Етажната собственост - такава, каквато си я направим

• 37 769
  • 836
  •   1
Отговори
# 540
Моля за помощ/съвет!
Домоуправителят сключва договор за ремонт. Преди това е направено събрание, уточнени са сумите, взето е решение. Фирмата обаче взема парите и не извършва ремонта /буквално са избягали/. Какво следва от това? Кой носи отговорност или заради неспособността на домоуправителя да се справи, парите са загубени.
Благодарна съм на всякакви идеи/съвети!

# 541
Щом имате договор и те са фирма, може да подадете иск в съда за неизпълнен договор.

Иначе пиете една студена вода и за другия път ще знаете, че пари предварително НЕ се дават. Дават се след свършената работа.
Аз го  знам това, добре е и вие да го знаете.

# 542
  • София
В идеалния случай се дават пари след извършена работа.Но не винаги  е възможно.За направа. А някакво изделие,(не само услуга) се иска често капаро.Най-малкото заради индивидуални изисквания и специфика.Ако поръчителите се откажат ,реално продуктът става неизползваем .

# 543
  • София
Моето мнение по постоянното вдигане на шум от съсед е извън нормалното, дори и в наредбата на общината да ти дава това право в определени часове. Не е поносимо от който и да е,  всеки ден в продължение на месеци от 07:00-22:00 часа да се чука, трака, бяга, изтърва и т.н.  Поради тази причина разбирам съседа си и му влизам в положение. Няма да ми бъде приятно да съм на негово място. Разбирам и влизам в положенние на родителите на малкото дете, но все пак има разни подходи - примерно да си извеждам детето в това хубаво време да си бяга в парка на воля, да го запише на детска ясла, за да се забавлява сред връстниците си, да го заиграва с игри за които не е нужно бягане. Колкото единия има право да си ползва жилището както намери за добре, така и другия. Когато живеят много хора под един покрив е важно взаимно да се съобразяваме един с друг и да влизаме в положение на другия в границите на нормалното (защото има съседи, които прекаляват). Съседът е подал ръка, но съседката явно е от хората, които мисли че е сама на този свят. Това винаги много ме е дразнело в такива хора, които не ги интересува какво се случва извън входната им врата, все едно живеят в крепост. Така, че мисля да подходя с писменно известие, за да няма после изкривяване на думите ми. Благодаря на всички, които дадоха своето мнение.

# 544
  • Sofia
Търсим фирма/бригада за ремонт на входа/6ет/ и мазето.Махане на старата мазилка,шпакловка,боядисване,плочки на входното антре.
Ако сте ползвали и сте доволни,моля за контакт.

# 545
"Чл.51,(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание."
Интересувам се как се тълкува този член. В нашата етажна собственост има офисен етаж, над гаражи. Достъпът до него е през общата входна врата на сградата (входа), но стълбището обслужва само офисния етаж, а друго жилищната част. Асансьорът няма спирка(врата) на офисния етаж. В офисната част няма адвокати, доктори и зъболекари и други, които генерират поток от посетители. Може ли да се счита, че не попадат под действието на този член?

# 546
  • BG
"Чл.51,(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание."
Интересувам се как се тълкува този член. В нашата етажна собственост има офисен етаж, над гаражи. Достъпът до него е през общата входна врата на сградата (входа), но стълбището обслужва само офисния етаж, а друго жилищната част. Асансьорът няма спирка(врата) на офисния етаж. В офисната част няма адвокати, доктори и зъболекари и други, които генерират поток от посетители. Може ли да се счита, че не попадат под действието на този член?

Събирате ли им такса за общи разходи? Също така, чистачката която чисти стълбището на общата входна врата на фирмата ли е или тази, която се грижи за входа? Според мен, трябва да се вземе предвид този текст. При нас плащат в петкратен, а реално посетителите изкачват само няколко стъпала до фирмата.

# 547
Здравейте ! Имам подобен проблем с малко дете и родители олигофрени ( без извинение ).. Съседите над нас имат дете на 4-5 години, то постоянно плаче, тича и пищи.. Случва се и в достааа по- късните часове към 3-4 да не спи.. Както и да е, с това вече свикнахме, НО от както сме в този апартамент - 2 години, ремонтите в съседите не спират! Последната седмица започват в 21ч. да пробиват с бормашина и да чукат. Имам бебе на 3 месеца и то постоянно подскача насън, защото по това време вече спи..  Качвах се до тях два пъти, но никога не ми отварят. Моля ви, дайте съвет, защото чашата ми вече е преляла!

# 548
Жалба до полиция...за шума.
Жалба до община..за ремонта-може да изскочи незаконно преустройство.
Жалба до социалните. ...за писъците.

# 549
Жалба до полиция...за шума.
Жалба до община..за ремонта-може да изскочи незаконно преустройство.
Жалба до социалните. ...за писъците.
Искаше ми се да мина малко по - леко и да не се стига до полиция, но явно това ми е вариянта.. А до социалните няма как да пусна жалба.. Все пак и аз съм майка, а и не се знае мойта каква лудетина ще излезе.. 😂😕

# 550
Ако детето редовно пищи и плаче, че и до късно през нощта, не е много нормално. От обикновена палавост и игра не е така, ще поиграе, ще шуми и ще спре. Но чак така да пищи и плаче редовно - една проверка няма да навреди.

# 551

Събирате ли им такса за общи разходи? Също така, чистачката която чисти стълбището на общата входна врата на фирмата ли е или тази, която се грижи за входа? Според мен, трябва да се вземе предвид този текст. При нас плащат в петкратен, а реално посетителите изкачват само няколко стъпала до фирмата.
Да, но реално нямат такъв поток от хора даже мога да кажа, че няма поток от хора. За мен поток от хора е повече от 3-4 на ден, а при тях няма и толкова на месец. Имат отделен електромер, отделно осветление и не ползват осветлението на входа, общите части които им се припадат генерират като квадратура разход за чистачка по -малко отколкото и при нормална такса и реално дори и при нормална такса етажна собственост, сумата която внасят е с около 30% по-голяма от разходите, които генерират. Те са малцинство -като % от етажната собственост и ако искат обитателите могат да им наложат всяко свое решение, но смятам че трябва да сме справедливи. Според мен нямаме основание да им искаме повишаване такса етажна собственост, но някои собственици смятат, че понеже са фирми, макар и малки (2-3 човека) "трябва да плащат", без да ги интересува дали генерират повече разходи.

# 552
Текстът на закона е ясен за мен и няма нужда от тълкуване, просто трябва да се прочете!  Казано е "ако има достъп на външни хора". Бройка не е определена. Не е употребена и думата "масов" пред достъп. един или 100 човека си е все достъп на външни хора. Айде да са двама поне, не един, че да е множествено число и да отговаря на текста от правната норма.
Ако има "ДОСТЪП НА ВЪНШНИ ХОРА" - външни за блока се има предвид, неживущи там, се прилага разпоредбата за трикратен размер .

Не казахте какви са тези офиси и каква дейност се развива там - нещо като счетоводни къщи ли, ?

# 553
Текстът на закона е ясен за мен и няма нужда от тълкуване, просто трябва да се прочете!  Казано е "ако има достъп на външни хора". Бройка не е определена. Не е употребена и думата "масов" пред достъп. един или 100 човека си е все достъп на външни хора. Айде да са двама поне, не един, че да е множествено число и да отговаря на текста от правната норма.
Ако има "ДОСТЪП НА ВЪНШНИ ХОРА" - външни за блока се има предвид, неживущи там, се прилага разпоредбата за трикратен размер .

Не казахте какви са тези офиси и каква дейност се развива там - нещо като счетоводни къщи ли, ?
Ами не знам дейността на всички. Но реално погледнато според мен законът под "достъп на външни лица" има предвид повече от обикновено. До всеки апартамент има достъп на външни лица реално по 2-3 на месец минимум (гости), в някои и повече. Така че достъп на външни лица касае повече от това - според мен. Търся обективност, защото, ако направим таксата 5 пъти, тя става >20% от наема им и това е на път да ги мотивира да напуснат. Това са малки фирми 2-3 човека. Пък и обективно погледнато те и сега плащат повече отколкото разходват.

# 554
  • Варна
catforpet, ние имаме такива случаи. Единият е салон за красота. Реално те си имат отделен вход и не ползват нищо от входа. Начисляваме им само Фонд ремонт и такса домоуправител, защото реално те това и ползват. Ако си имат собствена чистачка и отделен електромер, дори може да ги освободите от такси управление.
Друг офис има на 2-я етаж, където асансьорът не спира. Две жени са, цял ден работят на компютър, нямат клиенти или едва ли са повече от нечии гости например. Също плащат нормална такса.
Все пак сме хора и може да се прояви разбиране в отделни случаи. Все пак ви е нужно и решение на ОС, за да е всичко законно.

За ремонти си има ограничение и аз бих подала жалба в общината и в полицията, но за родителите с дете - не. А ако социалните им го вземат? В блок не може да искате 100% тишина и спокойствие.

Общи условия

Активация на акаунт