Майчинството счетоводно-81

• 32 271
  • 760
  •   1
Отговори
# 270
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Като за начало, ти на високия процент ли се самоосигуряваш?
Второ кога точно е подаден в НОИ болничният от твоето счетоводство и кога от трудовия договор?
Срокът за плащане на осигуровките за май беше 25.06...отдавна са обработени, ако са платени навреме.

# 271
Здравейте, писах и в друга тема за болнични но не получих отговор. Публикувам въпроса си и тук
Здравейте, в болничен съм заради заплашващ аборт от 14.05. За 14 дни, след което веднага имам издаден за 30 дни. Самоусигуряващо лице съм + труд. Договор на друго място. На 4 часа. До момента нямам изплатено обезщетение. Възможно ли е забавянето да е поради факта че осигуровките за месец май са платени на 25 юни?
Да,докато не се платят осигуровките,не се изплащат обезщетения.
Моля?!?!
Ако може нормативно признат член и закон, където го пише това?

Същото за връщането на болнични, заради сменена фамилия...

Представете си,че от счетоводството съм се информирала точно за осигуровките.
А за болничните съм ходила лично да пита в НОИ,защото същото ми предстои.При смяна на лични документи (тоест в случая фамилия) сме длъжни да осведомим работодател и съответно някакво заявление се попълва до НОИ .Също се ходи до общината за документ ,в който е записано,че лицето е едно и също.

# 272

[/quote]
А за болничните съм ходила лично да пита в НОИ,защото същото ми предстои.При смяна на лични документи (тоест в случая фамилия) сме длъжни да осведомим работодател и съответно някакво заявление се попълва до НОИ .Също се ходи до общината за документ ,в който е записано,че лицето е едно и също.
[/quote]

Аз в случая като няма да си сменям личните документи сега, а чак 2 месеца след смяната на фамилията /знам, чв щв платя глоба/, се чудя какво ще става с тези болнични...

# 273
Здравейте, нормално ли е още да не съм получила майчинство? Досега, от април насам, съм получавала малко след 25-то число на месеца, най-късно е било на 28-ми.

# 274

😃😃 За първи път чувам такава глупост. Ясно, че вие не сте на ясно, ама дали от счетоводството са ви обяснили така или вие така сте разбрала са различни неща.
П. П. Срокът за осигуровките за предходен месец е до 25 число на текущия. Никога! до сега не ми се е случвало да не ми изплатят болничен, защото видиш ли осигуровките не са подадени.

# 275

😃😃 За първи път чувам такава глупост. Ясно, че вие не сте на ясно, ама дали от счетоводството са ви обяснили така или вие така сте разбрала са различни неща.
П. П. Срокът за осигуровките за предходен месец е до 25 число на текущия. Никога! до сега не ми се е случвало да не ми изплатят болничен, защото видиш ли осигуровките не са подадени.
Аз много добре съм разбрала,това,което са ми обяснили.Ако почетете малко ще видите,че не само на мен са го казали,а има и други,чиито счетоводителки са им го казали.

# 276
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Аз много добре съм разбрала,това,което са ми обяснили.Ако почетете малко ще видите,че не само на мен са го казали,а има и други,чиито счетоводителки са им го казали.
Изобщо не ме интересува какво сте разбрали-недоразбрали, но подвеждате потребителите с грешна информация!
И, да, ние работещите тази професия се дразним.Поради тази причина искам да посочите закон, а не "една жена каза"...

# 277

Изобщо не ме интересува какво сте разбрали-недоразбрали, но подвеждате потребителите с грешна информация!
И, да, ние работещите тази професия се дразним.Поради тази причина искам да посочите закон, а не "една жена каза"...

Я малко по-спокойно с тона.Вие изобщо четете ли или не.Това не е казано от една жена,а от няколко счетоводителки.И изобщо не ме интересува какво работите,а се заинтересувайте малко.При положение,че фирмата не е коректна и не внася навреме осигуровките или пропуска месец ,никой няма да изплати болничен.При коректно подадени документи много ясно,че проблем няма да имате НИКОГА.

# 278
Деси, след като си толкова информирана и след като твоите счетоводители са толкова компетентни, би ли ги накарала да ти дадат точно нормативния акт, в който е записано това? Или може ти да го намериш и да ни го цитираш, явно ние сме не сме запознати с новостите.

# 279
Намесвам се и аз да допълня -като знае защо всъщност пита
Че се ядосах 😨

# 280
Здравейте, нормално ли е още да не съм получила майчинство? Досега, от април насам, съм получавала малко след 25-то число на месеца, най-късно е било на 28-ми.

Може би тази седмица ще ти бъде изплатено, вторник или четвъртък. От април 45 дневния ли е започнал?

# 281
  • София
Е, не, Деси, не е така. Тъй като моят (бивш) работодател не ни беше плащал осигуровките месеци назад и даже запор беше получил, специално съм питала в НОИ и те ми отговориха, че ние (служителите) се водим осигурени, болнични си получаваме, парите ги търсят от него и нас това не ни касае.
Но по друг казус не знам какъв е отговорът и ще се радвам някой ако може да каже - имам два неплатени месеца осигуровки от 2018 (когато не съм работила), ще ходя да ги платя тия дни, но хипотетично - те явяват ли се проблем за изплащане на болничен, някой знае ли?

# 282

Може би тази седмица ще ти бъде изплатено, вторник или четвъртък. От април 45 дневния ли е започнал?

От 9 март е 45-дневният.

# 283

Много странно. Ако тази седмица нямаш превод, най-добре да попиташ в НОИ какво става.

Но по друг казус не знам какъв е отговорът и ще се радвам някой ако може да каже - имам два неплатени месеца осигуровки от 2018 (когато не съм работила), ще ходя да ги платя тия дни, но хипотетично - те явяват ли се проблем за изплащане на болничен, някой знае ли?

Не би трябвало. По принцип ако имате 3 неплатени, на 4-я спират здравните права. Освен, ако няма някаква промяна, за която не знам. Аз имах едни 2 месеца и така и не ги платих. Вече мисля, че им изтече давностния срок.

# 284
Момичета, някой има ли идея, дали мога да дам болничния за 45 дни преди термин по-късно на работодателя?
Аз съм в болнични от 3тия месец на бременността ми. Досега всички болнични листове съм давала навреме. Ситуацията ми в момента е следната - Моята АГ от ЖК ме изписа на 28ми юни, вместо на 06 юли /когато са реалните 45 дни до термина ми, който е на 20ти август/. Оказа се, че ще е в отпуск през целия м.Юли и ми каза, че няма как през юни да ми издаде болничен за Юли и да кажа само на работодателя си да заведе дата 06 юли като първи ден от болничния пред НОИ, а тя като се върне на 1ви август ще да ми го издаде със задна дата. Иначе ми даде Направление 7 без дата, ако случайно се наложи да раждам преди да се върне, даде ми картона и обменната карта. Само този болничен ме притеснява. Работодателят ми реално е информиран за датата на термина, защото в предишните болнични, които съм представяла през месеците тя фигурира. Притеснява ме, дали може да ми заведе начало на този 45 дневен болничен поради бременност и раждане към НОИ без реално той да е издаден само заради това, че има дата на термин?
Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт