджетни пари се наливат главно в оръжия, науката е оставена в частни ръце. Ето обожаемият Илън с всичките си пари и проекти десет пъти пъти излита към Марс и все нещо не се получаваше, но накрая успя.

# 8 889

какво значи "не могат да излетят както хората"?
летят си на поразия, Space X направи 300 полета, апарати има на Марс, на почти всички планети ходиха, до Плутон дори, мостри от астероиди донасят, извън слънчевата система има два 50 годишни апарата и още работят...
Старшипа е в процес на разработка, Елон просто прави повече шоу от другите.

# 8 890
  • София

Естествено че могат да излетят и излитат, но за какво да казат пак на луната? Тогава е било приоритет, особено човешки крак да стъпи на луната. Това вече е направено няколко пъти (6). Тези мисии са ужасно, ужасно скъпи,  ако пък има и хора на борда, още по-зле. По принцип целта трябва да оправдава средствата, особено ако се плаща с държавни пари, както е НАСА. Частните фирми се опитват и някои успяват даже, но те тепърва трупат опита и познанията, коитоо имат НАСА.

# 8 891
В последното десетилетие бюджета на НАСА се върти около 0,5% от федералният бюджет. Този половин процент се разпределя за всичките програми на НАСА. През 60-те когато е космическата надпревара процента е варирал между 1 и 4,5 % от федералният бюджет, като тези средства са отивали основно за лунната програма.

# 8 892
Просто програмата Артемис има други цели, в сравнение с Аполо.  Артемис  цели използването на възвръщаеми и зареждаеми кораби, с  частни компании и международно участие.  Това е супер амбициозна програма, която да доведе до използване на ресурси и колонизация един вид, в бъдещето

България също е част от споразуменията  за Артемис от миналата година и е 32 рата, или там някъде страна.

https://btvnovinite.bg/svetut/razvivame-kosmicheski-dejnosti-bal … emis-na-nasa.html

Трябва да си пълен кретен, че да се кефиш, ако на американците не им върви програмата , в която участва собствената ти страна, макар че тя си върви, просто обръщам внимание на когнитивния дисонанс.

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 17:22 от Iris04

# 8 893
  • España
Та , като казахте “Луната” , ето новина от днес :
https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/istorichesko-s … unata-552859.html

Можело значи ! А явно и не е загубен  интересът към Луната , след като така и така вече човешки крак е стъпвал там , както се твърдеше по-горе ! Пък и изцяло финансирано от частна компания !

# 8 894
Можело значи ! А явно и не е загубен  интересът към Луната ,
Интересът към полезните изкопаеми на луната е огромен Wink

Общи условия

Активация на акаунт