Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 3

• 44 520
  • 722
  •   1
Отговори
# 600
При нас като гледам в нашият квартал безработните (ако има такива) са се писали,че работят, тъй като ги следя от месец Март.Да се вярва,че след ИП ще си намерят работа, е доста оптимистично, при положение, че се говори за голяма криза.

# 601
  • СОФИЯ
За мен основният въпрос е имат ли СО намерение да предприемат нещо. Ако да какво и най-вече как, с какъв акт, какъв способ. Наредбата и Правилата за СДЯ нямат време да променят, заповед на кмета би била незаконосъобразна. От анонимната анкета не могат да установят дали изобщо попълнилите я имат деца, още по-малко колко търсят услугата общинско ДЗ или училище. Някаква малко по-ясна картина биха имали при анкета сред регистрираните потребители на ИСОДЗ. Иф обаче пак няма как да е достатъчно точна. Пък и да е, какво всъщност могат да предприемат.

# 602
Освен това анкетата може да се попълва повече от веднъж от един IP адрес, което я прави напълно безсмислена.

# 603
Те ще филтрират IP-тата.
мама САННЯ, не съм юрист. Според теб след като могат да те ограничат да не ходиш в паркове по време на ИП, да не напускаш София, да ходиш с маска (при положение, че не можеше да се крие лицето заради терористи) може ли по същият начин да си приемат каквито си искат правила за този прием?

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 13:47 от malinkap

# 604
  • СОФИЯ
А как ще "филтрират" участниците и какво ще следва от резултата? Нищо. Защо анкетата е на сайта на СО, аз ли съм забравила или предишни анкети не бяха с това препращане.
Прекратено ли е трудовото правоотношение на Вас и/ или на другия родител след 13.03.2020 г. в следствие на въведеното извънредно положение?

Да, на един от родителите19%
Да, на двамата родители 1%
Не 80%

Те ще филтрират IP-тата.
мама САННЯ, не съм юрист. Според теб след като могат да те ограничат да не ходиш в паркове по време на ИП, да не напускаш София, да ходиш с маска (при положение, че не можеше да се крие лицето заради терористи) може ли по същият начин да си приемат каквито си искат правила за този прием?
Не мисля че има някой колега юрист, който да претендира че е специалист в различните сфери по време на ИП. Може само евентуално при договорните правоотношения /не трудови/. Маските са съгласно заповед на министъра на здравеопазването. Неговите заповеди с мерки и ограничения са по чл. 2 от Закона за ИП. Спорят колеги какво представляват всъщност тези заповеди, дали са общ административен акт или имат белезите на нормативен административен акт.
По отношение на ДЗ и училищата аз намирам само това в закона
§ 23.  (1) Сроковете, установени в Закона за предучилищното и училищното образование, които са започнали да текат преди влизането в сила на този закон, спират да текат до отмяната на извънредното положение. 
 (2) Сроковете, определени в Закона за предучилищното и училищното образование, може да бъдат изменяни със заповед на министъра на образованието и науката, ако поради обявеното извънредно положение не може да бъдат спазени. Заповедта се публикува на интернет страницата на Министерството на образованието и науката.

За прием в ДЗ срокове в ЗПУО няма. Освен задължението за прием на 5 и 6 г. Министърът на образованието ако издаде някаква заповед, тя ще се отнася до всички в страната. Може и да измислят нещо за НВО и матурите. При всички положения обаче няма да се стеснено до определен регион и конкретно СФ. Датите за обявяване на свободните места, класиране и пр., т.нар. календар, график на дейностите е по наредбата, чл. 13 и следващите. Този график се определя всяка година от СО и датите през годините не съвпадат. Т.е. този график спокойно и без никакво нарушение СО могат да променят. Не могат обаче да променят критериите, наредбата е подзаконов нормативен акт и трябва да спазят процедурите.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 14:27 от мама САННЯ

# 605
По филтриране имам предвид, премахване на дублиращите се IP-та

# 606
  • СОФИЯ
Добре де, ще махнат това дублиране, но анкетата пак не им дава иф за съкратени родители на деца в градинска възраст. Но дори и да имат такава иф от офиц източник, пак не смея да предполагам какви смятат да ги къдрят. При това на регионално ниво и то само по отношение на ДЗ.
Скрит текст:
Аз съм ЗА носенето на маски и всички в моето семейство носим. Според колеги юристи обаче, заповедта на министъра на МЗ в частта с маските противоречи на акт от по-висока степен, а именно ЗАКОН за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Кратък, но закон Simple Smile
Глава първа
ОГРАНИЧАВАНЕ НОСЕНЕТО НА ОБЛЕКЛО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАЩО ЛИЦЕТО

Чл. 1. Този закон урежда ограничаването на носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.
 Чл. 2.  (1) На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.  
 (2) Публично място по смисъла на ал. 1 е всяко обществено достъпно място на територията на Република България.
 Чл. 3. Разпоредбата на чл. 2, ал. 1 не се прилага:
 1. ако носенето на облеклото се налага:
 а) по здравословни причини;
 б) от характера на упражняваната професия;
 в) в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви, когато се носи от участниците в тях и е с временен характер;
 2. в молитвените домове на регистрираните вероизповедания;
 3. когато със закон е установено друго.
 Чл. 4.  (1) Облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.  
 (2) Лицето е прикрито частично при носенето на облекло, с което са закрити устата, носът или очите.
 (3) Лицето е скрито напълно при носенето на облекло за цялостно закриване на лицето.

Глава втора
КОНТРОЛ И АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
 Чл. 5. Контролът по спазването на закона се осъществява от органите на Министерството на вътрешните работи.
 Чл. 6.  (1) Който на публично място носи облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето, се наказва със:
 1. глоба в размер на 200 лв. - за първо нарушение;
 2. глоба в размер на 1500 лв. - за всяко следващо нарушение.

(2) Ако нарушителите са длъжностни лица, наказанието е:
 1. глоба в размер на 500 лв. - за първо нарушение;
 2. глоба в размер на 2000 лв. - за всяко следващо нарушение.
 (3) Наказанието по ал. 2 се налага и на подбудителите и допустителите.

Чл. 7. Актовете за установяване на нарушенията се съставят от органите на Министерството на вътрешните работи.
 Чл. 8. Наказателните постановления се издават от министъра на вътрешните работи или от оправомощени от него длъжностни лица.
 Чл. 9. Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/11/zapov … -197-11042020.pdf
 "...са длъжни да имат поставена защитна маска...покриващо носа и устата"

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 15:32 от мама САННЯ

# 607
  • София
Здравейте.
Как се кандидатстваше през работна група и как може да бъде адресирана (до кого) молбата и кога трябва да се изпрати за приема от септември?
Имам съседка, на която детенцето предстои да бъде 3-та група. Не ходи на градина, а са обявени места само в едно училище в нашия район (т.е. на половин ден).
По-рано беше публикувано мнение, че на тези деца им намират място през работната група заради задължителното предучилищно образование.
Благодаря!

# 608
  • СОФИЯ
Не е само мнение, това е задължение на държавата и общините според закона.
ЗПУО
Чл. 8.  (1) Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето, като родителите избират една от формите по чл. 67, а държавата и общините се задължават да осигурят условия за обхват на децата в детските градини и групите за предучилищно образование.

Пълното наименование на РГ за прием може да се види на сайта на ИСОДЗ. Заявлението се подава в деловодството на СО, до дирекция "Образование". В случая с 5годишните се прилагат копия от Удостоверение за раждане на детето и лична карта на родителя, който е заявител. От ДО проверяват дали детето е кандидатствало през системата, въпреки че в случая това не е задължително. Може да се подаде по всяко време в годината на навършване на 5 г.
Друг е въпросът че не е ясно кога ще има заседание на РГ, но за 5 и 6 г. могат и трябва да реагират и без заявленията да се докладват на РГ.

# 609
  • София
Благодаря!

# 610
А това някаква вътрешна информация ли е, че ще махнат дублиращите се IP адреси?

# 611
Не, ама е логично да ги махнат.

# 612
Логично е, ама дали ще го направят не знам дали е точно въпрос на логика. Като цяло ми се вижда по-лесно да не допускат невалидни резулатати, вместо после да си усложняват работата.

# 613
  • София
И аз мисля, че тази анкета не дава никаква адекватна информация. Както много хора без деца или с деца извън градинска възраст могат да гласуват, така и на един адрес могат да живеят повече от едно семейство с деца в градинска възраст и да гласуват от един и същ компютър (IP). Как ще отсеят такива хора? Според анкетата - никак.

# 614
Ето това публикували на фейсбук страницата на район Искър:
След прием на децата в общинските детски градини и подготвителни групи, родителите трябва задължително да представят при записване само документите, с които доказват, че отговарят на критерии – № № 3, 12 (дете с родител с отнети родителски права), 13, 14 и 16.
✅Документите за останалите критерии № 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 (дете с един неизвестен родител), 15 и 17, ще се проверяват по служебен път и не е необходимо родителите да предоставят документи.
✅Тези уточнения направиха от отдел „Образование“ в Столична община заради многобройни въпроси относно подаването на документите след прием в общинските детски градини и в подготвителните групи. Първото класиране ще се извърши на 15 май 2020 г.
✅В случай, че извънредното положение в страната бъде удължено и след 13 май 2020 г., след извършване на първото класиране, срокът за записване на класираните деца се удължава от 18 май до 18 юни 2020 г.
Вашите въпроси може да задавате на obrazovanie_so@abv.bg или на телефон 02 943 3183.

Общи условия

Активация на акаунт