Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 37

• 50 592
  • 764
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Тъй де, дай боже всекиму. Ама аз кат' знам каква пенсия ще взимам (ако изобщо стигна до пенсия), някак си не ми е по възможностите. Иначе много хубаво, да.

# 256
  • София
NikoT, шегувам се, разбира се. Хубава къща, всичко хубаво. Но аз доста съм попътувала по света, и жега , влага, разни твари и комари,  и въобще не ми понасят. Хубаво е, екзотично, палми и едно друго.... ама България си е чудесна и красива. Да идеш , да видиш, да се върнеш. Топлите страни ги мечтаем зимата, но вместо човек да инвестира толкоз пари, бих ходила за няколко седмици зимата някъде, но да се връщам. "Осакатих" се на младини като пропътувах надлъж и нашир. Даже не ми е интересно вече. Хубаво е на много места, спор няма. Но обичам да се връщам в Б-я,  тук са ми роднините и спомените. Затова ми е по - реално , къща близо до София някъде. Пък и на аудиторията смятам е по-реално. Thinking

# 257
Реално - колко да е реално? Simple Smile Гледам къщи в Горна Баня и Божурище. Под 200 000 хиляди не може да се намери нищо, което да става за живеене веднага.

# 258
  • София
Реално - колко да е реално? Simple Smile Гледам къщи в Горна Баня и Божурище. Под 200 000 хиляди не може да се намери нищо, което да става за живеене веднага.

Върни назад по темата и ще видиш , че се обсъждат апартаменти от 3 -стаи НС, за по 160 хил евро и повече.
Това в предпочитани софийски квартали
Та ще излезе че за 200 хиляди евро, ако е къща на два етажа, двор и гаражи си е без пари...
В три стаи НС колко души ще живеят? Двама с две деца под 12 сет години, след 12 сет години вече се счита че жилището е пренаселено ....
В къща на 2 етажа, че и с двор колко? Да речем 2 семейства ( стари и млади ) + две кучета ( поне)
И има мегдан за развитие винаги в къщата Thinking Да не говорим , че си по - уединен  и по- спокоен ( в общия случай)

# 259
Да, предпочитани софийски квартали, а не Горна Баня и Божурище. Искам еднофамилна къща, около 100 кв., за да живея само с мъжа и детето. Две поколения под един покрив не ми се нрави, затова къщи над 200 квадрата не искам. Пък и кой ще ги чисти и отоплява тия квадрати Joy

# 260
  • София
Преди повече от 100 години е било това, дето да не отопляват повече стаи , по 3 поколения са живели в една стая. Grinning
За да почнат да се предпочитат къщи ще минат още много години. Но каквото и да си говорим и спорим, и независимо от квартала това 150-160 хил евро за 3 стаи НС си е убийствено. Какъвто и квартала да е....  все пак сме в София...

# 261
NikoT, шегувам се, разбира се. Хубава къща, всичко хубаво. Но аз доста съм попътувала по света, и жега , влага, разни твари и комари,  и въобще не ми понасят. Хубаво е, екзотично, палми и едно друго.... ама България си е чудесна и красива. Да идеш , да видиш, да се върнеш. Топлите страни ги мечтаем зимата, но вместо човек да инвестира толкоз пари, бих ходила за няколко седмици зимата някъде, но да се връщам. "Осакатих" се на младини като пропътувах надлъж и нашир. Даже не ми е интересно вече. Хубаво е на много места, спор няма. Но обичам да се връщам в Б-я,  тук са ми роднините и спомените. Затова ми е по - реално , къща близо до София някъде. Пък и на аудиторията смятам е по-реално. Thinking
Ето нещо приятно от полите на Витоша. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j15555681116136 … k=4pkxny&f1=1  . Аз също обичам България и живея основно в Родината ни. А и с новите европейски реалности  това въобще няма шанс да се промени.

# 262
Преди повече от 100 години е било това, дето да не отопляват повече стаи , по 3 поколения са живели в една стая. Grinning
За да почнат да се предпочитат къщи ще минат още много години. Но каквото и да си говорим и спорим, и независимо от квартала това 150-160 хил евро за 3 стаи НС си е убийствено. Какъвто и квартала да е....  все пак сме в София...

Отопляването зависи от възможностите, а къща се отоплява по-трудно от апартамент. И сега има къщи, в които зимата се отоплява само 1 стая. Но тук не говорим за отоплението, което си е перо, а за живота на две поколения заедно - родители и пораснали деца. Колкото и квадрати да има, и за мен това е недобро решение, споделям мнението на zigi-zagi.

Не знам какво ще се промени след много години, за да се предпочитат къщи. А който предпочита къща, според мен не е за да живеят много поколения заедно, а заради предимствата  на къщата, които са ясни, но които си вървят заедно с недостатъците. За мен най-голям недостатък на къщата в Горна баня или Божурище в сравнение с апартамент на топ място не е дори отоплението, а е зависимостта от кола и трудното придвижване в задръстванията на София.

# 263
Бива. На 450000. От три месеца виси.

# 264
За мен е глупаво в огромна къща да живеят двама души през 99,9999% от времето. То се получава като пенсионерите с тристаен, пък живеят и отопляват 1 стая и кухня. Само мащабът е различен.
Попея, виж какво коментираме по обявите за апартаменти - ако не първи, то втори недостатък е задръствания в района/липса на места за паркиране. Т.е. дори и за апартамент в квартал с развита инфраструктура хората вече не си представят, че ще се придвижват с ГТ. Констатирам факт, айде тенденция да го наречем, няма смисъл да отпочваме пак 10-20 стр. дали е хубаво или не, дали ще се промени или не.

# 265
Родителите ми живеят в еднофамилна къща с три спални и когато се съберем всички отеснява. Не мога да си представя, че ще с заврат в двустаен апартамент и внуците им няма да ги посещават.

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 17:10 от Анонимен

# 266
За мен е глупаво в огромна къща да живеят двама души през 99,9999% от времето. То се получава като пенсионерите с тристаен, пък живеят и отопляват 1 стая и кухня. Само мащабът е различен.
Попея, виж какво коментираме по обявите за апартаменти - ако не първи, то втори недостатък е задръствания в района/липса на места за паркиране. Т.е. дори и за апартамент в квартал с развита инфраструктура хората вече не си представят, че ще се придвижват с ГТ. Констатирам факт, айде тенденция да го наречем, няма смисъл да отпочваме пак 10-20 стр. дали е хубаво или не, дали ще се промени или не.

Ами аз такова нещо не виждам на топ-местата, за мен това изобщо не е факт, точно обратното, защото те са зони (освен Иван Вазов, който до края на годината също ще стане зона) и паркирането е с винетка, и места за паркиране има. Сутрин на излизане броя свободните места за паркиране около нас - на 10 места им поне 3-4 свободни. Същото казват и други, живеещи в зони (ЧС, Таис), та тези разсъждения за паркирането не са валидни за топ местата. А и от тези места има удобно метро и спокойно може да не ползваш кола ежедневно, така че факторът кола е на заден план. Имаш си я, плащаш си винетката и я караш само извънградско или на голям пазар веднъж седмично, и това ако нямаш гараж или паркомясто. Но пък НС на тези места не е 160 К, а е повече, в общия случай.  
Има разлика между топ квартали и квартали с развита инфраструктура. Но все повече ще разширяват зоните, така че напливът на коли към все повече места ще намалява - мисля, че Гоце Делчев и Стрелбище се изпищят веднага след като Иван Вазов стане зона. Ако пък направят зоните 24/7, още по-добре.

Родитлит ми живеят в еднофамилна къща с три спални и когато се съберем всички отеснява. Не мога да си представя, че ще с заврат в двустаен апартамент и внуците им няма да ги посещават.

Ако са в София, няма причина внуците да не ги посещават в двустайния  и после да се прибират да нощуват вкъщи. Особено ако са наблизо или с удобен транспорт.  

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 17:00 от Анонимен

# 267
В 21 век е малко трудно цялото семейство да живее в един град и една държава. Нашето специално е разпръснато, същото беше и в моето детство като се замисля.

# 268
Родитлит ми живеят в еднофамилна къща с три спални и когато се съберем всички отеснява. Не мога да си представя, че ще с заврат в двустаен апартамент и внуците им няма да ги посещават.

И защо противопоставяш на къщата двустаен?  newsm78
Ние също си купихме компактен апартамент за старини, ама понеже и детето ни посещава все пак, а и внуци искаме (да даде Господ), го взехме тристаен - холокухня, спалня и детска. Така хем въпросът с внуците е решен, хем не се занимаваме с поддръжка на къща. Т.е. не е нужно да имаш къща за да имаш място.

# 269

Приятел на семейството ми живее при децата си (и внуците си) в Германия, но има тук голяма фамилна къща с двор с басейн на 1 час път по магистрала от София, в доста престижно населено място. Той си идва за през лятото, а децата и внуците са идвали само веднъж през последните 5 години. Неговата идея е същата - къщата да побере без притеснения цялата фамилия.

С децата ти ходите редовно на гости при родителите ти, но вероятно родителите ти все още са доста активни-или все още работят, или са сравнително млади пенсионери. Децата ти пък, вероятно още са сравнително малки - тийнове примерно, и още не са се задомили. Като създадат семейства децата ти, ще почнат все по-рядко да посещават и теб, и родителите ти.
Когато бях малка, ходехме всеки празник - национален и личен, при баба ми и дядо ми. Като се омъжих и ми се роди дете, почнах да ходя 2, макс 3 пъти годишно. След време - веднъж годишно.

Можеш да контрираш, че моят личен опит не е меродавен и ще си права, но и твоят също не е.

За съжителството на 2 поколения в една къща съм принципно съгласна, освен ако къщата не е двуфамилна със съответното разпределение, така че бабата и дядото/пенсионерите/родителите да си имат достатъчно функционално обособена част, а децата/младите - своя си част с всичко необходимо. С модерните архитектурни разпределения на къщите подобни варианти са рядко срещани, вероятно само по конкретна заявка на клиентите.

Вариантът на ЧС също е приемлив - една допълнителна спалня за преспиване я на дете, я на внуче, когато се наложи. Но с предимството на това по-възрастните - ЧС, да не се обидиш, да могат да се разхождат на старини и с ГТ, а не да ангажират децата да ги возят за елементарни дейности като разходка, магазин, аптека, доктор. 

Общи условия

Активация на акаунт