НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 129

• 43 938
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
  • have faith and be patient ..
Момичета , в заглавиетона тематавиждам палео, а на първа страница не намерих информация , освен че двете хранения са подобни и се преливат.. може ли с две-три думи някой да надхвърля разликите  ,ако ви се занимава естествено ..

# 481
До колкото ми е известно, при палеото са позволени храни, които хората са яли преди появата и развитието на земеделието. Сега на всички е ясно, че не е имало броколи и доста други зеленчуци през този период, но...

Яде се месо, яйца, риба, ядки, плодове, зеленчуци, подправки, животински мазнини и зехтин, макар че не съм съвсем уверена, че през Палеолитната ера е имало и зехтин.
Разрешени са картофи, ряпа, моркови, банани, ябълки.

Изключват се фабрично обработвани храни, зърнени, захар, безалкохолни, повечето млечни продукти (в някои по-строги варианти дори краве масло), бобови, изкуствени подсладители, растителни масла.  

Според мен, в палеото има все още прекалено много захар. Съвремените плодове са огромни и десетки пъти по-сладки от преди няколко хиляди години.
Да кажем, че този режим на хранене е по-подходящ за млади хора без заболявания, но не и за хора с ИР или голямо количество наднормено тегло.

# 482
  • София
Картофите не са разрешени, имам книга на една дикторица точно за палеото. Разрешени са сладките картофи, но не и обикновените.

Последна редакция: ср, 03 юли 2019, 12:12 от Миленски

# 483
Явно зависи къде четеш. Там където четох пишеше картофи и сладки картофи. Може и да не са разрешени, няма да споря, защото не съм запозната в детайли, не е моето хранене.

# 484
  • София
Явно зависи къде четеш. Там където четох пишеше картофи и сладки картофи. Може и да не са разрешени, няма да споря, защото не съм запозната в детайли, не е моето хранене.
Тук чета. Описано е всичко подробно, даже прекалено от към медицинска гледна точка, има разрешени и забранени храни, мазнини и всякакви подробности. Аз ям сладки картофи 2,3 пъти в месеца, те имат ниско съдържание на нишесте, за разлика от обикновените.

# 485
Привет отново!
Как върви фаста, момичета?
Аз тази сутрин се изтеглих и предвид всичко, което си позволих предишните дни, съм изненадана, че съм само + 0,200 т.е. сега съм 50.400 кг.
За сега фаста върви добре, на две кафета съм. Почна много да ми престъргва, но смятам да издържа и да се взема сериозно в ръце. Това, което ме интересува е следното: пише, че можеш да се храниш 24 часа след съответното започване на новолунието. Мисля, че ще ми дойде в повече да се храня чак утре на обяд, а и се знам, че няма да издържа. Та.. мога ли да ям днес след 22,00 ч, когато свършва новолунието? Знам, че не е добре толкова късно, но смятам да хапна нещо като малко кисело мляко или сметана, нещо малко, но и засищащо? Как смятате?

# 486
  • have faith and be patient ..
Питам за палеото понеже много налитам на плодове това лято , от Гърция чак си донесохме дини Simple Smile явно се храня палео. 😄😄

# 487
В класическото палео се консумират по-скоро берита. Някой плод може да е изключение, или според въглехидратните нужди. Не мисля, че там има нещо като плодове на корем.

Картофите не са правоверно палео, сладките са позволени. 

# 488
sammerdays,  за фастването се изисква тренинг. Колкото издържиш днес,  следващия път с малко увеличи часовете на фаст,  по-следващия път още малко. Постепенно ще добиеш тренинг. Така,  че като за първи път колкото издържиш.
Аз от три месеца ежедневно фаствам по мин 22 часа. Храня се в интервала от два часа. Само така успявам да поддържам прилична форма и да не качвам с либерално НВВМХ,  предвид че съм в менопауза и много,  много трудно се поддържат вече кг. И базовият метаболизъм се намалява в този период.
На нова работа съм от месец и успях да науча колегите,  че през деня карам само на вода. И вече не настояват да си взимам от почерпката.

# 489
Нещо не вдявам - какво целите с фастовете, особено пък всеки ден?
Лу-лу, аз съм от 12 г. в менопауза, с ИР, в предпенсионна възраст, но с нестриктен режим свалям почти килограм на месец.
Замислете се за друго - как един стомах и черва ще преработват на веднъж всичката нужна храна за денонощие? Или ще си докарате огромни проблеми с тях, или ядете много малко и тялото ви влиза в сейфти режим и започва да трупа мазнини, за да се запаси поради недостатъчно хранене.
Миналия месец бях в болница за гастро изследвания - на свободен режим и понякога се прибирах в къщи.
На два пъти ми се налагаха фастове по 15 и повече часа. Резултат - лека хипогликемия. При кръвно-захарен профил се оказа, че сред гладуване КЗ ми е паднала на 4, което е ниско за мене.
За подготовка на друго изследване трябваше да ям цели две денонощия само течна храна, с изброени няколко възможности. Първият ден бях на кофичка кисело мляко и пилешки бульон с пасирано бяло месо в него.
На втория - две кофички кисело мляко и само пилешки бульон. Следобедът имах тежка хипогликемия и се оправих с единствената друга разрешена храна (не добра за мене) - малко картофено пюре с кисело мляко в него.
За информация - КЗ като съм на режима, не играе като луда, още преди повече от половин година гликирания ми хемоглобин спадна на 5, със сигурност сега е по-нисък.
Но принудителното гладуване и двудневното ядене без никакви въглехидрати ми създаде не малки проблеми. (Препоръчителното хранене за двата дни за второто изследване беше кисело мляко с обикновени бисквити. Естествено тази гадория бисквити никой не може да ме накара да ям, за това си докарах яка хипогликемия, без да имам такива проблеми.)
Но всеки решава какво да прави тялото си и как да го побърква...
Едит: само да уточня, че преди да започна режима преди малко повече от година, бях 76 кг на 167 см височина. Сега съм 63 и единственото, което остава да сваля, а е най-трудно, е сланината в талията.

Последна редакция: ср, 03 юли 2019, 19:39 от Недоволна

# 490
Недоволна, засега се чувствам добре. Цял живот /от 18-20 годишна/не съм закусвала и съм била на две хранения. Сега съм на едно и половина да речем. Поддържам едни и същи килограми от 30 години. Не знам каво е да имаш високо кръвно, никога не съм имала. Нямам проблеми със стомаха. Не съм получавала никога  хипогликемични кризи. Имаше един период продължил  година, когато на старата ми работа не отказвах почерпки след обяд  и ми се приспиваше около половин час след такива, но веднага ми светна червената лампа, че започвам да развивам ИР и се ограничих в хапването на бързи въглехидрати поне на гладно. Ядях ги само след обилно похапване на протеин от месо. След това попаднах на тази тема и благодарение на старите теми разбрах за ползите от фастването,  нещо което съм правила почти 30 години, пропускайки закуската.
Единствения ми здравословен проблем е дископатията, който получих от естеството на работата ми и поради това, че съм ниска /156см./, а всички офис столове са предназначени за доста по-високи хора, неудобни са ми. Но се научих сама да се лекувам и да предотвратявам сериозни кризи с болки в гърба благодарение на ежедневна йога всяка сутрин. Не пропускам упражненията си нито един ден.

# 491
На мен фастовете не ми предизвикват хипогликемии, дори 48 часовите. Хипо получавах докато ядях ВХ и след като на гладно ям високо ВХ храна.
Моите фастове са с цел автофагия. Иначе обикновено ям 1 или 2 пъти на ден като между последното и първото хранене ми се събират около 16 - 18 часа. Никога не съм закусвала и стомашни проблеми нямам.

До колкото ми е известно, в "сейф мод" влизаш, ако не приемаш достатъчно количество храна за дълго време, необходима за нивото ти на разход, а ако това се случи "сейф мод" е забавяне на метаболизма, не трупане на сланинки.

# 492
sammerdays,  за фастването се изисква тренинг. Колкото издържиш днес,  следващия път с малко увеличи часовете на фаст,  по-следващия път още малко. Постепенно ще добиеш тренинг. Така,  че като за първи път колкото издържиш.
Аз от три месеца ежедневно фаствам по мин 22 часа. Храня се в интервала от два часа. Само така успявам да поддържам прилична форма и да не качвам с либерално НВВМХ,  предвид че съм в менопауза и много,  много трудно се поддържат вече кг. И базовият метаболизъм се намалява в този период.
На нова работа съм от месец и успях да науча колегите,  че през деня карам само на вода. И вече не настояват да си взимам от почерпката.

Направих го! Мислех да хапна към 22.00 ч., истината е, че сърбах нерви снощи и накрая дори не ми се ядеше. Ударих 32 часа до този момент, сега пия кафе. Още не съм се изтеглила, но нямам търпение да видя резултата като за първи път. Обаче добре ми се отрази, направо имам чувството, че стомаха ми залепна. Ще ме е яд, ако няма разлика в кантара.

# 493

Никога не съм била в кетоза (смятам това състояние за изключително вредно и нездравословно ако трае дълго време).

Защо ? Ще ми е интересно да прочета мнението Ви.

Фастването мина добре, 1 кг резултат. Но дали е изхвърляне на ненужни течности или има и реално отслабване, ще видим Relieved

Моите фастове са с цел автофагия.
Което е доста интересен и полезен процес. За доразвиването на познанието на автофагията, през 2016г. японски учен получава Нобелова награда.

В нета четох,че е добре да се приемат някои минерали по време на лечебното гладуване и са посочени някои Шуслерови соли. Някои приема ли такива по време на фаст ?

# 494
Изтеглих сеее! Flushed
- 1, 3 кг Flushed
Седми ден карам на режима и след вчерашния фаст съм -1,9 кг - сега 49,100 кг Hug
Многооо съм щастлива!!!
На см също съм отслабнала:
- 4 см от талия
- 1 см от ханш
- 2 см бедро

Не съм вярвала, че този режим ще е тооолкова успешен. За всички, които се чудят дали да започнат... не му мислете!!! Резултати има! Сега мотивацията ми е още по-голяма, ще продължавам не само до достигане на крайната цел, ами мисля това да ми стане и начин на живот! Hug

Общи условия

Активация на акаунт