Големите загадки

• 619 983
  • 10 485
  •   1
Отговори
# 10 470
Пред тази дискусия, в която няма загадка, предпочитам дори старите теории за Дятлов. Не знам защо съсипвате темата, като може да си направите нова, засягаща въпросите, по които спорите

# 10 471
Относно музиката и математиката. Великите художници са били и велики математици. Страдивари, за да създаде цигулката си, е използвал математика
Математиката е в дъното на всяко изкуство.

# 10 472
точно защото времето е изтекло, са се случили някакви процеси
ако не беше изтекло, промяна нямаше да има и нищо нямаше да се е случило
процеси текат отпреди да има хора и да измислят секундите

а посока на времето има, и се определя от ентропията

# 10 473
В някаква книга бях чела, че великите умове умеят да виждат вселенската подредба, но начинът по-който я виждат и представят пред другите е различен. Като примери бяха дали математици и музиканти, просто те пресъздават едно и също с различни похвати. Майка ми казваше, че като чуе число има асоциация за цвят, което на мен ми е направо нереално. Което ме навежда на мисълта, че и художниците - истински добрите могат да докосват тази подредба.

# 10 474
  • BG-DE
Скучна ми е тая дискусия. Дайте нещо за Дятлов. Joy Wink Дали не изкараха някоя нова теория?! Sunglasses
Днес точно ми попадна това клипче и в него освен всичко друго се коментира последната теория по този случай https://youtu.be/bdTB36Sz5vg?si=eOriPbnLJH5kmzHJ

# 10 475
Минерва, благодаря. Изгледах клипчето в частта му за Дятлов, но някак не съм удовлетворена от обяснението там. Wink

# 10 476
точно защото времето е изтекло, са се случили някакви процеси
ако не беше изтекло, промяна нямаше да има и нищо нямаше да се е случило
процеси текат отпреди да има хора и да измислят секундите

а посока на времето има, и се определя от ентропията
Ама то точно там е работата, че процесите си текат независимо от времето. То не им е нужно, за да се случват, за това е абстракция. Не е в реалността. В реалността е всичко, което е нужно, за осъществяване на даден процес. Времето не е сред тях. Ние го възприемаме за част от реалността, защото сме крайни. При остаряването никакво време не изтича в реалността. Съвсем други процеси се случват. Не е така при гравитацията да речем. Тя е безусловна нужна и за това е част от реалността, за да падне нещо на земята да речем. Тя не е абстракция, за разлика от времето.

# 10 477
Извинявам се на отегчените, че ще отговоря още веднъж на местния кандидат нобелов лауреат - един метър е абстракция. Две макро структури, примерно камъни са в някаква позиция една спрямо друга с нас и без нас. Но ние, за да ги опишем в пространството по начин разбираем за нас го делим на измерими единици и казваме тия камъни са на метър един от друг. Накъсваме мислено разстоянието и въвеждаме мерна единица - късче пространство.
Същото е с времето - мерна единица. За късче промяна. Промяна на микро ниво, която се случва между късчетата пространство. Нещо се променя в тъканта на вселената, вибрира атом-> свързва се с друг-> клетка се копира с грешка->по-стар си с едно копиране. Колективната промяна в структурата на вселената разделяме на късчета, разбираеми за нас и обединяваме под събирателното "време". Описваме макро проявление на квантовата физика. И времето и метъра и математиката са инструменти за описание на битието, такова каквото е.

# 10 478
Ааа, пишете си, темата е за всички. Това ви вълнува, това нищите.
Аз се пошегувах, ама не съвсем. Joy Wink

# 10 479
Аз пък въобще не се шегувах и наистина мисля, че мястото на тази дискусия не е в тази тема. Наистина е отегчителна за някой, който няма интереси в съответната наука. И, когато влезеш, за да прочетеш загадка, а връхлетиш на урок по физика - ами мерси

# 10 480
Ми то има хора, за които по-голяма загадка от уроците по физика са само уроците по математика...
Загадъчни хора.
Ама не съвсем Wink

# 10 481
Аз съм от тия със загадъчната физика. Но нещо не ми се иска на стари години да ги разбулвам тия загадки. Има си хора за тая работа.

# 10 482
Значи някаква по-общоприемлива, да кажем по-простонародна загадка?
Ето една загадъчност от мен, хем е свързана с предназначението на форума Wink
Криминалетата и особено филми на ужасите, като че ли имат доста по-широка женска публика? Има ли някаква разлика по полов признак между женското и мъжкото възприемане на различни събития - реални и виртуални?
По мои наблюдения най-добри филми на ужасите правят мъже-режисьори, но са най-харесвани от жени-зрителки. Защо ли?

Моето обяснение - женският мозък предпочита въображаемия свят с всичките му ексцесии, към добро или лошо, към грозно или красиво, пред реалния. Защо обаче, е загадка. Вероятно реалният не ги задоволява. Достатъчно Wink
Лично никога не съм успявал да изгледам повече от 15 мин. от филм на ужасите. Отегчителни са до смърт. Или до заспиване  Simple Smile

# 10 483
И аз не ги понасям. Освен скучни са и гадни. Иначе харесвам криминални истории и предпочитам да ги чета, отколкото да ги гледам на филм. Обичам истории, които на пръв поглед нямат разрешаване и започват да се разплитат малко по малко. Предпочитам са ги чета, защото мога да се върна назад и да търся решение. В това отношение математиката в училище ми харесваше. Виждаш принципа и търсиш решение. Физиката и химията хич не ги обичах. Баща ми беше университетски преподавател по подобна специалност и се утрепваше да ми обяснява физиката. Е, успяваше колкото да получа шестица и всичко да ми изфиряса от главата, нулев интерес. Висшето ми образование е по изкуствата.

# 10 484
Да, но пък повечето психопати и насилници са мъже. Та явно са не само добри режисьори, но и изпълнители. Има и жени разбира се, но сякаш са по малък процент.
Или викаш жените бавно и напоително цял живот ръбат черния дроб на мъжете си и съответно са задоволени от постоянния тормоз, който упражняват върху мъжката половина. Може би затова мъжете ги избива на психопатия, за да изкарат емоцията навън, а жените харесват ужасите, защото си представят, че ги прилагат върху невинните си жертви.

Общи условия

Активация на акаунт