Дебели деца - как да сме деликатни?

• 12 692
  • 297
  •   1
Отговори
# 135
Много добре си гледаме нашата паница, не се безпокойте.
Моята дъщеря беше почнала да си хапва повече по едно време.
Мислите ли, че съм си мълчала?
И на майка ми ѝ говоря, че трябва да спре хляба, ама това за нея е смърт.
И за повечето хора е така. Да му кажеш, че не трябва да яде хляб?! Ще те намрази до края на живота си.
"Аз не мога без хляб" ми е любимо.
Все едно на върл пушач да вземеш цигарите.

То е до навик си мисля..Едва ли има човек,така пристрастен към бялото брашно и пържените картофи,както съм аз..С млечните съм скарана от пеленаче и съм отгледана с каши от препечено брашно,щото готовите съм ги отказвала..Редовно си вечерях мекици със сирене и домат,докато нашите дъвчат пържола или мусака..Просто за мен брашното и картофите си бяха основна храна.Когато се наложи заради сина ми да променя храната у дома,мислех,че пукна от глад..Сега и двамата свикнахме,и купувам по едно хлебче в седмицата.От тези малките - 300гр,лимец,спелта и подобни,без мая.Случва се дори него да не изядем и да го хвърлим..Всичко опира до навика на тялото и личната воля..

п.п.Друго ми прави впечатление..Масово хората са тлъсти.Дори онези кльощавите.Кости и увиснала мека кожа подплатена със солидно количество мазнина.Ако не е мазнината,ще изглеждат като анорексици..
Слаб човек,не означва автоматично,че няма проблем със ззтлъстяването.

P.P.Модел на Victoria Secret

Последна редакция: сб, 25 май 2019, 13:22 от Какво?

# 136
Така е Фри, дебелите деца стават дебели възрастни в повечето случаи.
Насадените представи в храненето като си бил дете трудно се изкореняват.
Аз също съм си жертва на такова възпитание. Ще разкажа накратко.
Скрит текст:
Бях си нормална до към 7-8 години. Да съм имала 2-3 излишни килограма.Генетична обремененост може да има. Всички от рода на баща ми са дебели.
Баба ми обаче след развода като ходехме при нея започна да ме малтретира. Просто за спорта ме биеше. Но ме биеше и ако не исках да ям. Дотогава ядях нормално. Не искаш да си изядеш десерта - пляс един силен шамар. Изяждаш само една мекица за закуска - пляс още един, защото трябва и останалите 4 мекици да съм изяла обилно с мед или мармалад. И аз рева и ям. Не искаш мляко с ориз - пляс шамар. Не искаш още 3 филии хляб - пляс шамар. Не искаш трето парче торта, щото ти се повръща - пляс шамар. И аз се научих, че ако не искам бой, трябва да плюскам.
А в другата къща майка ми и другите ми баба и дядо се чудят защо станах нервно дете и напълнях. Не знаеха за това. След години разбраха. Ама късно либе за китка. Аз си бях свикнала като ми е нервно да опустошавам всичко.
И после пък леля ми която анатемосва животинските протеини, реши да ми "помогне" и да ми промие мозъка да стана едва ли не веган. Та почнах на ориз, картофи, хляб, боб и леща предимно. И  я питах защо продължавам да пълнея. Нали обеща ма лельо, че ще отслабна. И тя вика - Нищо, че си пълна, важното е да не ядеш нищо животинско. Вредно е, не е хуманно, а и духовността ти ще спаднела от месото и яйцата.
Понякога ядях сирене, яйца, месо и риба. Много се мръщеше особено на месото, та трябваше да я дебна, че да си хапна протеин. После като видя, че малоумния и режим не върши работа реши някъде към като бях на 12 да ме подлага на няколко дни глад с плодове и чайове с медец. Ама редовно. Тук три дни, там три дни.  И това не помогна. След години от лекар разбрах, че е малоумно детски организъм да се подлага на такива "разтоварващи" дни.
Та така съм изградила безразборно хранене с липси на протеини. Неправилно хранене, бой от едната ми баба, неграмотна леля с "добри намерения", стреса от съжителство с баща алкохолих си казаха думата.
После що щитовидната имала проблем и инсулина бил висок. Laughing
И инсулина си е скачала с годините, апетита се увеличава. Все ми викаха яж малко, ама не ти казват какво точно да ядеш за да се чувстваш сит. Защото като трепереш от глад и буквало съм припадала, щеш не щеш продължаваш да ядеш.

И редовно виждам ей тук в градинката майките как си дават на децата сокчета, колички, чипсове, вафли. Та не са отминали тия дни.
За щастие има и майки, които си дават правилна храна на децата и избягват вредните храни. И такива се намират.

# 137
Какво? кои са хлебчетата без мая?  Вита и Фитнес са, а за други не се сещам. Аз от маята се подувам и почти не ям хляб. От време на време хапвам.

# 138
  • София
Много е лесно да кажеш "гледай си паницата". Не ми пука за чуждите деца дали са красиви или не, ако искат с мас и с лой да ги хранят. Проблемът е, че дебелите пухкавелки като малки са потенциални болни като големи. Наднорменото тегло освен физически и реално (едно е да носиш 50 кг, друго е 50кг+една или две торби цимент), тежи и здравословно. И лечението им ще се плаща точно от тези, които са водили здравословен начин на живот и са се хранили разумно.

Лечението им няма да се плаща от тези, които са водили здравословен живот, защото в България нямаме солидарно "безплатно" здравеопазване. Всеки сам си плаща лечението, независимо колко време се е осигурявал, т. че последствията са си изцяло за негова сметка.

Последна редакция: сб, 25 май 2019, 13:39 от Alexandria*

# 139
И лечението им ще се плаща точно от тези, които са водили здравословен начин на живот и са се хранили разумно.
Ех Фри, в момента една много любима моя съфорумка, която се храни изключително здравословно, се бори с рака. Зарежи тая...

Елора, мъжко момиче си ти.

# 140
Какво? кои са хлебчетата без мая?  Вита и Фитнес са, а за други не се сещам. Аз от маята се подувам и почти не ям хляб. От време на време хапвам.

Оо,тези са пакетирани.Не ги купувам.
Има много фурни и магазини за био и диетични храни.В тях продават.
Примерно редовно купувам от Екзарх Йосиф,веднага след М.Луиза,или от "Слънце и Луна" и подобни..
Понякога вземам и от кварталната бакалия.Зареждат на "Българе",или "Хлябът на Нена"също...

Купих си и сух квас от нахут.Тестото втасва перфектно!

п.п.Най-лицемерния мотив да не ядеш месо,е понеже ще "ти се дигне духовността"..
То след като се "издигне" тая духовност,ти става непоносимо да ядеш месо,а не обратното..
За това и по-големия % вегани и вегетерианци,когато седнем да обсъждаме темата, получават от мен презрение и присмех.

# 141
Много е лесно да кажеш "гледай си паницата". Не ми пука за чуждите деца дали са красиви или не, ако искат с мас и с лой да ги хранят. Проблемът е, че дебелите пухкавелки като малки са потенциални болни като големи. Наднорменото тегло освен физически и реално (едно е да носиш 50 кг, друго е 50кг+една или две торби цимент), тежи и здравословно. И лечението им ще се плаща точно от тези, които са водили здравословен начин на живот и са се хранили разумно.

Това е бисера на темата  Crazy

# 142
Елора, ужасни неща си преживяла. Това ми напомни за жената на вуйчо ми, която запушваше носа на сина си за да си отвори устата и да му набута лъжицата. После му запушваше устата за да не плюе. Ужасно насилие се прилага и сега над децата.

# 143
Леле, ужасно е, много ми дожаля за теб.

# 144
Що я  жалите?
Не е за жалене,за поздравления е.
Масово хората имат проблеми още от детството,но повечето си ги влачат като юрган под който се крият и сякаш с времето им става все  по-уютно и комфортно под тоя юрган.
А тя се е изправила срещу проблема и го е преборила.
Адмирации!

# 145

Това е бисера на темата  Crazy

Аз предлагам да чука на дърво.
Не, наистина, може ли зрели хора толкова да не виждат по-далеч от носа си?

# 146
Тази тема на никого с нищо няма да помогне. 2-3 бивши дебелани начукват канчетата с надменност на тези, които все още не са отслабнали. Найс, а? ( жалко, че няма повръщащ емотикон)

# 147
Малко встрани по темата, но не съвсем- огромна благодарност към Елора за труда, който е хвърлила по темата за инсулинова резистентност и отслабване. Особено за линка към един изключително интелигентен блог на тази тема- foodforthought.

# 148
Благодаря момичета.
Верно съжалението не помага. Нито пък самосъжалението. И това съм го минала.
Ама пък хубавото е, че като станах на 12-13 ми писна тази бабка да ме тормози и един ден аз я набих. Оттогава мирува.
Но травмите си останаха за няколко годинки напред. Ама карай да върви, минало-заминало. Нали ми е дошъл акъла вече Laughing
През живота си съм срещала и други хора преживели подобен тормоз от "любимите" си баби и дядовци.
Така че едно дебело дете може доброволно да е станало такова, но може и насила.
А за хляба и зърнените.
Имате и друг вариант ако не искате да се лишавате от зърнени храни. Понякога го правя ако ми дойде музата и се сетя вечерта.
Накисвам си лимец във вряла вода вечер - две лъжици. На другия ден е набъбнал и готов за ядене. Слагам си го в салатите с маруля. Може и сега в салатите от домати и краставици.
Определено е по-полезно и знаете какво слагате.

# 149
  • София
Кой ги третира като жертви?
И кое налага използването на определения, когато говорим за даден човек?

Всъщност, доста от постовете тук ги третират като жертви- на генетична обремененост, на неправилно възпитание, на неправилно лечение на скрито заболяване, на неправилно хранене......
Що се отнася до определенията- ами, част от езика са прилагателните и обрисуват, допълват съществителните.
Колкото и да им се иска на някои да не се използват, няма как да стане.
Няма полза и от замяната им с нищонезначещи синоними.

За мен, няма полза за самите дебели, ако обществото стъпва около тях на пръсти и ги гали по главичките, наричайки ги "едри", което е нещо съвсем друго.
Винаги съм се чудила, как се депресират, ако им кажат истината, а не им пука, когато се затрупват с храна, която директно се лепи на задниците им?

Общи условия

Активация на акаунт