НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 129

• 43 783
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
Аз също не мога да пия горчиво кафе и затова ползвам подсладител, което май не е много полезно, но не мога да се откажа от кафето.
Млечните не съм ги спряла, поне на мен не смятам, че ми пречат. Заменила съм млякото с кефир, от който имам други ползи, но при сваляне на 5 кг на месец, съм доволна. Не мисля, че по бързо сваляне при моите много килограми ще ми се отразят добре.
Не че не искам да ги сваля бързо, но нямам нереалистични очаквания. По-важни са ми сантиметрите, които в проблемните области за 2 месеца са талия -9, ханш - 15. Чакам с нетърпение края на този месец да видя колко още ще сваля.

# 106
Под растителна сметана какво разбирате?
Тази която продават подпът и над път - в кафенетата, в магазина на кофички и сухата в кутии/буркани. Не знам дали е кокосова, но е сладка, което не ми говори добре.
Мерси, дори не знаех,че съществува такава изг.зица.
Аз си купувам от хладилници,в бутилки. Но има и дълготрайни в кутии и си пише (crème liquide 30 % ) състава пак си сметана плюс консерватор. Предполагам поне под марка "Президент" има навсякъде.
В кафенетата във ФР няма такива неща.
Подсладител не ползвам,загнездено ми е в главата "подсладителите са за диабетици,не за отслабване " лекарско предупреждение

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 07:42 от Анонимен

# 107
Подсладителите не са дори за диабетици. Пълно е с информация, че много от тях ако не влияят на кръвната захар, вдигат инсулина, освен това подхранват и поддържат вкуса към сладкото. 

# 108
Подсладителите за нищо не стават, но са като всяка друга модерна изгъзица:
-от тях се правят пари
-дават ти илюзията, че правиш нещо полезно за себе си
Двоен "бонус"   Smiley "И вълкът сит, и агнето цяло!".
Уловката е, че горното Никога не е възможно.

# 109
Подсладителите не са дори за диабетици. Пълно е с информация, че много от тях ако не влияят на кръвната захар, вдигат инсулина, освен това подхранват и поддържат вкуса към сладкото. 

При нас си имаме наследство от дядо още. Инсулинозависим диабет не пропуска поколение. И като се инжектира от вън инсулина кажете ми какво е влиянието на подсладителите? Всъщност не ми казвайте,благодаря. Темата ми е болна,има И диабет 1. По всяка вероятност знам повече от всички ви заедно.

# 110
Доколкото знам, при диабет 1, дозата външен инсулин се определя според вида храна на всеки отделен болен, няма универсална доза.
Та, ако един човек не яде захар/подсладители, просто ще приема по-малка доза инсулин.

# 111
За диабет тип 1 не знам много, само че е автоимунно заболяване при което бета клетките в панкреаса са унищожени от собствената ни имунна система и че трябва да се приема инсулин от вън.

Диабет тип 2 е съвсем друга работа и там основният проблем не е липсата на инсулин. Двете заболявания имат общи моменти, но не са едно и също и лечението трябва да е специфично.

НВ-ВМХ храненето е от полза и при двете, просто защото е правилната "диета" за човека.

# 112
  • Благоевград
Привет момичета!  Hug Отдавна не съм писала, но ви следя.
Имам нужда от малко насоки за режима, че нещо не мога да се ориентирам. Тъй като съм с ИР и ПКЯ, още през 2016 есента започнах режима и за това време успях да сваля малко излишни кг и да поддържам постоянно тегло около 60 кг. В момента съм бременна в 5 м. и за съжаление първите 3 м. ми се гадеше от всичко, освен сухари, ягоди, солети, картофи и краставици, от време на време маааалко пилешко по една хапка и това е. Голяма мъка. За щастие от около 2-3 седмици мога да се храня доста по-разнообразно, даже вече влизам в редиците с режимна храна и напълно изключване на въглените. Позволявам си сутрин по 1-2 солетки, за да спре гаденето и си закусвам обичайната закуска с чушки и бекон. Хапвам и малко плодове. На последната консултация обаче докторката ми каза, че трябва да държа кръвната захар до 5.1, тъй като над тази стойност се считало за гестационен диабет. При това положение, колко грама трябва да са въглехидратите за целия ден? За себе си съм установила, че между 50 и 70 гр. се чувствам прекрасно, с по-ниски въглехидрати ми става лошо. Въвеждам в Кронометър и ми е лесно да ги следя. Ендото каза, че ми е позволен по 1 плод на ден, всичко без банан. Последните няколко дни си заделям едно резенче пъпеш и си го хапвам през целия ден по хапка като ми се яде плод, за да не изплюскам половин пъпеш  Mr. Green
Ще се радвам да ми помогнете, наистина не знам как да постъпя и се лутам между грамажите.
Не знам дали има значение това, че съм била доста време на режима, но за 5 м. съм качила само 2 кг., което е чудесно и наистина ми е лекичко.

# 113
Доколкото знам, при диабет 1, дозата външен инсулин се определя според вида храна на всеки отделен болен, няма универсална доза.
Та, ако един човек не яде захар/подсладители, просто ще приема по-малка доза инсулин.

Подсладителите не играят роля,ако има захар се променя дозата инсулун.
Това не е така наречения "старчески диабет"/изтощен панкреас.
За един диабетик на 7-17 или 27 години нали не мислите,че може да им давате съвети и да ги убеждавате колко е вредна захарта? Подсладителите са измислени за тях. Масовата употреба сега е просто отклонение /използване на незнанието на хората.

# 114
  • пак там
TaniaDimi, я оттук малко по-подробно, дали може? Каква е разликата между захар и подсладител за диабетик 1 и диабетик 2? А за ИР? Наистина ми е нужно да знам. Опитвам се да си наглася нещата за мене си.

# 115
Това са двата крайни случая,има и варианти.
В общи линии диабет 1 се появява в ранна възраст,панкреаса не функционира и няма инсулин.
В някои случаи това може да стане стане по-късно при наследствена предразположимост и при някакъв голям шок. Като казвам шок говоря наистина за шок като да гледаш смърта в очите:като голяма катастрофа ,но си бил в съзнание и си се прощавал с живота,горящ влак и заключени вагони (международните вагони ги заключваха едно време) и подобни. Панкреаса престава да работи и няма инсулин.
При ИР е обратното : панкреаса отделя твърде много инсулин и колкото и големи да са му възможностите в един момент се изтощава. От тук и името старчески диабет, с годините е нормално и панкреаса да дава знак за стареене.
Проблема е,че старческия диабет вече не е старчески и при млади хора се явява.
Не се обръща внимание и става епидемия.
Ясно е,като се изтощи панкреаса пак се отива към външен инсулин.

# 116
Бременните по правило са с лека инсулинова резистентност (както тинейджърите). Яж си режимно и това е. Няма какво много да го мъдриш. Махни солетите в момента, в който ти е възможно и ще си добре. Хапвай повечко протеини от животински източници, особено червено месо заради хемоглобина.

# 117
  • пак там
Вероятно не съм обяснила правилно. Аз зная причините за появяване на диабет1, диабет2 и ИР.

Интересува ме точно подсладителите каква вреда или полза имат.

Защо при диабет 1 - където не работи панкреасът и съответно няма инсулин - има значение дали ще ядете захар или подсладители?

Защо при диабет 2 - когато има понижено количество инсулин, или клетките не му реагират - има значение захар или подсладители?

Защо при ИР - при бесни количества инсулин и липса на реакция на клетките - има значение?

# 118
  • Благоевград
Бременните по правило са с лека инсулинова резистентност (както тинейджърите). Яж си режимно и това е. Няма какво много да го мъдриш. Махни солетите в момента, в който ти е възможно и ще си добре. Хапвай повечко протеини от животински източници, особено червено месо заради хемоглобина.

Опитвам се да махна и солетите, засега не става, защото съм с позиви сутрин и това ми успокоява стомаха. Червено месо не съм яла, но ям кайма, риба, пилешко месо, яйца, свинско, ярешко, дреболии, бекон. Имам домашни буркани с телешки бульон от костите и се чудя в каква манджа да го слагам, че така на пача не ми е вкусно. Общо взето ми се промениха много вкусовете, особено към месо, а съм израстнала със свинско и без месо не мога. Влизам в ритъм, но ми е трудно с плодовете, че наистина много ми се ядат и ме освежават.
Иначе за хемоглобина - засега е добре, 119 е. Пия Биозин мама, който е точно за желязото, отделно приемам Инофолик, Топ фолат, вит. Д, Вит. Б метилирана форма, от сряда и Магнезий.
Пиех преди бременността и по 250 мг. Метфогама, но още преди пункцията я спрях и ендото ми каза, че добре съм постъпила. Повече не съм я пила.
Ще продължавам да си въвеждам в Кронометъра, поне ми е полезно, та да знам кога какво да ям.

# 119
Рисия, не е ясно как влияят подсладителите. Някои твърдят, че увеличават рискът от ракови заболявания и нарушават чревната флора. По-малките вреди - потенциално увеличават апетита и особено апетита към сладко. Не задействат центрове в мозъка, които са отговорни за чувството на удовлетвореност от храната като така стимулират да ядеш повече.
Сега дали е така или не, не знам, но аз съм решила, че няма да консумирам неща, които не носят никаква полза за организмът ми, а може да са потенциално вредни.

signora_tina, червеното месо е свинското и телешкото. За агнешкото не съм сигурна дали го водят "червено". Имай предвид, че желязото от растителна храна не е лесно усвоимо от организма, така че не разчитай на желязо от зеленчуци.

Общи условия

Активация на акаунт