Дебели деца - как да сме деликатни?

• 12 857
  • 297
  •   1
Отговори
# 120
....
От глад, при налична храна, никой не е умрял.
....
Това не е съвсем така, но да приемем, че се говори във връзка с общия случай.

Абе, хора, защо не си гледате в собствената паница. Защо все се блещите в чуждата.
Когато се задават такива въпроси,  първото нещо което трябва да се направи е питащия да се постави на мястото на отговарящия. В случая авторката как би се почувствала, ако има пълно дете и хората около нея с "цялата си деликатност и чувство на такт" и го навират в очите, макар тя да е опитала всичко, но въпреки това всичко детето и продължава да е пълничко поради една или друга причина. Децата трудно се управляват, трудно разбират доводите на родителите си, искат си своето. Какво ще направите - ще затворите детето си, ще му спрете храната, ще го подлагате на диети, ще го тъпчете с хапове и добавки, ще му давате ябълка вместо сладкиш(хубаво, ама то ще иде на училище, там децата ще хапват забранените нему неща и то... също, защото му се яде това, а не ябълката, която сте му дали), ще го заплашвате, че ще му се подиграват и обиждат, че няма да стане пълноценна личност, че няма да има семейство, деца, само защото е пълно ли, че ще бъде хем нелицеприятно, хем болно. Ще го убеждавате с добро и лошо пък което помогне, а. Не стават точно така нещата, не стават. Хубаво е да се вземат мерки, не отричам, но не винаги тези мерки са ефикасни. А пък да тръгнеш да си вреш носа, деликатно, де, да не си помислите нещо друго в болката на хората(защото те вероятно също се тревожат, ако детето им е пълничко и най вече за здравето му, но хора и слабите боледуват и то от болести причина за които е посочена пълнотата) е толкова липса на такт, колкото и да ги обидиш в прав текст.

# 121
А кой е казал,че към хората трябва да се обръщаме с епитети,вместо с имената им?От кой пръст си го изсмука това?  
Ти го каза.
За мен дебелите са си дебели,кльощавите са си кльощави,без значение дали са деца или взрастни.
Думата е прилагателно и нищо повече.Кой с какви емоции ги зарежда си е негов проблем.
Ако трябва да говоря пред дете за това,може би,бих подбрала друго средство,но пред възрастен да си кълча езика с "наднормено тегло",вместо просто да кажа "дебел",не виждам причина.
Затова отговорих, че няма нижда да си кълчиш езика и да търсиш синоним на дебел. Определения не са необходими.

Mи не съм казала,че към хората по презумпция трябва да се обръщаме с епитети,вместа по име.
Казах,че ако трябва(ако се наложи такъв разговор)говоря директно.

Не знам къв кеф ви доставя да търсите по вола теле и да слагате на човек думи в устата..

# 122
Принципно въпроса с пълните деца, липсата на хранителна култура у родителите, причините за яденето на боклуци и по много, е много сериозна тема, няма спор. Но така поставена и конкретно от този автор, темата е само клюкарска и злобарска.

# 123
Интересно ми е колко от вас осъзнават, че детето ви е дебело и стремите ли се да решите проблема или не ви пука?
А вие самите дебели ли сте?
Знаете ли, колкото и дежурните злобарки да подскачат, за мен е важно поне една майка да се разпознае и да вземе мерки поне за едно дете. За мен това означава, че темата ми е била полезна.
Не знам кой какво осъзнава , но ти си се взела много насериозно . Въпроса ти пък кой е дебел е без всякакъв коментар . Повечето от съфорумките имат прекрасни спортуващи деца . Дори и пълничките със сигурност са фиданки в сравнение с онези зад океана .

# 124
Принципно въпроса с пълните деца, липсата на хранителна култура у родителите, причините за яденето на боклуци и по много, е много сериозна тема, няма спор. Но така поставена и конкретно от този автор, темата е само клюкарска и злобарска.

Не само, че много хора нямат хранителна култура, но има и хора, които смятат дебел човек или дебело дете за здрав. И ако е слабо, значи е болно и трябва да бъде угоено  Laughing

# 125
  • София

Не само, че много хора нямат хранителна култура, но има и хора, които смятат дебел човек или дебело дете за здрав. И ако е слабо, значи е болно и трябва да бъде угоено  Laughing

Това са представи отпреди 40-50 год. Сега почти няма такива хора.

# 126

Така е.
Моята майка като каже за някоя жена, че е "хубава" за мен значи, че е с 20+кила.
Славче, когато детето има някакъв здравословен проблем е друго.
Аз говоря за чисти капризи.

Alexandria*, не знам ти къде гледаш, но моите наблюдения са, че точно сега има много повече дебели деца, от преди 30 г.
Фирмата, в която работя е огромна. Има голям процент млади жени. Ами аз такива туловища не съм срещала в моите младежки години. Изобщо не е имало такова нещо.

# 127
Има, има. Много са даже. Майка ми е една от тях. Постоянно се опитва да угоди голямото.

# 128
  • в очите на дъщеря ми
....
От глад, при налична храна, никой не е умрял.
....
Това не е съвсем така, но да приемем, че се говори във връзка с общия случай.

Абе, хора, защо не си гледате в собствената паница. Защо все се блещите в чуждата.
Когато се задават такива въпроси,  първото нещо което трябва да се направи е питащия да се постави на мястото на отговарящия. В случая авторката как би се почувствала, ако има пълно дете и хората около нея с "цялата си деликатност и чувство на такт" и го навират в очите, макар тя да е опитала всичко, но въпреки това всичко детето и продължава да е пълничко поради една или друга причина. Децата трудно се управляват, трудно разбират доводите на родителите си, искат си своето. Какво ще направите - ще затворите детето си, ще му спрете храната, ще го подлагате на диети, ще го тъпчете с хапове и добавки, ще му давате ябълка вместо сладкиш(хубаво, ама то ще иде на училище, там децата ще хапват забранените нему неща и то... също, защото му се яде това, а не ябълката, която сте му дали), ще го заплашвате, че ще му се подиграват и обиждат, че няма да стане пълноценна личност, че няма да има семейство, деца, само защото е пълно ли, че ще бъде хем нелицеприятно, хем болно. Ще го убеждавате с добро и лошо пък което помогне, а. Не стават точно така нещата, не стават. Хубаво е да се вземат мерки, не отричам, но не винаги тези мерки са ефикасни. А пък да тръгнеш да си вреш носа, деликатно, де, да не си помислите нещо друго в болката на хората(защото те вероятно също се тревожат, ако детето им е пълничко и най вече за здравето му, но хора и слабите боледуват и то от болести причина за които е посочена пълнотата) е толкова липса на такт, колкото и да ги обидиш в прав текст.
По-хубаво не бих, могла да го кажа!

# 129
  • София

Така е.
Моята майка като каже за някоя жена, че е "хубава" за мен значи, че е с 20+кила.
Славче, когато детето има някакъв здравословен проблем е друго.
Аз говоря за чисти капризи.

Alexandria*, не знам ти къде гледаш, но моите наблюдения са, че точно сега има много повече дебели деца, от преди 30 г.
Фирмата, в която работя е огромна. Има голям процент млади жени. Ами аз такива туловища не съм срещала в моите младежки години. Изобщо не е имало такова нещо.

Говоря за представите, не за дебелите хора. Сега дебелите са много повече от преди, но никой не ги смята за здрави, а слабите - за болници, имащи нужда от охранване.

# 130
Много добре си гледаме нашата паница, не се безпокойте.
Моята дъщеря беше почнала да си хапва повече по едно време.
Мислите ли, че съм си мълчала?
И на майка ми ѝ говоря, че трябва да спре хляба, ама това за нея е смърт.
И за повечето хора е така. Да му кажеш, че не трябва да яде хляб?! Ще те намрази до края на живота си.
"Аз не мога без хляб" ми е любимо.
Все едно на върл пушач да вземеш цигарите.

# 131

Това са представи отпреди 40-50 год. Сега почти няма такива хора.

В голяма грешка си.
Сега има повече дебели от преди.

Говоря за представите, не за дебелите хора. Сега дебелите са много повече от преди, но никой не ги смята за здрави, а слабите - за болници, имащи нужда от охранване.

И дебелите сега раждат и да не би да очакваш да възпитат децата си в правилно хранене. Смея се с глас  Laughing

# 132
Моята баба почина на 85 години, без да е боледувала и без да е имала наднормено тегло. Основно ядеше прясно и кисело мляко с хляб всеки ден. Може да се каже обаче, че е била почти вегетарианка, не обичаше месо и ядеше много рядко. Мисълта ми е, че има хора, за които хляба наистина не е вреден явно.

Важното е да се търси баланс кой как се чувства и какво да яде също.

# 133
Много е лесно да кажеш "гледай си паницата". Не ми пука за чуждите деца дали са красиви или не, ако искат с мас и с лой да ги хранят. Проблемът е, че дебелите пухкавелки като малки са потенциални болни като големи. Наднорменото тегло освен физически и реално (едно е да носиш 50 кг, друго е 50кг+една или две торби цимент), тежи и здравословно. И лечението им ще се плаща точно от тези, които са водили здравословен начин на живот и са се хранили разумно.

# 134
Я ми кажи дали при ръст 176 см. мога да тежа 50 кг. и добре ли ще изглеждам така?

Общи условия

Активация на акаунт