Ще имам близнаци! Тема с продължение 36

• 70 609
  • 822
  •   1
Отговори
# 150
Аз съм атракция, когато прибирам триколката в колата, научих гин да сядат до колата и да не мърдат, докато не я прибера, но последно време често се случва да видят котка, което е доста впечатляващо за тях и хукват, а там минават коли. И аз на отворен багажник оставям всичко и хващам единия, другия е в другата посока и смях на глас че ги гоня. Като се прибера и се пльосвам на дивана!

# 151
Мамчета може ли малко повече информация за тази инжекция за дробовете на близнаците, кога и защо се слага, съответно на всички бременни ли се поставя, запшаща ли се допълнително, благодаря предварително.

# 152
  • Шумен
Момичета, пиша за да ви дам кураж, с умиление си спомних тези моменти с проходили близнаци Smiley В началото е трудно, но с порастването и диалога става по-лесно.
Помня как ги гонех моите пред блока, аз зарязах количката в момента в който тръгнаха стабилно и излизахме само пред блока. Едно, че стана трудно стоенето им в нея и второ, че вече ми натежа бутането и после гонитбата по алеите в парка. Ние имахме детска площадка точно пред блока, забавляваха се на нея за кратко докато едната хукне нанякъде, грабвах сестра и под мишница и гонех другата. А като им поомръзне ги хващах за ръка и по тротоара ги разхождах напред назад Simple Smile По-късно видях плюсовете от тези разходки и до ден днешен кажа ли "дай ръка" няма дърпане и мрънкане. Едно лято гледах за 20 дни и племенницата с близначките, като най-трудно и беше точно воденето за ръка. А пресичане с малко дете на пешеходна пътека, което не държиш си е рисковано.
Не помня да са се тръшкали едновременно, но по единично се е случвало. Тактиката с липсата на внимание действа, аз сядах отстрани и се занимавах с другата навън. А в къщи просто излизах от стаята и драмата бързо приключва.
Бяхте коментирали едновременното акане, от ден първи вкъщи го правят до ден днешен, едва ли ще се променят Simple Smile

# 153
Аз сега съм сама с близнаците, баткото и двете ми племенички, добре че едната е на 14г и ми се явява като помощник, но другите са си лапета и половина. И аз излизам почти постоянно на площадката пред нас, като ходя да взимам батко им от градина рискувам с триколката, макар че е много далече , но засега не са се тръшкали до там. Винаги съм си мислила че ако съм сама и зареват или се затръшкат оставям триколката в някой магазин и си хващам такси. Дано не се налага.
Площадките си ги избирам ,ако има много деца , не влизам защото очите ми стават на 10.

# 154
Мамчета може ли малко повече информация за тази инжекция за дробовете на близнаците, кога и защо се слага, съответно на всички бременни ли се поставя, запшаща ли се допълнително, благодаря предварително.

Много хубави въпроси!
Единственото, което знам е, че не се слага на всеки. Но не знам кога и защо. Аз съм в 37ма и забравих да питам доктора, а секциото ми е за след 10дни. На следващия преглед дано не забравя да попитам.
Според мен със сигурност, ако има голям риск за ранно раждане слагат. Още от 30-та дори. Но съм чела и за терапия в 37ма. Чела съм и за родени в 36та без терапия, без проблем с дишането. Дано някой по-запознат ни просветли

# 155
Ами относно кърменето нямам въпроси-ясно ми е понеже съм кърмила. Хубавото при мен в че живея в къща и излизането няма да ми е проблем,защото двора е наблизо хахах, когато се родят ще е студено и зима и ще мога да се отдам на кърменето поне 5 месеца както аз искам(не повече) . Ще видим какво ще стане обаче. Пускам малката на ясла и ще гледам близнаците. Дай Боже да саа като малката- да проходят преди годинката,да разбират всичко и да слушат като нея(на 1г.3м е без памперс и си казва кога и се ходи) .

# 156
Терапия за дробчетата се прави при висок риск от преждевременно раждане между 28-ма и 34-та седмица. Преди и след тези седмици е излишна. Слагат се 4 инжекции през 12 часа, обикновено флостерон или дексаметазон, които целят стимулиране на по-ранното производство на сърфактант в организма. Инжекциите са кортикостетоиди, бият се мускулно и имат действие 10-14 дни. Ако не настъпи раждане в този срок, но риска от евентуално преждевременно такова остава висок- терапията се повтаря. Смята се, че белите дробове съзряват след 28-ма г.с. и започват да произвеждат сърфактант- демек да работят след 36-та г.с. за 1 бебе и 34-та за близнаци. Разбира се, случват се и изключения и усложнения- често се раждат както деца, които без проблеми дишат самостоятелно още във 33-34г.с., така и бебета, които не се справят сами с дишането и след 38-39г.с.(тук, обаче, често се касае за вътреутробна инфекция, чието усложнение засяга белите дробове и има нужда от антибиотична терапия незабавно след раждането).

# 157
Дай Боже да саа като малката- да проходят преди годинката,да разбират всичко и да слушат като нея(на 1г.3м е без памперс и си казва кога и се ходи) .

Astonished
Може да се приеме като доста извън темата..
Мен - като бъдеща майка на близнаци многоо ме вълнува - как успяхте на 1.3 да се е научила без памперс и да си казва?! Hands Clap
Това ми е голяма мечта!
 Но, когото и да попитам за съвет, отговорът е да не се бърза, да си реши детето само (след 2г, когато обикновено вече е на ясла и едва ли не госпожите го научават или го хваща неудобство от другите деца без пелени и само ги отказва)

Последна редакция: нд, 30 юни 2019, 19:02 от Liliumche

# 158
Относно терапията за дробчетата - има ли как ехографски да се прецени колко са развити и дали има нужда от такава терапия? Аз съм в 32г.с., засега нямам някакви кой знае какви проблеми, освен ежедневните подготвителни неболезнени контракции, така че се надявам да „устискам” до 37г.с., но се чудя дали преди секциото (ако е в 37г.с.) ще решат да направят такава терапия и ако да, на базата на какво, на какви изследвания или просто превантивно... Има ли някакви рискове при тази терапия, някакви странични ефекти?

# 159
Терапия за дробчетата се прави при висок риск от преждевременно раждане между 28-ма и 34-та седмица. Преди и след тези седмици е излишна. Слагат се 4 инжекции през 12 часа, обикновено флостерон или дексаметазон, които целят стимулиране на по-ранното производство на сърфактант в организма. Инжекциите са кортикостетоиди, бият се мускулно и имат действие 10-14 дни. Ако не настъпи раждане в този срок, но риска от евентуално преждевременно такова остава висок- терапията се повтаря. Смята се, че белите дробове съзряват след 28-ма г.с. и започват да произвеждат сърфактант- демек да работят след 36-та г.с. за 1 бебе и 34-та за близнаци. Разбира се, случват се и изключения и усложнения- често се раждат както деца, които без проблеми дишат самостоятелно още във 33-34г.с., така и бебета, които не се справят сами с дишането и след 38-39г.с.(тук, обаче, често се касае за вътреутробна инфекция, чието усложнение засяга белите дробове и има нужда от антибиотична терапия незабавно след раждането).
Много благодаря за полезната информация

# 160
  • Бургас
Каката мибеше мега спокойното дете, грам не ревеше, а като го правеше се чудех дали не е болна, толкова рядко се случваше. Много хрисимо бебе. Сега женския близнак е дзер на дзверовете! Супер енергично, реве, вече я водят във физическо и неврологично развитие за 5м, абе бяс абсолютен. Тя е по дребния от близнаците и и казваме пинчера, малко и гласовито и подвижно/въпреки че със воите 65см и 6500 хич не е малко за 3м..../ ама на фона на брат си, който е 7 кг и 67см....и е спокоооен и лежерен, ама въпреки това не е толкова спокоен като кака си!

Ревяха много в началото, на разходка и аз изпадах в ужас да излеза. И Бога ми убедена бях, че се наговарят!Едното като ревне за манджа и другото....ама в един момент просто стинсах зъби и почнах да си ходя когато и където поискам, както с каката, почнах да си ги търкалям баш като котета. И свикнаха.....спряха да реват в количката, поизчакват се за манджата/то това и с адаптето го нагласих де/, и почнаха да приличат малко на хора, като хванаха режим и аз с тях. Вече спят и нощем, а през деня си ядат точно 5 пъти на сравнително равни интервали. Е реват си, ама не е това реване дето беше. Женския близнак мрънколи основно, ама вече се и заглежда и дрънна тук с дрънкалка, плясна там с играчка и общо взето има шанс да я заболамосам малко.

# 161
El-roi, само с ехографско изследване, за съжаление, няма как да се прецени степента на узрялост на дробчетата. Разбира се, кортикостетоидите не са съвсем безвредни, но в случая ползите значително надвишават евентуалните вреди. Странични ефекти, до колкото съм запозната, са основно сърцебиене, ускорен пулс, високо кръвно, сухота в устата, задух. Не са шега и се прилагат при наистина рискови случаи с много контакции, кървене, разкритие, вклиняване на мехура, калцирана плацента, прееклампсия, данни за страдание на фетуса...все сериозни причини, предполагащи по-ранно естествено или предизвикано раждане. Ако няма такива индикации не трябва да мислите за кортикостетоидна терапия. А и влезеш ли в 33г.с. вече не мисля, че има такъв риск- бебчетата вече са доста развити. Стискам палци за безпроблемно доизчакване на поне 37-ма г.с.✌🏻

Последна редакция: пн, 01 юли 2019, 08:26 от Анонимен

# 162
Родих в 33 и 5 дни, отидох в МД в 33 седм. да ме прегледат понеже се чувствах странно, и имах леко зацапване с розово. Обаче ме оставиха в болницата имала съм контракции за раждане, биха ми инжекции за дробчетата и родих 1 ден след 4 инжекция, т. Е терапията ми я направиха, родих едното1600 а др. 2100 и двете бебета дишаха сами, но бяха в кувьози,  приятелка роди 1 бебе в 34 и4 дни не и сложиха инжекциите, защото не успяха, малкия не можеше да диша сам въпреки, че беше 2500 гр. Така, че аз съм за тези инжекции, ако се налага. Ходете си редовно на прегледи и след 30 седм, следете тоновете. Колкото повече износите бебетата, толкова по-добре, защото когато са родени пееждевременно, след това има доста ходене по мъките. В края на бременността почивайте повече и не се натоварвайте. Най-важното и не мислете глупости.

# 163
С близначките ми правиха 2 курса с Дексаметазон по 4 инжекци (курс с 2 инжекции е просто по-бързия вариант) в 27 седмица и в 33та заради - бях със скъсена шийка и постоянни контракции. Индивидуално се определя, разбира се, от лекуващия лекар дали и кога се налага поставянето на Дексаметазон. Бебетата ми се родиха в първия ден на 35та седмица, изплакаха веднага сами. За странични ефекти - аз абсолютно никакви не усетих, но да добавя, че Дексаметазонът повишава и кръвната захар. Не е задължително да усетиш странични ефекти, аз дори на 10 ампули Гинипрал в банка/70 мл/час/инфузия не трепнах и не изпитах негативи, така че... Всичко е строго индивидуално Simple Smile

# 164
И аз правих един курс с дексаметазон, също бях със скъсена шийка от рано. Не съм усетила също така странични ефекти.

Общи условия

Активация на акаунт