НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 129

• 43 920
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
Няма проблем да се запържи/задуши храна в зехтин.
Сега, който има страхове в тая посока, да избягва....пърженето все пак не е задължителен елемент от това хранене.  Smiley

# 541
Подкрепям, абсолютно никакъв проблем няма да се пържи и готви със зехтин, това е нищено отдавна. В Гърция все пак само със зехтин готвят, а средиземноморската кухня се води най-здравословна.

# 542
Тези дни и аз съм на печени тиквички.  Приготвят се по следния начин : Нарязвам ги на кръгчета,редя в тавичка, поливам с една идея зехтин и пека. Стават чудни. Сос-а който приготвям е половин кофичка кис. мляко, една лъжица майонеза и 5-6 големи скалидки чесън, сол на вкус. Става муц-ка!

Сетих се да питам нещо, например от 1кг тиквички, излиза половин голяма купа. Ако реша да им изчислявам калориите, кое да взимам в предвид, тиквичките преди топлинна обработка или вече обработени с изпарена вода и със съвсем друго тегло ?

# 543
Зависи от зехтина. Който разбрал-разбрал.

# 544
BigCityLife, според мен трябва да се изчисляват след топлинна обработка калориите. Тиквичките след пържене освен, че се свиват, имат и мазнина, която вдига калориите.
Има сайтове, където са дадени за пържени тиквички ето:
https://www.hranite.info/foods/data/14669-pyrjeni-tikvichki
Тиквички на фурна: https://www.hranite.info/foods/data/14266-tikvichki-na-furna
Сосът става по-хубав с майонеза, да.
Аз смесвам млекцето с малко заквасена сметана, тъй като не съм майстор на домашната майонеза.
Пак става хубаво.

Последна редакция: пт, 05 юли 2019, 15:47 от Анонимен

# 545
Калориите в таблиците са за сурови продукти

# 546
  • Sofia
И аз в момента пека тиквички...5 тави,а е толкова малко като се опекат...сама мога да ги изям Blush
Ще ги хапваме с тиросалата,козе сирене и млечен сос Heart Eyes

# 547
Аз правя гриловани тиквички на тефлонова ел. скара,  на която половината й част е оребрена,  а другата част гладка. Първо пека мръвките на омазнената със свинска мас скара (гърди,  врат),  и след като добре се е омазнила и от месото,  слагам тиквичките. Стават нещо средно между печени и пържени и ми миришат на месо. Ям ги като гарнитура към месото,  но тогава не ям салата. Само тиквички да седна да вечерям, пък били те и с кисело мляко,  не мерси

# 548
Зависи от зехтина. Който разбрал-разбрал.
Не зависи от зехтина. Важи и за екстра върджин. И изобщо малко агресивно го раздаваш. Не се опитвай да си налагаш мнението. По този въпрос се спори от години и в медицинските среди. Какъв авторитет извади!

# 549
Уредът за “пържене” на пара ми е най- добрият приятел и най- експолоатираният уред у дома ( наред с чистещият робот:)
Та “фритюрникът” ми е незаменим- в него правя тиквички, патладжан, чушки, риба, месо, кюфтета, наденички, всичко! Вратните пържоли стават за 8-9 минути! Сьомгата за 8!
Зеленчука готвя с 1-2 л зехтин само, полсе ям със сметаново- чеснов сос.
Супер полезен е за нашия режим този уред.
Препоръчвам! Моят е Филипс, но има к много по бюджетни, на същия принцип.
В Лидл тази седмица ще има подобен 145 лв.
Видях и понеже ми върши моят перфектна работа и стана дума за тиквички, реших да ви споделя.
В еърфрая тиквичките си ми стават като пържени и са супер здравословни❤

# 550
JACKLIN*, много благодаря,че сподели!
Може ли линк на твоя уред ?

# 551
Жаки, ето това и аз съм намислила да взема.
Благодаря за информацията, нямах представа, че всички тези неща стават в този уред!

За десерт си правя, когато имам налични ягоди или боровинки, следния бъркоч:
    шепа боровинки/нарязани ягоди, отгоре кисело мляко по-гъсто/смесено със сметана, и настърган черен шоколад отгоре.
    Друг десерт: половин настъргана обелена ябълка, сметана на око, настърган шоколад - обърква се. Това си го съчиних от рецептата за торта с ябълки и орехи на Тереза Маринова, която нашумя преди време.

Както се похвалих, че не ме блазнят плодовете, имах прегрешения тези дни. Уж купуваме за децата, които не обичат особено много и те, и кой да додяжда после....

# 552
  • Благоевград
Момичета, ще правя след малко ОГТТ, какво да ям след като ми взимат кръв на втория час? Предишният път получих хипоглекимия и ме е страх и сега да не стане така, искам веднага да хапна като свърши изследваното.

# 553
Кога прави предното изследване - преди колко месеца?

# 554
  • Благоевград
Тете, преди повече от 2 години. Тази седмица умишлено ям повечко въглехидрати, за да не се повишат излишно стойностите. Трябва да проверим дали имам гестационен диабет, защото съм с ИР.

Общи условия

Активация на акаунт