Банята - 34 тема

• 64 464
  • 768
  •   1
Отговори
# 570
Пониженото ниво е много хубаво решение. Но не винаги възможно. Тогава може да се ползва праг.

bachkator, може ли повече информация, в кои случаи не е възможно. Свързана с наклоните ли може да е причината или с необходимостта от повдигане на останалата част на банята?
Залага се още в проекта, плочата на банята е понижена спрямо останалите помещения. Бутиково решение, не е конфекция. Понижена плоча съм виждал в много стара кооперация, а днес се изпълнява при къщи (стига архитекта да е малко светнат и на инвеститора да му се занимава).
А да се повдига нивото на банята спрямо апартамента за мен е твърде голям компромис, предпочитам прагче.

# 571
.........
Именно, увеличаваме тока 10 пъти и намаляваме броя на намотките десет пъти. Обаче десет пъти по-голям ток изисква проводник с десет пъти по-голямо сечение. И затова масата на по-малкия брой, но по-дебели намотки е същата, като масата на многото на брой тънки намотки. И затова не пестим мед. Виж как сам си го аргументирал Mr. Green

За това какви двигатели се слагат най-често на вентилатори наистина не съм подготвена да споря. Може и да си прав. За други електроуреди не е така затова съм пас по тази точка.

Малко със закъснение, но да поясня. На практика сечението на проводника въобще не го повишават. При правилно и качествено изчисление на бобинката се залага минимум 25% запас по ток в сечението на проводника. Спестявайки около 10-15% от медта, "изяждат" запаса. И така, когато заяде перката (режим на пълно късо) става пожар, защото бобината става нагревател.

Последна редакция: вт, 08 окт 2019, 20:26 от Mysteri

# 572
Хубаво. Т.е. не, че е хубаво, ами разбирам какво казваш. Обаче ако ще спестяват от резерва, защо ще икономисват само от едните, а не и от другите? Т.е. на теория медта трябва да е все едно и също количество и ако икономисват ще икономисат все едно, независимо дали тънък или дебел проводник.

Иначе аз имам опит с големи мотори, където никой не си позволява такива глупости, не съм се занимавала с малки моторчета.

# 573
Ние имаме, сложена е плочка върху вратичката. Има ги в почти всички магазини за баня. Нямам впечатление да са нещо, което е трудно за намиране.

papi6, zvаnchе Благодаря!
За руските говорих като трудни за намиране - обърнете внимание на пантите например тук

bachkator, банята за която говоря е в доста старо строителство, нивото ѝ е под нивото на другите помещения, но не знам дали техните нива са повдигнати, защото го купихме с ремонтиран коридор и нов паркет.
Всъщност ако има линеен сифон не може ли без какъвто и да е праг например

Последна редакция: вт, 08 окт 2019, 20:34 от Mal Doran

# 574
А да се повдига нивото на банята спрямо апартамента за мен е твърде голям компромис, предпочитам прагче.
Ако не се лъжа , стандартно банята е повдигната като ниво спрямо апартамента и причината е много проста...бие се плоча която е абсолютно равна на целия етаж, а накрая на банята се прави замазка с наклони към сифоните още от самият строител. Моят апартамент на шпакловка и замазка така го взех. Мои приятели отново на шпакловка и замазка и двете бани им бяха така....
Не съм строител и не споря ама...

# 575
Съвсем вярно - в НС баните са повдигнати над плочата. И не може без прагче, освен ако някой е склонен да направи 7-8 см замазка на целия си апартамент.

# 576
И аз търся врата за ревизионен отвор. zvаnchе можеш ли да кажеш до колко градуса се отваря твоята вратичка и колко мм е фугата при плочката. Гледайки снимки не успявам да се ориентирам
Скрит текст:

Руските вратички много ми харесаха, може да се поръча с доставчик, но пътуват 25 дни.

# 577
  • софия
И аз търся врата за ревизионен отвор. zvаnchе можеш ли да кажеш до колко градуса се отваря твоята вратичка и колко мм е фугата при плочката. Гледайки снимки не успявам да се ориентирам.
Довечера ще снимам.
Ние поръчвахме нашите в магазина на Санекс на Дондуков, защото ни трябваше по размер на плочката.

Последна редакция: ср, 09 окт 2019, 08:38 от zvаnchе

# 578
  • Варна
Съвсем вярно - в НС баните са повдигнати над плочата. И не може без прагче, освен ако някой е склонен да направи 7-8 см замазка на целия си апартамент.

Това за праг пред вратата ли става въпрос или за този,който се обсъжда по-горе,в душ зоната?

# 579
За праг пред вратата.

С ревизионните отвори внимавайте - не всички са достатъчно стабилни и здрави. особено онези като на снимката горе - с максималното скриване на механизма и рамката. Ако има и лека нестабилност и клатене плочките се търкат по ръбчетата и се получават микроначупвания и нащърбване. Моят майстор иначе свърши добре всичко, но не му се получи с вратичката - избра кофти модел, а и опита да го монтира с отваряне на страни. В резултат махнахме всичко и си сложих вратичка и рамка от неръждаема стомана и ми ги боядисаха по цвета на плочките в магазин за автобои. Та гледайте да е стабилна конструкцията. Бях гледала един клип с една много стабилна, която при натиска първо излиза няколко сантима право напред и после се отваря, като няма никакъв шанс за конфликт между ръбчетата на плочките. Ама не намерих такъв механизъм.

# 580

Това за праг пред вратата ли става въпрос или за този,който се обсъжда по-горе,в душ зоната?
Нещата излязоха извън контрол в тази тема. Даже не съм си мислил, че някой може да направи праг пред вратата на банята. Някъде споменах, че може да се наложи повдигане нивото на цялата баня, за да може да е "вкопана" зоната под душа. И, че това за мен е твърде голям компромис. И затова вместо да се вдига нивото на банята и да се получи стъпало при влизане е по-добре душ-зоната да се прегради с прагче. А че вътре в нея има (линеен) сифон, както и отвън това се подразбира. А ЧС какъв праг при входа е имала предвид не ми е ясно. Това не съм го виждал, може да съществува някъде, но едва ли е удобно да прескачаш прагче като влизаш в банята.

# 581
Господи, какво неясно има - и по-напред писаха, че при НС плочата се лее на еднакво ниво навсякъде и затова за да се поберат тръбите за каналите, нивото в банята се повдига и се получава прагче. ОК, ако е по-ясно - стъпало. Така е във всички сгради НС - банята е с по-високо ниво. Изобщо не става дума да се слага прагче. Ако бях имала това предвид нямаше да говоря, че за да се избегне това трябва да се сложи замазка от 5-7 см на целия апартамент.
И неудобството да се прескача това прагче/стъпало го има, ама спасение няма. Поне не удобно такова. Аз лично за да не се спъваме предпочитам да не е стъпало, а наклон. Така и някой гост, несвикнал със стъпалото, няма да се спъне, а кракът му ще се хлъзне по склончето.

За да няма повече неясноти - при всичкото обикновено НС (може да има някакви бутикови изпълнения с различен дизайн) при покупка на шпакловка и замазка входът на банята изглежда така:

П.П. Да не скочи някой да ме апострофира - това не е НС, но само тази снимка намерих за илюстрация.

# 582
Бачкатор, нали това ти обясняваме, че банята винаги е повишено ниво спрямо плочата на апартамента. При новите жилища е така... в СС може и да не е така, но всичките ми квартири са били с баня, чието ниво е по-високо от това на пода на жилището.
Та не виждам аз проблем.

# 583
А иначе в мокрото помещение освен стъпалото от повдигнатото ниво съм си поръчала и още 2 см истинско прагче за да стане цялото помещение нещо като ваничка и при авария с пералнята водата да си остава там и да изтича в сифона, а не да тръгва из апартамента.

# 584
  • софия
И нашето строителство не е ново, но също имаме праг на банята, подобен на този от снимката на ЧС. Пускала съм снимки.
И при майка, където е строителство от началото на 80тте, също има праг на банята.

Общи условия

Активация на акаунт