Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 16

• 44 003
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Питах, защото симптомите ти точно натам насочват (и аз съм един лекат-любител: имам ги същите, слава богу, не постоянно, и възли нямам). Стискаме палци да мине добре операцията.

# 331
Да не е небезизвестната зелева супа?
Зелева е ,но с месо (бяло пилешко).
Аз цяла зима правя подобна, но по-богата на месо и мазнина И не за някакъв си режим. Харесва ни супа зимно време.
А диетата,която прави Бледолилава освен супата с пилешко бяло месо,зеле,чушки и т.н. има по още нещо като плодове без банани един ден,зеленчуци без картофи втори ден и т.н. Не помня всичко.

# 332
Питах, защото симптомите ти точно натам насочват (и аз съм един лекат-любител: имам ги същите, слава богу, не постоянно, и възли нямам). Стискаме палци да мине добре операцията.

Благодаря! Само не разбрах към коя диагноза насочват симптомите?

# 333
  • София
Астигматизма и ЩЗ. Аз съм с ИР едва от година-две, а с твоята симптоматика - от поне 10.

# 334
Не знам дали е зелева супа, има и зеле, може и така да е. В 1.5 л вода се сваряват 200 гр пилешко филе, след това 400-450 гр зеле, 500 гр червени пиперки, 500 гр домати, сол, зелени подправки. Това било за около 2 дни, аз мисля, че при трикратно хранене ще ми стигне за 5 порции, т.е. не за цели 2 дена. Днес добавих целина и магданоз, утре ще сложа няколко скилидки чесън - обичам го и със зеле, и с домати в комбинация. Можело да се яде и всеки ден по нещо друго, примерно зеленчук първия ден, плод втория, след това имаше извара, ориз и т.н. но смятам да ги пропусна. Идеята ми е да намаля няколко дни рязко мазнините без да увеличавам въглехидратите, а протеините почти без промяна. От дълго време съм на НВ ВМХ, но на режим задържане и почти в застой. Ако искам да сваля, изпитания метод го знам - кетоза. Ама не искам в кетоза сега. Страх ме е да не спре да ми действа, с годините имах лош опит при повторения на работещи диети. На втория-третия път спираха да работят. Затова ще опитам с намалени мазнини известно време. Описвам си случая, защото не мисля, че това е подходящо за Старт. Да не се подведе някой. Аз съм на финала вече, с едни последни 5-6 кг, които са най-трудни.

Миоки, не е толкова гадно, защото се усеща пилето. Иначе какво да ме обидиш, то готова рецепта, не съм  я измислила аз Simple Smile

# 335
Астигматизма и ЩЗ. Аз съм с ИР едва от година-две, а с твоята симптоматика - от поне 10.

Аз затова направих обременяване с глюкоза, защото имах съмнения за ИР. Нали с този тест се установява ИР или греша? Резултатите ги публикувах тук в темата днес и съдейки по коментара на Недоволна, ИР мога да я изключа на този етап. newsm78

Сама си сметнах HOMA-IR по следната формула, не знам дали е правилно: HOMA-IR = глюкоза*инсулин/22.5

От изследването взex първите стойности на глюкозата и инсулина и деля на 22,5.

HOMA-IR = 9,0*5,83/22.5 = 2,332

Референтни стойности:
Нормален HOMA-IR < 2.5
Рискова зона 2.5-5.0
Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0

Скрит текст:

# 336
  • София

Аз да се оплача. От сутринта съм в болница в гастроотделение за куп изследвания.
Ехограф - стеатоза на черния дроб Sad.
Трима лекари не реагират, като им казвам,  че съм с ИР. По-точно този в приемния гастро кабинет учудено попита кам съм разбрала това.
Но едната лекарка, след като остави без коментар ИР, малко след това връхлетя в стаята с въпрос имам ли висока КЗ. Не каза колко е. А кръвта ми взеха чак в 10, снощи хапнах малко и рано.
Обикновено при мене на гладно е между 5 и 6, като не е достигала 6.
Утре ще ми изследват трикратно КЗ, да видим какво ще излезне.
Може ли поради дългото неядене и определеният глад сутринта тлъстият ми черен дроб да е избълвал куп глюкоза? И дали това му е помогнало да се отърве от някой микрограм тлъстина?

За глюкозата - възможно е, не мога да кажа. За отърваването от някой и друг грам тлъстина - не е толкова лесно и бързо, уви. Ако си в гастро-то, използвай, намери, нахалствай, ако трябва, някой който да ти обясни как ще се преобръща стеатозата. Особено при наличието на ИР.

По принцип пак е с диета, и добавки от рода на карсил. При Ир не е добре да ядеш благите за черния дроб храни като картофи и ориз, плодове, фрешове (зеленчукови можеш, но цвекло и тиква напр, май не може). От друга страна, не знам колко е удачно при стеатоза да ядеш само ВМ НВХ.

Във всички случаи, каквото и да ти кажат в тази тема, задължително консултирай с лекарите, все пак със сигурност са имали случаи на пациенти регенерирали дроба си. Черният дроб може да се регенерира, но това става с диета, и не знам доколко тя е високо мазнина. Може пък да са достатъчни само добавки от рода на карсил, есенциале и пр. И със сигурност не става за 1 месец, уви.

Невена е писала по темата точно за мазен черен дроб, върни се няколко теми назад. Мисля, че препоръчваше повече зеленчуци и леко изключване на съвсем мазните и тлъсти месеца, сирена и пр.

# 337
Шарки, има някаква връзка между астигматизма и ЩЖ/ИР ли? Чета, чета и не мога да схвана. С астигматизъм съм и аз, и късогледство, при това в много нетипична възраст ми ги откриха, на около 33-35. Лекарката ме пита очила нося ли, казах не, тя попита да не би да съм ги счупила? Joy Защото или от младини би трябвало да съм с проблема, или след 40-те да се появи. Пък при мен по никое време било. Обаче времето идеално съвпада с периода, в който започнаха да се появяват и други проблеми - ПКЯ, изписаха ми бетаблокери, а отслабването стана изключително сложно. И друг път се канех да те помоля да напишеш малко по-подробно каква връзка има между астигматизма и останалите неща.

# 338
Със световъртежа и главоболието има връзка астигматизма Simple Smile
Скрит текст:
И при мен се опитваха да ги свържат с него, но аз съм с много малък диоптър за корекция с цилиндър (0,10-0.25) и 0,75 за късогледство... като астигматизма на двете очи е напълно еднакъв (ъгъл и диоптър). Пробвах с очила с корекция, е няма такъв ужас, един месец издържах уж да свикна... Сега си нося проста сфера за късогледство, световъртежите са ми от друго Simple Smile

# 339
  • София
Не, астигматизма няма връзка с ИР и ЩЗ. В повечето случаи е наследствен (при мен върви по бащина  линия, а аз съм го предала на синовете си, дъщерята няма, като е в различна степен на двете очи).

Но астигматизма, както е написала Пенева, има голяма "връзка" с главоболието и световъртежите, в смисъл, че ги причинява, и ако не се коригира с верните стъкла на очилата, може да те подлуди. Имахме случай с колежка, която цяла година ходи по лекари, ЯМР и какво ли не, като накрая се оказа, че е от грешни стъкла на очилата, а беше първото, което отиде да провери. Очната лекарка е била за "разстрел"...

# 340
Ден първи приключва с голяма мъка, приятели Grinning Както някои ги гони глад за сладко, аз за мазнини цял ден копнея. Дано до края на седмицата не убия някой за едно кюфте, парченце кашкавал или поне варено яйчице. Даже котките са тъжни вкъщи - наобикалят ме по навик докато ям, ама не искат от краставицата, с която си доядох току що. Замислих се, дано също така не изям до края на седмицата някоя котка Joy

# 341
  • София
Ден първи приключва с голяма мъка, приятели Grinning Както някои ги гони глад за сладко, аз за мазнини цял ден копнея. Дано до края на седмицата не убия някой за едно кюфте, парченце кашкавал или поне варено яйчице. Даже котките са тъжни вкъщи - наобикалят ме по навик докато ям, ама не искат от краставицата, с която си доядох току що. Замислих се, дано също така не изям до края на седмицата някоя котка Joy
Не знам дали ще помогне, ама  по донкихотовски поне да опитам: представи си, че ти е изваден зъб и не можеш да ядеш нищо друго освен супа. Всеки път, когато погледнеш лъжицата, мислиш за зъбите (не за кюфтета и не за котки...малко стана като "не мисли за розовия слон"). Не ти се отваря устата, защото много те боли челюстта. И така 5 дена. Ако методът сработи, може да ме (пре)кръстиш  "Феята на зъбките".

# 342
Бледолилава, развесели ме поста ти (не се засягай), представих си как изяждаш някоя котка Joy Честно казано, с тези продукти очаквах да не е лесно, дано следващите дни привикнеш.

# 343
Когато я видях тази диета за първи път си помислих,че "обогатена" с няколко яйца на мястото на другите работи ще е супер. Пък и малко масълце на супата няма да е излишно.
Ще чакам да видя как върви при теб .
Лека и успешна супена седмица.

# 344
Скрит текст:
Не знам дали е зелева супа, има и зеле, може и така да е. В 1.5 л вода се сваряват 200 гр пилешко филе, след това 400-450 гр зеле, 500 гр червени пиперки, 500 гр домати, сол, зелени подправки. Това било за около 2 дни, аз мисля, че при трикратно хранене ще ми стигне за 5 порции, т.е. не за цели 2 дена. Днес добавих целина и магданоз, утре ще сложа няколко скилидки чесън - обичам го и със зеле, и с домати в комбинация. Можело да се яде и всеки ден по нещо друго, примерно зеленчук първия ден, плод втория, след това имаше извара, ориз и т.н. но смятам да ги пропусна. Идеята ми е да намаля няколко дни рязко мазнините без да увеличавам въглехидратите, а протеините почти без промяна.
От дълго време съм на НВ ВМХ, но на режим задържане и почти в застой. Ако искам да сваля, изпитания метод го знам - кетоза. Ама не искам в кетоза сега. Страх ме е да не спре да ми действа, с годините имах лош опит при повторения на работещи диети. На втория-третия път спираха да работят.
Скрит текст:
Затова ще опитам с намалени мазнини известно време. Описвам си случая, защото не мисля, че това е подходящо за Старт. Да не се подведе някой. Аз съм на финала вече, с едни последни 5-6 кг, които са най-трудни.

Миоки, не е толкова гадно, защото се усеща пилето. Иначе какво да ме обидиш, то готова рецепта, не съм  я измислила аз Simple Smile
Едно малко уточнение.Което НЕ е мое, на д-р Аткинс е.
Кетозата НЕ е диета, а естествено състояние за човека.И като такова, няма начин тялото да реагира като при диета, която е непозната и стресова ситуация за него.Кетозата не е непозната, човешкото тяло често изпада в кетоза, дори без да знаем, например при гладуване над определени часове.
Попадала съм на предположения, че в далечното ни минало, човек е живял основно на мазнинна енергия.А въглехидратите си ги е къткал, именно защото са Бързо гориво, превключвал е на него в ситуация "Бий се или бягай!"-явно мазнините не дават такъв начален "старт".
Д-р Аткинс казва, че всеки път, когато излезем от пътя, защото също е човек и е наясно, че няма как завинаги някой да се откаже от удоволствието на храната, можем да използваме кетозата, за да се върнем в правия път, да тушираме глада за въглехидрати, да свалим натрупаните 3-4-5 кг, да върнем енергията и тонуса си.Предвид, че цял живот се е занимавал с това, със хиляди пациенти, смятам, че мога да му вярвам.
И съм го забелязала по себе си.Точно в кетоза не знам дали съм била, не използвам лентички, но когато мина на много изчистено хранене, основно месо и зеленчуци, кг тръгват надолу.Не съм продължавала, защото просто не ми трябва още слабеене.Но е факт, за тези над 3 години, в които съм на ВМ НВХ, всеки път "кетозата" действа.

Общи условия

Активация на акаунт