Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 37

• 50 607
  • 764
  •   1
Отговори
# 270
Че що да се обиждам? Ние взехме новия апартамент точно по концепцията "къща за старини", все пак сме на 50+ години. Иначе си имаме и на по-хубаво място и на висок етаж с гледака към Витоша, но не пасваше на концепцията. А този ни изпадна, и цените таман почваха да растат, та се възползвахме на мига, защото концепцията отдавна беше избистрена.
Та не се обиждам, написаното за ГТ е част от концепцията. Пък колко болници и клиники има наоколо  Mr. Green

П.П. Точно въпросът с болниците/здравеопазването е най-голямата пречка човек на старини да се забие в някоя топла страна. В много такива животът е евтин, няма нужда от отопление, къщите не са скъпи, ама не знам как е здравното осигуряване и колко ли ще оръсят двама дъртака без предистория за да ги обгрижват. Но в голяма степен същата пречка стои и пред къщата извън града в България, хеле пък далеч от голям град. Особено ако се очаква да няма дете да те вози по болници, защото е в чужбина.

# 271
На ЧС мястото е топ, така че нея не би трябвало да я притеснява точно ползването на ГТ Simple Smile
Изпревари ме Simple Smile
Иначе ако е двустаен СС, винаги ще има място за преспиване на дете или внуче без притеснение, но ако е двустаен НС, там вече зависи, по-скоро ще е притеснено. Сега, ако са много децата и внуците, си трябват повече спални.

# 272
Честно да ви кажа не познавам човек, който е живял цял живот в къща и на старини да му е кеф да смени квартала и жилището си. Хората си свикват със съседите и дома и хич не приемат идеята за местене.

# 273
На 1 час по магистралата ми звучи като някъде около Пловдив или Пазарджик? Grinning

# 274
На ЧС мястото е топ, така че нея не би трябвало да я притеснява точно ползването на ГТ Simple Smile
Иначе ако е двустаен СС, винаги ще има място за преспиване на дете или внуче без притеснение, но ако е двустаен НС, там вече зависи, по-скоро ще е притеснено. Сега, ако са много децата и внуците, си трябват повече спални.

Дай Боже всекиму, това да ни е проблемът Smile
На 1 час по магистралата ми звучи като някъде около Пловдив или Пазарджик? Grinning

Че то само 1 магистрала ли имаме?

# 275
Е ние сме 3 деца, да отбележа Blush . Има си значение естествено.

# 276
Скрит текст:

Скрит текст:
Дай Боже всекиму, това да ни е проблемът Smile

Че то само 1 магистрала ли имаме?
Имам предвид като разстояние - не е много малко.

# 277
За мен е глупаво в огромна къща да живеят двама души през 99,9999% от времето. То се получава като пенсионерите с тристаен, пък живеят и отопляват 1 стая и кухня. Само мащабът е различен.
Попея, виж какво коментираме по обявите за апартаменти - ако не първи, то втори недостатък е задръствания в района/липса на места за паркиране. Т.е. дори и за апартамент в квартал с развита инфраструктура хората вече не си представят, че ще се придвижват с ГТ. Констатирам факт, айде тенденция да го наречем, няма смисъл да отпочваме пак 10-20 стр. дали е хубаво или не, дали ще се промени или не.

Ами аз такова нещо не виждам на топ-местата, за мен това изобщо не е факт, точно обратното, защото те са зони (освен Иван Вазов, който до края на годината също ще стане зона) и паркирането е с винетка, и места за паркиране има. Сутрин на излизане броя свободните места за паркиране около нас - на 10 места им поне 3-4 свободни. Същото казват и други, живеещи в зони (ЧС, Таис), та тези разсъждения за паркирането не са валидни за топ местата. А и от тези места има удобно метро и спокойно може да не ползваш кола ежедневно, така че факторът кола е на заден план. Имаш си я, плащаш си винетката и я караш само извънградско или на голям пазар веднъж седмично, и това ако нямаш гараж или паркомясто. Но пък НС на тези места не е 160 К, а е повече, в общия случай.  
Има разлика между топ квартали и квартали с развита инфраструктура. Но все повече ще разширяват зоните, така че напливът на коли към все повече места ще намалява - мисля, че Гоце Делчев и Стрелбище се изпищят веднага след като Иван Вазов стане зона. Ако пък направят зоните 24/7, още по-добре.

Родитлит ми живеят в еднофамилна къща с три спални и когато се съберем всички отеснява. Не мога да си представя, че ще с заврат в двустаен апартамент и внуците им няма да ги посещават.

Ако са в София, няма причина внуците да не ги посещават в двустайния  и после да се прибират да нощуват вкъщи. Особено ако са наблизо или с удобен транспорт.  
Предполагам, че много хора, ако не са наследили апартамент в скъп квартал, а са го купили със собствени средства  се придвижват с кола дори и да има удобен градски транспорт. Да не говорим, че както ти самата казваш за да е тихо и хубаво мястото метрото трябва да е на около 10 минути пеша. А на много хора не им се върви толкова, особено в студ, дъжд или сняг.

# 278
Е, те нали и до Пловдив си имат техен си "Бевърли Хилс", дето ги показваха палатите, снимани с дрон.
Не, не е  до Пловдив човекът, и му е час пътят с излизането от София.
Но това няма значение, принципният въпрос е, че ако си купуваш голяма къща с двор, поне според мен,
прагматично това е добре да стане до към 35 годишна възраст, за да има смисъл - децата щъпуркат в градината, партита с приятелски семейства и тем подобни житейски радости. Като пораснат децата и тръгнат по пътя си, къщата става вече голяма, приятелските семейства и те стават по-малко, партитата по-кротки и по-редки. А къщата, за да остане поне в прилично състояние, си изисква подръжката. Целта да събереш фамилията 2-3 пъти годишно, и то евентуално, не си струва парите за тази подръжка.
Според мен, някъде към 50-55 г. вече е точното време да се продаде тази къща, докато е в добро състояние, и да се купи градски апартамент. И естествено, не е задължително да е панелка в краен квартал. Или къщата на детето/децата, а родителите пак в градски апартамент.
Знам, и на 55 може да си в чудесна физическа форма, да не боледуваш и да си много жизнен и активен, но чисто статистически вероятността от здравословни проблеми се увеличава. В града, със или без кола, придвижването от точка А до точка Б е по-кратко.

Естествено това са разсъждения за къща в предградията, каквато в повечето случаи се има предвид. В градска къща, която в повечето случаи е двуфамилна, могат спокойно да съжителстват и родителите и децата на отделни етажи, в отделни апартаменти. Хем са самостоятелни, хем могат да си помагат в случай на нужда. Има все още съхранени малки симпатични квартали с такива къщи и то в центъра. Но май хубавите ги изкупиха мутрите и мутроподобните "бизнесмени", а и  приличен басейн в двор 300-400 квадрата е по-трудно да се направи.

# 279
  • София
Против съжителство на отделни етажи съм - повечето проблеми със свекъри и подобни са все от прословутия етаж. Справка - темата за свекървите в СО.
Всеки да си знае апартамента, да си врътне ключа. Но да са на близо, че ако трябва да се реагира бързо при проблем.
За  басейна - много чистене, кратък топъл сезон. Не е за София това чудо.

# 280
Вие пък, ще шетате на двора! За това си има фирми озеленители. И после, по 20 лв седмично за косене на тревата, и си шест Simple Smile

# 281
Предполагам, че много хора, ако не са наследили апартамент в скъп квартал, а са го купили със собствени средства  се придвижват с кола дори и да има удобен градски транспорт. Да не говорим, че както ти самата казваш за да е тихо и хубаво мястото метрото трябва да е на около 10 минути пеша. А на много хора не им се върви толкова, особено в студ, дъжд или сняг.
Ами добре, нека се придвижват с кола, щом им се виси в задръстванията. Те тези същите и парко място или гараж си купуват, и винетка си плащат, и има достатъчно места, където да паркират. Не съм съгласна с Мандаринка, има места за паркиране в топ кварталите, където е зона - поне около мен има достатъчно, има и паркоместа в НС, има и в старите сгради. Така че който купува на такова място, няма този проблем - ти самият много добре го знаеш това.  Виж, като излязат от топ мястото и се набиват в същите задръствания като всички, ама щом им се вози на кола, ще си висят в задръстванията, техен избор си е .
И между другото, и да са го наследили, пак може да не искат да ходят пеша, а само с кола - това е до нагласа, не е до възможности. И ще си дадат и последните стотинки, за да се фукат с възможно най-престижна кола. Манталитет балкански.

Последна редакция: чт, 18 юли 2019, 09:15 от Анонимен

# 282
В топ кварталите, където е зона, има места. В топ център-не.

# 283
Скрит текст:

Ами добре, нека се придвижват с кола, щом им се виси в задръстванията. Те тези същите и парко място или гараж си купуват, и винетка си плащат, и има достатъчно места, където да паркират. Не съм съгласна с Мандаринка, има места за паркиране в топ кварталите, където е зона - поне около мен има достатъчно, има и паркоместа в НС, има и в старите сгради. Така че който купува на такова място, няма този проблем - ти самият много добре го знаеш това.  Виж, като излязат от топ мястото и се набиват в същите задръствания като всички, ама щом им се вози на кола, ще си висят в задръстванията, техен избор си е .
И между другото, и да са го наследили, пак може да не искат да ходят пеша, а само с кола - това е до нагласа, не е до възможности. И ще си дадат и последните стотинки, за да се фукат с възможно най-престижна кола. Манталитет балкански.
То по-добре да висиш в задръстване в собствения ти автомобил, поне ти е комфортно, отколкото да висиш в задръстване с градски транспорт. За момента единствено метрото избягва задръстванията, но пак казвам и там в час пик е меко казано претъпкано. Трамваите не ги броя, защото само линия 7 има читави трамваи, които в 21 век да имат климатизация. Човек, дал сума ти пари за топ апартамент, пък после да се качи в смрадливата сауна, наречена трамвай, не виждам как може да стане.

# 284
Скрит текст:
Скрит текст:

То по-добре да висиш в задръстване в собствения ти автомобил, поне ти е комфортно, отколкото да висиш в задръстване с градски транспорт. За момента единствено метрото избягва задръстванията, но пак казвам и там в час пик е меко казано претъпкано. Трамваите не ги броя, защото само линия 7 има читави трамваи, които в 21 век да имат климатизация. Човек, дал сума ти пари за топ апартамент, пък после да се качи в смрадливата сауна, наречена трамвай, не виждам как може да стане.

Аз ходя пеш на работа, така че този въпрос не ме касае. Ако ми се наложи инцидентно, ползвам метрото. Колата е в задния двор и се ползва за пазар и за пътувания. Който има нерви и желание, нека виси в задръстванията, негов избор. А ти не си виждал претъпкано метро, и не е токийското, брюкселското е. И не е само то. В големия град е така, на село е различно.
Купували сме си апартамента, за протокола, да е близо до родителските тела.
И слава Богу, че направиха зона при нас, та се оттървахме от гъзарите като теб, които от колата не слизат. Значи, можело да не идват с кола. Постепенно и в другите централни райони ще се случи.
В топ кварталите, където е зона, има места. В топ център-не.
Значи, е прекалено евтино все още, добре ще е да вдигнат таксата.

Последна редакция: чт, 18 юли 2019, 09:34 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт