НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 129

• 43 788
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
Скрит текст:
Бременните по правило са с лека инсулинова резистентност (както тинейджърите). Яж си режимно и това е. Няма какво много да го мъдриш. Махни солетите в момента, в който ти е възможно и ще си добре. Хапвай повечко протеини от животински източници, особено червено месо заради хемоглобина.

Опитвам се да махна и солетите, засега не става, защото съм с позиви сутрин и това ми успокоява стомаха.
Червено месо не съм яла, но ям кайма, риба, пилешко месо, яйца, свинско, ярешко, дреболии, бекон.
Скрит текст:
Имам домашни буркани с телешки бульон от костите и се чудя в каква манджа да го слагам, че така на пача не ми е вкусно. Общо взето ми се промениха много вкусовете, особено към месо, а съм израстнала със свинско и без месо не мога. Влизам в ритъм, но ми е трудно с плодовете, че наистина много ми се ядат и ме освежават.
Иначе за хемоглобина - засега е добре, 119 е. Пия Биозин мама, който е точно за желязото, отделно приемам Инофолик, Топ фолат, вит. Д, Вит. Б метилирана форма, от сряда и Магнезий.
Пиех преди бременността и по 250 мг. Метфогама, но още преди пункцията я спрях и ендото ми каза, че добре съм постъпила. Повече не съм я пила.
Ще продължавам да си въвеждам в Кронометъра, поне ми е полезно, та да знам кога какво да ям.
Болднатото Ечервено месо.   Smiley

Скрит текст:
Вероятно не съм обяснила правилно. Аз зная причините за появяване на диабет1, диабет2 и ИР.

Интересува ме точно подсладителите каква вреда или полза имат.

Скрит текст:
Защо при диабет 1 - където не работи панкреасът и съответно няма инсулин - има значение дали ще ядете захар или подсладители?

Защо при диабет 2 - когато има понижено количество инсулин, или клетките не му реагират - има значение захар или подсладители?

Защо при ИР - при бесни количества инсулин и липса на реакция на клетките - има значение?
Аз, за себе си, съм приела, че подсладителите като измислена, а не естествено намираща се в природата, "храна", са боклук на хранителната промишленост, значи нямат място в дома ми и храната ми.   Smiley
Пробвала съм, не са за мен.
Ако правя сладкиш, предпочитам да е с брашно, захар, шоколад, масло...не ям всеки ден, та веднъж месечно, например, няма да ме убие.

# 121
  • Благоевград
Червено месо признавам само телешко  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Благодаря за съветите  Hug

# 122
Точно телешкото и свинското се водят бели меса във ФР,но телешко до 10 месеца.
За подсладителите тук от човек,който по-знае от мен,а и по неволя има опит
https://www.uniexpertbg.com/vkusnozadiabeta/2019/05/26/добре-ли-е-да-използваме-изкуствени-по/

# 123
Бяло се води птичето месо. Ако телешкото и свинското е бяло, кое е червено тогава?!

от уикипедия:
In gastronomy, red meat is commonly red when raw and a dark color after it is cooked, in contrast to white meat, which is pale in color before and after cooking.
In nutritional science, on the other hand, red meat is defined as any meat that has more of the protein myoglobin than "white meat", defined as non-dark meat from chicken (excluding the leg or thigh) or fish
Some meat, such as pork, is classified as red meat under the nutritional definition, and white meat under the common or gastronomic definition.

# 124
Казах по френско разбиране
https://alimentation.ooreka.fr/astuce/voir/724491/viande-blanche
Бяло:птици,телешко,свинско и заешко
Червено: bœuf (не го знам на какво отговаря това,но са май по-стари телета или бичета специално за месо),шилешко,агнешко и конско
Черно:дивеч

# 125
тук пише, че телешкото е червено.
Les viandes rouges : bœuf, mouton, agneau, cheval.

все тая, мисля, че в уики най-точно е обяснено кое е червено и кое не.

# 126
тук пише, че телешкото е червено.
Les viandes rouges : bœuf, mouton, agneau, cheval.

все тая, мисля, че в уики най-точно е обяснено кое е червено и кое не.
Телешко до 10 месеца е veau
Ето и по твое предпочитание информация и от уики
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Viande_blanche
А какво е bœuf и какво veau има и преводач

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 18:42 от Анонимен

# 127
Говеждо трябва да е това, то в България между телешко от младо теленце и говеждо да се чуди човек малко какво му продават де.
Различни меса са си по принцип - на български говеждо и телешко, на английски beef и veal. Като ида в магазина, на всичко пишат телешко, пък ако ще и да е на телето баба му...

# 128
А какво е bœuf и какво veau има и преводач
Преведох статията от първия линк с хром преводача, по друг начин не мога да прочета френски. Преведе ми го като beef. Сега до колко месеца/години телето става крава, нямам представа.
Егати конструктивния спор стана. Аз го приключвам.

# 129
Мда така се превежда,но все ми се струва,че това bœuf е млад бик.
Гледат ги за месо.
И по цвят наистина се различават:
Свинско и телешко имат цвят като заешкото,а агнешко и говеждо са си силно червени. Но май разделението не е по цвят само.
Миоки ,този спор е полезен за мен.
Така разбрах,че bœuf е говеждо месо и че червените меса са 2 пъти по-богати на желязо от белите.
Колкото за телешкото и аз имах грешна представа покрай огромните червени късове месо,продавани за телешки шол.
И преди тук имаше такъв спор и се изясни,че и в Италия също имат такова разделение/изискване за телешкото.

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 19:01 от Анонимен

# 130

Свинско и телешко имат цвят като заешкото,а агнешко и говеждо са си силно червени. Но май разделението не е по цвят само.

Абсолютно не! Учудвам се, че от толкова години си на режима и казваш, че свинското и телешкото имат цвят като заешкото. Може би защото не си виждала заешко - една бяла безвкусна пластмаса. Много, много по-червена от заешкото е свинската вратна пържола. Телешкото също е червено.

# 131
Не споря,възможно е...някъде.
Утре ще направя снимки.
Но в линковете по-горе има и картинки.
А заешко не ям. Заради цвета ли е безвкусно? Телешкото и свинскито ми харесват на вкус. За цвят нямам претенции,явно цвета е различен на различни места.
И да не забравя да уточна,че аз не съм на режим/диета. Така си се храня от край време с едно кратко прекъсване,когато ме убеди лекарката,че неправилно се храня и минах на здравословно високо въглехидратно хранене. За човек,който ненавижда ориз и хляб си беше подвиг.
Усетих се навреме, като "спечелих" 5 кг за които лекарката обвини менопаузата. И така приключих с пълнозърнест ориз и хляб (които бяха по-скъпи от месото преди 15 г).
Днес ми стана жал за вегетарианците.
Баси какви цени за техните продукти има!
Ходих да видя какви са тези растителни сметани,но като видях цените на веге храните... ужас.

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 21:10 от Анонимен

# 132
  • пак там
TaniaDimi, благодаря за линка! Изясних си, хвърлям всичко.

Миоки, да, нещо подобно бях заподозряла. Досега от прочетеното - така се оказва.

# 133
Не ви следя пунктуално спора, но има бяло месо свинско, чисто бяло е като на пиле
Заешко ядем от свеки домашно, сухо е, но пък чак пластмаса...

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 07:49 от Herzen

# 134

Миоки ,този спор е полезен за мен.
Така разбрах,че bœuf е говеждо месо и че червените меса са 2 пъти по-богати на желязо от белите.
Колкото за телешкото и аз имах грешна представа покрай огромните червени късове месо,продавани за телешки шол.
И преди тук имаше такъв спор и се изясни,че и в Италия също имат такова разделение/изискване за телешкото.
А, добре тогава. Реших, че само си чешем езиците и спорим за глупости Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт